info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Repülős utazás és nyaralás kerekesszékkel

Ön épp repülős utat tervez kerekesszékkel? Esetleg mankóra van szüksége a mindennapokhoz? Bátran vágjon bele az utazásba! Szerencsére nagyon jól bejáratott protokoll van érvényben minden reptéren és repülőn a csökkent mozgásképességű utasok számára. Extra jó hír, hogy mivel nálunk utazási csomagok foglalhatók transzferrel és szállodával együtt, ezért a megfelelő kinti transzferben is tudunk segíteni, valamint olyan szállodákat fogunk eleve ajánlani, amelyek akadálymentesek. Olvasson tovább! 


Európán belül teljesen egyértelműen minden reptér ugyanúgy áll a kerekesszékes utasokhoz, ugyanis egységes az EU jogi szabályozása a légi közlekedést illetően. Ám Európán kívül is szinte pontosan így jár el minden reptér, ha Ön kerekesszékkel érkezik. A fő szabály, hogy az Ön számára minden reptéren és repülőn teljes mértékben biztosítani kell a reptéren való közlekedés lehetőségét, majd a repülőgépbe jutva a helyfoglalást. Ennek kizárólag biztonsági vagy műszaki akadályai lehetnek. A kerekesszék és/vagy a mankó szállítása ingyenes. Összesen maximum két mozgást segítő berendezés szállítható ingyenesen, így ha Önnek szüksége van a kerekesszék mellett például egy pár mankóra is a nyaralás során, ezt is viheti.

Foglalás - Milyen információra van szükségünk?

Nagyon lényeges azonban, hogy már a foglaláskor, de legkésőbb indulás előtt 48 órával jelezze nekünk, hogy kerekesszékkel fog utazni, mert így előre tudjuk jelezni a partnereinknek ezt a tényt, és Önt már felkészülten fogják várni. Komplett út megrendelésénél a transzfer miatt ezen felül még több részletre is szükségünk van.
 • Egyedül ki tud-e szállni a kerekesszékéből és el tudja-e foglalni a helyét?
 • Ha ez nem megoldható, akkor az Önnel utazók fel tudják-e Önt segíteni a buszra, és onnan le, vagy ehhez extra asszisztenciára van szükség?
 • Milyen méretű a kerekesszéke összecsukott állapotban?
 • Szállítana-e egyéb mozgást segítő berendezést, például mankót? Ha igen, kérjük írja le a típusát és a méretét!
 • Szüksége van-e speciálisan mozgáskorlátozott szobára a kiválasztott szállodában?
 • Van-e bármilyen egyéb speciális igénye, megjegyzése?

Érkezés a reptérre kerekesszékkel és repülés

A reptérre való érkezés esetében mi javasoljuk, hogy érdemes közvetlenül a reptéren parkolni kényelmi szempontok miatt - de természetesen bármelyik másik parkolót is választhatja.
 • Amint megérkezik az adott terminálra, nézze meg a táblán, hogy melyik check-in pultnál kezdődik a becsekkolás, és egyből menjen a sor elejére a csomagjaival. Emiatt ne érezze magát rosszul, pláne, mert amúgy is előre hívnák Önt - ahogy a babakocsis utasokat is például. 
 • A check-in pulthoz ekkor a becsekkolást végző kolléga odahív egy kollégát, aki az Ön reptéren való mozgását könnyíti meg: segít már itt a becsekkoláskor feltenni a csomago(ka)t a szalagra, segít a biztonsági ellenőrzésnél, majd igény esetén elkíséri Önt a beszálló kapuhoz. 
 • A kapunál a beszálláskor Ön szintén menjen a sor elejére.
 • A kerekesszékét és esetleges mankóját a reptéri kollégák ekkor, tehát a repülőbe történő beszálláskor elveszik, beteszik a poggyásztérbe. 
 • Ezzel egy időben segítenek Önnek, hogy elfoglalja a helyét a repülőgépen

Repülős utazás kerekesszékkel

Amint elfoglalta a helyét a repülőgépen, az utazás időtartama alatt nagyjából ugyanaz lesz az élménye a repüléssel kapcsolatban, mint bármely más utasnak. 
 • Csatolja be a biztonsági övét, hallgassa meg a biztonsági tájékoztatót, majd élvezze az utat! 
 • Ha segítségre van szüksége a repülőút során, nyomja meg a feje felett található hívógombot, és a légikísérő pár percen belül már ott is van Önnél. 
 • Elnézést, ha túl explicit ez a pont, de gyakorlati szempontból volt már olyan utasunk, aki nagyon őszintén elmondta, hogy neki a legnagyobb kellemetlenséget az okozza, ha a mosdóba kellene mennie a repülőút során. Ennek elkerülésére két stratégiát talált ki: egyrészt ha lehet, közelebb lévő úticélokat választ, másrészt pedig igyekszik a repülőút előtt és közben keveset inni. Mi nem mondjuk, hogy Ön is tegyen így, hiszen természetesen azonnal kisegítik Önt a mosdóba, ha erre szüksége van, de ha Ön is tart ettől a helyzettől, akkor mégis megfontolandó ez a két ötlet.

​Megérkezés az adott úticélra 

Leszállás után Ön szintén elsőbbséget élvez a gépből való kiszálláskor.
 • A fogadó reptéren a repülőgép ajtajának kinyitásakor már ott lesz a kinti kolléga, aki a légikísérőkkel együtt kisegíti Önt a repülőből.
 • Pillanatokon belül már rendelkezésre is áll a kerekesszéke, hiszen ezt veszik ki először a poggyásztérből.
 • A kinti kolléga segít Önnek a csomagok felvételével kapcsolatban és egyéb esetleges ügyintézésben. 
 • Ahogy kiér a reptér épületéből, keresse egyből az idegenvezetőnket, aki egyből mutatja is, hogy hol található a transzferbusz.

Transzferbusz és szállodai bejelentkezés

Ön ugye már előre jelzi nekünk, hogy van-e szüksége speciális transzferbuszra és esetleges extra asszisztenciára. Az extra asszisztencia vagy a speciális transzferbusz gyakran feláras, de ezt előre úgyis egyeztetni fogjuk.
 • A csomagjait az Ön utastársai vagy az igényelt speciális kolléga fogja a transzferbuszba tenni. 
 • Ha Ön meg tud tenni egy-két lépést, akkor akár egyedül is be tud ülni a buszba.
 • Ha nem, akkor az Ön utastársai vagy az igényelt speciális kolléga segít Önnek. 
 • A szállodába érkezéskor pedig már minden sima ügy, mert ha Ön előre jelzi nekünk, hogy kerekesszékkel utazik, akkor már eleve akadálymentes szállodák között fogunk Önnek válogatni. 

Akadálymentes szállodák világszerte

Igazi megtiszteltetésnek vesszük, hogy számos kerekesszékes utasunk van. Mindent megteszünk azért, hogy a legideálisabb utat találjuk meg számukra. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan szállodát több úticélra, amelyről már van pozitív visszajelzésünk utasainktól.
Természetesen a kínálatunk sokkal szélesebb, így ha Ön épp most tervezi a nyaralást, töltse ki az alábbi oldalt, és írja a megjegyzésbe: "Kerekesszékkel utazom és akadálymentes hotelt keresek." Egyedi ajánlatkérés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.