info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Visszaigazolás tudnivalók

Ön elküldi a jelentkezést. Szerencsére van helyünk is, és lehetőség szerint félretesszük Önnek a foglalási rendszerben az utat. Ön fizet. Mi leküldjük a partnerünknek a véglegesítést. Ám ekkor az Ön útja még nem 100 százalékig biztos. Hogy 100 százalékig biztos legyen az útja, meg kell várni a visszaigazolást, amelyet akár aznap, akár pár napon belül fogunk mi is megkapni és küldeni Önnek. Az utazás ezzel a visszaigazolással válik teljesen biztossá. Mit kell erről tudni, és milyen problémák adódhatnak? Ebben a cikkben összeszedjük a tudnivalókat!

Mit érdemes tenni a visszaigazolás pillanatáig?

Az utak 97-98 százalékánál sikeres a visszaigazolás, ezért foglalás és fizetés után a legnagyobb eséllyel rendben lesz az utunk. 

 • Ekkor már ceruzásan beírhatjuk a naptárba az utazás időpontját.
 • A munkahelyünkön már jelezhetjük, hogy minden bizonnyal ebben az időpontban fogunk menni nyaralni.
 • Foglalhatunk olyan helyen reptéri parkolót, ahol ingyenesen lemondhatjuk vagy módosíthatjuk az időpontot. 
 • Ha éppen ezekben a napokban kell döntenünk egyéb programokról, hagyjuk szabadon a kifizetett utazás időpontját. Az első és az utolsó napot is hagyjuk teljesen szabadon, mert charterjáratok esetében változhat a menetrend, ne érjenek minket meglepetések. 
 • Megkérhetjük a szomszédot már most, hogy locsolna-e virágot a nyaralás ideje alatt, ahová szinte biztos, hogy ekkor indulunk.
 • Elkezdhetjük az útiokmányokat csináltatni, ha amúgy is terveztük volna készíttetni / megújíttatni őket. 
 • Készüljünk fel lelkileg, hogy van rá 5% esély, hogy az utunkat nem fogják visszaigazolni. Tudjunk róla, hogy sikertelen visszaigazolás esetén az eredeti állapot helyreállítása történik, azaz visszakapjuk a befizetett teljes összeget. Ekkor nem kötelessége sem az utazásszervezőnek, sem az utazásközvetítőnek azonos vagy hasonló áron, azonos vagy hasonló időpontban, azonos vagy hasonló utat keresni. Mi mint Dive Hard Tours természetesen erre törekszünk, hogy találjunk egy jó alternatívát, de ez nem mindig sikerül. Ezt a transzparencia miatt mondjuk el ennyire egyértelműen. A legjobb, ha Ön már ezzel a legkevésbé pozitív lehetőséggel is előre tisztában van. A normál üzletmenet persze az, hogy az Ön által megrendelt és kifizetett utat visszaigazolják. 
 • Különösen készüljünk fel lelkileg a sikertelen lekérésre, ha indulás előtt pár nappal vagy héttel jelentkezünk egy utazásra, pláne főszezonban, mert ilyenkor perceken múlik a siker.
 • Amennyiben mi intézzük a nagyobb családnak vagy baráti társaságnak a több szobás foglalást, akkor mondjuk el a fentieket mindenkinek, hogy senkit ne érjen előre csalódás.

Mit nem érdemes tenni a visszaigazolás pillanatáig?

Az utak 2-3 százalékánál nem sikeres a visszaigazolás. Ez azt jelenti, hogy a befizetés után és ellenére sem sikerül véglegesíteni az utat. Éppen azért van néhány tippünk, hogy mit nem érdemes tenni a visszaigazolás pillanatáig. 

 • Ne vegyen ki kőbe vésett szabadságot, amit aztán nem tud módosítani.
 • Ne foglaljon olyan parkolót, amit csak kötbérrel vagy a teljes összeg elvesztésével tud lemondani vagy módosítani. 
 • Ne kezdjen el egyből a fizetés után útiokmányt csináltatni, ha ez egyébként eszünkbe sem jutna, csak kizárólag ennek az útnak a kapcsán. Mondjuk szerintünk mindig jól jön egy még jó sokáig érvényes útlevél az életben, de tényleg volt már olyan utasunk, aki csak egy kifejezett utazás miatt akart csak útlevelet csináltatni.
 • Ne foglaljon le vagy vegyen meg semmi olyasmit, amiből később anyagilag rosszul jön ki, ha esetleg mégsem sikeres a visszaigazolás. 
Kártérítést a fentiek és a fentiekhez hasonló lépések miatt sem irodánk, sem a szervező nem fog adni Önöknek, illetve amiatt sem, hogy ha a visszaigazolás pillanatában már nem foglalható hasonló utazás hasonló áron, mint amikor Ön befizetett az utazásra. 

Hogyan lesz egy adott út visszaigazolása sikeres vagy sikertelen?

Ismertetjük a foglalás folyamatát részletesen azért, mert azt szeretnénk, ha minden utasunk megértené azt a folyamatot, ami akár a sikeres, akár a sikertelen visszaigazoláshoz vezet.

Az alap kiindulópont, hogy már régen nem úgy működik az utaztatás, mint mondjuk néhány évtizede, hogy volt egy korlátozott választék, és az adott pár tucat szállodában előre lekötöttek pár szobát, amit tervezhetően meg is töltöttek, és minden egyszerűen, kiszámíthatóan működött. Ma már annyi szálloda létezik annyi úticélra, hogy előre nagyon elenyésző azoknak az utaknak a száma, amelyek úgynevezett "garanciális" szobák, tehát amit biztosan lekötöttek még a szezon elején. Hogy érzékeltessük az arányokat - ez az irodák kínálatában kb 5-10%-ot tesz ki. A többi kb. 90-95% úgynevezett "lekéréses". Ez talán még optimista becslés is, egy-két partnerünk kivételével.

Hogyan működik ez a rendszer? Amikor Ön átküld egy jelentkezést a honlapon keresztül, akkor persze kap egy automata e-mailt, hogy köszönjük, megkaptuk a megrendelést. Ezután mi minden egyes jelentkezésnél nézzük egyből - gyakran munkaidőn kívül is, - a szabad helyeket. Ha azt látjuk, hogy van hely, gyorsan le is csapunk rá, félretesszük Önnek, és csak akkor küldjük ki a fizetéshez a díjbekérőt, ha akkor éppen van hely és árban is stimmelünk. Ilyenkor szinte minden esetben félre is tesszük Önnek az utat, ami azt jelenti, hogy a magyar piacról senki nem tudja Önök elől elhappolni az adott helyeket - megjegyzés: ha túl közeli az indulás, nem mindig tudunk opciózni, de ezt mindig meg is írjuk, ilyenkor azonnal fizetést javaslunk. Amikor félretesszük az utat tehát, akkor abban a pillanatban van éppen hely a repülőn és a szállodában is. Ezután a repülőn tartjuk is Önöknek a helyet - nagyon kevés kivétellel, - és sok partnerünk esetében a szállodában is. Azonban van rengeteg olyan eset, amikor csak a repülőn teszi félre a rendszer a helyet és maga a szálloda "lekéréses". Itt jön a csavar, amiről tényleg szinte senki nem beszél a piacon, de törzsutasaink ismernek minket. Mi az egyenes beszédben hiszünk.

Tételezzük fel, hogy eddig sima az ügy, hiszen az esetek 97-98 százalékában sikeres a lekérés. Ön jelentkezett egy útra, volt is hely, az ár is stimmelt, visszaküldtük a válasz e-mailt, hogy félretettük az utat, benne persze a megjegyzéssel, hogy a szoba lekéréses. Ezzel a legtöbbször tényleg semmi gond nincs, hiszen a lekérés sikeres, visszaigazolták az utat, minden simán megy.

Ám van a maradék 2-3%, amikor a lekérés sikertelen. Mit jelent ez? Bár ugye mi azt láttuk, hogy a jelentkezéskor minden oké, Ön becsülettel fizetett is határidőre, - de a hotelhez előbb érkezett be egy másik országból egy fixen kifizetett végleges megrendelés. Utolsó szobájuk volt, és már nincs belőle több. Mi történik ilyenkor? Először is megkapjuk az értesítést. Higgye el, nálunk, az irodában a legrettegettebb kifejezés éppen a "stop sale", ami a sikertelen lekérés szakmai elnevezése. Hogy miért tartunk ettől a legjobban? Mert az előbb még volt hely. Minden stimmelt. Ön fizetett is és utazni szeretne. Erre jön a rossz hír. Érdemes tudni, hogy ezt a helyzetet mindenki utálja. Olyan még nem volt, hogy valakit felhívtuk vagy e-mailt küldtünk, hogy stop sale van, és örült volna neki. Hogy miért nem? Mert ilyenkor jogilag csak annyi történik, hogy nem hatályosul a szerződés, tehát igazából csak annyit kellene tenni, hogy visszautaljuk Önnek gyorsan a pénzt, és kész. De nyilván Ön utazni akar. Nem egy héttel később. Nem másik szállodába. Nem másik szobatípusba. Hanem ugye az eredetileg foglalt útra. Na, és éppen ez az, ami nem fog összejönni, mert pontosan ezt jelenti a stop sale.

Mit lehet ilyenkor mégis tenni? 
 • A legfontosabb, hogy ilyenkor minden partnerünk, aki eddig is tudta tartani a repülőn a helyeket, továbbra is tartja Önöknek a helyeket. Tehát könnyen körül tudunk nézni a kínálatukban, hogy mi elérhető, ami árban és minőségben hasonló. Ideális esetben találunk is ilyet, akár olcsóbban, akár minimálisan drágábban, ezt egyeztetjük, rendezzük, és Önök tényleg örülnek a megoldásnak a kis közjáték ellenére.
 • Amikor nagyobb árban a különbség szobatípus vagy a másik szálloda tekintetében, természetesen senki nem örül. Ilyenkor két lehetőség van, ha a megrendelő nyitott a párbeszédre.
  • Egyfelől kereshetünk valamilyen teljesen más utat, teljesen más partnernél akár, teljesen más dátumra.
  • Másfelől pedig egyszerűen tényleg visszautalhatjuk a teljes befizetett összeget. Ilyenkor természetesen az esetleges biztosítási költségek is visszajárnak. A nagyon jó hír, hogy ilyenkor még nálunk van a pénz, így azonnal tudunk utalni, mert nem utaltuk tovább a szervezőnek.
Sajnos a sikertelen lekérés létezik, még ha mindenki utálja is. Azt gondolni, hogy ez bárkinek jó, őrültség. Nekünk konkrétan teljesen felesleges munka az egész, felesleges banki utalási költség, és iszonyú mennyiségű kellemetlen beszélgetés minden egyes stop sale. Ha lehetne, mi ezt előre kiszűrnénk, de a fentiek miatt ezt nem lehet. Ugyanígy a partnerünk se tenné fel az utat foglalhatóként, ő sem dolgozna vele, ha egyből látná, hogy ez nem fog összejönni. De ez igazából Önöknek a legrosszabb, hiszen Önök nem tudnak elutazni a kiszemelt útra. 

Mit lehet tenni ellene?
Szerintünk a transzparencia a legjobb megoldás mindig. A stop sale nem kizárható, az utak 2-3 százalékát sajnos nem tudják általában visszaigazolni. Nem csak nálunk. Egyik irodánál sem. Csak mi erről őszintén beszélünk. Amikor csak lehet, elmondjuk és leírjuk, amikor lekérésről van szó, és azt is, hogy a legtöbb utazás mindig a fizetés után, a visszaigazolással lesz tuti fix. Esetleg annyival lehet minimalizálni ennek az esélyét, hogy Ön nem last minute, pár órával - nappal - héttel az utazás előtt foglal, hanem előfoglalásban, amikor még vannak rendesen szabad helyek. Esetleg az is lehetséges, hogy a foglalást követő díjbekérő után Ön tényleg villámgyorsan fizet, - de sajnos néha ez sem garancia semmire egy ilyen intenzív szezonban, mint az idei. Mi annyit tudunk tenni, hogy végig itt vagyunk, és igyekszünk mindent megtenni, hogy Önök utazzanak egy hasonló útra, vagy legalább szuper gyorsan megkapják a befizetett összeget. Egy ideális világban ilyesmik nem léteznének persze, de köszönjük, ha Ön végigolvasta ezt a cikket, mert sajnos a világunk a legkevésbé sem ideális. Éppen ezért szeretnénk, hogy erről 2-3 százaléknyi eshetőségről tudjon mindent már előre. Még akkor is, ha 97-98% az esélye annak, hogy Önöket ez nem érinti, tehát hogy az Önök útjával szinte biztosan minden rendben lesz.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.