info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Új-Zéland

A hosszú fehér felhő földje

Új-Zéland utazás last minute utak körutazás olcsó nyaralás akciós üdülés

Ismerje meg Új-Zéland változatos tájait!

Egy elszigetelt ország

Ismerje meg Új-Zéland változatos tájait!
Aotearoa
Új-Zéland maori nevét "a hosszú fehér felhőnek" is fordítják. Akár síelni szeretne, akár a tengerparton élvezni a napsütést, Új-Zéland tökéletes úti cél. Túraútvonalai közül néhányat a világ legszebb útvonalai között is számon tartanak. Nem véletlenül, tájai ugyanis annyira gyönyörűek és változatosak, hogy egy körutazást mindenképpen muszáj ide tervezni! Állatvilágát tekintve számos olyan faj él itt, ami a világon máshol nem található meg. Ismerje meg Új-Zélandot!
Új-Zéland lényegében két nagyobb szigetből, és több apróbb szigetből áll. Földrajzilag a Föld legelszigeteltebb állama, még Ausztráliától is 1500 kilométerre fekszik. Magyarországtól körülbelül 18 ezer kilométerre található.

Új-Zéland beutazási feltételek

Magyar állampolgárok útlevéllel léphetnek be az országba. Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Új-Zélandról történő kiutazás után.
 

Új-Zéland vízum

90 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra NEM szükséges vízum.

2019. október 1-től kezdődően Új-Zéland bevezette az országba történő utazást megelőző regisztrációs kötelezettséget (NZeTA – New Zealand Electronic Travel Authority), valamint a beutazó turistákra új adót (IVL - International Visitor Conservation and Tourism Levy) vetett ki. Az NZeTA-t, abban az esetben is igényelni kell, amennyiben az utazó csupán tranzitál Új-Zélandon, az ország nem az utazás végcélja.

Az NZeTA díjtételei: 9 NZD mobil app útján történő igénylés során, 12 NZD online igénylés esetén. Az IVL díja 35 NZD.

Új-Zéland közlekedés

Új-Zélandon baloldali közlekedés van. Az ország úthálózata jó minőségű, az országutak azonban leggyakrabban kétsávosak, ezért az európai autópályákon megszokottnál lényegesen alacsonyabb átlagsebességgel kell tervezni. Érvényes magyar vezetői engedéllyel vagy nemzetközi vezetői engedéllyel – mely azonban csak a magyar engedéllyel együtt érvényes – a beutazástól számított egy évig szabad gépjárművet vezetni. Járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély kiváltása javasolt az utazás előtt, mert az új-zélandi hatóságok kérhetik a jogosítvány hiteles angol fordítását, és egyes kölcsönzőknél az autóbérlés is csak így lehetséges.
 

Új-Zéland pénznem

Új-Zéland pénzneme az Új-zélandi dollár (NZD). A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók – kivéve az országhoz tartozó trópusi Tokelau-szigeteket, ahol gyakorlatilag minden banki szolgáltatás hiányzik –, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.
 

Új-Zéland időeltolódás

Az időeltolódás országaink között a téli időszámítás idején 12 óra, a nyári időszámítás idején 10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Új-Zélandon, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás 11 óra. 
 

Új-Zéland éghajlat, időjárás

Az ország legnagyobb részén a mérsékelt övi óceáni és a hegyvidéki éghajlat uralkodik, a legészakibb részen szubtrópusi. A tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz márciustól májusig, tél júniustól augusztusig tart. A déli sziget középső területeit kivéve nagyon sok a csapadék. A magas hegyekben rendkívül gyorsan változhat az időjárás, túrákra csak megfelelően felkészülve ajánlott elindulni. Fokozottan kell ügyelni továbbá az erős UV sugárzás veszélyeire.
 

Új-Zéland közegészség, egészségügyi helyzet

Új-Zéland a lakosság részére magas színvonalú orvosi és kórházi ellátást biztosít. Védőoltásra nincs szükség, az ország az alább külön említett néhány trópusi sziget kivételével járványveszélyt nem rejt. A csapvíz általában biztonságos, de egy 2016 augusztusi tömeges fertőzést követően folytatott vizsgálat arra mutatott rá, hogy helyenként és időnként előre nem látott kockázatot jelenthet.

Az utazók számára csak a sürgősségi baleseti ellátás ingyenes, minden más egészségügyi probléma kezelése térítést igényel, ami már egyszerű kezelések esetén is nagy összegre rúghat. Wellington kivételével a mentőautó szolgáltatás is fizetős! Mindenképp ajánlott az utazási baleset- és betegbiztosítás.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.