info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Ételérzékenység és ételallergia utazás során

Utazni mindenki szeret. Az ételérzékeny vagy ételallergiás utazóknak azonban több szempontot kell figyelembe venniük a nyaralás tervezésekor, mint azoknak, akik bármit ehetnek és ihatnak az utazás során. Íme praktikus tippjeink azoknak, akik érzékenyek akár a laktózra, akár a gluténre, akár bármely egyéb táplálékra. Fontos tudnivaló, hogy nem vagyunk orvosok, de rengeteg táplálékallergiás vagy ételintoleranciával küzdő utasunk van, akik révén mi is együtt tanuljuk a legjobb gyakorlati tippeket. Természetesen a témában az Ön háziorvosa vagy szakorvosa adja mindig a mérvadó tanácsot - de ezek a tippek megkönnyíthetik az úticél kiválasztását és a hozzáadhatnak a nyaralás élményéhez. Cikkünk végén országonként is adunk tippeket és kifejezett szálloda ötleteket. 

Tippek ételérzékenyek és táplálékallergiás utazóknak a nyaralás tervezéséhez

Az első és legfontosabb tippünk, hogy már az utazás tervezésekor mérlegeljen, hogy mennyire súlyos az Ön táplálékérzékenysége vagy táplálékallergiája - és ennek megfelelően foglaljon. 
 • Ha Ön érzékeny egy adott összetevőre, de az nem okoz különösebb tüneteket, akkor a legtöbb utasunk minden különösebb preferencia nélkül szokott hotelt választani, mert neki az se baj, ha az adott héten egyszer-kétszer becsúszik olyasmi az étrendjébe, amit egyébként nem fogyaszthatna. Egyik kolléganőnk épp így van a saját laktózérzékenységével, ami annyira kevés tünetet okoz, hogy igazából belefér egy nyaralás során szinte bármi, - persze nem korlátlan mennyiségben.
 • Ha Ön nem ilyen szerencsés, és az adott ételérzékenység kellemetlen tüneteket okoz, - ahogy a legtöbb ételintoleranciában szenvedő embernek, - akkor már nagyobb körültekintéssel kell eljárni. Érdemes ez esetben olyan ellátású szállodát választani, ahol van bőven választék, és ahol esetleg jelölik is az adott allergéneket. A cikk végén országonként lebontva ajánlunk ilyen hoteleket.
 • Ha Önnek nagyon súlyos ételallergiája van, akkor semmiképpen se vegye lazán a kérdést. Ilyenkor mi az önellátást javasoljuk, mert csak ez esetben garantálható 100% százalék biztosan, hogy Ön semmiképpen nem fog olyasmit enni vagy inni, ami extrém súlyos tüneteket okoz később. Hiszen Ön saját maga fog gondoskodni a megfelelő összetevőkről és elkészítési módról. Persze ez azért az adott allergia típusától is függ. Egy dióallergiát nyilván könnyebb kezelni, mintha valaki például a halra allergiás egy tengerparti all inclusive szállodában. Vannak, akik még ilyenkor is rizikóznak, de azért egy hatalmas, több száz főt kiszolgáló konyhától nem várható el, hogy az adott eszközök véletlenül se érintkezzenek azzal a táplálékkal, amire Ön allergiás. 
 • Szótárazzon indulás előtt - Készítsen listát azokról az összetevőkről az adott célország nyelvén, ahová éppen készül, hogy majd ezeket ellenőrizhesse a boltban azoknak a terméknek az összetevőlistáján, amelyiket éppen meg szeretne venni. 
 • Tájékozódjon a helyi specialitásokról előzetesen - Érdemes egy-két estét arra szánnia indulás előtt, hogy rákeres az adott ország jellegzetes helyi fogásaira. Ez alapján összeállíthat egy listát, amit feltehetően biztonsággal próbálhat ki, és egy olyan listát is, amit sajnos szinte biztosan ki kell hagynia. 
 • Használja a Google Maps alkalmazást a környékbeli mentes boltok felderítéséért - Ugyan nem minden úticélon jellemző, de Európán belül szinte biztos, hogy van legalább egy-két mentes ételeket kínáló üzlet azon a nyaralóhelyen, ahová utazik. Ezeket a címeket jegyezze fel előzetesen. 
 • Gyógyszerek és EpiPen - Ha Ön gyógyszert szed az ételérzékenysége vagy ételallergiája kapcsán, azt mindenképpen vigye magával, illetve szükség esetén EpiPent is csomagoljon. Tanácsoljuk, hogy ezekből kicsit többet vigyen, mint amire alapból gondolna. Ezeket mindenképpen a kézipoggyászba tegye, hogy már a repülőút során is Önnél legyen és tuti semmilyen körülmények között ne vesszenek el. Emellett pedig figyeljen arra, hogy mind a gyógyszerhez, mind az EpiPenhez kérjen előzetesen angol nyelvű igazolást a háziorvostól. Legtöbbször nem kérik el ezt az igazolást, de ha mégis elkérnék, legyen egyből kéznél.
 • Kösse meg a legkomolyabb biztosítást - Mi alapból javaslunk minden utazáshoz utasbiztosítást, de ételérzékenységgel és ételallergiával küzdőknek ezt végképp nagyon komolyan tanácsoljuk, hiszen bármilyen tünet esetén egyből hívható egy magyar telefonszám a nap 24 órájában. A biztosítást minden utazásunk megrendelésekor be tudja jelölni a kalkulációban. Biztosításokról részletesen
 • Egyeztessen foglalás előtt az orvosával - Érdemes minden esetben foglalás előtt kikérnie orvosának a véleményét az adott úticélról és a saját, személyre szóló tanácsairól. Ezeket mindig, minden körülmények között tartsa be.
 • Tervezze úgy a csomagját, hogy tegyen be mentes ételeket - Egyik kolléganőnk, aki számára igazán kellemetlen tünetekkel jár a glutén fogyasztása, mindig csomagol magának mentes kenyeret, hogy tuti biztos tudjon mit reggelizni a nyaralás első napjaiban, - még akkor is, ha az adott szálláson nem lenne választék pékárukból. Tudjuk, hogy egy nyaralás során sokan azt gondolják erről, hogy "akkor miért fizettem, ha én viszem az ételt?", de szerintünk jobb ötlet biztosra menni. 
 • Saját evőeszköz, tányér, mosogatószivacs és konyharuha - Súlyos ételallergia esetén nem elvetendő ötlet saját evőeszközt és tányérokat csomagolni, kifejezetten ezek tisztítására szolgáló szivaccsal és konyharuhával, amelyet egészen biztosan Ön tisztít a megfelelő módon. Ilyen súlyos allergia esetén mi mindenképpen önellátást javaslunk.
 • Ételérzékenység és ételallergia lapok - Hogy segítsük Önnek a nyaralás során, készítettünk pár dokumentumot, ami kinyomtathat a nyaralás előtt, és magával vihet az utazásra. Mindegyik leírásunkon megtalálja a szükséges szöveget magyar, angol, német, török, arab, görög és spanyol nyelven.
  • Tejallergia és laktózintolerancia kártya - Ugyan a tejallergia és a laktózintolerancia két különböző állapot, de ezzel a kártyával körülbelül el tudja érni azt, hogy az Ön számára nem ideális ételeket és italokat elkerülje. Természetesen a legjobb, ha személyre szabottan pontosítja a séffel azt, hogy mire van szüksége. 
  • Gluténmentes kártya - Gluténérzékenység vagy allergia esetén használható. 
  • Halallergia kártya - Általánosan használható, ha Ön allergiás a halra. Ha esetleg Ön emellett érzékeny vagy allergiás még a tenger gyümölcseire, vagy kifejezett halfajokra, akkor ezt külön írja rá erre a papírra. 
  • Egyéb ételallergia kártya - Ez egy általános kártya, amit személyre szabottan kinyomtathat és ráírhatja, hogy Ön mire allergiás. Érdemes angolul és az adott ország nyelvén is kikeresnie az összetevő nevét!
 • Foglaláskor jelezze nekünk az ételérzékenységét vagy ételallergiáját - Amikor elküldi a weboldalon keresztül a megrendelést, a Megjegyzésbe írja be, hogyha Ön vagy bármelyik utastársa érzékeny vagy allergiás valamire. A realitás az, hogy ezeket nem fogják kint figyelembe venni, de azért jobb, ha ezt leadjuk előre.
 • Útitársainak is jelezze, hogy mire érzékeny vagy allergiás - Családon belül feltehetően mindenki tisztában van azzal, ha valaki érzékeny vagy allergiás egy-egy összetevőre, de baráti társaság esetében igazán hasznos lehet, ha indulás előtt jelzi mindenkinek, hogy Önnek erre majd külön oda kell figyelnie és ők is segítsék Önt a megfelelő választásban.
 • Külön készüljön fel a repüléssel kapcsolatban! Egyrészt írja meg nekünk foglaláskor az adott allergiát, ahogy ezt már említettük is. De emellett a legtöbb légitársaságnak van egy úgynevezetett "medical form"-ja, amelyet ki kell tölteni, így felkészülten várják majd Önt. Egy mogyoróallergiás utas kapcsán például az alábbi infót kaptuk az egyik legnagyobb charteres légitársaságtól, a Smartwingstől: "Minden utasunk egészségének megőrzése fontos számunkra! Ezért a mogyoró allergiával kapcsolatban néhány fontos információt érdemes tudnia az utasnak. Természetesen az injekció zselés -hűtőtasakos szállítása engedélyezett a repülőn. Az utazás előtt egyeztessenek az allergiás gyermek kezelőorvosával , és kérjenek tőle igazolást ( légitársaságok a honlapjukról letölthető formanyomtatvány kitöltését kérik) arról, hogy a gyógyszereiket – például az injekciót – kézi poggyászként magunkkal vihessék. Akkor is igazolás szükséges, ha a repülőgépen nem megoldott az allergénmentes étkezés, így Önöknek kell a fedélzetre felvinni élelmiszert. Ezeket egyeztessük le előre, - ne csak az oda, hanem a visszaútra vonatkozóan is. Légitársaságunk egyértelműen kéri, hogy ilyen típusú allergiájukat tudassák a személyzettel a fedélzetre lépéskor, hogy felhívják a többi utas figyelmét arra, hogy mellőzzék a földimogyoró-tartalmú ételek fogyasztását a repülés során." 

Praktikus ötletek a nyaralás során ételallergiás és ételérzékeny utasok számára

A  nyaralás már a reptérre való kiinduláskor megkezdődik és a hazaérkezésig tart, így Önnek nem csak arra érdemes gondolnia, hogy mit fog enni és inni a nyaralás során, hanem arra is, hogy a reptéren is meg fog éhezni. Van emellett sok ötletünk a nyaralás idejére is. 
 • A repülőútra csomagoljon magának ételt - Manapság a legtöbb charterjáraton már nem vagy alig adnak ellátást, és ha adnak is, az is pár darab keksz vagy maximum szendvics. Éppen ezért nem szabad semmilyen elvárást fűzni ahhoz, hogy az Ön esetlegesen előre jelzett ételérzékenységét vagy ételallergiáját figyelembe veszik. Csomagoljon magának megfelelő ételt, ezt minden gond nélkül fel lehet vinni kézipoggyászban, - ezt nem korlátozzák.
 • A szállodában válogasson értelemszerűen a svédasztalról - A legrosszabb esetben úgy tudja kezelni az adott ételintoleranciát a nyaralás során, hogy a meglévő választékból ránézés alapján választja ki azt, ami nem okoz panaszt. Frissen sült húsok, zöldségek, sült krumpli és hasonlók szinte mindig vannak az ebéd és vacsora kínálatában, reggelire pedig a legtöbb érzékenység esetén biztonságos opció lehet bármilyen tojásos étel, például a frissen készített rántotta vagy omlett. 
 • Figyelje az allergénlistát - Kifejezetten odafigyelő hotel esetében - amiből szerencsére egyre több van, - gyakran feltüntetik az adott étel neve mellett az adott allergént ikonnal vagy számmal. 
 • Mentes ételek és italok a szállodában - Nagyon kevés szállodában ténylegesen vannak alternatív tejek, gluténmentes pékáruk és hasonlók. 
 • Egyeztessen szállodán belül - Ha kinyomtatta a fenti ételérzékenység és ételallergia lapokat, mutassa be azokat érkezés után a recepción, és kérje a recepciós segítségét, hogy például a guest relation managerrel vagy a séffel hogyan beszélhetnék át az éttermi választékot, esetleg egyedileg készítenek Önnek ételt. Természetesen számoljon mindig az adott szálloda limitált konyhai kapacitásával, de már hallottunk olyan utasunkról, ahol minden reggel széles mosollyal várta őt az egyik séf, hogy megbeszéljék, hogy mit és hogyan eszik - és örömmel készítette el neki. Azt azért megjegyezzük, hogy ez nem egy reális elvárás, de mindig lehetnek kellemes meglepetések. 
 • Helyi mentes választék a boltokban - Ne ijedjen meg, ha esetleg elfelejtett csomagolni Önnek szükséges mentes ételt vagy italt, és a szállodában esetleg nincs ilyesmi. Külföldön szinte az összes országban lehet a legtöbb nagyobb szupermarketben kapni mentes ételeket. Ott is ugyanúgy drágábbak ezek a termékek, mint itthon, de általában van választék. 
 • Fő a biztonság - Bizonytalan az adott étel összetevőivel vagy elkészítési körülményeivel kapcsolatban? Inkább ne egye meg az adott fogást. Jobb a biztonság.
 • Bátran kérdezzen az adott nyaralóhely éttermeiben - Ha a nyaralás során beülnek egy étterembe, kérdezze meg bátran a pincért arról, hogy az adott fogás tartalmazza-e az Ön számára rizikós allergént. Ha igen, akkor érdemes azt is megkérdeznie, hogy esetleg el tudják-e úgy készíteni az adott ételt, hogy kihagyják belőle a problémás összetevőt. 
 • Súlyos ételallergia esetén legyen annyira pontos, amennyire csak lehetséges - Sokan összekeverik az ételérzékenységet az ételallergiával. Akár szállodán belül, akár étteremben egyeztet az adott ételről, mindig magyarázza el, ha Önnek allergiája van, hogy az nem elég, ha az adott étel nem tartalmazza az allergént. Emellett arra is oda kell figyelni, hogy az adott kés, vágódeszka, kesztyű, olaj, evőeszköz vagy kanál sem érintkezhet olyan étellel, amit előtte az Ön számára veszélyes összetevőt tartalmazó étel készítéséhez használtak. 
 • Válassza meg okosan az étkezés időpontját - Amennyiben megteheti, válasszon olyan időpontot az étkezéshez, amikor kevésbe van tömve az adott étterem, vagy éppen kevesebben vannak. Így nagyobb az esély rá, hogy a pincér és a séf megfelelően tud Önnel foglalkozni.

Tippek országonként - ételérzékenység és ételallergia egyiptomi, török, tunéziai, görög és spanyol nyaralás során

Íme tippjeink országonként akkor, ha Ön egyiptomi, török, tunéziai, görög vagy spanyol nyaralást tervez. Ismertetjük a helyi jellegzetességeket. 

Egyiptomi nyaralás és laktózérzékenység, gluténérzékenység

Egyiptomban a leggyakoribb ellátás az all inclusive. Ez számos előnnyel jár azok számára, akik ételérzékenységgel küzdenek, hiszen hatalmas a választék, de a súlyosabb ételallergiások számára azért ez nem biztos, hogy ideális választás. 2002 óta járunk Egyiptomba, és azt tudjuk mondani, hogy ott is egyre inkább kezdik tudomásul venni, hogy ételérzékenység és ételallergia létezik, de sajnos olyan fokú általános odafigyelés itt még nem tapasztalható, mint Európán belül vagy Törökországban. 
 • HURGHADA Jaz Aquamarine 5* all inclusive - több forrásból is azt a visszajelzést kaptuk, hogy ha jelzik utasaink az adott allergiát vagy ételérzékenységet, akkor ezt a konyhán értik és komolyan veszik. A többi Jaz szállodával kapcsolatban is bizakodóak vagyunk. 
 • Steigenberger szállodák - szintén odafigyelnek nagy gonddal előzetes jelzés után.
 • Albatros szállodák - ők is odafigyelnek előzetes jelzés alapján.

Török nyaralás laktózérzékenyként és gluténérzékenyként

Törökországban csodálatos all inclusive és ultra all inclusive hotelek várják elsősorban az utazókat. A választék még sokkal nagyobb, mint Egyiptomban. 2010 óta járunk Törökországba rendszeresen, több száz hotelt ismerünk itt is - és itt nagy általánosságban az mondható, hogy sokszor még külön sarkot is kialakítanak a különböző diétás / mentes ételek számára. Törökországban az alábbi szállodákat javasoljuk a jelenlegi információink kapcsán az adott allergénnel kapcsolatban: 
 • ALANYA Kirman Arycanda 5* ultra all inclusive - gluténmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • ALANYA Lonicera Premium 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • ALANYA Lonicera World & Resort Spa 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • ANTALYA Barut Lara Collection 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • BELEK Adora Resort 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • BELEK Crystal Waterworld 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • BELEK Fun & Sun Belek 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • BELEK Kirman Belazur 5* ultra all inclusive - gluténmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • BELEK TUI Blue Sherwood Belek 5* ultra all inclusive felnőttszálloda - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • BELEK TUI Magic Life Masmavi 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • BELEK Xanadu Resort Belek 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • KEMER Crystal De Luxe 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • KEMER Nirvana Dolce Vita 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • KEMER Rixos Premium Tekirova 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
 • SIDE Acanthus & Cennet Barut Collection 5* ultra all inclusive - gluténmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • SIDE Barut Arum 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • SIDE Crystal Sunrise Queen 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • SIDE Crystal Sunset Luxury 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész az étteremben
 • SIDE Fun & Sun Side 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész az étteremben
 • SIDE Kirman Calyptus 5* ultra all inclusive - gluténmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • SIDE Kirman Sidemarin 5* ultra all inclusive - gluténmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • SIDE Kirman Sidera 5* ultra all inclusive - gluténmentes étkezéshez külön rész a főétteremben
 • SIDE Otium Hotel Seven Seas 5* ultra all inclusive - gluténmentes és laktózmentes külön rész a főétteremben
* Megjegyzés: a fenti szállodák minden előzetes bejelentés nélkül változtathatnak a koncepciójukon és megszüntethetik az adott lehetőségeket, de ez nem gyakori. Inkább a szolgáltatások szélesítésére törekszenek mindenhol Törökországban.

Tunéziai utazás laktózérzékeny és gluténérzékeny utasok számára

Egy tunéziai utazás pár évtizede még az "nem túl jó, de legalább olcsó" kategóriába esett - ezt tudjuk, hiszen 1999 óta járunk ki az országba szinte évente. Azonban pár éve, éppen még a covid előtt olyan hatalmas fejlődésnek indult a  szállodák többsége, hogy leesik az állunk. Gyönyörűen felújított szobák, tisztaság és olyan ellátás, ami simán lekörözi az egyiptomit. A tengerpart pedig maradt, ami eddig is volt - abszolút világbajnok dobogós, ha valaki finomhomokos, világos színű homokos keres, ami annyira puha, mintha lisztbe lépne az ember - persze gluténérzékenyek gondolhatnak itt mandulalisztre, ha asszociálnak.  A viccet félretéve, amennyire sokat fejlődtek úgy általában a tunéziai szállodák, azért az ételérzékenység téma még bőven hagy kívánnivalót maga után. A maximum, ami történik itt, hogy a svédasztalon az adott étel neve mellett egy ikon vagy egy szám jelzi az adott allergént, így könnyítve a választást. Azonban ez sem túl gyakori. Amire pedig végképp ne számítsunk sajnos, azok az alternatív tejek, kenyerek és egyéb mentes termékek. Egy gluténérzékeny kolléganőnk mindig viszi magának kintre a kenyerét, minden másból pedig igyekszek logikusan választani. Mindenesetre ha Ön ételérzékenyként vagy ételallergiásként utazik Tunéziába, a megrendelésnél a Megjegyzésben jelezze ezt előre nekünk, mi leadjuk az adott szállodának. Emellett azt javasoljuk, hogy nyomtassa ki és vigye magával a fenti ételérzékenység és ételallergia kártyá(ka)t, hátha a séf kifejezetten tud majd segíteni Önnek a választásban. 

Görög repülős utak és ételérzékenység, ételallergia

Görög utak esetében már nem az all inclusive és az ultra all inclusive ellátás a legelterjedtebb, ezért minden ellátás típusra másfajta tippek vonatkoznak. Görögországban rengetegen választják az önellátást, ami teljes szabadságot ad az étkezés szempontjából. Azonban nagyon jó hír, hogy számos görög szállodánál, ha előre leadjuk az adott allergiát vagy intoleranciát, akkor felkészülten fogadnak minket. Görögország esetében további jó hír még, hogy a nyaralóhelyeken az utcán sétálva már több helyen találhatunk mentes ételeket kínáló kávézókat és éttermeket is. 
 • KRÉTA Annabelle Beach Resort 5* all inclusive - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • KRÉTA Blue Sea Beach 5* all inclusive - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • KRÉTA Creta Maris 5* all inclusive - gluténmentes és laktózmentes ételek
 • KRÉTA Happy Days 4* félpanzió, all inclusive - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • KRÉTA Georgioupolis Resort 5* félpanzió, all inclusive, ultra all inclusive - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • KRÉTA Mitsis Rinela 5* all inclusive - gluténmentes és laktózmentes ételek
 • KRÉTA Vantaris Beach 4* félpanzió, all inclusive - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • KRÉTA Vantaris Blue 4* reggeli, félpanzió - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • KRÉTA Vantaris Garden 3* félpanzió, all inclusive - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • KRÉTA Vantaris Palace 4* félpanzió, all inclusive - gluténmentes ételek, például kenyér és tészta
 • RODOSZ Belair Beach 4* félpanzió, all inclusive - gluténmentes ételek
 • RODOSZ Electra Palace 5* all inclusive - gluténmentes ételek
 • RODOSZ Kresten Palace 4* reggeli, félpanzió - külön gluténmentes és laktózmentes sarok az étteremben
 • RODOSZ Lindos Imperial 5* all inclusive - gluténmentes és laktózmentes választék
 • RODOSZ Mitsis Alila 5* all inclusive - gluténmentes és laktózmentes választék
 • RODOSZ Mitsis Faliraki Beach 5* all inclusive - gluténmentes ételek
 • RODOSZ Mitsis Petit Palais 4* reggeli, félpanzió, all inclusive - gluténmentes és laktózmentes ételek az étteremben
 • RODOSZ Orion 3* reggeli, félpanzió - gluténmentes és laktózmentes választék az étteremben
 • RODOSZ White Olive Premium Lindos 4* all inclusive - van glutén- és laktózmentes választék
 • ZAKYNTHOS Astir Palace 4* reggeli - van glutén- és laktózmentes választék
 • ZAKYNTHOS Meandros Boutique & Spa 5* félpanzió - van glutén- és laktózmentes választék
 • ZAKYNTHOS White Olive Premium Cameo 4* all inclusive - van glutén- és laktózmentes választék
 • ZAKYNTHOS White Olive Premium Laganas 4* all inclusive - van glutén- és laktózmentes választék
 • ZAKYNTHOS Zante Imperial 3* all inclusive - van glutén- és laktózmentes választék
 • ZAKYNTHOS Zante Park 5* reggeli, félpanzió, all inclusive - van glutén- és laktózmentes választék
* A fenti görög szállodák választéka és koncepciója bármikor változhat. 

Spanyolország, Kanári-szigetek és ételintolerancia, táplálékallergia 

Imádjuk a spanyol és a kanári konyhát. Változatos, friss és isteni ízek jellemzik. Ráadásul az ételek többsége igazán egészséges is. Könnyű olyasmit választani alapból egy szállodában, ami megfelel az Ön speciális diétájának, de emellett nagyon jellemző az is, hogy képben vannak azzal, hogy ételallergia és ételintolerancia létezik. Ha Ön ételérzékeny, akkor erre sok helyen fel vannak készülve. Az ételallergia már itt is nehezebb kérdés. Spanyolországban is nagyon jellemző amúgy, hogy az adott nyaralóhelyen egyre nyílnak a mentes opciókat kínáló helyek. 

Bulgáriai szállodák és ételintolerancia, táplálékallergia 

Bulgáriában szerencsére egyre több hotel van, ahol kiemelt figyelmet fordítanak az ételintoleranciával küzdő utasokra. Az alábbi szállodákat ajánljunk Bulgárián belül e tekintetben: 
 • Forum (az idei szezonra már elfogytak a szabad helyek)
 • Garden of Eden (az idei szezonra már elfogytak a szabad helyek)
 • MPM Kalina Garden (az idei szezonra már elfogytak a szabad helyek)
 • Primasol Sineva Beach (az idei szezonra már elfogytak a szabad helyek)
* A fenti szállodák fenntartják a jogot a koncepció megváltoztatására. 

Ciprusi szállodák ételintolerancia és ételallergia esetén

Dél-Ciprus a gyönyörű türkiz tengerpartjával évről évre egyre több utazót vonz. Szerencsére az ételallergiával és ételintoleranciával küzdő utasok több szállodából választhatnak, ahol komolyan veszik a problémájukat. Íme a lista!   * Ezek a szállodák is fenntartják a koncepció megváltoztatásának jogát.

Egzotikus utazás és ételallergia, ételintolerancia

Igazán távoli úticélokon végképp oda kell figyelni ételérzékenyként és ételallergiásként, mert sokszor még az adott összetevő kinézet alapján sem biztos, hogy ismerős, és mégis tartalmazhatja az adott allergént. Emellett itt duplán érvényes, hogy készüljünk fel a helyi jellegzetességekből. Egy sima pad thai is komoly veszélyt jelenthet, ha allergiások vagyunk a földimogyoróra. Kérje személyre szabott ajánlatunkat, mert nagyon széles a kínálatunk - és jelezze már az ajánlatkérésnél, hogy Önnél milyen ételérzékenységre vagy ételallergiára kell odafigyelni.

Önnek van valamelyik táplálékallergiája vagy táplálékintoleranciája, és megosztana velünk utazási tippeket? Pontosítaná a fentieket? Esetleg van már jó tapasztalata bizonyos hotelekkel a kínálatunkból? Küldjön e-mailt és örömmel frissítjük a fentieket: info@divehardtours.com.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.