Jordánia last minute akciós olcsó utazás nyaralás, üdülés

Milyen régóta vár a magyar utazóközönség, hogy újból Jordániába üdülhessen, nyaralhasson, Akabában, ( más írásmódban Aqaba )a Vörös-tenger partján. Innen könnyen elérhető Petra a rózsaszín város a Nabateusok régi fővárosa. A Holt-tengerben való fürdőzés örök élményt fog nyújtani, mert ennek a tengernek olyan nagy a sótartalma, hogy nem tudunk elsüllyedni benne. A Vörös-tenger partján található Aqaba üdülőváros egész évben kellemes klímájával várja a nyaralni vágyókat.. A Holt tenger-partján lévő szállodákban egész nap élvezhetjük a Holt-tenger gyógyhatású vizét, ami hatásos a különböző bőrbetegségek kezelésére.
Jordánia titokzatos világ, Szent föld, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust, ahol Mózes a Nebo-hegyen megpillantotta a Holt-tengert és Jeruzsálemet.
Ahol a keresztesek vezették seregeiket Jerashon, az ősi római városon keresztül délre, a Mujeb Völgyre néző Kerak felé, amely növény- és vadrezervátumáról híres. Arábiai Lawrence innen, a Wadi Rum sivatagból (a Hold Völgyből) indította arab seregeit az ottománok ellen Aqabába, mely város ma gyönyörű korallzátonyaival a Vörös tenger mellett pihenni vágyók üdülőparadicsoma. Jordánia legnagyobb titka azonban, melyet a világ nyolcadik csodájának tartanak, a nabateusok ősi, rózsaszínű sziklába faragott városa, Petra. Ráadásul Jordánia egyike a világ legvendégszeretőbb országainak. Hol egyebütt történhet meg, hogy vadidegenek invitálnak be az otthonukba egy csésze mámorítóan erős teára?

Jordánia Petra utazás

Jordániáról jóformán mindenkinek egy dolog jut eszébe: a nabateusok sokáig a sivatag mélyén elfeledve megbúvó ősi városa, Petra. A sziklába vájt egykori település jó eséllyel száll versenybe Machu Pichuval, vagy Angkor Wattal a világ leghíresebb elveszett, és megtalált városának címéért, de Jordániában ennél több minden is van. Római romvárosok, mint Jerash, keresztesek várai, sivatagi erődök, misztikus bibliai helyszínek.
A félreeső völgyben, Jordánia zord hegyei között fekvő Petra, elnéptelenedése után, több száz évig rejtve volt a világ elől. Miután 1800-ban felfedezték, Petra elveszett városa nem csak Jordánia vezető turisztikai attrakciója lett, hanem egyike a világ legfantasztikusabb régészeti lelőhelyeinek, továbbá a közelmúltban megszavazták a világ hét új csodájának egyikeként. Ahhoz, hogy felkeressük, végig kell sétálnunk a közel 1,2 kilométeres szűk szurdokon, az úgynevezett Siq-en. A sziklák cél állomásunkon „átadják helyüket”, így megpillanthatjuk az Al Kazneh (Kincstár) hihetetlen homlokzatát, mely királyi sírként szolgált, de nevét a legenda után kapta, miszerint a kalózok ide rejtették kincseiket. Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmben is megcsodálhattuk már a „Kincstárat”, mint a Szent Grál utolsó nyughelyét. Az épület mögött rejtőző völgy kiszélesedik, felfedve a város többi részét, többek között több tucat ősi Nabataean sírt és számos római kori faragott-kő utcát, melyet templomok, királyi sírok, középületek, és egy hatalmas szabadtéri színpad öveznek. Petra legimpozánsabb műemléke az Ad Deir (A Kolostor), mely méltóságteljesen foglalja el helyét a város dombjai felett. A kolostorhoz vezető út a meredek dombon át vezet, és nagyjából egy órát vesz igénybe megtétele.

Jordánia Wadi Rum utazás

Ősi folyómedrek, hatalmas pasztellszínű homokos sivatagok, és bámulatos sziklaalakzatok alkotják Wadi Rum hihetetlen tájképét Dél-Jordániában. Több millió éves geológiai képződmények, az erózió és az evolúció folyamatainak érintetlen szépségével büszkélkedhet. A régió a félnomád beduinoknak ad otthont, akik kecskeszőr sátrakban élnek, valamint juh- és kecskehús állományukat őrzik, mely életmódjukat is jelenti és alkotja, és amelyet már évszázadok óta gyakorolnak az Arab-sivatagban. Látogatásunkkor egy 4x4-es jeep-el induljunk útnak, mellyel keresztülvághatunk a lenyűgöző sivatagon, eltölthetünk egy éjszakát egy sivatagi táborban, ahol megcsodálhatjuk a gyönyörű naplementét és élvezhetjük a hagyományos jordániai ételeket, majd megpihenhetünk a csillagok alatt vagy a sátrunkban egyaránt. Egyedül azonban soha ne induljunk útnak, kérjük tapasztalt vezető segítségét.

Jordánia Holt-tenger

A Föld felszínének legalacsonyabb pontja, a Holt-tenger egy lenyűgöző természeti jelenség bölcsője. Az Izrael és Jordánia határán elhelyezkedő 75 kilométer hosszú és 10 kilométer széles sóstó ásványi anyag tartalma 33%, ami körülbelül hatszoros mennyisége egy óceán sótartalmának. Ez a hihetetlenül magas sótartalom gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy vizében elmerüljünk, vagy ússzunk. Neve is innen eredeteztethető, hiszen semmi élet nem él meg ezen körülmények között. Nincs sem hal, sem hínár, sem más növény sem a vízben, sem annak közvetlen környezetében. A parton csupán fehér sókristályok sokaságát láthatjuk, melyek ugyanazon ásványi anyagok, melyek az óceánokban is jelen vannak, csak jelen esetben igen szélsőséges mennyiségben találhatóak meg a vízben és a parton egyaránt. Sokan gyógyító hatásuk és terápiás tulajdonságaik reményében keresik fel a Holt-tenger ásványi-sókban gazdag vizét.

Jordánia Jerash utazás

Jordánia második leglátogatottabb romvárosa, Petra után, nem más, mint Jaras, mely egykor a Dekapolisz szövetségének is kiemelkedően fontos városa volt. A 2000 éves görög-római romvárost, fénykorában, időszámításunk szerint 129-ben Hadrianus császár is meglátogatta, kinek tiszteletére a helyiek diadalívet építettek, mely a mai napig látható. A római városi élethez hasonló körülményeket teremtettek maguknak a lóversenypályával, egy régi sportpályával, mely 15.000 néző befogadására volt alkalmas, és egy színpaddal, melynél lenyűgöző megoldással használták ki a terület lehetőségeit, így végül csodás akusztikát kapva. Említésre méltó a fórum, mely összeköti a város déli és északi részét, valamint a kikövezett, még eredeti állapotukban megmaradt utcák, az ősi delfinekkel díszített szökőkutak, valamint a különböző templomok és szekerek is.

Jordánia Aqaba vagy másként Akaba

A Vörös-tenger északi részénél fekvő Akaba, Jordánia egyetlen tengeri kikötővárosa. Hosszú, homokos tengerpartok, tiszta víz és színes korallzátonyok teszik ideálissá a búvárok, könnyűbúvárok és a vízi sportok szerelmesei számára. Történelmileg városa a krisztus előtti 4000-ig nyúlik vissza, beleértve, hogy a legutóbbi felfedezés alapján temploma talán a világ legrégebbi templomai között foglal helyet, hiszen az időszámításunk előtti 3. századra eredeztethető vissza, a középkori fallal körülvett városhoz Aylához (Akaba ősi neve) és a Mameluk erődhöz hasonlóan.

Jordánia Amman utazás

A hét dombra épült Amman, Jordánia fővárosa, ahol az elmúlt és a modern korok építészetének meghökkentő kombinációjával találkozhatunk. Minaretek imára hívó hangja, fehér házak, kebab árusok és kávézók, bazárok (arabul souqok) és ősi civilizációk emlékei őrzik ezt a nyüzsgő, soha nem nyugvó várost. Fehér épületei izzani látszanak a lenyugvó nap fényénél, ez talán a legszebb napszak, amikor érdemes megtekinteni Ammant.

Jordánia Madaba utazás

A világ egyik legnagyobb mozaik együttesének otthona. A Szent György görög-ortodox templomban található 2 millió színezett kőből álló VI. századból visszamaradt bizánci mozaik az egyik leghíresebb, amely Jeruzsálem és a Szentföld térképét ábrázolja.
Jordánia Aqaba városról
Aqaba - Jordánia egyetlen vörös-tengeri nyaralóhelye és kikötője Egy hely, ahol a turistát magával ragadja a tenger csodás élővilága, a helyiek vendégszeretete, a város különleges hangulata és a környéken lévő történelmi, kulturális és természeti szépségek. És ez még nem minden, hiszen a városból viszonylag könnyen kiruccanhatunk Izraelbe vagy akár Egyiptomba is.AQABA VÁROSÁRÓL Aqaba, ahol már Kr. e. 4 000-ben is laktak, ma Jordánia egyetlen tengerparti üdülőparadicsoma , ugyanis Jordániának Aqaba az egyetlen tengerparti városa és egyetlen kikötője. Kitüntetett szerepének köszönhetően Aqaba mindig is fontos kereskedelmi központ volt, amely Ázsiát, Afrikát és Európát kötötte össze. Ezt a fontos kereskedelmi szerepet jelzi a tény, hogy bár mindössze 25 kilométeres az aqabai partszakasz , mégis e városról nevezték el az egész vörös-tengeri öblöt, amely Egyiptom, Izrael és Szaúd-Arábia partjainál is húzódik.A kikötő ma is fontos szerepet tölt be Aqaba életében, azonban már legalább ilyen j...
Jordánia Fakultatív Aqabából
Jordániai utazáskor fakultatív kirándulások Petra, Holt-tenger, Wadi Rum, Izrael Jeruzsálem Már itthon el lehet gondolkodni, hogy melyik fakultatív programon akarunk részt venni Jordániában. Kirándulás a Holt-tengerhez, Madaba, Nébó-hegy Holt-tenger + Madaba - Nebo-hegy, ebéddel: Időtartam: reggel 6:30 - 7:00 közötti indulás és este 21:30 - 22:00 körüli hazaérkezés. Kora reggel indulás Aqabából (reggeli reggelicsomag formájában). Egy körülbelül 3,5 órás út vár ránk autóbusszal, egy sivatagi pihenőhellyel. Útközben érdekes információk az országról, történelméről és a Holt - tengerről. Majd megérkezünk a Holt - tenger partján található színvonalasan kiépített strandszakaszhoz, ahol kb. 2 órás szabadprogram, fürdőzési lehetőség a Holt - tengerben.A fürdőzés után svédasztalos ebéd következik.(Az ebéd benne van a kirándulás árában, az italok külön fizetendőek.)Továbbutazás a strandszakasztól 13:30 körül.Egy kb. félórás út a Nébó-hegyig, ahonnan Mózes megpillantotta az Ígéret földjét.A Nébó...
Jordánia arab szótár
Néhány olyan szót és kifejezést talál itt, amelynek nagy hasznát veheti Jordániába utazás alkalmával. Szinte kivétel nélkül mindegyik tunéziai, aki kereskedelemmel foglalkozik, és a városokban él, beszél angolul és oroszul. A német nyelv annyira nem népszerű, körülbelül annyian beszélik, mint az olaszt. Meglepődve tapasztalhatja majd, hogy sokan magyarul hívogatják be Önt a boltjukba. Ennek az az oka, hogy sokan keresték már fel Jordániát hazánkból is. Az arab szavaknak nagyon örülnek a jordán emberek. Megtiszteltetésnek veszik, hogyha egy külföldi veszi a fáradtságot, és az ő nyelvüket tanulmányozza. Ha Önnek akár csak 10-15 szavas szókincse is van, akkor is nagyon örülnek neki a helyiek. Hány ember beszéli az arab nyelvet?A világ 26 országában és területén hivatalos nyelv az arab, így több mint 280 millió ember tudhatja anyanyelvének, és további 250 millió második nyelvének. Tehát összesen a földön 530 millió ember beszéli az arabot.  Pár magyar arab kifejezés Üdvözlet (találkozáskor) = Márh...
Jordánia határátkelők
Jordániai határátkelőkDélről észak felé haladva az első határátkelő Eilat és Akaba között található.Izrael és Jodánia között sehol nincs közös vámvizsgálat, a két határetkelő között az úgynevezett senkiföldje található.Ha Izrael felől érkezünk a háthoz, akkor az izraeli oldalon a határ neve: Yitzhak Rabin Határátkelő:Délről indulva az izraeli-jordán határátkelő Eliat felől, Akaba felé:Jordániai határ, ha Akabából Eilat felé: A Holt-tenger után a Nebo-hegy lábánál található King Hussein Border Crossing elnevezésű szárazföldi határátkelő, másként Allenby Bridge:
Jordánia Holt-tenger vize
A Holt-tenger vize A Jordán-árokban található Földünk legmélyebb szárazföldi pontja. A víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a tenger szintje alatt.Bár a tóba ömlik a Jordán folyó , annak vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. A Holt-tenger vizének az összetétele: A víz összes sótartalma 270 g/kg. Anionok:Klorid 97,6%,Bromid: 2,4%, Kationok:Nátrium: 37%, Magnézium: 40,3%,Kalcium: 15,6%,Kálium: 7,1%.A Holt-tenger vizében megmártózni különleges élményt jelent. A víz sótartalma ugyanis 33%-os, azaz tízszer olyan sós, mint más tengerek. A magas sótartalom nagyobb sűrűséget eredményez, ezért bár nehezebb benne mozogni, még az úszni nem tudók sem süllyednek el benne.A sok só miatt negyed óránál többet nem ajánlatos benne fürdeni, de az a néhány perc csodát tesz bőrünkkel: kisimul, ...
Jordánia időjárása
Jordánia időjárásaJordánia fővárosa, Amman időjárásaJordánia Aqaba, Akaba időjárása egész évben 
Jordánia Kis Petra
Jordánia Kis Petra, Siq al-BaridA turisták többsége csak Petráról hallott és sokan nem tudnak arról, hogy Petrától nem messze található az úgynevezett Kis Petra azaz a Siq al-Barid.Az 1980-as évekig ezt a helyet beduinok lakták, de a kormány elköltöztette őket innen. Megkezdődött ennek a helynek a felújítása.Csodálatos falfestményeket a rárakodott koromtól, piszoktól megtisztították. Ha teheti, akkor látogasson el Kis Petrába és nézze meg ezt a helyet, addig, amíg a sok turista tönkre nem teszi. A kanyon végén, egy hatalmas szakadékhoz érve csodálatos panoráma tárul elénk.Csupán érdekességként jegyezzük meg, hogy Siq al-Barid arabul azt jelenti, hogy Hideg Kanyon.
Jordánia Petra utazás
Petra utazás last minute olcsó akciós nyaralás üdülésAz oldal írója hetente vitt csoportokat -mint idegenvezető- Petrába, utána a Wikipediában írta meg ezen helyekről a szószedetét. Ez az eredeti írás, ha valahol ugyanezt olvassák, azt tőlünk lopták le. (ha Petrával kapcsolatosan bármilyen kérdése merülne fel, akkor hívja irodánkat és keressen engem, segítek, amiben tudok) Petra nevének eredete A város eredeti neve erősen vitatott. A hagyomány szerint Kr. e. 1000 előtt az Ézsau leszármazottainak tartott edomiták éltek a környéken. A vidék bibliai neve Edóm, melynek jelentése „vörös”. Petra görögül sziklát jelent.  Petra romváros Jordániában.A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. Petra Kr. e. 200 – Kr. u. 100 között élte virágkorát.A nabateusok a kőfalakból faragták ki elegáns, monumentális épületeiket, templomaikat, fürdőiket, házaikat és sírkamráikat. Tökélyre fejlesztették fazekas, kőfaragó és ciszternaépítő tudomán...
Jordánia térképei
Jordánia Aqaba térképe. Utazás nyaralás illetve üdülés során hasznát vehetjük Jordánia utazás előtt, még ha last minute olcsó akció nyaralás illetve üdülés, előtte tekintse meg Jordánia térképét.A jordániai Dead Sea partján lévő szállodák elhelyezkedését tudja megtekinteni az alábbi térképen.Winter Valley Warwick Hotel elhelyezkedése a jordán térképen
Jordánia utazás infók
HASZNOS TANÁCSOK JORDÁNIÁBA UTAZÓKNAKA Jordán Hashemita Királyság területe 92.300 km2, alig kisebb Magyarországnál, jelenlegi határait a II. világháborút követően húzták meg. Fővárosa Amman, az államfő II. Abdullah bin Al Husszein király. Északon Szíria, északkeleten Irak, keleten és délen Szaúd-Arábia, nyugaton pedig Izrael határolja.Földrajzi adottságait tekintve 3 részre osztható: a Jordán folyó völgyére, a Szír-Arab-tábla fennsíkjára és a határvidékein található sivatagokra. Legmagasabb pontja a Jabal Ram 1734 m-rel. Várható menetrend 2018. év: BUDAPEST – AMMAN / AQABA – BUDAPEST 2018. Szeptember 16. - 2018. Szeptember 24.2018.09.16. TK1038  BUD - IST 20:05 - 23:152018.09.17. TK 814  IST - AMM 02:05 - 04:352018.09.24. TK 819  AQJ - IST 01:45 - 04:202018.09.24. TK1035  IST - BUD 07:00 - 07:55 BUDAPEST – AQABA –BUDAPEST 2018. Szeptember 18. - 2018. Szeptember 26.  2018.09.18. TK1034 BUD - IST 13:50 - 16:552018.09.18. TK 818 IST - AQJ 22:00 - 00:50 (+1) ...
Jordánia Wadi Rum utazás
Wadi Rum, vagyis a Hold Völgye Aqaba jordániai utazás Aqabaától mintegy 70 km-re található a Rum folyó kiszáradt medrének környéke. A szél fodrozta homoktengerből kiemelkedő kisebb-nagyobb sziklaszigetek között szinte kézzelfogható a csend és a nyugalom. Sokak szerint a világ legszebb sivatagi tája és egyáltalán nem véletlen, hogy a Hold-völgyének hívják. A Wadi Rum magasba szökő hegycsúcsai , és a természet alkotta képződményei már Arábiai Lawrence-t is lenyűgözték, mint valamennyi előtte és utána erre járt utazót. Aqabától keletre, a forgalmasabb útvonalaktól kissé távolabb eső táj megkapó természeti szépségeket rejt, és még nem tette tönkre a turisták áradata. Aki ellátogat a Wadi Rum-ba, az egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Vitathatatlan, hogy az egyetlen látvány, mely felveheti a versenyt a Wadi Rum-i napfelkeltével, az a Wadi Rum-i naplemente. A kopár sziklák és a hegygerincek között tátongó szakadékok olyan festői tájat alkotnak, melyet el sem tud képzelni az, aki nem látta. ...
Jordániai búvárkodás
Búvárkodás, Aqaba Jordánia, Vörös-tenger Létezik egy mondás is, miszerint kétfajta búvár létezik: az egyik már merült a Vörös-tengerben, a másik pedig csak fog. Érdemes tudni, hogy a jordániai búvárkodásra vonatkozó leírások tájékoztató jellegűek, ezért pontos információért forduljanak a helyi képviselőnkhöz! SznorkelezésA sznorkelés azt jelenti, hogy a hajón adunk Önnek búvármaszkot, légzőcsövet és uszonyt, majd a víz felszínén úszva nézegetheti a Vörös-tenger csodálatos élővilágát. Számtalan szebbnél szebb korallt és halat fog megismerni a felszín közelében. Szinte úsznia sem kell, mivel a tenger magas sótartalma miatt a víz tetején tud maradni..  A bátrabb és a gyakorlottabb úszok számára itt a lehetőség a szabadtüdős merülések végzéséhez. Intro merülés A bemutató merüléshez, más néven intróhoz nem kell képzett búvárnak lennie. Sőt, éppen ez a bemutató merülés lényege. Amennyiben Ön még nem képzett búvár, de kedvet érez a víz alatti világ felfedezéséhez, a bemutató merülés az ideális v...
Jordánia Legjobb látnivalók körutazáskor
Legjobb látnivalók | Jordánia - Izrael körutazás Hogy mi a fantasztikus a jordán-izraeli körutazásban? Egy hét alatt olyan tájakat és nevezetességeket látunk, amit több, mint kétezer éve a legkülönbözőbb népek tartanak kiemelten fontosnak és szent földnek. Lássuk most a legjobb látnivalót a körutazás során! Holt-tengerAmíg mi nem fürödtünk a világ legmélyebben fekvő és legsósabb tengerében, elképzelni sem tudtuk, hogy mit jelent az, hogy nem lehet elsüllyedni benne. Aztán kíváncsisággal vegyes izgalommal megmártóztunk a balzsamos vízben, és rájöttünk. Amit még a Holt-tenger mindenképpen nyújtani tud, az a fenséges látvány napfelkeltekor és a gyógyító hatású víz- és iszapösszetétel, amelyből számtalan kozmetikumot készítenek és árusítanak helyben. Wadi Rum Sokunk egyik meghatározó filmélménye az Indiana Jones. Nos, a film több része is a jordániai Wadi Rum területén játszódik, amely az ország legnagyobb sivatagja. A dzsiptúra, amelyen a körutazás keretében részt veszünk, igazán kalandos...
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.