info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Sharm El-Sheikh történelme

Sharm El-Sheikh városáról

Sharm el-Sheikh hotelekben és éttermekben gazdag, turistákra berendezkedett város, ahol minden adott az aktív és jó minőségű kikapcsolódáshoz: a Vörös-tenger pompás élővilága, a számtalan kulturális látnivaló, a szállodák homokos tengerpartja, és a pazar éjszakai élet mind arra hivatottak, hogy az ide látogatónak felejthetetlen élményt nyújtsanak.
 1. Sharm El-Sheikh történelme

  Sharm el-Sheikh a Sínai-félsziget legnagyobb városa, és a félsziget legdélibb pontján fekszik az Aqaba-öböl szájánál. Bár mai méreteit látva nehéz elhinni, de Sharm el-Sheikh alig néhány évtizede még csak egy egyszerű halászfalu volt.
  Sharm El-Sheikh utazás olcsó last minute nyaralás.

  A Sínai-félsziget sorsa az elmúlt ötven évben igen kalandos volt, ugyanis 1956-ban Izrael elfoglalta a terület, amelyet a következő évben sikerült Egyiptomnak visszafoglalnia.

  A viszonylagos nyugalom mindössze 9 évig tartott, mert 1967-ben a hatnapos háború alkalmával Izrael ismét rátette a kezét a félszigetre. 1982 óta pedig már ismét egyiptomi terület a Sínai-félsziget.

  Az 1982-es visszafoglalást követően az egyiptomi kormány elkezdte támogatni a turizmust a városban, így az elmúlt 25 év alatt számtalan nagy nevű szállodalánc nyitott itt hotelt.
  Arieh Sharon által tervezett üvegszálból készült bungalók Naaama Bay partján. Az épületek átadásról készült filmet innen tudja letölteni: www.ariehsharon.org/Archive/Video-Archive/Sharem-El-Sheik-1972/17286008_KnCDs5#!i=1312212426&k=BzcWP7W, beszédet Moshe Kol Turisztikai miniszter mondta Sharm El-Sheikh 1972 március 27-én.

  Sharm El-Sheikh 1972
  Sharm EL-Sheikh legelső szállodája a Helnan Marina Sharm Hotel 1978-ban, amelyet óriási tisztelet övez, hiszen ez a hotel nyitotta meg azt a folyamatot, amely ma számos arab és beduin ember számára biztosítja a megélhetést: a nagyon élénk turizmust.

  Sharm El-Sheikh Naama Bay 1973-ban Sharm El-Sheikh Naaama Bay Marina Hotel 1978-ban
  Sharm el-Sheikh -ben az elmúlt évtizedekben rengeteg búvárközpont, apró bolt, étterem, kávézó, szórakozóhely és még egy bevásárlóközpont is épült.

  Sharm El-Sheikh utazás olcsó last minute nyaralás. Az elmúlt évek robbantásai ellenére pedig a félsziget rendkívül biztonságos. Igazi turistaparadicsom, amelyet A béke városának is neveznek a számtalan nagy nemzetközi békekonferencia miatt, amit itt tartottak. És talán amiatt is, hogy a félsziget misztikus hegyei, a sós szél, a napfény, és az ősi látnivalók kicsit mindenkit hozzásegítenek a belső békéje megtalálásához.

  2005 július 23-án terrorcselekmény történt Sharm El-Sheikhben. Bomba robbant az Old Marketben a Tiran Center Bevásárló központ előtt és a Naama Bayben lévő Ghaza Garden Hotelnél. Több, mint 60 ember halt meg az öngyilkos merénylők által felrobbantott bombák miatt.
 2. Sharm El-Sheikh jelene

  A város jelenleg a turizmus köré épül, így a helyiek igyekeznek minden igényt kielégíteni. A legegyszerűbb szállásoktól a legcsillogóbb luxushotelekig sokféle szállás található itt - egy azonban mindegyikben közös: az udvariasság. Hamis az a kép, miszerint az arabok mind terroristák. Ez nem így van: a kilátogatók sokszor meglepve tapasztalják, hogy mennyire emberi, őszinte és bölcs beszélgetéseket tudtak folytatni a helyiekkel. Nem egyszer barátságok is kialakulnak egy-egy utazás alkalmával.
  A vendégszeretet a helyi bárokban, kávézókban és éttermekben is megnyilvánul. Egyiptomi ízeket kínáló éttermeket, de McDonald's-ot, Hard Rock Cafe-t, Pizza Hut-ot és Kentucky Fried Chiken-t is találunk a belvárosban, egymás mellett.

  Ha modernebb ízekre vágyunk, akkor Naama Bay és az újonnan épült SOHO a legjobb választás, tradicionálisabb egyiptomi fogásokat pedig leginkább a kikötő melletti Old Market városrészben találunk. A helyi fogások mellett kiválóan készítik el Egyiptomban a bárányt, és a különböző tengeri herkentyűket is.
  Ha nem ősellenségünk a füst, érdemes kipróbálni a vízipipát, amit a helyiek sishának hívnak. A vízipipába ízesített dohányt tesznek, és a víz által lehűtött füst szívása általában jó alkalmat ad egy-egy beszélgetéshez. A shisha mellé kortyoljunk mentateát vagy beduin teát, amelynek teljesen egyedi aromája minden utazót elvarázsol.

  Édes frissítőre vágyunk? A hibiszkusztea hidegen és melegen is isteni. Érdemes felkeresni a New Panorama Café-t, amely egy hegy oldalában helyezkedik el, mert innen belátni egész Sharm el-Sheikhet. Tippünk a Camel Bar, ami három szinten várja a vendégeket, és amely a búvárok törzshelye. A legalsó szinten kávézó, a középső szinten egy angol stílusú pub, a legfelső szinten pedig egy nyugodt hangulatú, nyitott rész található. 2010 elején teljesen felújították, hihetetlen jó hely lett belőle.
  Amennyiben vásárolni szeretnénk, keressük a fix áras boltokat, mint a Ghazala Market vagy a Bassem. A fix áras üzletek előnye, hogy itt nem kell alkudozni egy üveg vízen, ami tulajdonképpen csak 4 LE.

  Persze az alkudozás hangulata utánozhatatlan.Tanácsunk, hogy ha mondanak egy árat, induljuk nagyjából a harmadáról, mert még akkor is nagyon megéri nekik. Az egészet tekintsük egy játéknak, de nehogy megsértsük őket. Néhány arabul megtanult szó pedig csodákra képes. Alapszabály, hogy amikor teával kínálnak, akkor azt fogadjuk el, ettől még nem kell vennünk semmit. Ezzel a gesztussal már szinte csak az Old Marketen fogunk találkozni.

  Ha nagy shopping centerre vágyunk, akkor a Naama Center, az újonnan nyílt Genena City vagy a SOHO Square a mi helyünk, de mi ezeket személy szerint inkább elkerüljük, mert ugyanazt kapni, mint máshol, csak drágábban. 
  Egy kis táncra vágyva válogathatunk a Naama Bayen található nemzetközi Pacha, az egyedülállóan kialakított Hard Rock Café, illetve a Little Buddha között. A Taj Mahal az 1001 éjszakának becézett részen található, de az abszolút kedvencünk a La Dolce Vita nevű új szórakozóhely a sivatagban. Világszínvonalú technika, elektronikus zene, kivilágított medence, fergeteges hangulat, mindez a szabad ég alatt, hegyekkel körülölelve. 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.