info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Dánia

Egy csodálatos skandináv ország

Dánia utazás last minute olcsó akciós utak

Fedezze fel Észak-Európa legkisebb országát!

A világ egyik legboldogabb országa

Fedezze fel Észak-Európa legkisebb országát!
Kongeriget Danmark
Dánia rengeteg területen kitűnik, akár oktatásról, fizetésről, vagy éppen a boldogságról beszélünk. Érdemes egyszer meglátogatni Dániát, hiszen különleges bájával biztosan lenyűgözi majd Önt. A helyiek nagyon kedvesek, nyitottak a turisták felé, a látványosságok rengeteg érdekességet rejtenek. Tapasztalja meg az igazi skandináv életérzést!
Dánia utazás last minute olcsó akciós utak.

Dánia (dánul: Danmark) független állam Észak-Európában. Egyetlen szárazföldi szomszédjától, Németországtól északra, Svédországtól délnyugatra és Norvégiától délre fekszik. Bár nem a Skandináv-félszigeten helyezkedik el, kulturális és történelmi öröksége miatt mégis a skandináv országok közé sorolják, melyek közül a legkisebb és legdélebbi fekvésű.
Az ország a Balti-tenger és az Északi-tenger között fekszik. A Jylland- vagy Jütland-félszigetet és több mint 400 kisebb-nagyobb szigetet foglal magába, amelyek közül 76 lakott. Legnagyobb szigetei Fyn és Sjælland.

A történelem folyamán a Balti-tenger bejáratát általában a dánok ellenőrizték, innen kapták nevüket a dán szorosok. Külbirtokai Grönland (a Föld legnagyobb szigete) és Feröer, melyek széles körű önkormányzattal rendelkeznek; velük együtt alkotja a Dán Királyságot, melynek vezető országa.

Dánia 1849. óta alkotmányos monarchia, egyébként pedig a világ egyik legrégebbi monarchiája. 1949. óta a NATO, 1973. óta az Európai Gazdasági Közösség, majd az Európai Unió tagja.

A fejlett piacgazdasággal és kiterjedt jóléti rendszerrel rendelkező Dánia a skandináv jóléti modell egyik mintaállama. A jövedelmi egyenlőség tekintetében első a világon. 2006-2008 között egészségügyi, jóléti és oktatási mutatói alapján, illetve lakóinak elégedettségét tekintve több felmérés szerint "a világ legboldogabb helyének" számított. Az amerikai Forbes magazin szerint Dánia rendelkezik az egész világon a legjobb üzleti klímával. A 2008-as és 2009-es Béke Világindex szerint a világ második legbékésebb állama. 2008-ban – Svédországgal és Új-Zélanddal együtt – a Transparency International listája alapján a világ legkevésbé korrupt állama volt.

A nemzeti nyelvet, a dánt erős kulturális és történelmi kapcsolatok kötik közeli rokonaihoz, a svédhez és a norvéghez. Dánia lakóinak 82%-a és a dán nemzetiségűek 90.3%-a a lutheránus egyház tagja. 2009-es adatok szerint az országban 526.000 bevándorló vagy annak leszármazottja élt, ez a népesség 9,5%-a. A bevándorlók többsége (54%) Skandináviából vagy más európai országból származik, a többiek túlnyomórészt ázsiai országokból érkeztek.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.