info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Grúzia

Grúzia, a borok hazája

Grúzia utazás körutazás, körút olcsó akciós last minute utazás

Változatos tájak, csodás templomok, irány Grúzia!

Természetkedvelők népszerű úti célja

Változatos tájak, csodás templomok, irány Grúzia!
საქართველო
Grúzia gazdag kulturális múlttal rendelkezik, például a bor termelése még a történelem előtti időszakban kezdődött, és azóta is fontos része az ország gazdaságának, illetve elsőként vették fel a keresztény vallást is. Rohamosan fejlődő turizmusa pedig évről évre egyre több turistát vonz ez a különleges tájakkal rendelkező ország. Közvetlen járatokkal pedig már Magyarországról sem elérhetetlen! Zárja szívébe Ön is Grúziát!
Grúzia utazás körutazás, körút olcsó akciós last minute utazás.
Északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus láncai húzódnak, közöttük fekszik a Rioni folyó völgye, az úgynevezett Kolkhisz, amely a Fekete-tengerhez fut ki. Északon Grúziának 723 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, pontosabban az Észak-kaukázusi szövetségi körzettel. A következő oroszországi köztársaságoknak és területeknek van határa Grúziával (nyugatról kelet felé haladva): Krasznodari határterület, Karacsáj- és Cserkeszföld, Kabard- és Balkárföld, Észak-Oszétia, Ingusföld, Csecsenföld, Dagesztán. A grúz-azeri határ 322 kilométer hosszú délkeleten, délen 164 kilométernyi a grúz-örmény, délnyugaton pedig 252 kilométer a grúz-török határ. Grúziát az Észak-Kaukázus orosz területeitől a Nagy-Kaukázus hegyvonulatai választják el. Az ország déli területeit a Kis-Kaukázus szegélyezi. A Kaukázus fő vonulatai jóval magasabbak a Kis-Kaukázus hegyeinél, 5000 méternél is magasabbra nyúlnak a tengerszint fölé.

Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő Grúzia gyönyörű tájakkal büszkélkedhet; a zöldellő alpesi völgyek fölött hófödte ötezres hegyek őrködnek. A grúzok azonban nem csak a Kaukázus fenséges hegyeire büszkék: az elsők között vették fel a kereszténységet, és azt állítják, itt készült az első bor. A bonyolult történelem pedig csodálatos templomokkal és kolostorokkal gazdagította az országot.

A grúziai utazásunk az UNESCO világörökségi helyszínek és Tbiliszi multikulti városa mellett főleg a természetre, a Kaukázus fantasztikus panorámájára és a remek gyalogtúrákra koncentrál.
Grúzia éghajlata területéhez mérten szinte szélsőségesen változatos. Két fő éghajlati zónája van, amelyek határa a Likhi-hegység. Ez osztja keleti és nyugati részre az országot. A Nagy-Kaukázus hegylánca fontos éghajlat-alakító tényező, mert elzárja az országot a hideg északi légáramlatok elöl. A déli Kis-Kaukázus ugyanakkor az Ázsia felől érkező forró és száraz légtömegek hatásaitól óvja Grúziát.

Nyugat-Grúzia jelentős része a nedves szubtrópusi zóna északi határterülete, az éves csapadék itt 1000 és 4000 milliméter között van. A csapadék nagyjából egyenletesen oszlik el az évben, bár az ősz gyakran különösen esős. Az egyes területek klímája jelentősen függ a magasságtól, az alacsonyabban fekvő vidékek egész évben viszonylag melegek, a Nagy- és a Kis-Kaukázus lejtőin viszont hűvös, csapadékos nyarak és havas telek váltják egymást (sok helyen a hótakaró vastagsága gyakran a 2 métert is eléri). A Kaukázus legnedvesebb része Adzsaria, ahol a Kobuletitől keletre elhelyezkedő Mtirala hegy évente 4500 milliméter csapadékot kap. Kelet-Grúzia éghajlata átmenet a nedves szubtrópusi és a kontinentális klíma között. A Fekete-tenger felől érkező nedves légtömegek és Közép-Ázsia száraz légtömegei egyaránt befolyásolják. A nyugati hatásokat részben blokkolják a Likhi és a Mesketi hegyláncai. Az éves csapadék jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Grúziában, 400 és 1600 milliméter közt váltakozik, a régiótól függően.

A legcsapadékosabb a tavasz és az ősz, a nyár és a tél száraz. Kelet-Grúzia jó részében a nyár forró (különösen az alacsonyan fekvő területeken), a tél pedig viszonylag hideg. A tengerszint feletti magasság itt is fontos szerepet játszik a hőmérsékleti viszonyok kialakításában. A 2000 méter feletti magasságokban még nyáron is gyakori a fagy.

Grúzia vízum

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges  

Bár a grúz jogszabályok szerint a magyar személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz, a repülőtereken (különösen átszállás esetén pl. Isztambulban vagy Kijevben) az iratokat ellenőrző személyzet sokszor nincs tisztában ezzel a lehetőséggel, és az útlevél bemutatását kérik. Ilyenkor csak hosszas utánajárás és meggyőzés után fogadják el a személyi igazolványt. A személyi igazolvánnyal történő utazás esetén még fontos, hogy amennyiben átszállással utazunk Budapestről Tbiliszibe (pl. Isztambulon vagy Kijeven keresztül), a tranzit ország nemzetközi repülőterét az átszállásra várva ne hagyjuk el, ugyanis az adott ország (pl. Törökország vagy Ukrajna) területére lépve már útlevél bemutatási kötelezettség merülhet fel.

A Georgiába való be- és kilépésükhöz csak és kizárólag a grúz hatóságok által kijelölt szárazföldi, légi és vízi határátkelőket használják, tartózkodjanak az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől. A georgiai törvények értelmében külföldi állampolgárok a szakadár területekre csak a grúz kormány által meghatározott irányból léphetnek be (ez Abházia esetén a Zugdidi önkormányzathoz tartozó terület). Ettől eltérni - azaz Abházia területére más irányból, pl. Oroszország felől belépni - csak a georgiai hatóságok által kiadott külön engedély alapján lehet. A törvény megsértését Georgia pénzbüntetéssel, ismétlődés esetén már büntetőeljárás indításával, börtönbüntetés kiszabásával is szankcionálhatja.

Azok, akik a biztonsági figyelmeztetés ellenére mindenképpen be kívánnak lépni Abházia vagy Dél-Oszétia területére, hosszas és bonyolult eljáráson kell átesniük. Egyrészt előzetesen be kell jelentkezniük a de facto abház, illetve dél-oszét hatóságokhoz, és „vízumot” kell kérniük (http://mfaapsny.org/en/council/visa.php); továbbá a tbiliszi hatóságokat is értesíteni kell előzetesen a belépési szándékról (http://smr.gov.ge/Notifications/Notification.aspx). A bejutás csak a kijelölt ellenőrző pontokon lehetséges, de itt is nagyon esetleges, hogy kit engednek be és kit nem. Az, hogy a szakadár hatóságok a hatályban lévő grúz törvényeket semmibe véve teljesen önálló vízumrendészeti eljárást folytatnak, demonstratív módon sérti Georgia szuverenitását; így az Abháziába és Dél-Oszétiába utazók közvetve maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek.
 • WinExpo Borkiállítás Grúzia
  05.2020. June
  WinExpo Borkiállítás Grúzia2020. June 05. 08:002020. June 07. 20:00
  Tbilisi, Grúzia (Ázsia)
  A WinExpo az egyetlen vásár Grúziában, amely a borra, a szeszes italokra és a kapcsolódó szolgáltatásokra összpontosít. Az esemény a tradicionális vásárt ötvözi egy átfogó rendezvény-programmal, amely a kereskedelmi rendezvénnyel párhuzamosan zajlik. A régió egyik legnagyobb ilyen jellegű vására a nemzeti és nemzetközi bor- és szeszes italok és más kapcsolódó termékek széles körét fogja bemutatni, valamint a borkészítést, boroktatást és szolgáltatásokat kínál a vásárlók számára a világ minden tájáról.
 • Bia Befektetési Fórum
  19.2020. June
  Bia Befektetési Fórum2020. June 19. 08:002020. June 21. 19:00
  Tbilisi, Grúzia (Ázsia)
  A Bia által szervezett „Grúzia Lehetőségek Földje” befektetési fórum célja az üzleti intelligencia biztosítása, amely a vezető döntéshozóknak mind Grúziában, mind a világ minden tájáról a kihívásokra való reagáláshoz szükséges. A BIA fórum célja, hogy megvitassa és kritikusan megvizsgálja a helyi gazdaság valamennyi fő aspektusát, javaslatot tegyen a gazdasági fejlődés ütemének felgyorsítására, valamint a Grúziában megvalósítandó állami és magánbefektetési projektek bemutatására.
 • Metanano Konferencia
  14.2020. September
  Metanano Konferencia2020. September 14. 10:002020. September 18. 20:00
  Tbilisi, Grúzia (Ázsia)
  A metaadatokkal és nanofotonikával foglalkozó nemzetközi konferencia lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy betekintést szerezzenek olyan témákban, mint például a plazmonika és nanofotonika, a kvantum fotonika, a fotonikus kristályok, a bionanofotonika, a nanoanyagok vagy éppen a nanotechnológia.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.