info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Jordánia

Petra ősi városa és a végtelen sivatag várja Önt!

Jordánia last minute akciós olcsó utazás nyaralás, üdülés

Jordánia, a titokzatos világ

Történelmi és természeti látnivalók

Jordánia, a titokzatos világ
الأردن
"Idegenvezetőként egy időben rendszeresen vittem Jordániába magyar turistacsoportokat, így ismerem az országot. Elsősorban Petra romvárosa csábítja Jordániába a turistákat, de tengerpartja, kiváló szállodái és kellemes időjárása is sok utazót vonz. Jordániát egész évben napsütés jellemzi, így szinte bármikor utazhatunk, ha nyugodt kikapcsolódásra vagy egy kalandos felfedezésre vágyunk. Érdemes megismerni a helyieket is, hiszen Jordánia a világ egyik legvendégszeretőbb országa. Keressen minket a legjobb ajánlatokért, örömmel segítünk!" 
István, munkatársunk

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Látnivalók
Szótár
Milyen régóta vár a magyar utazóközönség, hogy újból Jordániába üdülhessen, nyaralhasson, Akabában, (más írásmódban Aqaba) a Vörös-tenger partján. Innen könnyen elérhető Petra a rózsaszín város a Nabateusok régi fővárosa. A Holt-tengerben való fürdőzés örök élményt fog nyújtani, mert ennek a tengernek olyan nagy a sótartalma, hogy nem tudunk elsüllyedni benne. A Vörös-tenger partján található Aqaba üdülőváros egész évben kellemes klímájával várja a nyaralni vágyókat.. A Holt tenger-partján lévő szállodákban egész nap élvezhetjük a Holt-tenger gyógyhatású vizét, ami hatásos a különböző bőrbetegségek kezelésére.
Jordánia titokzatos világ, Szent föld, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust, ahol Mózes a Nebo-hegyen megpillantotta a Holt-tengert és Jeruzsálemet.
Ahol a keresztesek vezették seregeiket Jerashon, az ősi római városon keresztül délre, a Mujeb Völgyre néző Kerak felé, amely növény- és vadrezervátumáról híres. Arábiai Lawrence innen, a Wadi Rum sivatagból (a Hold Völgyből) indította arab seregeit az ottománok ellen Aqabába, mely város ma gyönyörű korallzátonyaival a Vörös tenger mellett pihenni vágyók üdülőparadicsoma. Jordánia legnagyobb titka azonban, melyet a világ nyolcadik csodájának tartanak, a nabateusok ősi, rózsaszínű sziklába faragott városa, Petra. Ráadásul Jordánia egyike a világ legvendégszeretőbb országainak. Hol egyebütt történhet meg, hogy vadidegenek invitálnak be az otthonukba egy csésze mámorítóan erős teára?
Jordániáról jóformán mindenkinek egy dolog jut eszébe: a nabateusok sokáig a sivatag mélyén elfeledve megbúvó ősi városa, Petra. A sziklába vájt egykori település jó eséllyel száll versenybe Machu Pichuval, vagy Angkor Wattal a világ leghíresebb elveszett, és megtalált városának címéért, de Jordániában ennél több minden is van. Római romvárosok, mint Jerash, keresztesek várai, sivatagi erődök, misztikus bibliai helyszínek.

A félreeső völgyben, Jordánia zord hegyei között fekvő Petra, elnéptelenedése után, több száz évig rejtve volt a világ elől. Miután 1800-ban felfedezték, Petra elveszett városa nem csak Jordánia vezető turisztikai attrakciója lett, hanem egyike a világ legfantasztikusabb régészeti lelőhelyeinek, továbbá a közelmúltban megszavazták a világ hét új csodájának egyikeként. Ahhoz, hogy felkeressük, végig kell sétálnunk a közel 1,2 kilométeres szűk szurdokon, az úgynevezett Siq-en. A sziklák cél állomásunkon „átadják helyüket”, így megpillanthatjuk az Al Kazneh (Kincstár) hihetetlen homlokzatát, mely királyi sírként szolgált, de nevét a legenda után kapta, miszerint a kalózok ide rejtették kincseiket. Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmben is megcsodálhattuk már a „Kincstárat”, mint a Szent Grál utolsó nyughelyét. Az épület mögött rejtőző völgy kiszélesedik, felfedve a város többi részét, többek között több tucat ősi Nabataean sírt és számos római kori faragott-kő utcát, melyet templomok, királyi sírok, középületek, és egy hatalmas szabadtéri színpad öveznek. Petra legimpozánsabb műemléke az Ad Deir (A Kolostor), mely méltóságteljesen foglalja el helyét a város dombjai felett. A kolostorhoz vezető út a meredek dombon át vezet, és nagyjából egy órát vesz igénybe megtétele.
Ősi folyómedrek, hatalmas pasztellszínű homokos sivatagok, és bámulatos sziklaalakzatok alkotják Wadi Rum hihetetlen tájképét Dél-Jordániában. Több millió éves geológiai képződmények, az erózió és az evolúció folyamatainak érintetlen szépségével büszkélkedhet. A régió a félnomád beduinoknak ad otthont, akik kecskeszőr sátrakban élnek, valamint juh- és kecskehús állományukat őrzik, mely életmódjukat is jelenti és alkotja, és amelyet már évszázadok óta gyakorolnak az Arab-sivatagban. Látogatásunkkor egy 4x4-es jeep-el induljunk útnak, mellyel keresztülvághatunk a lenyűgöző sivatagon, eltölthetünk egy éjszakát egy sivatagi táborban, ahol megcsodálhatjuk a gyönyörű naplementét és élvezhetjük a hagyományos jordániai ételeket, majd megpihenhetünk a csillagok alatt vagy a sátrunkban egyaránt. Egyedül azonban soha ne induljunk útnak, kérjük tapasztalt vezető segítségét.
A Föld felszínének legalacsonyabb pontja, a Holt-tenger egy lenyűgöző természeti jelenség bölcsője. Az Izrael és Jordánia határán elhelyezkedő 75 kilométer hosszú és 10 kilométer széles sóstó ásványi anyag tartalma 33%, ami körülbelül hatszoros mennyisége egy óceán sótartalmának. Ez a hihetetlenül magas sótartalom gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy vizében elmerüljünk, vagy ússzunk. Neve is innen eredeteztethető, hiszen semmi élet nem él meg ezen körülmények között. Nincs sem hal, sem hínár, sem más növény sem a vízben, sem annak közvetlen környezetében. A parton csupán fehér sókristályok sokaságát láthatjuk, melyek ugyanazon ásványi anyagok, melyek az óceánokban is jelen vannak, csak jelen esetben igen szélsőséges mennyiségben találhatóak meg a vízben és a parton egyaránt. Sokan gyógyító hatásuk és terápiás tulajdonságaik reményében keresik fel a Holt-tenger ásványi-sókban gazdag vizét.
Jordánia második leglátogatottabb romvárosa, Petra után, nem más, mint Jaras, mely egykor a Dekapolisz szövetségének is kiemelkedően fontos városa volt. A 2000 éves görög-római romvárost, fénykorában, időszámításunk szerint 129-ben Hadrianus császár is meglátogatta, kinek tiszteletére a helyiek diadalívet építettek, mely a mai napig látható. A római városi élethez hasonló körülményeket teremtettek maguknak a lóversenypályával, egy régi sportpályával, mely 15.000 néző befogadására volt alkalmas, és egy színpaddal, melynél lenyűgöző megoldással használták ki a terület lehetőségeit, így végül csodás akusztikát kapva. Említésre méltó a fórum, mely összeköti a város déli és északi részét, valamint a kikövezett, még eredeti állapotukban megmaradt utcák, az ősi delfinekkel díszített szökőkutak, valamint a különböző templomok és szekerek is.
A Vörös-tenger északi részénél fekvő Akaba, Jordánia egyetlen tengeri kikötővárosa. Hosszú, homokos tengerpartok, tiszta víz és színes korallzátonyok teszik ideálissá a búvárok, könnyűbúvárok és a vízi sportok szerelmesei számára. Történelmileg városa a krisztus előtti 4000-ig nyúlik vissza, beleértve, hogy a legutóbbi felfedezés alapján temploma talán a világ legrégebbi templomai között foglal helyet, hiszen az időszámításunk előtti 3. századra eredeztethető vissza, a középkori fallal körülvett városhoz Aylához (Akaba ősi neve) és a Mameluk erődhöz hasonlóan.
A hét dombra épült Amman, Jordánia fővárosa, ahol az elmúlt és a modern korok építészetének meghökkentő kombinációjával találkozhatunk. Minaretek imára hívó hangja, fehér házak, kebab árusok és kávézók, bazárok (arabul souqok) és ősi civilizációk emlékei őrzik ezt a nyüzsgő, soha nem nyugvó várost. Fehér épületei izzani látszanak a lenyugvó nap fényénél, ez talán a legszebb napszak, amikor érdemes megtekinteni Ammant.
A világ egyik legnagyobb mozaik együttesének otthona. A Szent György görög-ortodox templomban található 2 millió színezett kőből álló VI. századból visszamaradt bizánci mozaik az egyik leghíresebb, amely Jeruzsálem és a Szentföld térképét ábrázolja.

Jordánia: Egy Lenyűgöző Utazási Cél a Közel-Kelet Szívében

Jordánia a Közel-Keleten található lenyűgöző utazási cél, amely gazdag történelemmel, lenyűgöző kulturális látványosságokkal és természeti szépségekkel büszkélkedhet. Ebben a cikkben felfedezzük Jordánia varázslatos világát, miközben fókuszálunk az utazás témájára.

Amikor Jordániára gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe juthat, a híres Petra városa. Petra, az ókori Nabateus királyság fővárosa, a világ egyik legelbűvölőbb régészeti helyszíne. Az ősi város sivatagi vörös sziklafalak között található, és a híres Al-Khazneh, azaz a kincstár, csodálatosan faragott homlokzata az egyik legimpozánsabb látványosság.

Jordánia nem csak Petrával hódítja meg az utazók szívét, hanem a Holt-tengerrel is, amely a Föld legalacsonyabban fekvő helye. A Holt-tenger ismert a magas sótartalmú vizéről, amely lehetővé teszi az emberek lebegését. Ez a hely egyedülálló lehetőséget kínál a fürdőzésre és a wellnessre, miközben élvezhetjük a lenyűgöző tájat.

Amennyiben természeti szépségekre vágyunk, a Wadi Rum sivatag kihagyhatatlan. Ez a lenyűgöző sivatag vörös homokkősziklákkal, kanyonokkal és hatalmas homokdűnékkel rendelkezik. A Wadi Rum a természet szerelmeseinek paradicsoma, és kalandot ígér azoknak, akik szívesen felfedezik a sivatag titkait, például a hagyományos sivatagi sátrakban való éjszakázást vagy a dűnéken történő szafari túrákat.

Jordánia gazdag történelmi örökséggel is büszkélkedhet. Az országban számos ókori romváros található, mint például Jerash, ahol az ókori római város maradványai láthatók. Itt csodálhatjuk meg a jól megőrzött oszlopos utcákat, a színházat és a templomokat, amelyek emlékeztetnek az ókori időkre.

Az utazás Jordániában lehetővé teszi, hogy megismerjük az ország gazdag kulturális örökségét és

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.