info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Melyik várost válasszam Egyiptomban?

Egy egyiptomi utazás mindig felejthetetlen kaland. Mindenkinek más miatt. Van, aki az ókori Egyiptom titkait fürkészi, mást a sivatag végtelen homokja és a Vörös-tenger végtelen türkiz színe nyűgöz le, megint másokat a szállodák kényelme és a helyiek végtelen vendégszeretete érint meg leginkább – egy azonban biztos: egy egyiptomi utazás valóban örök élmény. Minden egyes egyiptomi utazás az.

Hogy biztosan a számunkra legjobb egyiptomi utazás egyikét válasszuk ki, most bemutatjuk a fő egyiptomi úticélokat. Ugyanis ha tudjuk, hogy melyik várost mi jellemez, könnyebben tudunk dönteni.

Egyiptomban két nagyobb és három kisebb város található, ahová könnyűszerrel utazhatunk: a két nagyobb Hurghada és Sharm el-Sheikh, a három kisebb pedig Taba, Dahab és Marsa Alam. Egyiptom földjét ezenkívül felfedezhetjük egy nílusi hajóút keretében is, amelyet tetszés szerint meghosszabbíthatunk némi hurghadai pihenővel is.
 1. Hurghada

  A Vörös-tenger partján mintegy 60 km hosszan elterülő turistaparadicsom főleg hotelekből áll. Hurghada két városközponttal rendelkezik, amelyek azonban nem annyira hangulatosak, mint mondjuk Sharm el-Sheikh két városközpontja – azonban legalább annyi vásárlási, étkezési és szórakozási lehetőséget biztosítanak. Magyarul van itt minden, csak kicsit szétszórtan. Búvárkodáshoz Sharm el-Sheikh és Dahab is szebb, de ha nem vagyunk profi búvárok, akkor a különbség szinte nem is tűnik fel. Hurghada előnye viszont a legváltozatosabb egyiptomi szállodakínálat, és az ókori Egyiptom kincseinek közelsége: innen gyorsan elérhető Kairó és Luxor is. Jöjjünk tehát ide bátran a családdal: mindenki megtalálja a kedvéhez leginkább illeszkedő programot a bulizós fiataloktól kezdve a történelmi érdeklődésű szülőkig, akik egyébként a fárasztó hétköznapokat gyönyörű tengerparton szeretnék kipihenni. A hotelre biztos, hogy nem lesz panasz: ha külön odafigyelünk, a legkisebbeket is rengeteg móka várja a játszótértől a csúszdaparkon át a gyerekprogramokig. All inclusive ellátást igénybe véve pedig még spórolhatunk is, és annyit ehetünk-ihatunk, amennyi jólesik.
 2. Sharm el-Sheikh

  A Sínai-félsziget déli csücskén található Sharm el-Sheikh egy Hurghadához hasonló nagyváros, ami szintén a turisták igényei szerint épült. Jó hír, hogy itt nagyobb hangsúlyt fektettek a belváros megtervezésére: a különféle kávézók, bárok, éttermek és a bazársor nem az út mentén elszórva helyezkedik el a városközpontban, hanem minden egy helyen van. Mindkét városrészben. Ugyanis Sharm el-Sheikhnek is két városközpontja van – a régi és új városrész: az Old Market és a Naama Bay. Mindkettőben csak gyalogosan lehet közlekedni, így ez otthonossá teszi Sharm el-Sheikhet, amelynek szórakozóhelyei, vendéglátóhelyei és szuvenír-kínálata semmiben sem maradnak el Hurghadától. Innen is mehetünk Kairóba vagy akár Jeruzsálembe is – de mindezek elég távol vannak, és az út épp ezért fárasztó. Ha a történelem érdekel minket, inkább ne Sharm el-Sheikhet válasszuk. Hacsak nem vagyunk nagyon türelmesek utazás közben. Ellenben kikapcsolódáshoz, búvárkodáshoz, bulizáshoz, tengerparti heverészéshez Sharm el-Sheikh tökéletes gyerekes családok és baráti társaságok részére is. Hiszen Sharm el-Sheikh Egyiptom legszebb tengerpartját és legjobb merülőhelyeit kínálja, így akár teljesen kezdők, akár sokat látott búvárok vagyunk, bátran jöjjünk ebbe az egyiptomi városba: mindig találunk elég szépséget. Ha tehetjük, mi mindig Sharm el-Sheikhet választjuk egy egyiptomi utazás helyszínéül az eddig elmondottak miatt, de az is igaz, hogy a sharm el-sheikhi utak ára általában picit drágább, mint bármely más egyiptomi utazás ára.
 3. Taba

  Az izraeli-egyiptomi határnál fekvő Taba tulajdonképpen nem is mondható városnak a szó klasszikus értelmében, hiszen olyan, mint tabai városközpont, nem létezik: itt valóban csak szállodák találhatók, azok is többnyire jelentős távolságban egymástól. Éppen ezért, ha Taba az úticélunk, akkor érdemes mindenképp 5 csillagos szállodát választani, hiszen itt tényleg csak a hotel szolgáltatásaira támaszkodhatunk. Szerencsére Taba 5 csillagos szállodái viszonylag olcsók még egyiptomi viszonylatban is, így ezt komolyabb többletkiadás nélkül megtehetjük – és biztosak lehetünk benne, hogy szuper ellátást kapunk majd. Nem is kell mondanunk ezek után, hogy az all inclusive ellátás Taba hoteleiben alapvető fontosságú. Tabának azonban van egy óriási előnye: a határ közelsége és a Sínai-félszigeten való elhelyezkedése miatt ez a tökéletes egyiptomi úticél mindenkinek, aki bibliai tájakon szeretne kalandozni. Elérhető innen viszonylag gyorsan a Mózes-hegy, Jeruzsálem, Heródes vára és hasonló érdekességek. Érdemes tudni, hogy Tabából indul a csodálatos jordán-izraeli körút is.
 4. Dahab

  A Sínai-félszigeten Sharm el-Sheikh és Taba között fekvő apró város leginkább a baráti-otthonos hangulatáról és gyönyörű merülőhelyeiről ismert. A város maga egy sétálóutcából áll, sokcsillagos hotelek csak ettől kicsit távolabb vannak, ott is csak elvétve – de véleményünk szerint ha Dahabot választjuk, nem érdemes a luxust választani, hiszen az elveszi az egyszerűség hangulatosságát. Mivel nincs sok attrakció a városban, ezért családoknak nem ajánlható, hiszen a gyerekek nagyon unni fogják magukat – ha csak nem olyan nagyok már, hogy megtanuljanak búvárkodni. Hiszen búvároknak ez a legjobb hely Egyiptomban Sharm el-Sheikh mellett: a partról is lehet merülni, itt található a világhírű Blue Hole, és Dahabban minden a búvárkodásról és a búvárkodás utáni bulizásról szól.
 5. Marsa Alam

  Hurghadától délre fekvő, szinte még érintetlen település, ahol még most épülnek ki a hotelek. Elsősorban a búvárkodás szerelmeseinek ajánljuk Marsa Alam városát, mivel a korallok is épek és az élővilág is kifejezetten érdekes.
 6. Nílusi hajóút

  A varázslatos nílusi hajóút az a különlegesség, amit mi magunk még nem próbáltunk, de nagyon szeretnénk: hiszen másoktól csak jókat hallottunk róla. Többféle nílusi hajóút közül választhatunk attól függően, hogy Felső- vagy Alsó-Egyiptom érdekel minket, és hogy a hajóút előtt vagy után pihennénk-e néhány napot Hurghada városában egy sokcsillagos hotelben. Általánosságban azonban elmondható, hogy gyakorlatilag a Nílus menti összes fontos látnivalót megtekinthetjük a hajóút során, így megelevenedik előttünk az egyiptomi történelem. Aki tehát egy kis kulturális ínyencségre vágyik, ne hagyja ki a nílusi hajóutat!
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.