info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Egyiptomi pénz

Egyiptomi pénzváltó automata
Hogyan használjuk Egyiptomban a pénzváltó automatát? Hurghadán a The Grand Palace, The Grand Hotel és a The Grand Resort szomszédságában lévő pénzváltó működését mutatjuk be. A videó 2020.07.19-én készült, az árfolyam akkori.
Egész Egyiptomban hasonló automatákat találni, nem kell vesződni a hagyomásos banki váltással.

Egyiptomi pénz. Mit vigyünk magunkkal Egyiptomba? Eurót vagy dollárt?

Egyiptomi pénzAz Egyiptomban használatos pénz hivatalos neve Pound. A váltópénzt Piastresnek hívják. 100 Piastres 1 Pond. A helyiek -arab nyelven- a saját pénzüket nem Poundnak hívják, hanem Gininek.
Érdekes, ha mi is ezt mondjuk nekik, akkor csodálkoznak, hogy ezt mi honnan tudjuk és megkérdezik, hogy hányadszor vagyunk Egyiptomban. Az alkudozásnál egy plusz előnyt jelent, ha ismerjük a számok arab elnevezéseit.
Nagyon könnyen és gyorsan meg lehet tanulni az arab számokat, higgyék el megérni.  A sok papírpénz megtévesztő lehet, mivel a sok Piastres azt az érzetet keltheti az túristában, hogy sok pénz van nála. Oda kell mindig figyelni, hogy valójában Piastres vagy Pound (LE) van nálunk, hiszen könnyen összekeverhetők. Sok helyen azt lehet olvasni a neten, hogy nincsenek fémpénzek Egyiptomban.
Valóban nincs fémpénz Egyiptomban?
Ez tévedés, hiszen létezik 50 Piastres és 1 Poundos fémpénz is. (2006. június 1-jén kerültek a forgalomba az ötvenpiaszteres és egyfontos érmék). Már nem igen van forgalomban , de létezik még ennél kisebb címlet is, de azok már igazi ritkaságok. A jobb oldali képen látható balról jobbra 5, 10, 20 és 25 Piastres.
Sok utas megkérdezi irodánktól, hogy Dollárt vagy Eurót vigyenek magukkal, amikor Egyiptomba utaznak. Véleményünk szerint teljesen mindegy, tekintettel arra, hogy Egyiptomban és hazánkban is egyforma a két pénz közötti átváltási arány, amiből az következik, hogy forintra átszámolva ugyanannyiba kerül egy Pound, akármelyik valutát váltjuk át. A vízum vásárláshoz dollárt (pontosan annyit, amennyibe kerül) a fakultatív programok fizetésére Eurót vigyünk. Egy biztos: Forintot ne vigyünk magunkkal, mert sehol nem fogják átváltani. 500 eurós címletet nem ajánljuk kivinni!!
Felhívjuk a külföldre, elsősorban az Európán kívülre utazó magyar állampolgságú Utasok figyelmét arra, hogy tapasztalatok szerint is a világ számos országában (köztük nyugat-európai országokban is) egyes pénzváltó irodák nem szívesen, vagy egyáltalán nem fogadnak el a régi 2006-nál régebbi 100 US dolláros, valamint a régi 50 US dolláros bankjegyet, mivel azok könnyebben hamisíthatók, valódiságuk nehezebben ellenőrizhető. 
Ezért előfordul, hogy ilyen bankjegyek beváltását elhárítják, (vagy a külföldi partner nem fogadja el, amikor ilyennel akarja kifizetni a fakultatív program árát) illetve a nagyobb bankokhoz irányítják az ügyfeleket. Ezért az idegen országba érkezőknek ajánlatos kisebb címletű amerikai dollár bankjegyeket is maguknál tartani a pénzváltáshoz és a faklutatív programok fizetéséhez.
Ezen kívül felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra is, hogy az eurót, (kivétel az 500 eurós címlet) a korábban is széles körben használt
 angol fonthoz és a svájci frankhoz hasonlóan, ma már Európán kívül is minden további nélkül egyre több helyen elfogadják.
Összegezve: Az utas felelőssége és kötelessége tájékozódni, arról hogy milyen pénzt és milyen érvényességű bankjegyet lehet felhasználni adott országban. Ennek elmulasztása miatti minden kártérítési felelősséget az utazási iroda kizár.
50 Piastres
1 Pound
25 Piastres
1 Pound
 
25 Piastres
25 Piastres
25 Pastres
25 Piastres
50 Piastres
50 Piastres
Egyiptomi pénz 50 Piastres
Egyiptomi pénz 50 Piastres
1 Pound
1 Pound
Egyiptomi pénz 1 Pound
Egyiptomi pénz 1 Pound
5 Pound
5 Pound
Egyiptomi pénz 5 Pound
Egyiptomi pénz 5 Pound
10 Pound
10 Pound
Egyiptomi pénz 10 Pound
Egyiptomi pénz 10 Pound
20 Pound
20 Pound
Egyiptomi pénz 20 Pound
Egyiptomi pénz 20 Pound
50 Pound
50 Pound
Egyiptomi pénz 50 Pound
Egyiptomi pénz 50 Pound
100 Pound
100 Pound
Egyiptomi pénz 100 Pound
Egyiptomi pénz 100 Pound
200 Pound
200 Pound
Egyiptomi pénz 200 Pound
Egyiptomi pénz 200 Pound
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.