info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Sousse utazás

Hangulatos óváros, csodás tengerpart

Tunézia Sousse last minute utazás, olcsó akciós nyaralás üdülés

Ezen az oldalon 34 szálloda közül választhat.

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Látnivalók
Kultúra
Szótár
Tunéziai utazás last minute áron Sousse városába, olcsó üdülés akciós nyaralás.
Sousse Tunézia harmadik legnagyobb városa, sok történelmi emlékkel, hangulatos óvárossal és csodás tengerparttal. Ami az utazó szemében azonban talán a legfontosabb: mindez last minute utak keretében kifejezetten olcsón elérhető.

Keresse akciós ajánlatainkat, és élvezze Sousse partján a napfényt akár már a jövő héten!
Sousse otthona a finom tengerparti homoknak, a part mentén található gyümölcs- és oliva ligeteknek, a kellemes mediterrán éghajlatnak. A forró száraz nyár, enyhe csapadékos tél, a turizmusra berendezkedett lakosság miatt, kellemes nyaralóhely.
Sousse óváros légköre megfogta a hollywoodi filmforgatókat, mely ideális környezetet teremtett az 1981-ben ezen a helyen forgatott Indiana Jones filmnek, ahol Sousse, mint Kairo szerepét töltötte be. Figyelemre méltó a város fehérre festett házai a kék ablakokkal és díszítésével, mely nem jellemző Kairóra.
Sousse Tunézia harmadik legnagyobb városa Tunisz és Sfax után. Sousse minden kétség nélkül a legnagyobb település ezen a vidéken.
- A 2500 km2 területen található oliva ligetek már az ókor óta a fő gazdasági húzóerő.
- A forgalmas kikötő, mely a városközpont kapuja nyüzsgő, vidám hangulatú.
- A medinában található történelmi szövet megerősíti és tovább élteti a várost a saját ritmusában harmónikus összhatásban a modern várossal, mely tipikus mediterrán bájjal rendelkezik.
- A város tengerparti üdülőrésze északon található, az El Kantaou-i kikötővel szoros kapcsolatban, ez a legváltozatosabb turista paradicsom a Földközi-tenger partján, Monastir-i Nemzetközi Repülőtértől mindössze 20 km található.
Mint tengerparti város, Sousse előnye, hogy a mérsékelt és enyhe éghajlata nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egész évben kielégítse a tengerparti nyaralás minden lehetőségét.
A Medina 1988 óta az UNESCO Világörökség része. A városközpont (Medina) szűk kis utcácskái és bazárai az Ezeregyéjszaka meséibe repíti a látogatót. Főbb látványosságai közé tartozik a várfallal körbevett Ribat Erőd, Régészeti Múzeum, a Kasbah Vlágítótorony és a római kori Katakombák. Annak ellenére, hogy a városban sokféle építészeti stílus keveredik egymással, Sousse karaktere megőrizte az arab városok kinézetét, melyet az iszlám hódításnak köszönhet. A mai szemlélő számára a legjobb példa erre, a város tenger felőli oldalának megerősítése, amit az arab fennhatóság idején építettek. A Ribat, egy lélegzetelállítóan szárnyaló épületegyüttes, ami egy minaretnek és megfigyelőtoronynak a szerepét tölti be, építészetileg egyedülálló megoldás, mely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. Napjainkban Sousse népessége több, mint 540 000 fő, mégis megtartotta a középkorra jellemző keskeny, labirintusszerű utcáit, a Kasbah és Medina, a Ribat erődítménye a hosszan elnyúló városfal a Földközi-tenger partján. A város külső negyedeit modern, hosszú egyenes utcák és többnyire egymástól távol eső épületek jellemzik. Sousse kitűnő nyaralóhely, teli pazar szállodával, csodás tengerpart várja a fürdőzni vágyókat, számos vízi sport lehetőség található, ezen kívül mozgalmas, pezsgő éjszakai élet és romantikus sétákra nyílik lehetőség.

A Nagymecsettel szemben a ribat magasodik, mely a legjelentősebb azok közül a rendházként is szolgáló erődök közül, melyekkel az aglabidák körülvették a Ceutától Alexandriáig tartó partszakaszt, hogy megakadályozzák a keresztények támadását. A sousse-i ribatot 821-ben fejezték be. A barbikán kapunál lehet bemenni. Tetején négy nyílás látható kapurostélynak és forró olajnak. Belső udvara egyszerű és jól karbantartott. Az első galériáról nyílnak a cellák antik berendezéseiket Kairouanba szállították. 73 lépcső vezet fel a Nadorba, mely egy kilátótorony, bejárata felett kufic felirat díszeleg. A II. világháború során ellenséges repülőgépek bemérésére használták. Innen a legszebb kilátás az új és az óvárosra. A Nagymecset és a Médina Hotel mögött a Rue Averroés a Rue de Paris-ba, Lousse szuveníres suqjába torkollik.

A Rue el-Marron találjuk a Sidi Ali Ammar mecsetet, melynek homlokzata a X. században épült. A medina fő útvonala a Rue Souk el-Rba meglepően keskeny. Az ékszerészek üzletei között találjuk a Qalaat el-Qubbát, melynek kupolája X. századból maradt ránk, az épület teljesen fel lett újítva. Ezen kívül érdemes megtekinteni a Nővérek Mecsetét és az erőd nyugati kapuját, mely a Bab el-Gharbi elnevezést kapta.

A bástyát megkerülve találunk egy múzeumot, mely sokkal átláthatóbb, mint a Bardo. Legnagyobb belső udvarában virágok és mozaikok láthatók, melyek lovakat ábrázolnak vagy Neptunuszt hallal. A következő teremben III. és IV. századi munkák láthatók, többségükön keresztény motívumokkal, galambokkal, halakkal, Krisztus-monogramos körmeneti zászlókkal. A szomszédos, hosszúkás termet legalább ötven mozaik díszíti. A túloldali teremben V. és VI. századi csempék találhatók, melyek Ádámot, Évát és szenteket ábrázolnak, egykor keresztény bazilikákat dísztettek. A következő teremben a sousse-i krematóriumból származó pun sztélé van kiállítva. A múzeumban láthatunk még ezen kívül nagyon sok mozaikot, terrakotta tárgyakat és két III. századból származó pun sírt.

Sousse-tól másfél kilométerre nyugatra találhatjuk a katakombákat, a korai keresztények temetkezési helyét a II-V. századból. Öt kilométer hosszan 15 ezer sír helyezkedik el itt. Bármikor látogatható.

A turisták szemszögéből nézve Sousse átmenet Tunisz és Hammamet között, azaz önálló, mint Tunisz, de üdülőhely is, mint Hammamet. Ha strandjai nem érnek is a hammametiek nyomába, és úgy érezzük, a Sahel háttérvidéke kevésbé egzotikus, azért Sousse medinája, múzeumai, katakombái, sétánya és filmszínházai, a kávéházak és a tekintélyes Kantaoui városrész biztosítják mindazt a változatosságot, aminek Hammamet van híján.
Karthágó előtt, de Utica után a főníciaiak ismeretlen nevű kikötőt létesítettek itt. Ennek a virágzó városnak a közelében hatalmas tophetet találtak, itt szállt partra Hannibál nagyszabású itáliai elefántos hadjárata után. Mivel a harmadik pun háborúban Sousse elhatárolódott Karthágótól, Scippio szabad várossá nyilvánította, de ezt a kiváltságát el is vesztette, miután Pompeji szövetségeseit támogatta Caesar ellenében. A vandálok az immár keresztény városnak új nevet adtak, így lett Hunericopolis, később a bizánciak elnevezése szerint Justinianopolis. Az arabok uralma alatt Susa néven erősen háttérbe szorult. Amikor az aglabidák Szicília meghódítására indultak, ide hajóztak be, és hatalmas építkezésekbe kezdtek, többek között ribat, a kasba és a Nagymecset, dacára annak, hogy Sousse továbbra is Kairouan vetélytársa maradt, sőt az 1730-as bégségi csatározások során Tunisszal is felvette a versenyt. A várost Ali pasa éppúgy támadta, mint a XII. században a normannok és a XVI. Században a spanyolok, de a genovaiak, a franciák, a szövetségesek sem kímélték. 1943-ban olyan nagy károkat szenvedett, hogy teljesen újjá kellett építeni.
A Farhatr Hached tér a város magja. Ha a tenger felé nézünk, meghökkentően közelinek tűnnek a hajók. Szemben a Boulevard M’hamed Maarouf sarkán az Idegenforgalmi Hivatalt egy mohamedán síremlék árnyékolja. Az út a postánál kettéválik. A másik irányban a Boulevard Hassouna Ayachi emelkedik fölfelé és halad el a Farnes Hotel meg a vasútállomás között a St. Felix-templom felé, mely bájos, fehér kápolna, a keresztre feszítés jelenetei láthatók, meg egy márvány dombormű az utolsó vacsoráról. A templommal szemben a taxi állomás mellett az Avenue Habib Bouguiba főútvonala húzódik, továbbá a sfaxi vasút is a tér kellős közepén halad. Az Avenue Habib Bouguiba elején találjuk a Körzeti Idegenforgalmi Irodát, a Monoprix üzletet és a Café Olympique-et, vidám fiatalokkal. A kávéházon túl, a kikötő felé, a Malouf és a Bonheur étteremtől a Hadrumete Hotelig árkádsor húzódik. Aztán egy könyvesbolt, majd a gyógyszertár és a Musée du Tapis, mely egy szőnyeg múzeum. A hibás elnevezésű Claridge Hotel következik, mozik és a Tnis Air fiókja. A Sousse Palace Hotel a volt francia börtön épületében kapott helyet. A tengerparti corniche nyáron mindig eleven, máskor ebben a tekintetben teljesen kiszámíthatatlan. A vele párhuzamos Avenue Taieb Mehirin állandóan nagy a nyüzsgés. A Sidi Jaaffar zawiában levő segélykérővel szemben állnak a Justinia és a Justinia Nour szállodák. Szerényebb versenytársak a Said, Africa Beach, Corniche és Ennassim, valamint az Aparthotel Okba, mely a sousse-i Colisée komplexum legnagyobb részét foglalja el. A Karawan Hotelnél még összetettebb a Nejma hotel résidence-szal, üzletekkel, éttermekkel, snack bárral és Yamaha diszkóval, a Magasins Modernes szupermarketjével, valamint a strandra néző butiksorral ellátott hatalmas, osztott szintű épülete. Az út menti üres telkekre bazárokat és szerény fűszerboltokat állítottak fel.
A főút felől érkezve a Farhat Hached térről juthatunk be az óvárosba, a Place des Martyrs-nál, azon a hasadékon, ami az 1943-as bombázások során keletkezett. Itt áll Selmi válasza a Calais-i polgárokra, nyolc emberalak, melyek az 1952 januárjában leesett 12 mártírnak állítanak emléket. A Nagymecset minaretjeiről könnyen felismerhető. Udvarában erkélyek vannak, a legdélebbit 1675-ben építették hozzá, majd 1975-ben mindegyiket felújították. A látnivalók közül az imaterem az egyik legcsodálatosabb, de nem díszítése, hanem egyszerűsége a megkapó. 851-ben építették, a X., XI. és a XVII. Században kibővítették, majd 1964 és 65 között felújították. A mecsetet nem muzulmánok naponta nyolctól délután egy óráig látogathatják kizárólag szolid öltözetben.
Sousse-ban minden évben megrendezésre kerül a Neptunus Fesztivál. Júliusban és augusztusban tömegesen érkeznek a látogatók a szállodákból és az európai testvérvárosokból. Zlass lovasok és helyi zenészek, hat méter magas papírmasé óriások, bikinis turisták teveháton, régi autók, és mindenki részt vehet a tengerparti sétányon történő díszfelvonuláson, mely egészen a Place Farhat Hachedig tart.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.