info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Egyiptom Vörös-tenger élővilága

Tegyük fel a maszkot és merüljünk a víz felszíne alá! Ennyit kell tennünk ahhoz, hogy a világ egyik legszebb víz alatti élővilága táruljon a szemünk elé. Irodánkban mindenki búvárkodott már, sőt merülésvezetők is vannak a csapatban, így saját tapasztalat alapján mondjuk, hogy a Vörös-tenger valóban olyan, mint egy akvárium. Most bemutatjuk az egyes fajokat, amelyekkel a leggyakrabban fogunk találkozni sznorkelezés vagy búvárkodás közben.
 1. A Vörös-tenger élőlényei

  Ön izgalommal követte Némó és Szenilla kalandjait? Akkor többet tud a Vörös-tenger élővilágáról, mint gondolná! Ismerje meg a legkedvesebb víz alatti barátainkat! 
  Bohóchal Egyből felismerhető, hiszen a bohóchal ugyanúgy néz ki, mint Némó a rajzfilmben. Meg fogunk lepődni, de ez a pici hal az egyik legharciasabb, ha közelebb úszunk hozzá. Támadni nem támad, de a viselkedésén látni, hogy kész lenne nekünkütközni a maga összes centijével, ha fenyegetnénk az anemónája épségét. A kedvencünk a pici bohóchalak! 

  Pillangóhal Mindig párosával látni ezeket a vidám, élénksárga színű, szemük körül kék foltos halakat, amint békés lebegnek egymás mellett a vízben.

  Császárhal Olyan, mintha a pillangóhalak inverzei lennének, hiszen méretben hasonlóak, ám a testük színe kék, és a folt rajtuk sárga színű. Jellegzetességük a testük felső részéről hátranyúló, farokszerű rész.

  Zászlóshal A császárhalhoz minden tekintetben hasonlító, ám hosszában nagyon jellegzetesen fekete és sárga csíkos hal, amelynek hátranyúló része fehér. A zászlóshalak is többen érzik jól magukat. 

  Papagájhal Jellegzetes, papagájcsőrt mintázó szájáról és lila-kék-sárga színéről az egyik legkönnyebben felismerhető hal a Vörös-tengerben. Korallt eszik, és ami igazi érdekesség, hogy a végtermékből bizony finom szemcséjű homok lesz. Gondoljunk erre legközelebb, amikor kifejezetten finomhomokos strandot keresünk! 

  Bőröndhal Csúnyácska, fehér-barnás hal, amelynek a különlegessége, hogy amikor veszélyt érez, akkor felfúvódik. 

  Napóleonhal Hatalmas, csókos szájáról, 2 méteres nagyságáról és kiálló homlokáról azonnal felismerhető, türkiz színű hal, amely békésen úszkál a tenger sekélyebb részein. 

  Csattogóhal Ez az élénksárga és ezüst színű hal nagy csoportokban láthatók a korallok mellett, kifejezetten imádják az enyhe áramlatokat.

  Doktorhal Szenilla is doktorhal, de a Vörös-tengerben egy sárga rokonát gyakrabban láthatjuk.

  Sügérek Meglehetően csúnya halak, hatalmas szemekkel, amelyek mérete az egészen kicsitől a kifejezetten nagy, akár másfél méteres hosszig is terjedhet. 

  Makrréla Apró, kékes árnyalatban csillogó, ezüstös halak, amely hatalmas csoportokban úszva érzi igazán jól magát.

  Tonhal Távolról akár cápával is össze lehet keverni ez a meglehetősen nagy testű halat. 
  Tengeri tehén Más néven dugong, amely hatalmas termetével nekünk inkább egy vízilóra hasonlít, de ha valakinek tehénre, azt is megértjük. Marsa Alam partjainál gyakran láthatjuk!

  Teknős Ki ne szeretne egy békés teknőssel találkozni a víz alatt? Nos, erre más akár a partról is esélyünk van, hiszen ahol korall van, ott a teknősök előbb-utóbb előfordulnak. 

  Delfin Ha szerencsénk van, akkor delfinek fognak úszni a hajó orránál, amikor kihajózunk a tengerre. Ha még nagyobb szerencsénk van? Akkor akár természetes közegükben is úszhatunk velük! Életre szóló élmény.


  A Vörös-tenger élővilágaVörös-tenger élővilága


  BohóchalBohóchal


  CsászárhalCsászárhal


  DoktorhalDoktorhal


  PapagájhalPapagájhal


  PillangóhalPillangóhal


  ZászlóshalZászlóshal


  DelfinekDelfinek


  Tengeri tehénTengeri tehén
 2. A Vörös-tenger koralljai

  Sokan azt gondolják, hogy a korallok a kövekhez vagy sziklákhoz hasonlítanak, így nyugodtan hozzájuk lehet érni vagy sétálhatni rajtuk. Ez nem így van, a korallok élnek, hiszen állatok! Érdemes tudni, hogy ha hozzájuk érünk, akkor megállnak a fejlődésben, így már csak ezért se érintsünk meg semmit a víz alatt. 
  Nevükhöz méltóan lágyan lengedeznek a vízben, sokszor több méretes kiterjedésben. Vigyázzunk, hogy ha közel úszunk, nehogy megsértsük őket! 
  Egyik látványos típusukat az asztalkorallok alkotják, amelyek asztal alakú formájáról kapták a nevüket, azonban egy átlagos asztalnál ezek a korallok sokkal nagyobbak. Másik könnyen felismerhető típusuk az agykorall, amelynek bordázata az agy barázdáira hasonlít. Harmadik, könnyen felismerhető típusuk a salátakorall, amely salátaleveleket formáz. A Vörös-tengerben több, mint 250 korallfaj található, így aki komolyan érdeklődik a téma iránt, annak érdemes a témához kapcsolódó határozót vagy könyvet vennie, amelyre itthon és Egyiptomban is van lehetőség. 
 3. A Vörös-tenger veszélyes állatai

  Kőhal Nevéhez méltóan úgy néz ki, és olyan erős is, mint egy kő. Mérge akár halálos is lehet. Azért különösen veszélyes, mert beleolvad a homokba és a korallos környezetbe. Miatta is extrán fontos, hogy a víz alatt ne érjünk semmihez! 

  Skorpióhal A kőhalhoz nagyon hasonló mind kinézetben, mind mérgét tekintve.

  Tűzhal Az egyik legszebb és legjellegzetesebb hal a Vörös-tengerben, a mérge mégis akár halált is okozhat. Rengeteg tűzhallal fogunk találkozni, fontos, hogy ekkor ne pánikoljunk: egyáltalán nem szoktak emberre támadni. Csak akkor lesz probléma, ha meg akarjuk fogni. Búvároknak érdemes tudni, hogy az éjszakai merülések alkalmával még több tűzhal látható, és közelebb is jönnek, de ekkor sem agresszívak, így nyugodtan élvezhetjük a merülést. 

  Kék pettyes rája Teljesen ártalmatlanok alapvetően, a homok felett láthatjuk őket úszni sokszor. Rájuk is érvényes, hogy nem szabad megfogni őket, mert mérget bocsáthatnak ki. 

  Íjhal Párzási időszakukban meglepetésként érheti a búvárt, hogy időnként szeretnek ráharapni az uszonyra. Emberre nem támadnak, de valamiért az uszony végébe csippentés nagyon vonzó lesz nekik. 

  Muréna A nagy kékség elején pont egy murénát etet a kis Jacques, de jobb, ha mi nem követjük a példáját. Bár sokkal félelmetesebbnek néz ki a muréna, mint amennyire ténylegesen az, de a szájába tényleg ne nyújkáljunk.

  Barrakúda Ezek a másfél-két méteres ragadozók hatalmas csoportokban láthatók a tengerben, és alapvetően nem támadnak, de ne ingereljük őket. 

  Cápák Igen, a Vörös-tengerben vannak cápák, de egy sznorkelezés közben szinte biztos, hogy nem fogjuk őket látni. Természetesen módon 30-40 méter körül élnek a tenger felszíne alatt. Cápát látni mi hatalmas élmény a búvároknak. A közhiedelemmel ellentétben általában nem támadnak emberre, hiszen nem vagyunk a táplálékláncuk része. 
  Kúpcsiga A 10 cm méretű kúpcsiga a világ egyik legmérgezőbb állata, így ez is még egy ok, ne kezdjünk csigák és kagylók gyűjtögetésébe se a parton, se a víz alatt. 

  Anemóna Némó egy tengeri rózsában lakik, de mi jobb, ha nem érünk az anemónához, hiszen mérge bénító hatású lehet.

  Egy-két medúzafaj A tengerparthoz közel gyakran látható lila medúzák teljesen ártalmatlanok, de vannak bizonyos fajok, amelyek csípnek. 

  Tengeri sün A jól ismert tengeri sünök egy különösen hosszú tüskéjű fajtája, amelyről már messzire látszik, hogy nem jó ötlet megérinteni. 


  BarrakúdaBarrakúda


  TűzhalTűzhal


  Kék pettyes rájaKék pettyes rája
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.