info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Sharm El-Sheikh Sínai-félsziget

Sínai-félsziget Sharm el-Sheikh

A Sínai-félszigettel már találkozhatunk a Bibliában is. A Sínain keresztül vezette ki Mózes az egyiptomi fogságból a zsidókat, ezen a helyen kapta meg az emberiség az Istentől a 10 parancsolatot. De nézzük sorjában mit is tudunk a Sínai-félszigetről. A mintegy 61.100 négyzetkilométeres, Egyiptomhoz tartozó félsziget északon a Földközi-tengerrel, északkelet felől Izraellel, délkeleten az Akabai-öböllel, délnyugaton a Szuezi-öböllel, nyugaton a Szuezi-csatornával határos. A félsziget déli részét magas hegyláncok jellemzik (itt van az ország legmagasabb pontja), északi része sivatagos síkság.
Sínai-félsziget térképeA Vörös-tenger Akabai-öböl nyugati partján a városok északról dél felé
- Taba
- El Tarabin
- Nuweiba
- Dahab
- Sharm El-Sheikh, majd innen észak felé található
- El-Tour
- Ayun Musa
- Al-Areesh
Ezen az oldalunkon csak pár érdekes dolgot szeretnénk megemlíteni a Sínai-félszigetről illetve a többi nevezetes helyről.

Nem kívánunk bővebb történelmi áttekintést nyújtani a múltról illetve a jelenéről csupán egy-két érdekes dolgot fogunk kiemelni.

A Sinai szó jelentése:
A sémi nyelvcsaládban a szináj szó fogat jelent. Ha megnézzük térképen a félsziget formáját, akkor láthatjuk, hogy az elnevezés igen találó. Érdekes, hogy az összes városnak van valami jelentése, de erről bővebben majd lejjebb.

Sínai-félsziget főbb városai


El Tur vagy El TourA Sínai-félszigeten 16 várost, 95 közép falut, 271 apró falut és több száz beduin közösséget találunk.

El Tur

A Sínai-félszigeten a Dél Sinai Kormányzósághoz tartozik, gyorsan fejlődő város. A Vörös-tenger, Szuezi-öböl keleti partján, Sharm El-Sheikhtől 100 km-re északra található El Tur városa.
Figyelem ezt a várost többféleképen is írják:
El Tor,
El Tur ,
El Tour de akár
At Tur is lehet.
A név görög eredetű, jelentése: "hegy." Ezt a nevet a 4 században itt letelepült első szerzetesek adták ennek a helynek. Évente egyre több szörfös keresi fel a várost.
El Tur jelentősebb szállodái:
Delmon Hotel, Hotel Moses Bay.

El Turt és környékét az Almagredi beduinok lakják.

A város régebbi neve: Raithu. El Tur-nál találhatunk néhány fontos történelmi helyszínt, mint például Hammam Mousa (Mózes Bath) , Nakheel és az al-Qamar.
 

Al-Areesh másként írva El Arish

Al-Areesh vagy El ArishAl-Areesh a Sínai-félsziget legjelentősebb tengerparti városa a Földközi-tenger partján, az Észak-Sinai kormányzóságnak a fővárosa és a legnagyobb sivatagi település Egyiptomban. Kairótól 344 kilométerre található keletre.
A régi korokban, Al-Areesh fontos kikötő volt , mivel egy erős stratégiai ponton fekszik a régi katonai Hórusz Road vonalán.
Jelenleg, az Észak-Sínai társadalmi- és kulturális központja Al-Areesh. 1991-ben egy múzeumot nyitottak a városban, annak érdekében, hogy a Sínai örökséget népszerűsíteni tudják. A múzeumban bemutatnak mezőgazdasági és építőipari eszközöket, háztartási cikkeket, népi viseleteket, ékszereket. Különös figyelmet szentelnek a népi gyógyászat illetve a mindennapi beduin élet bemutatásának.
A városban található egy repülőtér is, de 2000 óta nem működik. A tengerpartján egy vitorláskikötő, és számos luxus hotel található.

Taba

A taba szó magyarra fordítva tányért jelent. A település az egyiptomi-izraeli határ mellett található.
Tabán a főút mellett több beduin települést is találhatunk.
Tabát olyan jelentős településnek tarjuk, hogy külön oldalt szententünk neki.
A városáról leírást ezen az oldalonkon olvashat: Taba városa.

El Tarabin

Sínai-félsziget El TabarinEl Tarabin a Sínai félsziget keleti partján Tabától délre Dahabtól északra, a Vörös-tenger Akabai-öböl partján található.


Nuweibától egy kicsit északabbra kb. 2 kilométerre a Nuweiba-öbölben el-Tarabinban találjuk meg a XVI. században épült erődöt, amit Ashraf Qansouh el-Ghouri (1501-1506) mameluk szultán épített.
A faluban egy sűrűn ültetett pálma-ligetet találunk.
A telelülés lakosai főként a Almagredi beduin törzsből valók.

 

Nuweiba

Sínai-félsziget NuweibaNuweiba Nuweiba a Sínai félsziget keleti partján Tabától délre Dahabtól északra a Vörös-tenger Akabai-öböl partján található.
Ez a tengerparti pihenést szolgáló város régebben fontos átkelőhelye volt a Mekkába zarándokló muszlinoknak..
A helyiek hite szerint ezen a helyen keresztül kelt át Mózes a Vörös-tengeren.
Nuweibától 7 km-re délre Nuweiba Muzeina ipari kerületét találjuk meg, ahol 1985-ben egy kikötőt is megnyitottak. A kikötő fontos szerepet játszik a Közel-Keleti kereskedelmi kapcsolatban.

Nuweibának külön oldalt szenteltünk: Nuweiba
 

Dahab

Sínai-félsziget DahabAz arab nyelven a dahab aranyat jelent. A Sínai-félsziget keleti partján Nuweiba és Sharm El-Sheikh között terül el Dahab, a szörfösök és a búvárok paradicsoma, a hippik Mekkája.
Dahab városáról részleteket itt olvashat: Dahab.

 

Sharm El-Sheikh

Sínai-félsziget Sharm El-SheikhA város neve pontosan azt jelenti, hogy egy bölcs ember álla.
És valóban, ha a térképen megnézzük Sharm elhelyezkedést akkor azt láthatjuk, hogy háromszög alakú Sínai-félsziget déli csücskén vagy mondhatjuk úgyis, hogy az állán fekszik. Sharm El-Sheikh városáról.

Sharmnak tulajdonképpen több belvárosa is van, mint például Old Market és a Naama Bay.

Bővebb információt ezen az oldalunkon talál: Sharm El-Sheikh


 

Érdekes helyek Sínai-félszigeten

 Ayun Musa

Sínai-félsziget Ayun MusaA legenda szerint ez volt az első állomás, amikor Mózes kivonult Egyiptomból.

Jelenleg egy kis oázis Dél-Szueznél. Ayon Musa jelentése Mózses kútja, vagy forrása.
Ezen a helyen több földalatti forrást találhatunk.

A kutak főként tavasszal adnak nagyobb mennyiségű vizet.
 

Szent Katalin Kolostor

Sínai-félsziget Szent Katalin KolostorA Mózes-hegy lábánál Justinianus császár 527 és 565 között építette a St. Catherine's Monastery-t Hitünk szerint a kápolna arra a helyre épült, ahol az égő csipkebokor volt.

A látványos természeti környezetben épült Kolostorban számtalan művészeti alkotást őriznek , mint például az arab mozaikokat, olaj és viasz festményeket, papi díszeket, és igen sok korabeli kéziratot. A kolostornak jelenleg mintegy 20 szerzetes lakója van és kolostor tulajdonosa a görög ortodox egyház.

Erődítményét az iszlám hódítók megkímélték. Igen értékes kincseket őriz a kolostor: például VIII. századi ikonokat és kódexeket.

A Codex Siriacus negyedik századi szír evangéliumokat tartalmaz) A Codex Sinaiticus hiányzó bibliai szövegeit 1975-ben restaurálási munkák során fedezték fel.

Vannak a kolostorban VI. század előtti kéziratok is, különböző szemita, afro-ázsiai és indoeurópai nyelveken.

A Szent Katalin Kolostor közelében található szállások: El-Salam Hotel, Morgan Land, Szent Katalin Village, Zeitouna Camp

 

Mózes hegy

Sínai-félsziget Mózes hegyMás néven Mount Horeb, Mount Musa, Gabal Musa (Egyiptomi arab akcentussal), Jabal Musa.
A helyiek és azon kívül még sokan mások is azt hiszik, hogy ez a hely , ahol Mózes megkapta a 10 parancsolatot az Úrtól. Többek viszont úgy hiszik, hogy a valódi hegy az Szaud-Arábiában található. Mi maradjunk annál a hitnél, hogy ez az igazi Mózes-hegy és itt jelent meg az Úr Mózesnek.

Leszála tehát az Úr a Sínai hegy tetejére és felhívá az Úr Mózest a hegy tetejére, Mózes pedig felmené. Isten kinyiltkoztatta a 10 parancsolatot. Majd a papok és vagy hetven vén is megláthatja az Urat. Az Úr újból szól Mózeshez, hogy menjen fel , mert : Átadom néked a kötáblákat, és a törvényt és a paracsolatot, a melyet írtam, hogy azokra megtanítsalak... És bemené Mózes a felhő közepébe, és felmené a hegyre, és negyven nap és negyven éjjel vala Mózes a hegyen....Mikor pedig elvégezte vele való beszédet a Sínai hegyen, által adá Mózesnek a bizonyság két tábláját, az Isten ujjával írt kőtáblákat.

A Mózesről elnevezett hegy 2285 méter magas. A hegy tetején egy 1934-ben újjáépítet kápolnát találunk, amit a XVI. században építettek.
 

Ras Mohamed Nemzeti Park

Sínai-félsziget Ras MohamedA Sínai-félsziget legdélebbi részén található a Ras Mohamed Nemzeti Park, amit 1983-ban hoztak létre.

Mára a területe meghaladja a 480 négyzetkilométert. A nemzeti parki védettséget az egyiptomi kormány, azért vezette be, mert az egyre nagyobb tömegturizmus tönkre tenné a környezetet , a Vörös-tengerben élő korallokat. 

Szines Kanyon

Sínai-félsziget Színes KanyonA Szines Kanyon Nuweibától nem messze található. A ritka sziklaalakzatok és a kanyon falak drámain lélegzetelállítók. A kanyonhoz egy furcsa csend is társul. Ezt a helyet mindenképpen érdemes meglátogatni.
 

Bue Desert vagyis a Kék Sivatag

Sínai-félsziget Kék SivatagEgy pihent agyú művész 1980-ban kékre festett a Sinai-félszigeten egy csomó sziklát. Ezt a belga embert Jean Berame -nek hívták. A festéshez 10 tonna ENSZ kék festéket használt. Ez a hely a Szent Katalin Kolostor és Dahab között található. Tette mindezt azért, hogy jelképezze a békét a Sínain.

Az 1967-es háború utáni béke jelképe lett ez a hely, bár némely szikla úhgy néz ki , mint egy óriás rágógumi luftballon. A kék sziklák erős ellentétben állnak a mély vörös és sárga a sivatagi tájban. Némely szikla magassága eléri a 9 métert.
 

Ras Sidr vagy Ras Sudr

Sínai-félsziget Ras SidrRas Sidr mint üdülőövezeti mintegy 60 kilométerre délre Ahmed Hamdi alagút után található. Az egyiptomiak körében igen népszerű kirándulóhely. Egy időben, Ras Sidrnek semmi jelentőséget nem tulajdonítottak. A tengerparti városban jelentős sport a vitorlázás, mára új turisztikai létesítmények, valamint az üzletek és magán villák épültek. Ras Sidr meg két részre van osztva: Északi rész, amely a turisztikai központokban a Ras Masalla, Dél-Oyoun Moussa és Ras Dehaisah és Dél-Ras Sidr, beleértve a Ras Matarma, egy-és Nakhila Ras Mal'ab. A legtöbb legújabb fejlesztést a déli szakaszon találjuk meg. Úgy gondolják, hogy tavasszal, amikor Mózes a kivonuláskor Vörös-tenger felé fordult, akkor ezen a helyen történt az meg, hogy a keserű vizet egy fa bedobásával édesre változtatatta át. Ma tizenkét forrást találhatunk itt, amelyek vize 1980-tól kezdődően sós ízű.

 

MFO a Sínai-félszigeten

Multinational Force and Observers

MFO Sínai-félszigetMultinational Force and Observers azaz Többnemzetiségű Erők és Megfigyelő. Az MFO fő feladata a békeszerződésben létrehozott négy biztonsági zónára meghatározott katonai létszám és technikai eszköz korlátozások folyamatos ellenőrzése, a csapatmozgások megfigyelése és jelentése, valamint a hajózás szabadságának megőrzése a Tirán szorosban.

Ennek végrehajtására a Sínai-félszigeten az MFO egy északi, egy déli tábort, valamint 13 ellenőrző pontot és 18 megfigyelő állást működtet folyamatos szolgálatban. (2005 óta plusz megfigyelő pont egészült ki az Északi-szektorban) Ezeket számos ideiglenes megfigyelő pont, felderítő járőr szolgálat és egy parti haditengerészeti egység egészíti ki.

Magyarország 1995. szeptember 1. óta vesz részt az MFO kötelékében egy 41 fős közös katonai-rendőri kontingenssel. A külföldi szolgálat időtartama egy év, kétszer hat hónapos bontásban.
 

Sínai-félsziget szektorokra osztása 1979.március 26-ai Békeszerződés alapján

Sínai-félsziget MFO
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.