info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Sharm El-Sheikh vízum

Egyiptom utazás | Vízum Sharm El-Sheikh

Vízum szempontjából más szabályok vonatkoznak a Sínai-félszigetre utazókra, mint az Egyiptom más részére utazó utasokra, ugyanis nekik nem kötelező kiváltani a klasszikus egyiptomi vízumot, hanem igénybe vehetik a Sínai-vízumot. A Sínai-félszigeten található többek között Sharm el-Sheikh, Dahab, Nuweiba és Taba. 
Sharm El-Sheikh reptér érkezés

Általános szabályok

Egyiptomi vízumAz Egyiptomi Arab Köztársaság és Magyarország között vízumkényszer van. A beutazó magyar állampolgároknak vízumot kell váltaniuk. Ez a vízum lehet a klasszikus egyiptomi vízum vagy a Sínai-vízum. Mindegyik vízum esetében lényeges, hogy az útlevélnek még a hazautazást követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.

Klasszikus egyiptomi vízum

A klasszikus egyiptomi vízumot három módon lehet kiváltani.
(1) Utazási irodánkon keresztül a foglalásnál. Az utazás megrendelésekor jelezheti, hogy kéri a vízumot.
(2
) Nagykövetségen keresztül itthonról. Magyarországon a vízum kiváltható az Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetségen, amelynek elérhetőségei az alábbiak: 1124 Budapest, Istenhegyi út 7/b. +36 1 225 2150, ambegbp@pronet.hu. Kérjük, hogy az itthon fizetendő vízum díjáról a nagykövetségen vagy irodánkban érdeklődjön.
(3) Megérkezéskor a sharm el-sheikhi repülőtéren. A leszállást követően Ön egyszerűen megveheti a klasszikus egyiptomi vízumot, amelynek ára 25 USD / fő.

Sínai vízum

A Sínai-vízumot egy módon lehet kiváltani, méghozzá a megérkezést követően a sharm el-sheikhi repülőtéren, a leszállást követően. A Sínai-vízum teljesen ingyenes és 14 nap tartózkodásra jogosít a Sínai-félsziget területén.
 

Hogyan tudunk egyiptomi vízumot venni Sharm El-Sheikhen?

Sharm El-Sheikh este Regisztrációs lap, Sharm EL-Sheikh vízum A repülőgép megérkezése utáni teendők Sharm El-Sheikh-i reptéren:
A landolás után, mielőtt a vámhoz ér, meg tudja venni az egyiptomi vízumot, a "Bank" feliratú ablaknál. A vízum tulajdonképpen 1 db matrica, amely jobbra fent a képen látható. Semmi bonyodalom, úgy vesz vízumot ott, mint egy doboz cigarettát a trafikban, kb. 2 perc az egész. Érdemes pont annyi dollárt adni ,mint amennyibe kerül, jobb elkerülni a visszaadás körüli esetleges félreértéseket. 

A vámhoz már úgy menjen, hogy előtte kitölt egy bejelentkező lapot vagy más néven statisztikai lapot, amely a jobb oldali képen látható.  Ezt a formanyomtatványt egyes légitársaságok már a fedélzeten odaadják, ám ha mégsem kapná meg a repülőn, akkor a vám előtti pultokon biztos megtalálható. A statisztikai lapot mindig ki kell tölteni a vámvizsgálat előtt! Hazautazáskor is ki kell tölteni egy statisztikai űrlapot és azt is le kell adni a vámosnak az útlevéllel együtt. Az útlevélbe kap egy pecsétet, a statisztikai lapot elveszi a vámtiszt, az útlevet vissza adja.

Tehát kitöltötte a statisztikai lapot, majd megy vámoshoz. Megkapta a pecsétet, elvettették a statisztikai lapot. Mehet a csomagokért. Az alsó képen látható az a terem, ahol a csomagokat fel tudja venni. Miután a csomagjait felvette kint már várják Önt az idegenvezetők. Ők megkérdezik az Ön nevét és azt, hogy melyik szállodába megy, majd útbaigazítják Önt, hogy a parkolóban melyik buszhoz menjenek.
Sharm ReptérSharm EL-Sheikh Repülőtér érkezés
A fenti képen az hely látható, ahol az idegenvezők várnak Önre.
Kimegy a repülőtér épülete elé és megkeresi azt a transzferbuszt a parkolóban, amelynek a számát a kinti idegenvezető már megmondta Önnek.
Sharm El-Sheikh Repülőtér érkezés

Milyen esetben igényelhetem a sínai-vízumot?

A 6 Napos Háborút lezáró békeszerződésben rögzítették, hogy a külföldi ek az egyiptomi Sínai-félszigeten sínai vízummal tartózkodhatnak, ami illetékmentes. Tehát erre a részre nem kell megvenni az egyiptomi vízumot.

Hol lehet ezt beszerezni?

Sínai vízum A megérkezés után a repülőtéren a statisztikai lap hátuljára írjuk rá: ONLY SINAI VISA. A vámosnak feltétlen szóljunk, hogy mi csak Sinai vízumot kérünk. Õ az útlevelünkbe ekkor bepecsételi a Sínai vízumot.
Az egész Sínai-félszigetre érvényes ez az ingyenes sínai vízum?
Igen, 2020-as infó, hogy a teljes félszigetre érvényes.
Ha Sharmból el szeretnék menni Kairóba, akkor is jó a sínai vízum?
Nem, mert az már kívül esik a területi hatályon. Ha Kairóba vagy Luxorba is el szeretnénk menni, akkor előtte vegyük meg az egyiptomi vízumot még a repülőtéren.
Hogy néz ki a sínai vízum? Lásd a jobb oldali képen.
Mit tudok tenni, ha sínai vízummal léptem be az országba és közben el akarok menni Kairóba?
Már semmit, hiszen az országon belül már nem tudunk beutazási vízumot venni. Előre kell az utazást átgondolni és megtervezni.  Sharm El-Sheikh repülőtérSharm El-Sheikh Terminal 1Sharm El-Sheikh repülőtér

Az útlevelem nem érvényes a hazautazást követően 6 hónapig. Hol csináltassak újat?

Útlevelet az okmányirodában vagy a Központi Hivatalban (1132 Budapest Visegrádi u. 110-112. Tel.: 443-5747, 443-5748) lehet csináltatni. Ehhez személyesen kell megjelennünk. Csak akkor nem kell személyesen mennünk, ha annyira betegek vagyunk, hogy az orvos ezt igazolja is – bár ekkor kérdéses, hogy minek nekünk az útlevél, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.

Útlevél

A magánútlevél valamint a második magánútlevél rendes eljárás keretében történő kiállításának ügyintézési határideje 30 nap, amely a kérelem benyújtását követő napon kezdődik.

2012. január 1-jétől azonban lehetőség nyílt a magánútlevél és a második magánútlevél
 • soron kívüli (7 napon belüli)
 • sürgősségi (3 napon belüli)
 • azonnali (24 órán belüli)
eljárás keretében történő kiállítására, amennyiben az igazgatási szolgáltatási pótdíjat az ügyfél a rendes eljárásban kiállított magánútlevélért valamint második magánútlevélért fizetendő illetéken felül megfizeti.

A kérelem soron kívüli, valamint sürgősségi eljárás esetében bármely okmányirodában, illetve a Központi Okmányirodában benyújtható, az útlevél azonnali kiállítására irányuló kérelem azonban kizárólag csak a Központi Okmányirodában nyújtható be.
A soron kívüli eljárásban igényelt és elkészült okmány átvétele az eddig meghatározott rend szerint történik. A sürgősségi, valamint azonnali eljárásban igényelt útlevél azonban kizárólag a Központi Okmányirodában vehető át.
A fenti különleges eljárásokért magánútlevél esetében szimpla illetéket, a második magánútlevél esetében dupla illetéket, az elveszett, megsemmisült, továbbá a megrongálódott és utazásra alkalmatlanná vált magánútlevél és második magánútlevél helyett kiállított új útlevélért fenti illetékek kétszeresét és igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni.
Az igazgatási szolgáltatási pótdíj összege
 • soron kívüli eljárás esetén 19 000 forint,
 • sürgősségi eljárás esetén 29 000 forint,
 • azonnali eljárás esetén 39 000 forint.

Jogosultak köre

Magánútlevélre a magyar állampolgárok jogosultak.
Nem utazhat külföldre:
 • aki előzetes letartóztatásban, kiadatási letartóztatásban, ideiglenes kiadatási letartóztatásban, átadási letartóztatásban, ideiglenes átadási letartóztatásban van, illetve ideiglenes kényszergyógykezelés alatt áll
 • aki lakhelyelhagyási tilalom vagy házi őrizet hatálya alatt áll
 • akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, büntetésének kitöltéséig vagy végrehajthatósága megszűnéséig, illetőleg akinek a bíróság a kényszergyógykezelését rendelte el, a kényszergyógykezelés tartama alatt
Fenti esetekben az útlevél kiállítására irányuló kérelmet az útlevélhatóság elutasítja.

Hol intézhető?

A rendes eljárásban (30 napon belül) kiállított magánútlevél és a második magánútlevél iránti kérelem benyújtható személyesen:
 • az ország bármelyik okmányirodájában
 • a Központi Okmányirodában
 • külföldön a konzuli tisztviselőnél

A soron kívül (7 napon belül) kiállított valamint a sürgősséggel (3 napon belül) kiállított magánútlevél és a második magánútlevél iránti kérelem benyújtható személyesen:
 • az ország bármelyik okmányirodájában
 • a Központi Okmányirodában

Az azonnali eljárásban (24 órán belül) kiállított magánútlevél és a második magánútlevél iránti kérelem személyesen nyújtható be és kizárólag:
 • a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.)

Meghatalmazott járhat el, ha a kérelmező személyes megjelenését egészségi állapota nem teszi lehetővé, és ezt kezelőorvosa írásban igazolja.

A kérelem előterjesztésekor a kiskorú, vagy gondnokság alatt álló kérelmezőnek is meg kell jelenni személyesen kivéve, ha
 • 12. életévét még nem töltötte be
 • személyes megjelenését egészségi állapota nem teszi lehetővé, és ezt kezelőorvosa írásban igazolja

Külföldön postai úton is benyújtható a kérelem a konzuli tisztviselőhöz, ha
 • a személyes megjelenés aránytalan nehézséget okoz
 • nem kell ujjnyomat adatot tartalmaznia az útlevél tároló elemének:
- 12. életévét még nem töltötte be a kérelmező
- ujjnyomat adására állandó jelleggel vagy átmenetileg fizikailag képtelen
- egészségi állapota miatt nem tud megjelenni, és ezt a kezelőorvosa írásban igazolja
Ezekben az esetekben a kérelmező személyazonosságát és aláírását az érintett ország gyakorlata szerint erre felhatalmazott külföldi szerv vagy személy hitelesíti. A hitelesítés akkor fogadható el, ha azt a konzuli tisztviselő diplomáciai felülhitelesítéssel látta el.

A rendes eljárásban (30 napon belül) valamint soron kívül (7 napon belül) kiállított magánútlevél és a második magánútlevél átvehető a kérelmező választása szerint:
belföldön:
 • az okmányirodában, illetve a Központi Okmányirodában személyesen vagy a törvényes képviselő útján
 • postai úton a könyvelt küldeményként történő kézbesítésre vonatkozó szabályoknak megfelelően
külföldön:
 • a konzuli tisztviselőnél személyesen vagy a törvényes képviselő útján
 • postai úton a konzuli tisztviselő által postára adva a könyvelt küldeményként történő kézbesítésre vonatkozó szabályoknak megfelelően

A sürgősségi (3 napon belüli) valamint az azonnali (24 órán belüli) eljárás keretében kiállított magánútlevél és második magánútlevél átvehető
belföldön kizárólag:
 • a Központi Okmányirodában személyesen vagy a törvényes képviselő útján

Szükséges iratok

Nagykorú kérelmezőnek az alábbi iratokat kell bemutatnia, illetve csatolnia:
 • érvényes személyazonosításra alkalmas okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél, kártya formátumú vezetői engedély)
 • lakcímigazolvány (személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolvány), ha azzal a kérelmező rendelkezik
 • születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat, ha nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas okmánnyal, vagy ha a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai nem egyeznek a bemutatott okmány vagy okirat adataival
 • igazolványkép, ha a személyes megjelenését egészségi állapota nem teszi lehetővé, és ezt a kezelőorvos írásban igazolja
Arcképmás, aláírás és ujjnyomat a kérelem benyújtásakor kerül felvételezésre.

Kiskorú és gondnokság alatt álló kérelmező esetén az alábbi iratokat kell bemutatni, illetve csatolni:
 • érvényes személyazonosításra alkalmas okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél, kártya formátumú vezetői engedély)
 • lakcímigazolvány (személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolvány), ha azzal a kérelmező rendelkezik
 • születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat, ha nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas okmánnyal, vagy ha a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai nem egyeznek a bemutatott okmány vagy okirat adataival
 • igazolványkép, ha 12. életévét nem töltötte be, és nem jelenik meg személyesen, illetve egészségi állapota miatt nem tud megjelenni, és ezt a kezelőorvos írásban igazolja a szülők* (törvényes képviselők) érvényes személyazonosításra alkalmas okmánya, külföldi esetén úti okmánya
*Alaphelyzetben a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie.
Akkor elegendő az egyik szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte, ha a másik szülő (törvényes képviselő) az útlevél kiállításához történő hozzájárulását korábban közjegyző, gyámhatóság, konzuli tisztviselő, útlevélhatóság, vagy körzetközponti jegyző előtt már megadta, és ezt okirat igazolja. Ebben az esetben elegendő ezen okirat bemutatása.
Arcképmás, aláírás, és ujjnyomat a kérelem benyújtásakor kerül felvételezésre.

Költségek

Rendes eljárásban (30 napon belül) nagykorú kérelmező részére kiállított magánútlevél és második magánútlevél esetén az eljárási illeték
 • 5 évig érvényes magánútlevélnél 7 500 forint
 • 10 évig érvényes magánútlevélnél 14 000 forint
 • 1 évig érvényes magánútlevélnél (nem tartalmaz ujjnyomatot) 2 500 forint
 • Legfeljebb 2 évig érvényes második magánútlevél 15000 forint (munkáltató kérheti a munkavállaló részére)
 • 1 évig érvényes második magánútlevél 5000 forint (magánszemély kérheti saját részre különös méltánylást érdemlő okból vagy a munkáltató kérelmezi, de az útlevél nem tartalmaz ujjnyomat adatot, lásd Fogalmak rész Második magánútlevél)
 • 70 év felettiek 10 évig érvényes, ujjnyomatot tartalmazó magánútleve 2 500 forint
 • 70 év felettiek ujjnyomatot tartalmazó második magánútlevele 5000 forint
 • 70 év felettiek 1 évig érvényes, ujjnyomatot nem tartalmazó magánútlevele 2500 forint
 • 70 év felettiek 1 évig érvényes, ujjnyomatot nem tartalmazó második magánútlevele 5000 forint

Rendes eljárásban (30 napon belül) kiállított kiskorú kérelmező magánútlevelének és második magánútlevelének eljárási illetékei
6 év alatt:
 • 3 évig érvényes magánútlevél 2 500 forint
 • második magánútlevél 5000 forint
6-12 éves korig:
 • 5 évig érvényes magánútlevél 2500 forint
 • második magánútlevél 5000 forint
12-18 éves korig:
 • 5 évig érvényes magánútlevél 2500 forint
 • második magánútlevél 5000 forint

Kétszeres illetéket kell fizetni
 • a második magánútlevélért (lásd fenti összegek)
 • ha az új okmány az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott és utazásra alkalmatlanná vált úti okmány helyett kerül kiadásra

Illetékmentes az eljárás, ha
az útlevél cseréjére azért kerül sor, mert a biometrikus azonosítót tartalmazó tároló elem nem, vagy hibásan tartalmazza az előírt adatokat

A magánútlevél és a második magánútlevél soron kívüli, sürgősségi és azonnali eljárás keretében történő kiállítása esetén az eljárási illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni:
 • Soron kívüli (7 napon belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 19.000 forint
 • Sürgősségi (3 napon belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 29.000 forint
 • Azonnali (24 órán belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 39.000 forint

A rendes eljárás szerinti illeték kétszeresét és a választott különleges eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell megfizetni, ha az új okmány
 • elveszett
 • megsemmisült
 • megrongálódott és utazásra alkalmatlanná vált úti okmány helyett kerül kiadásra.

És kész is az útlevelünk. Utazhatunk. Ahogy a mondás tartja: ha az utóbbi időben úgy nézünk ki, mint az útlevélben szereplő fotónk, akkor már valóban ránk fér a nyaralás. Az útlevél ügyintézésről: http://www.nyilvantarto.hu/hu/utlevel

Mi a teendő akkor, ha Egyiptomban elveszett az útlevelem (vagy ellopták) ?

Válasz:
1. Azonnal lépjen kapcsolatba a Kairói Magyar Nagykövetséggel telefonon (hivatalos ügyfélfogadási időn kívül a megadott ügyeleti mobil telefonszámon) és kérje az összeköttetést a konzullal.
2. A magyar útlevél elvesztésének / ellopásának tényét késedelem nélkül jelentse be a legközelebbi rendőrségen, ahol ezt jegyzőkönyvbe foglalják. Ez a jegyzőkönyv fontos a hazatérési úti okmány kiállításához.
3. A konzul telefonos tájékoztatása alapján keresse fel Nagykövetségünket a kért okmányokkal együtt, (fénykép, elvesztett útlevelének másolata, vagy bármely, a magyar hatóságok által kibocsátott fényképes igazolvány, esetleg személyazonosságát igazolni hajlandó magyar útitárs).
4. A újonnan kiállított Hazatérési úti okmánnyal fel kell keresni az Egyiptomi Belügyminisztérium ’Passport, Immigration’ osztályát, ahol az elveszett/eltűnt útlevélben eredetileg szereplő egyiptomi vízum alapján bevezetik az új okmányba – pótlólag -  az egyiptomi vízumot. E nélkül nem lehet kiutazni Egyiptomból!

Mi a teendő akkor, ha meghosszabbítanám az Egyiptomi vízumom érvényességét?

Válasz:
Az egyiptomi vízum meghosszabbítása kizárólagosan az egyiptomi hatóságok döntési joga, ebben a Követségünknek nincs, és nem is lehet befolyásoló szerepe. A vízum lejárati dátumát általában 2 hét (anyagi bírságtól mentes) türelmi idő követi. Ha ezen időszakon belül sem sikerült a vízum érvényességének meghosszabbítása, akkor javasolt az Egyiptomból való kiutazás.
Magyar állampolgárok törekedjenek mindig érvényes vízum birtokában tartózkodni Egyiptomban.

Mit tegyek, ha egyiptomi ismerősöm Magyarországra való látogatásához segítséget kér tőlem vízuma intézése ügyében?

Válasz:
1. Bátorítsa egyiptomi barátját/ismerősét, hogy ő maga tájékozódjon a magyarországi beutazás feltételeiről – hiszen ő igényel magyar vízumot, és nem a magyar állampolgár – például a Külügyminisztérium honlapja (angol nyelvű) www.mfa.gov.hu , vagy VODAFONE Visa Appointment Center tájékoztatása alapján.
2. A beutazási célok széles skálájára irányuló vízumkérelmek specifikus beadási feltételeiről mindenre kiterjedő, pontos és naprakész tájékoztatást ad, és vízum-interjú időpontot is regisztrál a csak Egyiptomból hívható, vezetékes vonalról 0900 70678 telefonszámon elérhető VODAFONE Visa Appointment Center, tehát ezt a szolgáltatást kihasználva tájékozódhat és vízuminterjúra bejelentkezhet az egyiptomi barát / ismerős.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.