info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Utazási tanácsok 2020/2021

A koronavírus mentén kialakult helyzet számos kérdést felvet az utazás kapcsán. Bár sem virológusok, sem jogászok nem vagyunk, az alábbiakban összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

FONTOS! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy mi kizárólag a saját utasaink részére adunk utazási tanácsokat, nem információs központ vagyunk. Koronavírussal kapcsolatos általános kérdéseit felteheti az alábbi telefonszámon: 06 80 277 455. A koronavírusról és annak utazási implikációiról tájékozódni utasaink felelőssége. Az alábbiak a tájékoztatást szolgálják a legjobb tudásunk szerint, de ha eltérés van a legaktuálisabb információkhoz képest, akkor a hivatalos forrás a mérvadó.

Jelenleg Egyiptomba lehet utazni novemberre és decemberre BUDAPESTI, prágai, kolozsvári és katowicei indulással, valamint a Kanári-szigetekre bécsi indulással. Mit kell erről tudni? 

Nézze meg a vonatkozó információkat az egyiptomi utazás és a Kanári-szigetek utazás aloldalunkon, valamint olvassa végig a jelen oldalt. Aki így is vállalja az utazást, jelentkezzen honlapunkon és örömmel intézzük az útját!

Merjek foglalni új utazást 2021. nyarára? (Frissítve: 2020. október 27.)

Orbán Viktor 2020. október 9-i nyilatkozata alapján a koronavírustól való szabadulás 2021. májusban vagy júniusban ér Magyarországra. Ahogy az első hullám tetőzését és a második hullám pontos kezdetét is megmondta előre, úgy azt gondoljuk, hogy joggal bízhatunk abban, hogy jövő nyáron újraindul a turizmus és végre szabadon utazhatunk! Ettől függetlenül ez nem 100% biztos, és minden esetben a megrendelő felelőssége és kötelessége mérlegelni a körülményeket, amelyek a megrendelés után mind az indulás, mind a hazaérkezés pillanatáig változhatnak. Mindenkit kérünk ezért, hogy alaposan járjon utána a lemondási és módosítási feltételeknek az utazás és a biztosítás tekintetében is. Senkit nem akarunk meggyőzni, hogy foglaljon, de aki szeretné kihasználni az előfoglalási akciókat, azoknak örömmel segítünk, ahogy eddig is. Mi egészen biztosan nagyon vágyunk már arra, hogy újra lássuk a világot! 

Mások mernek most foglalni? 

Sok új foglalásunk van már most a jövő évre, így azt látjuk, hogy az utasaink bizakodóak - ahogy mi is. 

Vannak egyáltalán most jó 2021-es ajánlatok? Hol találom a legjobb ajánlatokat?

Három módon is áttekintheti az ajánlatainkat:
 1. Utazáskereső - Használja utazáskeresőnket, hogy ár szerint növekvő sorrendben lássa az összes ajánlatunkat az Ön igényeire szabva! A kereső oldalán talál egy videót is a kereső használatához, hogy a legkönnyebb eligazodjon.
 2. Ajánlatok országonként - A kínálatunkban szereplő országokat az alábbi módon találja meg: (1) asztali gépről az oldal tetején található menüben, míg (2) mobilról a bal felső sarokra kattinta jelennek meg az országok. Az országra kattintva betöltődnek a városok, majd a városon belül ár szerint növekvő sorrendben a szállodák. A szállodák fényképei alatt találja a "Válassza ki utazását!" szekciót, ahol látja a pontos indulásokat és a hozzájuk tartozó árakat.
 3. Személyre szabott ajánlatkérés - Utazási irodánkat 2005-ben azzal a céllal alapítottuk, hogy kizárólag olyan utakat ajánljunk, amelyeken mi magunk is szívesen részt vennénk. Éppen emiatt a kínálatunkban szereplő legtöbb országban és ezernél is több szállodában személyesen jártunk már. Így tudunk hiteles tanácsot adni. Ha Ön már kinézett az Utazáskereső segítségével 3-5 szóba jöhető szállodát, és kikérné a véleményünket, akkor keressen minket! Ha azt szeretné, hogy mi készítsük el Önnek az ajánlatot, használja a honlap Ajánlatkérés funkcióját.

Biztos, hogy minden út indul, ami a honlapon szerepel?

A honlapunkon kizárólag olyan utak szerepelnek, amelyek a tervek szerint elindulnak. Azonban nem tudjuk garantálni, hogy mindegyik biztosan indul, ugyanis a következő hetek még elég képlékenyek. Két dolog egészen biztos. Egyrészt az, hogy amint törlésre kerül a járat, akkor a honlapról is hamarosan törlődik az adott időpont. Másrészt pedig az is biztos, hogy amennyiben Ön megrendelőt küld nekünk és közeli indulásról van szó, extra körben rákérdezünk a partnerünknél, hogy valóban indul-e a járat - és csak utána küldjük Önnek vissza a válasz e-mailt.

Megtetszett egy út, és eldöntöttem, hogy belevágok! Hogyan tudok foglalni és fizetni?

Foglalni online vagy személyesen tud, fizetni utalással vagy készpénzben.
 • Foglalás - Foglalni online tud a legkényelmesebben ezen a honlapon, de irodánkban is várjuk Önt, amennyiben személyesen szeretné intézni a nyaralását. Felhívjuk a figyelmét, hogy nálunk online kizárólag a www.divehardtours.com oldalon foglalhat, valamint összesen 1 db irodánk van: 1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca 91. Más irodánál nem tudja a mi útjainkat lefoglalni. Online foglalási útmutató
 • Fizetés - Miután beérkezett hozzánk az Ön jelentkezése, mi lehetőség szerint félretesszük azt, és e-mailben díjbekérőt küldünk Önnek. Ez alapján Ön tud (1) utalni, vagy (2) készpénzben fizetni irodánkban vagy országosan bármely OTP, K&H vagy Takarékbankban.

Mi és hogyan fog változni az utazás és a nyaralás során 2021-ben? Teljes értékű lesz így a nyaralásom?

Extra biztonsági intézkedésekkel kell mostantól számolni mind az (1) utazás során, mind a (2) a kint töltött nyaralás során. 

(1) Koronavírus feltételezett szabályok az utazás során
 • bud.hu koronavírus-tájékoztató alapján kizárólag az utazók léphetnek be a reptér épületébe.
  • Ügyelni kell a távolságtartásra a reptéri sorbanálláskor.
  • Az új biztonsági intézkedések miatt lehet, hogy kicsit több időt fog igénybe venni a becsekkolás.
  • A reptéren matricával jelzik majd, hogy melyik székekre lehet leülni - a távolságtartás miatt.
  • Mind a reptéren, mind a repülőn maszkot kell viselni.
  • A testhőmérsékletünket megmérhetik az utazás előtt a reptéren.
 • A Smartwings légitársaság tájékoztatója szerint az alábbi szabályokra kell számítani:
  • Beszálláskor 2 méteres távolságot kell tartani.
  • Mind a személyzetnek, mind az utasoknak maszkot kell viselniük a repülőút teljes időtartama alatt.
  • Nem lesz fedélzeti magazin és nem lehetséges a fedélzeti vásárlás, de ételeket és italokat továbbra is felszolgálnak.
  • A Smartwings esetében nincs arról szó, hogy a repülő nem teljes kapacitással fog indulni a távolságtartás miatt. Ha nincs tele a gép, akkor törekedni kell arra, hogy minél távolabb üljenek egymástól az utasok.
  • Feltehetően más légitársaságok is hasonló szabályokat fognak hozni.
 • Érkezéskor és a fakultatív programok során a buszban kötelező a maszk viselése.

(2) Koronavírus feltételezett szabályok nyaralás során
 • Becsekkoláskor a szállodában is megmérhetik infravörös eszközzel a testhőmérsékletünket.
 • Sok helyen fogunk találkozni kézfertőtlenítővel, a szobánkat még alaposabban fogják kitakarítani.
 • Akár pozitívan is állhatunk hozzá, hogy egészen biztosan kiemelt vendégként fognak minket kezelni, mert feltehetően minden országban a hotelek és az éttermek csökkentett kapacitással működhetnek majd.
 • Az all inclusive ellátás során feltehetően nem szedhetünk majd magunknak ételt, hanem ott áll majd egy pincér, aki kiszolgál minket, illetve elképzelhető, hogy a'la carte menüről tudunk majd választani. A választék elképzelhető, hogy szűkebb lesz, de a minőség a megszokott. 
 • Nagy távolság lesz az étteremben az asztalok, illetve a strandon és a medencénél a napágyak között.
 • Liftben utazók számát korlátozhatják a távolságtartás miatt.
 • Elképzelhető, hogy a fakultatív programok egy része elmarad, mert például csak az adott városban vagy területen lehet tartózkodni érkezés után.
 • Múzeumok és látnivalók látogatásakor távolságot kell tartani.
 • Beltéri programokat korlátozhatják vagy tilthatják.
 • Bizonyos szolgáltatások korlátozottan lehetnek elérhetőek.
 • Feltehetően az éjszakai táncos programok elmaradnak.

Ahogy írtuk, mindezek feltételezések, a konkrétumokról érdemes mindig frissen tájékozódniuk utasainknak. Amiatt szedtük össze a fentieket, hogy legyen egy körülbelüli elképzelés arról, hogy milyen típusú szabályozásokra lehet hozzávetőlegesen számítani. Akik idén nyaraltak egyébként a fenti körülmények között, szinte teljes egészében pozitívak voltak - mert ezek elviselhető intézkedések voltak és alig vontak le valamit a nyaralás értékéből.

Mi történik akkor, ha most jelentkezem egy utazásra, de lesz a vírusnak egy sokadik hulláma?

Ha esetleg a vírusnak egy sokadik hulláma lenne, ami pont arra az időszakra esik, amikor Ön utazna, és a tavaszihoz hasonló utazási korlátozások lépnének életbe, tehát tilos lenne utazni, akkor az utazásszervező törli a járatot. Ez esetben normál ügymenetben visszajár a befizetett összeg - mind az utazás, mind az esetleges biztosítás díja. Elképzelhető, hogy a befizetett összeg első körben utalványként jár vissza. Amennyiben karantén vagy teszt kötelezettsége lépne fel akár kifelé, akár hazafelé, ez nem von maga után automatikusan járattörlést. A karantén és a teszt költségét nem állja sem irodánk, sem a szervező partnerünk, sem a biztosító.

Milyen utazási korlátozások vannak most érvényben? 

Kétféle utazási korlátozás létezik jelenleg. Az egyik a (1) járványügyi felosztás, a másik pedig a (2) biztonsági kockázat szerinti felosztás. 

(1) Járványügyi besorolás 
2020. szeptember 1 után a külföldről - tehát BÁRMELY országból - hazatérő magyar állampolgárokra 2 hét helyett már csak 10 nap karanténkötelezettség vár, amelyet két, minimum 48 óra különbséggel ki lehet váltani. Az első tesztet el lehet végezni Magyarországon, a schengeni övezetben,az USA-ban vagy Kanadában is, a második tesztet azonban kötelező itthon elvégezni. TIPP Előre érdemes bejelentkezni az itthoni teszt(ek)re, mert nagyon sokára lehet jelenleg időpontot kapni mindegyik rendelőbe. 
Kivételek:
 • Bizonyos rendezvények és üzleti út, valamint közúton a magyar határtól 30 km-es körzet kivételt jelentenek, de a klasszikus nyaralás sajnos nem.
 • Annak nem kell karanténba vonulnia, aki bizonyítani tudja, hogy a határátlépést megelőző 6 hónapon belül átesett a COVID-19 fertőzésen.
Részletek: Magyar Közlöny 2020/195Magyar Közlöny 2020/201Magyar Közlöny 2020/207.

(2) Biztonsági kockázat szerinti besorolás
Az országokat emellett I, II és III-as kategóriába sorolja be a Konzuli Szolgálat, amelyek általában az adott ország biztonsági kockázatát mutatják meg.
Jelenleg a világ összes országa utazásra nem javasolt térség, amely teljesen példátlan, és hosszú távon nem fenntartható, így mi bízunk benne, hogy hamarosan helyreáll a helyzet.
Utazásra nem javasolt térségek a Konzuli Szolgálat honlapján

Tudnak segíteni a tesztelésben itthon? Milyen tesztet fogadnak el?

Sajnos mi nem intézünk tesztet, de mutatjuk is, hogy hol lehet elfogadott tesztet végeztetni: Mintavétel céljából felkereshető intézmények.
Tudja meg a pontos eljárásrendet és töltsön le minden vonatkozó hasznos információt a hivatalos forrásból itt: koronavirus.gov.hu.

Mit tesznek ebben a helyzetben az utazásszervezők? 

Számos partnerünk igazán korrekt módon módosított az feltételein, hogy segítse utasainkat a kialakult helyzetben. A naprakész tájékoztatók az alábbi linken találhatók: Anubis TravelBlue Sky TravelETIIBUSZKartago ToursLast Call TravelOrex TravelPremio TravelSun & FunTaurus ReisenUnitravel , Viasale. A fenti tájékoztatókban nem szabályozott kérdésekben a meglévő foglalásoknál a standard ÁSZF irányadó, amelyet utasaink elfogadtak a megrendelés pillanatában.​

Kiterjed a sztornóbiztosítás arra az esetre, ha félek majd elutazni a már lefoglalt utamra?

A sztornóbiztosítás a szerződésben meghatározott utazásképtelenségre térít, félelemre nem. Így a sztornóbiztosítás nem terjed ki a koronavírustól való félelemre hivatkozott útlemondásokra.

Kell sztornóbiztosítást kötnöm ahhoz, hogy visszakapjam a pénzemet egy esetlegesen majd törölt út esetén?

Nem, a sztornóbiztosítás arra vonatkozik, ha Ön utazásképtelenség miatt nem tud résztvenni az utazáson, tehát például Önt az utazás előtt baleset éri. A törölt járatokkal kapcsolatos visszafizetés a sztornóbiztosítástól független, ezt a szervező maga fizeti vissza.

Arra kiterjed a sztornóbiztosítás, ha itthon koronavírusos leszek, és emiatt mondom le az utat?

Mivel ez betegségnek minősül, így igen, kiterjed az útlemondás erre vonatkozóan. Az viszont továbbra is érvényes, hogy kizárólag hitelesített orvosi dokumentumok esetén tud biztosító partnerünk kártérítést fizetni.

Félek attól, hogy kint karanténba kerülök. Ki viseli ennek a költségét? Ha ekkor károm keletkezik azt ki fizeti meg?

Egy esetleges kár beálltakor az is lehetséges, hogy a Lex Rhodia kockázatközösségi, kármegosztási szabályai szerint a közös veszélyben a kárviselés is közös elvet fogják alkalmazni. Egy esetleges karantén miatti későbbi hazautazás vagy bármiféle, ezzel összefüggő kártérítés költségét sem a szervező, sem a biztosító, sem irodánk nem téríti meg. 

Mi a teendő itthoni karantén esetén? 

A legelső lépés a háziorvos felkeresése, ő tudja a legrészletesebb információval Önt ellátni. Emellett van egy folyamatábra, amely részletesen bemutatja a teendőket: Karantén folyamatábra 2020. július . Az utas felelőssége a vonatkozó szabályok megismerése és betartása. Friss információk: Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldala és az alábbi telefonszám: 06 80 277 455. 

Tartok attól, hogy megfertőződök kint koronavírussal. Kiterjed erre a biztosítás?

Biztosító partnerünk, a Colonnade Biztosító természetesen fedezi az Ön kinti kezelési költségeit az utazás teljes, előre meghatározott időtartama alatt a biztosított időszakra, ha Ön kint fertőződne meg a koronavírussal. Egyedi elbírálás alapján a Colonnade lehetőséget biztosít karantén esetén az utasbiztosítás meghosszabbítására, amennyiben a hazautazás nem történne meg a biztosított időszakban, tehát a nyaralás előre tervezett időtartamának végéig.
A fentiek természetesen a nálunk megkötött biztosításokra érvényesek, csoportos társasút esetén, az ÁSZF egyéb pontjai mellett.
A biztosító koronavírussal kapcsolatos álláspontját az alábbi oldalon láthatja: Colonnade 2020. szeptemberi koronavírus tájékoztató
Lényeges: már tudunk érvényes biztosítást kötni!

Nem vagyok magyar állampolgár. Rám milyen szabályok érvényesek?

A fentiek magyar állampolgárokra és az ő hozzátartozóikra érvényesek. Minden külföldi és/vagy magyar útlevéllel nem rendelkező állampolgár egyénileg köteles tájékozódni a rá vonatkozó ki- és beutazási feltételekről. 

Ha esetleg bármi változás van a saját, befizetett utammal kapcsolatban, honnan fogok értesülni róla?

Ha bármi változás lenne az Ön nálunk már lefoglalt útjával kapcsolatban, akkor az utazásszervező partnerünk azonnal értesít minket e-mailen, amit mi haladéktalanul továbbküldünk Önnek. Tőlünk mindig minden vonatkozó információt meg fog kapni a lehető leggyorsabban.

Hol találok aktuális, megbízható információkat a koronavírussal kapcsolatban?

Önök milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be az irodában? 

Kihelyeztünk minden asztalra kézfertőtlenítőt, a mosdóba fertőtlenítő szappant és ülőke fertőtlenítő kendőt. Rendszeresen fertőtlenítjük a kilincset és az irodai felületeket. Ajánljuk a maszk viselését és igény esetén mi is felveszünk maszkot, amennyiben utasunk kéri azt. Javasoljuk az online és telefonon történő ügyintézést, - különösen abban az esetben, ha Ön a veszélyeztetettek közé tartoznak. Megkérjük utasainkat, hogy amennyiben a koronavírus tüneteit észlelik magukon, mindenképpen maradjanak otthon. 

Új nyitvatartás!

2020. szeptember 1-ről minden hétköznap 10:00 és 14:00 óra között vagyunk nyitva: Dive Hard Tours, 1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca 91. Keressen minket a vonalas számunkon: +36 1 785 8492, valamint online is állunk minden utasunk rendelkezésére: info@divehardtours.com.

Köszönetnyilvánítás

Szeretnénk megköszönni utasainknak ebben a rendkívüli helyzetben tanúsított megértésüket, rugalmasságukat és viselkedésüket, valamint partnereinknek a profizmusukat és ügyfélközpontúságukat. 

A fenti információk irodánk legjobb tudását tükrözik az általunk közvetített utakkal kapcsolatban 2020. október 27. napon. Felelősséget nem vállalunk azért, hogy a fentiektől sem az utazásszervezők, sem a biztosító partnerünk nem fognak eltérni. Egyéb utazási irodák útjaival kapcsolatban nincsenek információink. Minden utazással, foglalással vagy útlemondással kapcsolatos döntés utasaink felelőssége, befolyásolni nem kívánunk senkit. Konkrét kérdéssel az Ön útja kapcsán keressen minket e-mailen: info@divehardtours.com.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.