info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Marokkó

Irány a romantikus Casablanca, a királyi városok és a gyönyörű tengerpart!

Marokkó utazás, last minute olcsó akciós nyaralás üdülés.

Izgalmas és modern arab ország: Marokkó

Irány Marokkó közvetlen járattal!

Izgalmas és modern arab ország: Marokkó
المملكة المغربية
A csodás Marrokkó nem véletlenül népszerű úti cél, különleges hangulatával évről évre egyre több turistát vonz. Népszerűségét itthon a Budapestről induló közvetlen járat is növeli, hiszen így egy kb. 5 órás úttal már könnyedén elérhető. A marokkói emberek nagyon barátságosak, a közbiztonság jónak mondható. Érdemes az ország érdekes látványosságait is felfedezni a nyaralás során: Marrakesh nyüzsgő városközpontja, Agadir csodálatos homokos strandja, vagy éppen Casablanca gyönyörű épületei izgalmas élményeket kínálnak!

Minden amit tudni érdemes

Információk
Látnivalók
Marokkó: Észak-Afrika csodálatos vidékeit rejti ez a varázslatos ország. A fűszeres illatú Kelet mesés birodalmából ugyanúgy találunk itt apró részleteket, ahogy magas hegyeket és végtelen sivatagokat is - a hosszú, homokos tengerpartról nem is beszélve.

Kevés olyan változatos, természeti látványokban gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó. Ebben a közel 700 000 km2 területű országban, csodálatos tájakra juthatunk el. Egyedülálló élmény, hogy az Atlasz-hegység hófedte csúcsait egy pálmafaliget árnyékából szemlélhetjük, az Atlanti-óceán mesés homokstrandján heverünk, miközben a müezzin hangjára indul a nap, vagy a szukok kavargó világával megtelve egy mór palota narancsillatú kertjében teázgathatunk forró délutánokon.

Ki ne vágyott volna valaha a klasszikus filmből olyannyira ismert Casablancába? Ki ne képzelte volna magát teveháton selymes dűnék tetején szemlélve a végtelen sivatagot? A Rejtő Jenő könyveiben megjelenő Marrakesh a világ egyik legrégibb egyetemének városa. Fez, a Napkirály csodálójának letűnt városa. Meknes, a ragyogó fehér Rabat, és az arab világ kényeztető vendéglátása tárul ki körútjaink során mindazoknak, akik szeretnék felfedezni ezt a vonzó világot. Marokkó egy kicsit mediterrán, ugyanakkor izgalmasan keleties és változatosan afrikai ország, tuaregekkel, berber hegylakókkal, mosolygó arab kereskedőkkel, zsidó és keresztény hatásokkal. Egy ország, ahol megelevenedik az Ezeregy éjszaka világa, és ahol Nyugat-Afrika vándor népei, varázslói színesítik a mindennapokat.
Afrika északnyugati szélén, közel Spanyolországhoz és Portugáliához, a Földközi-tenger és az Atlanti-Óceán partján helyezkedik el Marokkó. Az ország államformája alkotmányos monarchia, ahol az uralkodónak a legutóbbi időkig nagyon erős beleszólása van a parlament döntéseibe. Az ország politkai fővárosa Rabat, legnagyobb városa Casablanca.
 

Marokkó meglehetősen gyenge gazdasági alapokon áll, az ország területén nagyon kevés ásványkincs található, ezért Marokkó importálni kénytelen az ipar működéséhez szükséges gázt és petróleumot. Egyetlen ásványban gazdag, foszforból a világ termelésének 70%-át Marokkó adja. Marokkó gazdasága főleg  textiliparból, gyümölcstermesztésből és turizmusból áll.
 

Marokkó meglehetősen elmaradott állam, a lakosok 40%-a nem tud írni, vagy olvasni, az országban nagy a szegénység. A munkanélküliek aránya a képzettek és képzetlenek körében egyaránt nagyon magas, ez gyakran erős társadalmi feszültséget generál.  2011-ben az ENSZ felmérése szerint Marokkó csupán a 130.-ik helyen áll a világban fejlettsége szerint.
 

A marokkóiak arabul és berberül beszélnek, legtöbbjük mindkét nyelvet anyanyelvi szinten ismeri. Fez városában található a világ legrégebbi egyeteme, az El-Qarawiyin Egyetem, mely isz. 859-ben alapult és jelenleg is funkcionál.
 

Marokkó 1956 óta független állam, korábban spanyol és francia fennhatóság alá tartozott. Marokkó határain kívül jelentős számú marokkói származású személy él, Franciaországban több, mint 1 000 000, Belgiumban 300 000, Hollandiában 360 000.
Marokkó leggondozottabb üdülővárosa. A nyár és a tél is "kellemesen meleg", az Atlanti-óceán csitítja a szaharai meleget. Agadir egyesíti a modern nyaralóhelyek és a természetet tisztelő ember elképzeléseit. Hatalmas, széles homokos strand várja a pihenni vágyókat, ugyanakkor pár percre a kiépített világtól ott a csend, a forró dűnék világa flamingókkal és vágtázó lovakkal. Franciás könnyedség jellemzi az éjszakai életet, s csak tőlünk függ, hogy mennyire engedjük magunkat elcsábítani egy másik világba. A várostól kissé eltávolodva hamar a délvidék legnagyobb berber piacán találjuk magunkat Inezgane-ban, jeeppel elkalandozhatunk a halászfalvak körzetében vagy a Magas-Atlaszban. Higgyék el nem a napszúrás jele, ha kecskéket pillantanak meg Agadir környékén egy-egy fa tetején! Ez is Agadir látványosságaihoz tartozik.
„Marrakesh, az örök szépség utolsó érintése. Olyan örökkévaló, mint a hó a legmagasabb csúcsokon, és olyan megragadó, mint az Atlasz.“ – írják róla a megbűvölt utazók. Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, kézművesei, építészei, festői, és szobrászai építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit és Korán-iskoláit. Naplemente idején „izzik a város“. Ahogy csitul a hőség, úgy bukkannak elő Marrakesh filmszerű figurái: szaharai gyógyítók, varázsszer-árusok, hennafestők, kígyóbűvölők várják az egyre csábítóbb illatokba burkolt Jemma el Fna téren klienseiket. Ez a világ mit sem változott ezer éve. Barangolhatunk az óváros gyékénnyel fedett utcáiban, sétálhatunk a rózsakertek mentén, vagy hűvös koktélunkat iszogathatjuk egy pálmakert mélyén meghúzódó medence partján. Marrakesh megunhatatlan, folyamatos mese.

Marokkó Erfoud utazás

Erfoud, az egykori légiós település már a tafilaleti oázisok kapuja.
 

Marokkó Fez utazás

A legősibb királyi város, minden fotós álma. Sárga, homokszínű házak kiismerhetetlen labirintusa a városközpont. A többszáz éves Korán-iskolák, a kalapácscsilingeléstől hangos sikátorok és a híres bőrcserzőkádak látványa minden utazó számára ismerős képek. Fezben egy időutazás részesei lehetünk az andalúz, arab, zsidó és európai kultúra ötvözetében.
 

Marokkó Ifrane utazás

Ifrane, a Festől alig negyven kilométerre található festői síparadicsomba, ahol a cédrusvidék kezdődik.
 

Marokkó Meknes utazás

A Marokkói Versailles. Mesélik errefelé, hogy a város nagy építője Moulay Ismail, a Napkirály udvarát túlszárnyaló építkezéshez harmincezer rabszolgát dolgoztatott, hogy új paradicsomot teremtsen. Az idő azonban a király ellen dolgozott és az emberi lét rövidsége Meknesnek is csak tiszavirág életű szerepet adott. A befejezetlen város ezzel együtt a birodalom központjává vált.
 

Marokkó Midelt utazás

Midelt az utolsó nagy megálló, a "vízválasztó" a Magas-Atlasz átkelése előtt. A város 1448 méter magasan fekszik, jellegzetes alaptábor a környékbeli tóvidék bejárásához.
 

Marokkó Rabat utazás

Marokkó fővárosa ragyogó fehér házaival marad meg az utazó emlékezetében. A királyság székhelyén a mai modern Marokkóval találkozunk. A Királyi Palota épületegyüttese külön városrészt alkot egy szellőjárta dombon, így a királyi család tagjai számára sosem érezhető a nyári hőség. A városközpontot uraló Oudaia Kasbah vastag falai és szűk sikátorai között sétálva rádöbbenhetünk a marokkói építészet megkapó szépségére. Rabat a francia jelenléttel nyerte el mai arcát, gazdagsága azonban az almohádok, később a sáléi kalózok idejéből ered.
 

Marokkó Volubilis utazás

Miközben a római építészet remekeiben, és az egykori villák szép fényű mozaikjaiban gyönyörködünk, a távolban láthatjuk a pihenő tevéhez hasonlító festői elhelyezkedésű Szent Várost, az iszlám atyja, az I. Idriss által alapított Moulay Idrisst, a városalapító tiszteletére itt felépített mauzóleumhoz évente több tízezer hívő zarándokol el.
 

Marokkó Casablanca utazás

Ingrid Bergmann és Humprey Bogart városa. A legnagyobb és legismertebb valamennyi marokkói nagyváros között. Elképesztő nyüzsgés jellemzi a várost éjjel-nappal, a kikötő környéki izgalmas figurák éles ellentétet képeznek az arab világ hercegeinek villanegyedével. Errefelé megfér egymás mellett az arab papucskészítő műhelye és Yves Saint Laurent elegáns butikja, ahogy a luxusautók árnyékában tovaügető csacsik látványa is mindennapos. Casablancában található a nyugati arab világ legnagyobb mecsete, mely a Korán szavaival élve, mint egy vízen ringó trón magasodik elénk az óceánból.
Marokkó Afrika északnyugati részén fekszik, nyugatról az Atlanti-Óceán, északról az Alborán-tenger határolja. Keleti szomszédja Algéria, déli szomszédja a Nyugat-Szahara. Mivel a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság nagyrészt marokkói megszállás alatt van, így Marokkó gyakorlatilag Mauritániával határos.

Marokkó nagy részét borítják hegyek, délen az Atlas-hegység, északon a Rif-hegység. Az ország délkeleti részének jelentős része a Szaharához tartozik, ezért lakatlan és terméketlen.


Marokkó éghajlata az északi részeken és az Atlas-hegységtől nyugatra mediterrán, mely a belső területek felé sivatagos. Az Atlas-hegység éghajlata változó., egyes részeken mediterrán, a magasabb részeken csapadékos, a keleti, Szaharára néző részeken szélsőségesen száraz.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.