Marokkó utazás, last minute olcsó akciós nyaralás üdülés.

Marokkó utazás

Kevés olyan változatos, természeti látványokban gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó. Ebben a közel 700 000 km2 területű országban, csodálatos tájakra juthatunk el. Egyedülálló élmény, hogy az Atlasz-hegység hófedte csúcsait egy pálmafaliget árnyékából szemlélhetjük, az Atlanti-óceán mesés homokstrandján heverünk, miközben a müezzin hangjára indul a nap, vagy a szukok kavargó világával megtelve egy mór palota narancsillatú kertjében teázgathatunk forró délutánokon. Ki ne vágyott volna valaha a klasszikus filmből olyannyira ismert Casablancába? Ki ne képzelte volna magát teveháton selymes dűnék tetején szemlélve a végtelen sivatagot? A Rejtő Jenő könyveiben megjelenő Marrakesh a világ egyik legrégibb egyetemének városa. Fez, a Napkirály csodálójának letűnt városa. Meknes, a ragyogó fehér Rabat, és az arab világ kényeztető vendéglátása tárul ki körútjaink során mindazoknak, akik szeretnék felfedezni ezt a vonzó világot. Marokkó egy kicsit mediterrán, ugyanakkor izgalmasan keleties és változatosan afrikai ország, tuaregekkel, berber hegylakókkal, mosolygó arab kereskedőkkel, zsidó és keresztény hatásokkal. Egy ország, ahol megelevenedik az Ezeregy éjszaka világa, és ahol Nyugat-Afrika vándor népei, varázslói színesítik a mindennapokat.
Marokkó: Észak-Afrika csodálatos vidékeit rejti ez a varázslatos ország. A fűszeres illatú Kelet mesés birodalmából ugyanúgy találunk itt apró részleteket, ahogy magas hegyeket és végtelen sivatagokat is - a hosszú, homokos tengerpartról nem is beszélve.

Marokkó Agadir

Marokkó leggondozottabb üdülővárosa. A nyár és a tél is "kellemesen meleg", az Atlanti-óceán csitítja a szaharai meleget. Agadir egyesíti a modern nyaralóhelyek és a természetet tisztelő ember elképzeléseit. Hatalmas, széles homokos strand várja a pihenni vágyókat, ugyanakkor pár percre a kiépített világtól ott a csend, a forró dűnék világa flamingókkal és vágtázó lovakkal. Franciás könnyedség jellemzi az éjszakai életet, s csak tőlünk függ, hogy mennyire engedjük magunkat elcsábítani egy másik világba. A várostól kissé eltávolodva hamar a délvidék legnagyobb berber piacán találjuk magunkat Inezgane-ban, jeeppel elkalandozhatunk a halászfalvak körzetében vagy a Magas-Atlaszban. Higgyék el nem a napszúrás jele, ha kecskéket pillantanak meg Agadir környékén egy-egy fa tetején! Ez is Agadir látványosságaihoz tartozik.

Marokkó Erfoud utazás

Erfoud, az egykori légiós település már a tafilaleti oázisok kapuja.

Marokkó Fez utazás

A legősibb királyi város, minden fotós álma. Sárga, homokszínű házak kiismerhetetlen labirintusa a városközpont. A többszáz éves Korán-iskolák, a kalapácscsilingeléstől hangos sikátorok és a híres bőrcserzőkádak látványa minden utazó számára ismerős képek. Fezben egy időutazás részesei lehetünk az andalúz, arab, zsidó és európai kultúra ötvözetében.

Marokkó Ifrane utazás

Ifrane, a Festől alig negyven kilométerre található festői síparadicsomba, ahol a cédrusvidék kezdődik.

Marokkó Meknes utazás

A Marokkói Versailles. Mesélik errefelé, hogy a város nagy építője Moulay Ismail, a Napkirály udvarát túlszárnyaló építkezéshez harmincezer rabszolgát dolgoztatott, hogy új paradicsomot teremtsen. Az idő azonban a király ellen dolgozott és az emberi lét rövidsége Meknesnek is csak tiszavirág életű szerepet adott. A befejezetlen város ezzel együtt a birodalom központjává vált.

Marokkó Midelt utazás

Midelt az utolsó nagy megálló, a "vízválasztó" a Magas-Atlasz átkelése előtt. A város 1448 méter magasan fekszik, jellegzetes alaptábor a környékbeli tóvidék bejárásához.

Marokkó Rabat utazás

Marokkó fővárosa ragyogó fehér házaival marad meg az utazó emlékezetében. A királyság székhelyén a mai modern Marokkóval találkozunk. A Királyi Palota épületegyüttese külön városrészt alkot egy szellőjárta dombon, így a királyi család tagjai számára sosem érezhető a nyári hőség. A városközpontot uraló Oudaia Kasbah vastag falai és szűk sikátorai között sétálva rádöbbenhetünk a marokkói építészet megkapó szépségére. Rabat a francia jelenléttel nyerte el mai arcát, gazdagsága azonban az almohádok, később a sáléi kalózok idejéből ered.

Marokkó Volubilis utazás

Miközben a római építészet remekeiben, és az egykori villák szép fényű mozaikjaiban gyönyörködünk, a távolban láthatjuk a pihenő tevéhez hasonlító festői elhelyezkedésű Szent Várost, az iszlám atyja, az I. Idriss által alapított Moulay Idrisst, a városalapító tiszteletére itt felépített mauzóleumhoz évente több tízezer hívő zarándokol el.

Marokkó Casablanca utazás

Ingrid Bergmann és Humprey Bogart városa. A legnagyobb és legismertebb valamennyi marokkói nagyváros között. Elképesztő nyüzsgés jellemzi a várost éjjel-nappal, a kikötő környéki izgalmas figurák éles ellentétet képeznek az arab világ hercegeinek villanegyedével. Errefelé megfér egymás mellett az arab papucskészítő műhelye és Yves Saint Laurent elegáns butikja, ahogy a luxusautók árnyékában tovaügető csacsik látványa is mindennapos. Casablancában található a nyugati arab világ legnagyobb mecsete, mely a Korán szavaival élve, mint egy vízen ringó trón magasodik elénk az óceánból.

Marokkó Marrakesh utazás

„Marrakesh, az örök szépség utolsó érintése. Olyan örökkévaló, mint a hó a legmagasabb csúcsokon, és olyan megragadó, mint az Atlasz.“ – írják róla a megbűvölt utazók. Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, kézművesei, építészei, festői, és szobrászai építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit és Korán-iskoláit. Naplemente idején „izzik a város“. Ahogy csitul a hőség, úgy bukkannak elő Marrakesh filmszerű figurái: szaharai gyógyítók, varázsszer-árusok, hennafestők, kígyóbűvölők várják az egyre csábítóbb illatokba burkolt Jemma el Fna téren klienseiket. Ez a világ mit sem változott ezer éve. Barangolhatunk az óváros gyékénnyel fedett utcáiban, sétálhatunk a rózsakertek mentén, vagy hűvös koktélunkat iszogathatjuk egy pálmakert mélyén meghúzódó medence partján. Marrakesh megunhatatlan, folyamatos mese.

Marokkóról röviden

Afrika északnyugati szélén, közel Spanyolországhoz és Portugáliához, a Földközi-tenger és az Atlanti-Óceán partján helyezkedik el Marokkó. Az ország államformája alkotmányos monarchia, ahol az uralkodónak a legutóbbi időkig nagyon erős beleszólása van a parlament döntéseibe. Az ország politkai fővárosa Rabat, legnagyobb városa Casablanca.

Marokkó meglehetősen gyenge gazdasági alapokon áll, az ország területén nagyon kevés ásványkincs található, ezért Marokkó importálni kénytelen az ipar működéséhez szükséges gázt és petróleumot. Egyetlen ásványban gazdag, foszforból a világ termelésének 70%-át Marokkó adja. Marokkó gazdasága főleg  textiliparból, gyümölcstermesztésből és turizmusból áll.

Marokkó meglehetősen elmaradott állam, a lakosok 40%-a nem tud írni, vagy olvasni, az országban nagy a szegénység. A munkanélküliek aránya a képzettek és képzetlenek körében egyaránt nagyon magas, ez gyakran erős társadalmi feszültséget generál.  2011-ben az ENSZ felmérése szerint Marokkó csupán a 130.-ik helyen áll a világban fejlettsége szerint.

A marokkóiak arabul és berberül beszélnek, legtöbbjük mindkét nyelvet anyanyelvi szinten ismeri. Fez városában található a világ legrégebbi egyeteme, az El-Qarawiyin Egyetem, mely isz. 859-ben alapult és jelenleg is funkcionál.

Marokkó 1956 óta független állam, korábban spanyol és francia fennhatóság alá tartozott. Marokkó határain kívül jelentős számú marokkói származású személy él, Franciaországban több, mint 1 000 000, Belgiumban 300 000, Hollandiában 360 000.

Marokkó földrajza

Marokkó Afrika északnyugati részén fekszik, nyugatról az Atlanti-Óceán, északról az Alborán-tenger határolja. Keleti szomszédja Algéria, déli szomszédja a Nyugat-Szahara. Mivel a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság nagyrészt marokkói megszállás alatt van, így Marokkó gyakorlatilag Mauritániával határos.
Marokkó nagy részét borítják hegyek, délen az Atlas-hegység, északon a Rif-hegység. Az ország délkeleti részének jelentős része a Szaharához tartozik, ezért lakatlan és terméketlen.

Marokkó éghajlata

Marokkó éghajlata az északi részeken és az Atlas-hegységtől nyugatra mediterrán, mely a belső területek felé sivatagos. Az Atlas-hegység éghajlata változó., egyes részeken mediterrán, a magasabb részeken csapadékos, a keleti, Szaharára néző részeken szélsőségesen száraz.

Marokkó pénz
A marokkói dirham (MAD) Marokkó és a vitatott státuszú Nyugat-Szahara hivatalos pénzneme. 1960-ban, 4 évvel a függetlenség elnyerése után vezették be, a marokkói frankot 1:100 arányban váltotta fel. A frank egészen 1974-ig forgalomban maradt, mint a dirham váltópénze, ekkor váltotta fel a centime.2018. augusztusában 1 dirham 29 forintnak felelt meg.  20 dirham 20 dirham 50 dirham 50 dirham 100 dirham 100 dirham 200 dirham 200 dirhamForgalomban vannak 1, 5, 10, 20, 50 centime, valamint 1, 2, 5, 10 dirham címletű érmék. Az 1 centime-os már ritka, alacsony értéke miatt. Az első érmesorozatot 1974-1987 között bocsátották ki, 1974 előtt csak 1 dirhamos címlet létezett. A ma forgalomban levő érmék nagy részét 1987-ben verték, új motívumokkal. Az 1-20 centime-os érmék előlapján a marokkói címer, a magasabb értékűekén II. Hasszán profilja látható....
Marokkó utazás fakultatív programok
Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy áraink és a programok leírása tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, forduljanak a helyi képviselőnkhöz!Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk továbbá, hogy a kirándulásokat a beutaztató utazási iroda képviselőjénél vásárolják meg. Essaouira – egész napos kirándulás A kirándulás során Agadir partjaitól a 17. századi festői portugál halászfaluba, Essaouiraba jutnak el a résztvevők. Itt megtekinthetik a part menti töltést, mely Atlanti-óceán hullámaitól védelmezi a települést. Ezután utunk szűk utcák labirintusába vezet, ahol a helyi kézművesek tujafából készült dísztárgyakat, vászonruhákat és ékszereket árulnak. A kirándulás ára az ebédet nem tartalmazza.Ár: 38 EUR/fő Anti-Atlas és Tafroute – egész napos kirándulásÉl...
Marokkó utazás infók
Marokkó beutazási szabályok Marokkóba a magyar állampolgárok (30 napig) vízum nélkül utazhatnak be, és a beutazáskor legalább még 3 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél regisztrációs nyomtatvány kitöltése kötelező. Új nemzetközi repülési szabályzat értelmében, amennyiben gyermek csak egyik szülővel vagy nagyszülőkkel utazik, akkor szükséges a másik szülő vagy utóbbi esetében mindkét szülő írásos nyilatkozata, melyben engedélyezik az utazást. A nyilatkozatot (2 tanú aláírásával) magyar és angol nyelven kell megírni. Időeltolódás Marokkó2 óra a magyarországi időszámításhoz viszonyítva (-1 óra a nyári/téli időátállítást követően). Marokkó, hivatalos pénznemMarokkói dirham. Árfolyam (2013 januárjában): 1 euró=11 MAD. Az árakat a legtöbb helyen euróban és USD-ben is azonnal közlik, azonban érdemes elsősorban helyi fizetőeszközben fizetni. Hitelkártyák esetében általában a dombornyomásos kártyákat fogadják el. Marokkó, hivatalos nyelvArab. Csaknem mindenki beszél franc...
Marokkó utazás városok
MarokkóKevés olyan változatos, természeti látványosságokban gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó. Ebben a közel 700.000 km2 területű országban, csodálatos tájakra juthatunk el. Egyedülálló élmény, hogy az Atlasz hegység hófedte csúcsait egy pálmafaliget árnyékából szemlélhetjük, egy mesés homokstrandon heverünk, miközben a müezzin hangjára indul a nap, vagy egy mór palota narancsillatú kertjében teázgathatunk forró délutánokon. Ki ne vágyott volna valaha a klasszikus filmből olyannyira ismert Casablancába? Ki ne képzelte volna magát teveháton selymes dűnék tetején szemlélve a végtelen sivatagot? A Rejtő Jenő könyveiben megjelenő Marrakesh a világ egyik legrégibb egyetemének városa Fez, a Napkirály csodálójának letűnt városa Meknes, a ragyogó fehér Rabat és az arab világ kényeztető vendéglátása tárul ki körútjaink során mindazoknak, akik szeretnék felfedezni ezt a vonzó világot. Egy kicsit mediterrán, ugyanakkor izgalmasan keleties és változatosan afrikai világ ez, ...
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.