info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Utazási tanácsok 2023 / 2024

VÉGRE! Egy helyen összegyűjtöttünk Önnek minden hasznos utazási tanácsot, amelyet az újtainkkal kapcsolatban tudni érdemes. Hová és mikor érdemes utazni? Mik a beutazási szabályok? Mikor indul az előfoglalás, és hol találja a legjobb last minute utak kínálatunkat? Hogyan zajlik a foglalás és mikor jön meg a visszaigazolás? Gyerekkel utazna vagy csak kettesben? Egyiptom, Törökország, Tunézia, Görögország vagy a Kanári-szigetek az úticél? Esetleg egzotikus úticélt keres, mint Zanzibár, Omán, Srí Lanka, Maldív-szigetek, Emírségek vagy Thaiföld? Kérjen ajánlatot, hiszen 2005-ben alapított utazási irodánk célja, hogy kizárólag olyan utakat ajánljunk utasainknak, amelyeken mi is szívesen részt vennénk. Éppen ezért a legtöbb, kínálatunkban szereplő úticélon már jártunk személyesen, és a legtöbb szállodában is. Ez több ezer hotelt jelent szerte a világban. Hiteles és őszintén adunk Önnek tanácsot, ha nálunk foglal, hogy együtt megtaláljuk Önnek a legjobb ár-érték arányú utazást.
 

FONTOS! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy mi kizárólag a saját utasaink részére adunk utazási tanácsokat, nem információs központ vagyunk. Az alábbiak a tájékoztatást szolgálják a legjobb tudásunk szerint, de ha eltérés van a legaktuálisabb információkhoz képest, akkor a hivatalos forrás a mérvadó. 

Frissítve: 2023. szeptember 14.

Témáink: 2023 / 2024 őszi, téli és tavaszi utazások, 2024 nyári előfoglalás, Milyen biztosítást érdemes kötnöm?Coviddal kapcsolatos kérdésekEgyéb kérdések
 

1. 2023 / 2024 őszi, téli és tavaszi utazások

Most ősszel, télen és tavasszal hová és milyen feltételekkel lehet utazni? 

Bízunk benne, hogy a koronavírus és a hozzá kapcsolódó utazási megkötések immár a múlt részei, de mutatjuk is a részleteket:
 • KIUTAZÁS - Végre véget ért a covidos korlátozások időszaka. A legtöbb ország belépéskor már rég nem kér sem oltottsági igazolványt, sem tesztet. Azok az országok, ahol még érvényben van ilyen jellegű megkötés, szinte kivétel nélkül elfogadják az uniós oltottsági igazolást vagy a negatív PCR-tesztet. Európai országokba történő beutazáshoz jellemzően elég a személyi igazolvány, míg Európán kívül jellemzően olyan útlevél szükséges, amely a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig érvényes. Jó hír, hogy a foglaláshoz a legtöbb esetben nem szükséges útlevél - csak a pontos, útiokmányban (majd) szereplő nevek és születési dátumok kellenek a megrendeléshez. Részletek országonként a Konzuli Szolgálat megújult weboldalán olvashatók az "Utazási tanácsok országonként" menüpontban, ahol legördülő menüből lehet kiválasztani az úticélt.
 • HAZAÉRKEZÉS - Végre teljesen szabadon hazatérhetünk a világ bármely országából.Nem kell sem teszt, sem védettségi igazolvány, és nincs karantén sem már régóta. 
Tudni kell, hogy bizonyos korlátozásokat újra vagy újonnan bármikor bevezethetnek akár itthon, és a beutazási feltételek is megváltozhatnak, akár az Ön által kiszemelt országban is. Minden esetben a megrendelő felelőssége és kötelessége mérlegelni a körülményeket, amelyek a megrendelés után mind az indulás, mind a hazaérkezés pillanatáig változhatnak. Mindenkit kérünk ezért, hogy alaposan járjon utána a lemondási és módosítási feltételeknek az utazás és a biztosítás tekintetében is. Senkit nem akarunk meggyőzni, hogy foglaljon, de aki szeretné kihasználni a mostani akciókat, annak örömmel segítünk. 

Honnan tudom, hogy a kiszemelt országban milyen szabályok vannak és lesznek?

Az aktuális szabályokhoz keresse fel a Konzuli Szolgálat honlapját, mindig ott találja az aktuális állapotot. Ugyan törekszünk rá, hogy mindig frissítsük a honlapunkat, de ha eltérést tapasztalt a nálunk leírtakhoz képest, akkor mindig a Konzuli Szolgálat honlapja a mérvadó, az eltérésből adódó semmilyen felelősséget nem vállalunk. Azért sem vállalunk felelősséget, ha a szabályok megváltoznak a foglalás, az utazás megkezdése vagy a hazaérkezés időpontjáig. Ezekre sajnos irodánknak, utazásszervező partnereinknek és a biztosító partnerünknek sincsen ráhatása. 
 

Hová érdemes idén ősszel és télen utazni 2023 / 2024?

EGÉSZ ÉVES ÚTICÉLOK - Ősszel és télen is jó ötlet!
 • Egyiptomi utazás - Egész évben jó ötlet, áprilistól november közepéig szuper strandidő vár minket, míg november közepétől március végéig szintén lehet strandolni, de ez az idő a fakultatív programokhoz is ideális. Egyiptomba 21 éve járunk minden évben többször, szinte az összes hotelben jártunk már, forduljon hozzánk bizalommal!
 • Kanári-szigetek utazás - A Kanári-szigetek egész évben jó ötlet, az örök tavasz vár minket, meglehetős forrósággal tavasztól őszig. Rengeteg alkalommal jártunk már ezen az úticélon, szívesen adunk tanácsot!
 • Egyesült Arab Emírségek - Tökéletes forróság vár minket szinte egész évben. Sőt, itt a májustól szeptemberig tartó időszakot sokszor nem is nagyon ajánlják az utazásra, mert akkora a forróság - de mi ezt imádjuk és bírjuk, szóval mi egész évben belevágnánk egy utazásba Dubai vagy Ras Al Khaimah valamelyik csodálatos szállodájába. Többször jártunk már az Emírségekben, őszintén adunk tanácsot.
 • Jordánia utazás - Évekig nagyon népszerű úticél volt és most ismét elérhető a csodálatos Jordánia! Irány egy aqabai szálloda, a lenyűgöző Petra sziklavárosa vagy egy életre szóló élményt nyújtó jordán körutazás. Egyik kollégánk idegenvezető volt a Sínai-félszigeten, így gyakran megfordult Jordániában is - e területen is hiteles tanácsot nyújtunk. 
TÉLI EGZOTIKUS UTAK
 • Omán közvetlen charterjárattal Budapestről - Igazi szenzáció, hogy ebben az évben két partnerünk is indít charterjáratot Ománba, ahol pár éve jártunk már, és imádtuk! A tökéletes időjárás októbertól áprilisig tart, a repülési idő így abszolút vállalható és kiváló minőségű, all inclusive hotelek várnak minket. 
 • Srí Lanka közvetlen charterjárattal Budapestről - A 2023 / 2024 téli szezon másik hatalmas újdonsága, hogy közvetlen charter indul Budapestről Srí Lanka, azaz Ceylon szigetére. Hosszan elnyúló tengerpartok, több ezer éves történelmi látnivalók és buja természeti környezet várja az utazókat. Mi is csekkoljuk ősszel az úticélt, hogy a legfrissebb infókat tudjuk első kézből nyújtani utasainknak.
 • Zanzibár közvetlen charterjárattal Budapestről - Eszméletlen sokan utaztak idén év elején Zanzibárra a közvetlen budapesti indulású charterjáratnak és a kiváló ár-érték arányú utaknak köszönhetően. A 2023 / 2024 szezonra már többen újra Zanzibárt választják azok közül, akik egyszer már látták, mert annyira magával ragadta őket a fehérbe hajló homokos tengerpart, a helyi vendégszeretet és az életre szóló élményt nyújtó szafarik világa. Mi 2023 tavaszán jártunk itt, így szintén személyes tapasztalat alapján tudunk adni tanácsot egy zanzibári út foglalásánál.
 • Thaiföldi utak - Hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb téli egzotikus úticélunk Thaiföld. Ezen belül is kiemelten népszerű a 2-3 nap Bangkok + 7-9 nap tengerpart kombinációnk, hiszen így városnézésre, majd pihenésre is lehetőség nyílik. Mi már szinte A-tól Z-ig bejártuk Thaiföldet az elmúlt évtizedben, örömmel adunk tanácsot, ha nálunk Ön nálunk foglal! 
 • Maldív-szigetek - Igazi bakancslistás úticél a legtöbb ember számára, amit meg is értünk. Mi is most utazunk 2023 őszén ide egy álomnyaralásra, mert eddig még nem jártunk itt, de nagyon szerettünk volna eljutni. Idén télen szuper árakkal és rövid átszállással lesz foglalható a Maldív-szigetek, kérje ajánlatunkat, ha ide tervez utazni. 
 • Dominikai Köztársaság - Novembertől április elejéig tökéletes az időjárás a Karib-tenger egyik legnépszerűbb úticélján. All inclusive hotelek, hosszan elnyúló tengerpartok várják utasainkat, és még egy kis rumkóstolásra is lehet közben időt szakítani. Mi 1995-ben jártunk itt, de nagyon érezzük, hogy újra kellene mennünk.
 • Emellett pedig természetesen Egyiptom, a Kanári-szigetek és az Emírségek télen is szuper úticélok a fentieknek megfelelően.
Olvassa el részletesebb cikkünket a témában: Hová utazzak idén ősszel és télen 2023 / 2024?

Mások mernek most utazni? 

Naná! 2022 abszolút rekord év volt utazás szempontjából, de 2023 még ezt is túlszárnyalta. Mi is meglepődünk ezen, de az utazási kedv a mai napig nem csökken. Köszönjük ezt utasainknak, tényleg #AMiUtasainkALegjobbFejek. 

Vannak jó ajánlatok? Hol találom a legjobb ajánlatokat?

Három módon is áttekintheti még az ajánlatainkat:
 1. Utazáskereső - Használja utazáskeresőnket, hogy ár szerint növekvő sorrendben lássa az összes ajánlatunkat az Ön igényeire szabva! A kereső oldalán talál egy videót is a kereső használatához, hogy a legkönnyebb eligazodjon.
 2. Ajánlatok országonként - A kínálatunkban szereplő országokat az alábbi módon találja meg: (1) asztali gépről az oldal tetején található menüben, míg (2) mobilról a bal felső sarokra kattintva jelennek meg az országok. Az országra kattintva betöltődnek a városok, majd a városon belül ár szerint növekvő sorrendben a szállodák. A szállodák fényképei alatt találja a "Válassza ki utazását!" szekciót, ahol látja a pontos indulásokat és a hozzájuk tartozó árakat.
 3. Személyre szabott ajánlatkérés - Utazási irodánkat 2005-ben azzal a céllal alapítottuk, hogy kizárólag olyan utakat ajánljunk, amelyeken mi magunk is szívesen részt vennénk. Éppen emiatt a kínálatunkban szereplő legtöbb országban és ezernél is több szállodában személyesen jártunk már. Így tudunk hiteles tanácsot adni. Ha Ön már kinézett az Utazáskereső segítségével 3-5 szóba jöhető szállodát, és kikérné a véleményünket, akkor keressen minket! Ha azt szeretné, hogy mi készítsük el Önnek az ajánlatot, használja a honlap Ajánlatkérés funkcióját. Felhívjuk a figyelmet, hogy ismételt ajánlatkéréseket nem tudunk befogadni, illetve nem küldünk ajánlatot, ha Ön korábban már kért tőlünk ajánlatot, de arra nem reagált. 
Emellett létrehoztuk az Last minute aloldalunkat is, ahol tematikusan tekintheti át a legjobb last minute ajánlatainkat.

Megtetszett egy út, és eldöntöttem, hogy belevágok! Hogyan tudok foglalni és fizetni?

Foglalni online vagy személyesen tud, fizetni utalással, bankkártyával vagy készpénzben.
 • Foglalás - Foglalni online tud a legkényelmesebben ezen a honlapon, de irodánkban is várjuk Önt minden hétköznap 10:00 és 18:00 óra között, amennyiben személyesen szeretné intézni a nyaralását. Felhívjuk a figyelmét, hogy nálunk online kizárólag a www.divehardtours.com oldalon foglalhat, valamint összesen 1 db irodánk van: ÚJ CÍM! 1134 BUDAPEST, KASSÁK LAJOS UTCA 31. Más irodánál nem tudja a mi útjainkat lefoglalni. Online foglalási útmutató
 • Fizetés - Miután beérkezett hozzánk az Ön jelentkezése, mi lehetőség szerint félretesszük azt, és e-mailben díjbekérőt küldünk Önnek. Ez alapján Ön tud (1) utalni, vagy (2) készpénzben fizetni irodánkban vagy országosan bármely OTP, K&H vagy MBH Bankban, valamint (3) bankkártyával a honlapunkon keresztül vagy személyesen irodánkban. Utazás kifizetése tájékoztató

Online tudunk mindent intézni vagy mindenképp be kell mennem az irodába a foglaláshoz?

Igen, mindent 100 százalékban tudunk online intézni.
 • Első lépésben küldje el online a weboldalon keresztül a megrendelést.
 • Ekkor ki tudja választani a fizetési módot, amely lehet utalás, weboldalon keresztül történő bankkártyás fizetés vagy készpénzes befizetés az Ön kedvenc OTP, K&H vagy MBH fiókjában.
 • Amint megérkezik az összeg, mi kiküldjük a szerződést, amit Ön online alá tud írni akár a mobiltelefonjáról, akár a tabletjéről, akár a laptopjáról vagy asztali gépéről. Ehhez nem kell nyomtatni semmit. 
 • Ezután minden dokumentumot küldünk elektronikusan e-mailben és felmentünk mindent az Ön VIP Fiókjába is.
 • Utazás előtt néhány nappal küldjük az Utazási dokumentumokat, amelyeket majd ki kell nyomtatnia, de ehhez sem szükséges bejönnie az irodánkba. 
 • Időközben ha bármi kérdése van, elér minket telefonon és e-mailben is.

De azért ha szeretnék, személyesen is tudok foglalni Önöknél?

Ha személyesen szeretne bejönni hozzánk, ennek semmi akadálya. Minden hétköznap 10:00 és 18:00 óra között várjuk szeretettel utasainkat az alábbi címen: ÚJ CÍM! 1134 BUDAPEST, KASSÁK LAJOS UTCA 31. Emellett szokás szerint elér minket e-mailben a nap 24 órájában az info@divehardtours.com e-mail címen, illetve telefonon hétköznap 10:00 és 18:00 óra között: +36 1 785 8492. Az online megrendelés a leggyorsabb és legkényelmesebb, így Ön nyugodtan foglalhat a www.divehardtours.com oldalon, ugyanis a beérkező megrendeléseket is folyamatosan intézzük a hét minden napján, munkaidőn túl is. 

Milyen tudnivalók vannak a foglalás kapcsán?

 • MEGRENDELÉS
  • Ha Ön a honlapon keresztül jelentkezik egy utazásra, az konkrét utazásra jelentkezés, tehát nem ajánlatkérés. Ajánlatot telefonon lehet kérni vagy az alábbi oldalon: Ajánlatkérés. De amikor egy konkrét utazásnál már Ön megadja az adatokat, majd rákattint a "Jelentkezem az utazásra" gombra, az fizetési kötelezettséggel jár. A jelentkezést tehát csak akkor küldje el, ha azt komolyan gondolja.
  • Nagyon praktikus infó, hogy a foglaláshoz nem szükséges az útlevélszám vagy a személyi igazolvány száma. Simán nevek és születési dátumok elegendők. A többit majd küldheti később.
  • Kérjük, hogy még foglalás előtt ellenőrizze a szükséges útiokmányok típusát és az összes utas útiokmányának érvényességét, hogy még időben csináltathassanak újat. Sem irodánk, sem a szervező, sem a biztosító nem térít abban az esetben, ha rossz vagy lejárt útiokmánnyal szeretné valaki megkezdeni az utazást.
  • Utazásra jelentkezéskor mindenképpen ellenőrizze a pontos neveket. Mi nem vagyunk hatóság, nem is ellenőrizhetjük a neveket, így nagyon lényeges, hogy ezt a megrendelő foglalás előtt megtegye. Ami fontos: az útiokmányban (majd) szereplő névre van pontosan szükség. Tehát annak ellenére írja be a teljes nevet, hogy mindennap nem használja azt. Sok partnerünknél már akár egy karaktermódosítás is akár jelentős módosítási díjjal jár. A pontos nevek megadása a megrendelő felelőssége már az első pillanattól kezdve. 
 • AJÁNLATKÉRÉS, ÁRAK & SZABAD HELYEK
  • A honlapon az áraink többségében napi egyszer frissülnek. Ez azt jelenti, hogy amire éjjel még volt hely, arra lehet, hogy elfogynak napközben - ahogy az árak is módosulhatnak az éjjelihez képest. Mindig az az ár érvényes, amit a megrendelés után a jelentkezésre adott válasz e-mailben visszaküldünk. Szerencsére tényleg 10-ből 9 alkalommal stimmel minden, de így szezonban nagyon gyorsan változnak az árak és a szabad helyek is.
  • Ebből adódik, hogy nem marketing szöveg, amikor az ajánlatokhoz mindenhová odaírjuk, hogy rengeteg a megrendelés és az árak jellemzően drágulnak. Tényleg rengetegen szeretnének végre újra utazni, így gyorsan telnek a gépek. Az árak pedig egyik pillanatról a másikra is változhatnak akár több tízezer forinttal. Szóval amikor azt tanácsoljuk, hogy döntsenek gyorsan, ha szimpatikus ajánlatot látnak, azt tényleg komolyan írjuk.
  • Amikor mi utat ajánlunk, azt a legjobb tudásunk szerint tesszük, de döntenie Önnek kell. Kérjék ki a véleményünket, hiszen tényleg sok száz szállodában járunk rendszeresen. Olvassák el a netes véleményeként, és előre tájékozódjatok foglalás előtt. Utólag nem tudunk azzal mit kezdeni, ha ez a fázis kimarad a megrendelő részéről, és utólag olvasnak egy hotelről kedvezőtlen véleményeket, vagy olyanokat mond valaki, hogy "de Önök ajánlották ezt a szállodát, és nekünk mégsem tetszett." A szállodaválasztás mindig a megrendelő felelőssége.
  • Ugyanígy a megrendelőnek kell eldöntenie, hogy az adott ajánlat megéri-e. Ehhez segítséget adunk a minden hotel lapján látható árgrafikonnal, valamint szóban is szoktuk mondani, hogy valami kifejezetten akciósnak számít - de azt érdemes tudni, hogy arra senki nem tud garanciát vállalni, hogy az általatok lefoglalt ár lesz a legolcsóbb az utazás pillanatáig. Kaphatunk váratlan akciókat. Amikor az ár olcsóbb lesz a foglalási árhoz képest, akkor nincs olyan, hogy valaki megtéríti a különbözetet. 
  • Ha valaki már kért tőlünk egyszer ajánlatot, és utána semmilyen visszajelzést nem adott többszöri megkeresésünkre sem, illetve nem küldött megrendelést, akkor utána több ajánlatot nem tudunk küldeni, mivel ezt mi nem tartjuk az érdeklődő részéről fair eljárásnak. A valóban velünk utazó és utazni szándékozó utasokra fordítjuk az ebből felszabaduló időt, hogy ők még elégedettebbek legyenek.
  • Csoportosfoglalás - 20 felnőtt feletti foglalásnál partnereinket mindig megkérdezzük, hogy ők tudnak-e egyedi árat kalkulálni. Erre nem mindig igen a válasz, - sőt olyan is van, hogy egy adott árú szobából csak limitált áll rendelkezésre, így nem mindenki tud akciós áron foglalni, - de mindenképp érdemes futni ezzel egy kört. 20 felnőtt alatt erre nincs lehetőség. Fontos tudnivaló ez esetben, hogy csak akkor tudjuk csoportként kezelni az adott csoportot, ha 1 megrendelő van, és ő egyben, egyszerre, azonos dátumra, időtartamra és szállodába rendeli meg az utat. Ez esetben kizárólag ő, azaz a megrendelő intézheti a megrendelést. Az ő felelőssége, hogy beszedje az utastársaktól időben a megfelelő összegeket, ugyanis ő bonyolítja a fizetést irodánk felé. A későbbi esetleges módosításokat is neki kell intéznie, valamint irodánk csak neki adhat ki információt az utazással kapcsolatban. Neki küldjük ki az összes utazási dokumentumot is indulás előtt. 
 
 • EGYEBEK
  • Charterek esetében nincs menetrend, mindig csak tervezett menetrend létezik. A tervezett menetrend bárhogy módosulhat az adott napon belül, tehát az indulási és a hazaérkezési napra már semmiképp ne tervezzenek programot. Az útjaink túlnyomó többsége charteres út. Semmilyen felelősséget nem vállalunk sem mi, sem a szervező, sem a biztosító, sem a légitársaság a tervezett menetrend esetleges változásáért az adott napon belül. Rengeteg hasznos tudnivaló a tervezett menetrendekről
  • Online regisztráció szinte az összes országba kötelező volt a tavalyi szezonban. Idén ez már szinte egyáltalán nem jellemző. De ha mégis kötelező lenne, ehhez indulás előtt küldünk magyar nyelvű útmutatót utasainknak, de a regisztrációt nekik kell elvégezniük FONTOS! Kizárólag akkor jelentkezzen nálunk utazásra, ha önállóan el fogja tudni végezni az online regisztrációt az általunk küldött magyar nyelvű segédlet alapján, mert mi nem regisztrálunk senki helyett - nem is regisztrálhatunk, mert a legtöbb esetben olyan szenzitív adatokkal kell regisztrálni, amely a GDPR szerint nem is osztható meg velünk.
  • A honlapon láthatók a fizetési határidők a teljes összeg alatt. Megrendeléstől számított általában másnapig tudunk fizetési határidőt adni vagy a teljes összegre (35 napon belüli utazásnál) vagy az előlegre (35 napon túli utazásnál). A hátralék indulás előtt egy hónappal lesz esedékes, ha először csak előleget kell fizetni.
  • 0-1,99 év között csecsemőnek számít minden baba. Ők általában ingyen vagy jelképes összegért utaznak. Nincs külön ülésük a repülőn, de vihetnek neki babakocsit a repülőre. A legtöbb szálloda babaágyat biztosít a babáknak, de ez nem kötelességük. A csecsemőknek nincs külön feladható poggyászuk, de tápszert, bébiételt lehet nekik felvinni a fedélzetre.
  • Betöltött 2. életév fölött már gyerekárral számol a rendszer. Tudjuk, hogy a gyakorlatban nincs különbség egy 1,99 éves és egy épp 2 éves szülinapos között, de nemzetközileg meg kell húzni valahol a határt, és ez a 2 év. Érdemes tudni, hogy minden szállodánál eltérő a gyerekkedvezmény felső határa. Ahol az látható a kalkulációban, hogy például "2-14 évig" a korhatár, ott 2-13,99 éves gyerekeknek jár a gyerekkedvezmény.
  • Amennyiben egy 18. életévét be nem töltött gyerekkel nem tart az utazásra mindkét szülője, ez esetben 5 példányban ki kell nyomtatni és alá kell írni az alábbi dokumentumot: Szülői nyilatkozat 
  • Felnőttszállodák esetében általában 18 év a korhatár, de bizonyos szállodáknál 16 év. Ha nagyon szeretne egy pár hónappal fiatalabb utas jönni Önökkel az adott felnőttszállodába, akkor írjanak nekünk az info@divehardtours.com e-mail címre, és lehet, hogy külön engedéllyel tudunk kérni helyet.
  • Szobatípusokkal kapcsolatos tudnivalók:
   • Ha Ön 2 főre foglal szobát, ez lehet franciaágy, két összetolt ágy vagy két különálló ágy. Jelezzük utaskívánságként, hogy Ön mit kér pontosan, de ezt garantálni nem tudjuk. 
   • Ha Ön 1 főre foglal egy szobát, általában ez egy normál 2 fős szoba, de csak Ön egyedül fogja használni. Általában éppen emiatt az 1 fős szoba ára magasabb, mint a 2 fős ár fele - mert a szálloda még így is olcsóbban adja oda ugyanazt a szobát 1 főre.
   • Ha Ön 3 vagy 4 főre foglal standard szobát, akkor ott a normál szobába tesznek be 1 vagy 2 db pótágyat. Egyrészt ez csökkenti a szobában a helyet, másrészt pedig ezek a pótágyak pedig néha kisebbek és/vagy kényelmetlenebbek lehetnek, mint a szobában alapból lévő normál ágyak. Minél magasabb kategóriás egy szállás, általában annál normálisabb a pótágy, de ez nem szabályszerű. 
   • Ha Önnel 0-1,99 éves baba utazik, neki általában a szálloda biztosít babaágyat, de ez nem mindig van így. Ez nem kötelessége a szállodának, és néha kapacitás limit is életbe lép, tehát hogy egyszerűen túl sok család utazott épp abban az időszakban kisbabával és nem jut minden szobába babaágy. Természetesen, ha lehetséges, minden alkalommal tesznek be babaágyat a 2 év alatti kicsiknek. Ha mégsincs erre lehetőség, a baba Önök között alszik a franciaágyban. 
   • Ha Önök hárman vagy többen utaznak családként, érdemes elgondolkodniuk a családi szoba foglalásán. A családi szobák mindig nagyobb méretűek és gyakran két légteresek. Az egy vagy két légtérrel kapcsolatban mindig érdeklődjön nálunk pontosan, mert bár a legtöbb családi szoba ajtóval elválasztott 2 légteres szobát jelent, de ez nem mindig van így.
   • Ha Ön speciális szobatípust foglal, például tengerre néző deluxe szobát, akkor Önnek ilyet is kell kapnia.
   • Ha Önnek olyan igénye van, amely nincs beleírva a szobatípus leírásába, ezt minden alkalommal jelezzük utaskívánságként, de ennek teljesülését garantálni nem tudjuk.
   • A tengerre néző vagy oldalról tengerre néző szoba nem azt jelenti, hogy egyáltalán semmi nem lóg bele a kilátásba. Elképzelhető tengerre néző szoba például az első emeleten is, ahol egy pálmafa árnyékolja a kilátást.
   • Szobaszámra foglalni lehetetlen - amelyik iroda azt mondja itthon Önnek, hogy ilyet tud csinálni, onnan meneküljön, mert sok más dologban is hazudni fognak Önnek csak azért, hogy náluk fizessen be.
  • Kerekesszékkel, mankóval utazik, akadálymentes utazást keres? Összegyűjtöttük vonatkozó tippjeinket: Repülés és nyaralás kerekesszékkel
  • Az útjaink 99 százaléka tartalmaz transzfert kint a reptér és a szálloda között oda-vissza annak ellenére, hogy nem mindenhol írjuk ki külön.
  • Ugyanez igaz a magyar nyelvű idegenvezetőre is. Jellemzően minden utunknál magyar idegenvezető várja kint utasainkat az érkezés után, a csomagfelvételt követően.
  • Az érkezés napján 14:00 órától él a szállodai szoba és az ellátás a hazautazás napján a kicsekkolás pillanatáig, amely 10:00-12:00 óra között szokott lenni. Tippjeink szállodai bejelentkezéshez és kicsekkoláshoz
  • Egzotikus utakhoz nagyon fontos tudnivaló, hogy a weboldalunkon az adott utazás indulási és érkezési időpontjai szerepelnek. A számítógép nem tudja értelmezni a kint eltöltött éjszakák számát, mert csak annyit tud, hogy a két dátumot kivonja egymásból. Kérjük, hogy vegye figyelembe az utazással eltöltött menetidőt és a jelentős időeltolódást a honlap böngészésekor. Aktuális phuketi útjaink esetében például, ahol azt látja, hogy az indulás 2024. január 7-én, majd a hazaérkezés január 16-án történik, az nem jelenti azt, hogy a kinti szállodában 9 éjszakát fog eltölteni. Ebben a konkrét esetben a lefoglalt éjszakák száma 7 kint töltött éj. Általában az utazással kettő és fél nap telik el. Ami biztos: a szálloda lapján megadott napon indul az utazás és a megadott napon érkeznek haza. Részletekről érdeklődjön irodánkban.
  • Fakultatív programjaink kizárólag a velünk utazók számára elérhetők, külön nem értékesítünk ilyen programokat. 
  • Az infláció sajnos nem korlátozódnak Magyarországra, így ez kihathat a fakultatív programok árára is. Kérjük, hogy nagy ráhagyással számoljanak a fakultatív programokra szánt összegel és költőpénzzel is, amikor útnak indulnak. A fakultatív programok árát euróban vigyék magukkal, készpénzben a legtöbb úticélra.
  • Rengetegen keresnek minket a beutazási feltételek kapcsán. Mi kizárólag az utasainknak adunk felvilágosítást, ezen senki ne sértődjön meg, de mi nem információs központ vagyunk. Ettől függetlenül ezen az oldalon fentebb rendszeresen frissítünk minden beutazási feltételt, ami bárki számára elérhető. A hivatalos referencia azonban mindig a Konzuli Szolgálat oldala, azt kövesse mindenki elsősorban!
  • FONTOS! Az adott utazás nem az utazásra való jelentkezéssel, valamint nem az előleg vagy a teljes összeg befizetésével válik véglegessé, hanem a fizetést követően az utazásszervező visszaigazolásával. A Dive Hard Tours minden felelősséget kizár azzal kapcsolatban, ha az utazásszervező nem tudja visszaigazolni az adott utat. Ilyen esetek például, de nem teljes körűen: ha a kiválasztott utazás helyett nincs a stop sale értesítésének pillanatában vagy azt követően másik hasonló út / hasonló árkategóriában / hasonló dátumon; ha időközben a többi utazás ára jelentősen drágult; ha Ön már kivette a szabadságát idő előtt és ezen már nem lehet módosítani; ha az út miatt útiokmányokat készített akár gyorsított eljárásban felárért; ha bármi egyéb kiadása vagy kellemetlensége adódik amiatt a nyaralás kapcsán, mert Ön nem várta meg a visszaigazolást. Részletes tudnivalók a visszaigazolásról
  • Végül egy tipp: csak akkor foglaljon mindenki, ha a jelenlegi feltételeket megfelelőnek tartják. Akárki akármit mond, nem lehet tudni, hogy mi hogyan változik a jövőben. Azért nagyon drukkolunk, hogy most már minden a jó irányba fog változni, mert abszolút ez a tendencia.
  • Készítettünk Önnek egy nagyon hasznos dokumentumot, amelyben 16 oldalban összefoglalunk mindent, amit a foglalástól számítva tudnia kell. Ezt a dokumentumot kiküldjük minden utasunknak a szerződéssel egy időben, de ide is beillesztjük, hogy előre el tudja olvasni: TIPPEK és TUDNIVALÓK FOGLALÁS UTÁN.
  • Ismerjen meg minket! Dive Hard Tours bemutatkozás - 18 év személyes tapasztalat.

Lefoglaltam egy utat, de látom, hogy utólag akciós lett az ár. Visszajár nekem a különbség?

Nem. Sajnos senki nem tudja Önnek garantálni, hogy az Ön által foglalt ár lesz a legjobb az utazás pillanatáig. Azt egyértelműen látjuk, hogy a tendencia évek óta az, hogy az előfoglalási szezonban vannak általában a legolcsóbb árak, és ekkor még nagy a kínálat. Lehetnek last minute akciók, de ha hirtelen sokan akarnak utazni a könnyítések miatt, akkor ezekre kevésbé lehet számítani. Kivételes esetekben az is előfordulhat, hogy kapunk egy váratlan akciót előfoglalási szezon után, de last minute időpont előtt, ám ez nem gyakori. Ha bármikor kedvezőbb lesz a foglás után az ár, mint az Ön által lefoglalt utazás ára, akkor utólag nincs lehetőség arra, hogy Önnek "visszatérítsük" a különbözetet. Fontos, hogy Ön mindig mérlegeljen foglalás előtt, hogy az akkor aktuális ár megéri-e Önnek, és kizárólag akkor foglaljon, ha igen. Ilyen jellegű utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Fix az az ár, amin foglalok, vagy lehet utólagos áremelés?

Normál esetben Ön azon az áron fog utazni, amennyiért foglal. De mondjuk is teljesen őszintén a részletes választ. Ha Ön 2022-ben utazott, akkor azt tapasztalhatta, hogy volt utólagos áremelkedés szinte kivétel nélkül minden út esetében. Ez teljesen példátlan volt az azt megelőző évtizedekhez képest. A jó hír, hogy 2023-ban ilyenről szerencsére már szó sem volt, így mi nagyon bizakodóak vagyunk 2024 tekintetében. Egyrészt bízunk benne, hogy a forint nem fog még egyszer ennyire elszállni, tehát nem lesz mondjuk 500 Ft egy euró. Illetve reméljük, hogy a kerozin ára sem nő újra a háromszorosára. Ezzel együtt tudjuk, hogy az élelmiszerek és minden egyéb költség növekedik, de remélhetőleg ezzel már minden partnerünk bölcsen előre számolt. Az ésszerűség határán belül persze. Másrészt azt láttuk, hogy minden egyes partnerünk alaposan tanult az utólagos áremelésből, és 2023-ban ez már nem történt meg. Törvényileg maximum az utazás teljes árának 8 százalékával lehet utólag emelni a díjat. Ha ezen felüli lenne az áremelés, akkor az utazó elállhat a szerződéstől, és minden összeg visszajár neki.

Tudnak kedvezményt adni a honlapon szereplő árakból?

Kedvezményt nem tudunk adni a honlapon szereplő árakból, hiszen ezt a partnereinkkel kötött megállapodás szigorúan megtiltja. Mi a hűséget jutalmazzuk: Hűségprogram. Ahhoz, hogy Ön a hűségpontokat igénybe tudja venni, előbb lépjen be a VIP Fiókjába, és látni fogja egyből a kalkulációban, hogy van-e felhasználható Hűségpontja. Belépés a VIP Fiókba.

Biztos, hogy minden út indul, ami a honlapon szerepel?

A honlapunkon kizárólag olyan utak szerepelnek, amelyek a tervek szerint elindulnak. Azonban nem tudjuk garantálni, hogy mindegyik biztosan indul. Két dolog egészen biztos. Egyrészt az, hogy amint törlésre kerül a járat, akkor a honlapról is hamarosan törlődik az adott időpont. Másrészt pedig az is biztos, hogy amennyiben Ön megrendelőt küld nekünk és közeli indulásról van szó, extra körben rákérdezünk a partnerünknél, hogy valóban indul-e a járat - és csak utána küldjük Önnek vissza a válasz e-mailt.

Biztos, hogy minden útra van szabad hely, ami a honlapon szerepel?

Naponta egyszer frissül a honlapunk, így elképzelhető, hogy mire Ön átküldi a jelentkezését, addigra már elfogytak az adott helyek. Az is előfordul, hogy akkor is szabad helyeket mutat a rendszer, ha az adott repülőn már csak egy hely van, de Ön hozzá tud adni megrendeléskor több szobát. Éppen ezért fontos, hogy Ön várja meg, amíg a megrendelés után mi visszaküldünk Önnek egy válaszlevelet az utazásra való jelentkezésre, mert abból fog kiderülni, hogy tényleg sikeres-e a jelentkezése. A szabadság kivételével pedig várjon mindenképpen addig, míg ezután Ön fizetett, és mi küldjük Önnek a visszaigazolást, mert ekkor lesz teljesen végleges az út.

2. 2024 nyár előfoglalás

Mikor kerülnek fel a 2024. nyári utak a weboldalra?

Szuper hírünk van! Már most több partnerünk kijött a 2024 nyári - őszi kínálattal. Egyiptom, Törökország és Görögország már foglalható most előleggel. Tekintse meg a kínálatot a weboldalunkon, célirányosan az Utazáskereső segítségével.

Ha előfoglalásban foglalok, honnan tudom, hogy melyik úticélon mettől meddig van strandidő?

 • Egyiptom
 • Törökország utazás - a strandidő május közepétől október első hetéig tart. Körutazáshoz szuper a köztes időszak! Világszínvonalú hotelek várnak minket Törökországban, mi 1999 óta már több száz szállodát végig jártunk itt. Nálunk biztonságban lesz, ha török utak közül szeretne választani!
 • Tunézia utazás - a strandidő május közepétől szeptember végéig tart. Tunéziába szintén több, mint 2 évtizede járunk, szinte az összes szállodát ismerjük személyesen. Ha álomszép homokos partot keres és biztos kézzel akar választani a kínálatból, ahol tényleg annyi csillagos kiszolgálást kap, amit vár, akkor keressen minket!
 • Görögország utazás- a főszezon június elejétől szeptember közepéig tart.
 • Spanyolország és a Kanári-szigetek
 • Ciprus utazás - szintén május közepétől szeptember végéig mennénk, ha tengerpartra vágynánk.
 • Bulgária utazás - május közepétől szeptember közepéig.
 • Olaszország utazás - május közepétől szeptember közepéig.
 • Málta utazás - május közepétől szeptember közepéig.

Mit kell tudni a 2024 előfoglalásról és hol találom a legjobb ajánlatokat?

Minden tudnivalót összeszedtünk Önöknek az alábbi aloldalunkon: 2024 előfoglalás
A legjobb 2024 ELŐFOGLALÁS AJÁNLATOKAT pedig így találja meg:
 • Használja Utazáskeresőnket, hogy egyből lássa a teljes előfoglalási kínálatot a keresési feltételek alapján!
 • Kérjen tőlünk ajánlatot az Ajánlatkérés formanyomtatványunkon keresztül!

3. Biztosítások

Milyen típusú biztosításokat lehet Önöknél kötni? 

Alapvetően kétféle biztosítást. (1) Egyrészt sztornóbiztosítást, amely arra vonatkozik, hogy ha utazásképtelenség esetén nem tud elutazni, akkor a biztosító téríti a kötbért. (2) Másrészt utasbiztosítást, amely a kinti baleset és betegség esetén jön jól. Mi kombinált PLUSZ biztosítást javaslunk kötni minden esetben, amely tartalmazza egyrészt a 0% önrészes sztornóbiztosítást, másrészt a kinti utasbiztosítást. Biztosító partnerünk a Colonnade. 

Milyen biztosítást érdemes kötnöm, hogy visszakapjam a pénzem, ha baj van indulás előtt?

Az indulás előtti probléma esetén a sztornóbiztosítás, avagy útlemondási biztosítás térít szigorúan vett utazásképtelenség esetén. Az utazásképtelenség megállapításához el kell különíteni az okokat, és aszerint lehet megválaszolni a kérdést. 
 1. Járattörlés - Önnek nem kell biztosítást kötnie ahhoz, hogy járattörlés esetén visszajárjon Önnek a befizetett összeg: mind az utazás, mind a biztosítás díja.
 2. Pozitív PCR-teszt utazás előtt - Ha Önnek pozitív lesz az indulás előtt a PCR-tesztje, akkor alapesetben kötbérrel tudja csak lemondani az utat. Ahhoz azonban, hogy ezt megtérítse Önnek a biztosító, kössön nálunk PLUSZ elnevezésű biztosítást. A PLUSZ biztosításaink ugyanis 100% térítik a kötbért egy esetleges itthoni pozitív PCR-teszt esetén. Jó hír, hogy amennyiben akár csak egyiküknek lesz pozitív a tesztje, akkor is térít az (a) összes Önnel utazó, PTK szerinti közeli hozzátartozónak, vagy ha (b) ketten utaznak, akkor az Önnel egy szobában lévő utazó (mindegy, hogy az Ön rokona vagy sem) számára ez a biztosítás. Ezeknek a PLUSZ biztosításoknak az árát minden utazásnál a kalkulációban látja, és ott is tudja bejelölni.  
 3. Baleset ér itthon, komolyan megbetegszem vagy közeli hozzátartozóm meghal / tartós ápolásra szorul - Az ilyen típusú utazásképtelenség eseteit is lefedi a PLUSZ biztosítás. 
 4. Az adott ország PCR-tesztet vagy oltottságot kér, de én nem akarok teszteltetni és nem vagyok beoltva (megfelelő számú oltással) - Erre az esetre nem létezik biztosítás, akkor sem, ha Ön nem tud vagy nem akar oltakozni, illetve nem kapja meg időben az első, második vagy harmadik oltást, nem telik el az utolsó megkívánt oltás óta megfelelő idő, valamint arra sem, ha az Ön oltásának típusa nem olyan, mint amit a célország elfogadna.
 5. Ugyan jelentkeztem oltásra, de még nem kaptam meg az első/második/harmadik oltást, nem telt el a második/harmadik oltás óta elegendő nap vagy még nem érkezett meg a védettségi igazolványom, ezért nem akarok/tudok utazni - Ezekre az esetekre nem létezik biztosítás.
 6. Munka jött közbe vagy a gyerekeknek épp ekkorra lett programjuk - Ezekre az esetekre nem létezik biztosítás. Akkor sem, ha Önnek olyan a munkaköre, amikor törvény vagy rendelet tiltja meg esetleg Önnek a kiutazást.
 7. Nem tájékozódtam előre, vagy foglaláskor azt hittem, hogy az utazásig kedvezőbbek lesznek a feltételek - Erre az esetre nem létezik biztosítás. 
 8. Félek elutazni külföldre, de már van lefoglalt utam - Erre az esetre nem létezik biztosítás.
 9. Nem érkezett meg időben az útiokmányom / nem vittem magammal a reptérre / későn vettem észre, hogy lejárt - Erre az esetre nem létezik biztosítás.
 10. Az utazásszervező utólagos áremelést alkalmazott, így nem akarok utazni - Erre az esetre nem létezik biztosítás, DE! nagyon fontos tudnivaló, hogy amennyiben az utólagos áremelés meghaladná a nyaralás értékének 8 százalékat, Ön teljesen ingyenesen el tud állni a szerződéstől törvényileg.
 11. Háború alakul ki Magyarországon és/vagy a célországban - Ez vis maior helyzet, így erre nem létezik biztosítás. Erre az esetre sem a biztosító, sem az utazásszervező, sem irodánk nem vállal felelősséget.
 12. Egyszerűen meggondolom magam - Erre az esetre nem létezik biztosítás.
Az utolsó 9 esetre, amelyre nem létezik biztosítás, az ÁSZF szerinti kötbérsáv alkalmazandó, amely egyre magasabb az utazás időpontjához közeledve. Ezekben az esetekben a sima utasbiztosítás ára visszatéríthető, de az útlemondási biztosítást tartalmazó - pl. PLUSZ biztosítás, - ára nem. Fontos tudnivaló, hogy a kötbér mindig a teljes összegből számítódik. Biztosítás részletek  

Kell sztornóbiztosítást kötnöm ahhoz, hogy visszakapjam a pénzemet egy esetlegesen majd törölt út esetén?

Nem, a sztornóbiztosítás arra vonatkozik, ha Ön utazásképtelenség miatt nem tud részt venni az utazáson, tehát például Önt az utazás előtt baleset éri. A törölt járatokkal kapcsolatos visszafizetés a sztornóbiztosítástól független, ezt a szervező maga fizeti vissza.

Mit jelent az, hogy 15% vagy 20% önrészes sztornóbiztosítás, illetve mi a 0% önrészes vagy önrész nélküli biztosítás? 

Mindegyik utazásképtelenség esetén téríti a kötbért, de a megadott önrész feletti részt. 15% önrészes sztornóbiztosítás a vonatkozó kötbér 85 százalékát, 20% önrészes sztornóbiztosítás a kötbér 80 százalékát, míg a 0% önrészes avagy önrész nélküli sztornóbiztosítás a kötbér 100 százalékát téríti meg a megrendelőnek utazásképtelenség esetén. 

Bizonyos utaknál szerepel Önöknél, hogy "Ajándék sztornóbiztosítás." Ez mit jelent?

Az "Ajándék sztornóbiztosítás" általában 15-20% önrészes útlemondási biztosítást jelent, amely a fenti utazásképtelenségek esetében térít, méghozzá a kötbér 80-85 százalékát. Mi ettől függetlenül javasoljuk a Plusz elnevezésű biztosításaink valamelyikének megkötését, mert azok 0% önrészesek, tehát a kötbér 100 százalékát térítik utazásképtelenség esetén. Fontos, hogy amennyiben Ön a Plusz biztosításaink mellett dönt, akkor nem áll módunkban az ajándék biztosítás árát levonni a Plusz biztosítás árából. Emellett fontos tudnivaló, hogy Önök ekkor nem duplán, hanem csak egyszer lesznek biztosítva, a kötbér 100 százalékának erejéig - tehát olyan nincs, hogy kétszer kapnak visszatérítést, egyszer például a 80%-ot és egyszer a 100%-ot.  

Mi a teendő akkor, ha kötöttem sztornóbiztosítást, és utazásképtelenség miatt le kell mondanom az utat?

 • Abban a pillanatban, ahogy kiderül Ön számára az utazásképtelenség, azt azonnal jelezze nekünk nekünk e-mailben a megrendelő e-mail címéről - és írja le egyértelműen, hogy emiatt lemondaná az utat. Lényeges, hogy ha nem azonnal jelzi az utazásképtelenséget, akkor erre legfeljebb 2 napja van az értesüléstől számítva, és legkésőbb ezt a becsekkolás kezdetéig teheti meg. Ha Ön nem jelez időben, a biztosító nem fog fizetni semmit!
 • Az Ön lemondását mi a lehető leggyorsabban továbbítjuk az utazásszervező felé, aki rögzíti a lemondás tényét.
 • Ezt követően megkapjuk a sztornópapírokat, amelyeket továbbítunk Önöknek. Ezekre lesz szükségük ahhoz, hogy Önök a biztosítónál eljárhassanak. A biztosító ilyen esetben az utazásszervező által megtartott kötbért téríti vissza Önnek és a PTK szerinti közeli hozzátartozóinak, akik Önnel utaztak volna, de emiatt lemondták az utat. A biztosító akkor is térít, ha alapból ketten utaznának, és egy szobában lennének, és a másik utazó nem az Ön rokona. Ha esetleg van olyan része az utazás díjának, amelyet nem tart meg kötbérként az utazásszervező, azt ők 14 napon belül utalják nekünk, és mi továbbutaljuk Önnek. Fontos tehát, hogy Ön a pozitív teszteredményt azonnal jelezze nekünk, de maximum 2 napon belül - legkésőbb a becsekkolás kezdetéig. Olyan semmiképpen ne tegyen, hogy kiderül, hogy pozitív a tesztje, nekünk semmit nem jelez, csak egyszerűen nem jelenik meg, ugyanis ebben az esetben semmilyen pénz nem jár vissza Önnek sem tőlünk, sem a szervezőtől, sem a biztosítótól.
A biztosítási ügyintézés részleteit az Utasbiztosítás oldalunkon olvashatja. Részletekért pedig keresse biztosító partnerünket, a Colonnade biztosítót a colonnade.hu weboldalon található elérhetőségeiken. Szerencsére pozitívumként mondhatjuk, hogy azoknak az utasainknak, akik ilyen ügyben jártak el a biztosító partnerünknél, mindig könnyen és gyorsan ment a visszafizetés, így Önnek sem kell aggódnia.

Mi a teendő akkor, ha nem kötöttem sztornóbiztosítást, de mégsem tudok elutazni?

Ilyenkor két dolgot tehet. Egyrészt lemondhatja az utat, másrészt a legtöbb esetben átírhat egy vagy több nevet a foglalásban. Ezek mind pénzbe kerülnek, ráadásul a lemondás esetén úgy lesz egyre magasabb a kötbér, ahogy közeledik az utazás időpontja. Ha például Ön nem kötött sztornóbiztosítást, és indulás előtti nap Ön például fekvőgipszbe kerül, és nem talál maga helyett új utast, akkor szinte biztos, hogy a teljes befizetett összeget elbukja. Emiatt javaslunk mi minden esetben sztornóbiztosítást kötni a megrendeléskor. FONTOS tudnivaló, hogy a névátírás korlátokba ütközhet bizonyos partnereinknél, tehát nem minden partnerünk enged minden nevet és bármikor átírni, mert egynél több névmódosítást például már törlésnek számít, vagy például az akkor érvényes áron foglalja újra az új utasokat. Névátírás és lemondás esetén a PLUSZ biztosítások és a sztornóbiztosítások nem átírhatók és nem visszatéríthetők, az új utasokra nem vonatkoznak.

Milyen kinti utasbiztosítások vannak kinti baleset és betegség esetére?

Alapvetően Classic, Prémium és Privileg biztosítás köthető. Ezek különbségéről a Biztosítások aloldalunkon olvashat. Mindegyikben közös, hogy kinti baleset vagy betegség esetén a kötvényen pirossal kiemelt magyar szám hívható. Ezután be kell mondani a kötvényszámot, és a biztosító intézi az ellátást. 

Mikor kell megkötnöm a biztosítást?

Lényeges, hogy ha Ön sztornóbiztosítást vagy PLUSZ biztosítást kötne, ezt már a megrendeléskor jelezze egyértelműen, mert ezt utólag nem tudjuk hozzáadni az utazáshoz, csak a megrendeléstől számított maximum 72 óráig. Kintre szóló utasbiztosítás az utazást megelőző napig köthető. 

Tartok attól, hogy megfertőződök kint koronavírussal. Kiterjed erre a biztosítás?

Biztosító partnerünk, a Colonnade Biztosító természetesen fedezi az Ön kinti betegséggel kapcsolatos kezelési költségeit az utazás teljes, előre meghatározott időtartama alatt a biztosított időszakra, a biztosítási összeghatárig, ha Ön kint fertőződne meg a koronavírussal. Egyedi elbírálás alapján a Colonnade lehetőséget biztosít karantén esetén az utasbiztosítás meghosszabbítására, amennyiben a hazautazás nem történne meg a biztosított időszakban, tehát a nyaralás előre tervezett időtartamának végéig.  Egy esetleges karantén miatti későbbi hazautazás, extra hotelköltség kerete van a biztosítónak, de ez elég limitált, erről tájékozódjon a Colonnade szabályzatában. Bármiféle, ezzel összefüggő kártérítés költségét sem a szervező, sem a biztosító, sem irodánk nem téríti meg. A fentiek természetesen a nálunk megkötött biztosításokra érvényesek, csoportos társasút esetén, az ÁSZF egyéb pontjai mellett. A biztosító koronavírussal kapcsolatos álláspontját itt olvashatja: Colonnade koronavírus tájékoztató.  

4. Coviddal kapcsolatos kérdések

Bár feltételezzük és reméljük, hogy a koronavírust véglegesen magunk mögött hagytuk, de ebben a szekcióban összegyűjtöttünk minden utazással kapcsolatos információt, amelyről hasznos tudni, ha mégis újra felbukkanna a covid.

Mi történik akkor, ha most jelentkezem egy utazásra, de lesz a vírusnak egy sokadik hulláma? Visszajár a pénz?

Ha esetleg a vírusnak egy sokadik hulláma lenne, ami pont arra az időszakra esik, amikor Ön utazna, és utazási korlátozások lépnének életbe, tehát tilos lenne utazni, akkor az utazásszervező törli a járatot. Járattörlés esetén normál ügymenetben visszajár a befizetett összeg - mind az utazás, mind az esetleges biztosítás díja. Elképzelhető, hogy a befizetett összeg első körben utalványként jár vissza. Amennyiben karantén vagy teszt kötelezettsége, esetleg vakcinával kapcsolatos elvárás lépne fel akár kifelé, akár hazafelé, ez nem von maga után automatikusan járattörlést. A karantén és a teszt költségét nem állja sem irodánk, sem a szervező partnerünk, sem a biztosító. A biztosító sajnos olyan esetre sem fizet, ha esetleg harmadik oltás lesz kötelező két oltás után, de Ön ezt nem tudja időben beadatni.

Védettségi igazolvánnyal és/vagy angol nyelvű oltási igazolással akkor már teljesen szabad az utazás?

Már ezek nélkül is - a legtöbb országban. Hazafelé már teljesen szabadon jöhetünk, kifelé pedig vagy teljesen szabad az utazás, vagy szinte az összes ország elfogad angol nyelvű oltási igazolást vagy a negatív PCR-tesztet. Akik kérnek valamelyik igazolványt vagy PCR-tesztet, a követelményekben lehet eltérés az egyes országok között. Mi jelenleg azt tanácsoljuk, hogy ha Ön előzőleg beoltotta magát, töltse le az EU covid igazolást az EESZT-ből, és legyen Önnél az utazás során, ahogy fejenként 1 db maszkot is érdemes lehet betenni a kézipoggyászba - de ezekre feltehetően nem lesz szükség.

Mi a különbség a magyar és angol nyelvű oltási igazolás, a védettségi igazolvány és az uniós oltási igazolás között? Hol és hogyan tudok angol nyelvű és uniós oltási igazolást szerezni?

Magyar nyelvű oltási igazolás - Az oltottsági igazolás azt mutatja, hogy Ön mikor és milyen oltást kapott. Ez egy fehér papírlap, aminek a tetején ez áll: "Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról". Fontos tudnivaló, hogy az oltottság igazolására szinte biztos, hogy nem alkalmas ez a papír utazáskor, ugyanis ez magyar nyelvű dokumentum - a legtöbb helyen pedig angol nyelven kérik az oltottság igazolását.

Angol nyelvű oltási igazolás - A magyar nyelvű oltási igazolást angol nyelvű változata, amelyet az oltóhelyen kérhet az Önt oltó orvostól. Ezt azonban nem javasoljuk kikérni, mert ezen nincs QR-kód, és macerásabb is ezt megszerezni, mint az uniós oltási igazolást egy kattintással letölteni az EESZT-ből.

Védettségi igazolvány - Avédettségi igazolvány az a sárga-zöld műanyag kártya, amin ez áll: "Védettségi igazolvány / Immunity Certificate". Ezt Ön megkapja akkor is (a) ha oltották Önt, és akkor is, (b) ha Ön már átesett a koronavíruson. Ha Önt oltották, akkor a védettségi igazolványon az első oltás ideje szerepel, és nincs rajta lejárat. Ha Ön átesett a koronavíruson, akkor érvényességi idő szerepel az igazolványon. Igazából ezt elsősorban Magyarországon belül használta mindenki, amíg szükséges volt - mi javasoljuk külföldi utazáshoz szükség esetén az uniós oltási igazolás használatát.

Uniós oltási igazolás - A legjobb megoldás, ha külföldre utazik. Mi akkor is javasoljuk, hogy ezt vigye magával, ha amúgy nincs szükség jelenleg az adott országban az oltottság igazolására. Az uniós oltási igazolás egy ingyenes, QR-kóddal ellátott, kétnyelvű - angol és magyar, - uniós védettségi igazolás, amely egy kattintással letölthető és kinyomtatható az EESZT Lakossági portáljára belépve. Ez az igazolás nem kerül hivatalból kiállításra, sem megküldésre. Igényelni lehet még bármelyik Kormányablakban is ingyenesen. Figyelem! Azokban az országokban, ahol igazolást kérnek, az adott országok saját hatáskörben határozzák meg azt is, hogy a védetté minősítéshez, hány és milyen típusú oltás szükséges és az oltás után hány napnak kell eltelnie és az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget. 

FONTOS!
A fenti igazolások egyike sem minősül útiokmánynak, tehát nem helyettesíti a megfelelő érvényességgel rendelkező személyi igazolványt vagy útlevelet!
Fontos továbbá, hogy Ön nagyon alaposan tájékozódjon arról, hogy az adott ország pontosan melyiket és milyen feltételekkel fogadja el kifelé. 

HAZAFELÉ nem kell semmilyen oltási igazolvány és teszt sem. 

A védettségi igazolványon fontos, hogy annak az útiokmánynak a száma szerepeljen, mint amivel utazom?

Ha az adott igazolvány tartalmaz útiokmány számot, akkor alapvetően igen. Ezért a lehető leghamarabb, időben ellenőrizze, hogy az igazolványon szereplő személyi igazolvány vagy útlevélszám azonos-e az úticél által kért okmányban ténylegesen szereplőével. Amennyiben eltérést tapasztal, azonnal jelezze a védettségi igazolványt kiállító hatóságnak, mert a beutazás megtagadásra kerülhet az eltérés miatt az adott célországba. Amennyiben az adott útiokmány időközben lejár, és új kerül igénylésre, a védettségi igazolvány cseréje is szükséges az okmányszámok eltérése miatt. Ez hosszabb időt vehet igénybe, mint az új útiokmány megérkezése. Járjon el nagyon gondosan ebben a kérdésben. Annyi könnyítésről tudunk azonban bizonyos utak esetében, hogy elegendő vagy az érvényes személyi igazolvány száma vagy az érvényes útlevél száma a védettségi igazolványon. A nem megfelelő vagy időben meg nem érkezett védettségi igazolványokért, oltási igazolásokért és útiokmányokért sem irodánk, sem szervező partnereink, sem a biztosító nem vállal felelősséget. 

Engem nem oltottak be, de átestem nemrég a koronavíruson, és van érvényes védettségi kártyám. Akkor rám is vonatkoznak a könnyítések?

Kifelé bizonyos országoknál elképzelhető, hogy elfogadják a víruson átesettséget oltottság helyett, de ez az adott országtól függ.

Gyerekekkel utazunk. Milyen szabályok érvényesek rájuk?

HAZAFELÉ - Nem kerülnek a gyerekek sem karanténba, hiszen eltörölték a karantént.
KIFELÉ - Az egyes országok külön rendelkezhetnek erről, de jelenleg nem tudunk semmilyen covid szabályozásról sem a felnőttek, sem a gyerekek tekintetében sem.

Mi történik, ha az adott országba nem teljesen szabad az utazás, de engem addig nem oltanak be, mire utaznék?

Akkor feltehetően kifelé egy negatív PCR-tesztet fog kérni az adott ország indulás előtt, hazafelé pedig szabadon jöhet haza. Elképzelhető az is, hogy lesznek olyan országok, amelyek elvárják az oltottságot és enélkül nem utazhat majd be még egy negatív PCR-teszttel sem, bár ma már szinte egyáltalán nincs ilyen Mindenképpen mérlegelje ennek lehetőségét foglalás és befizetés előtt, mivel sem irodánk, sem az utazásszervező, sem a biztosító nem vállal felelősséget azért, ha Ön bár be szeretné magát oltani, de mégsem tudja ezt megtenni (időben).   

Ha az utazásig nem lesz angol nyelvű oltási igazolásom, de az adott ország kér oltottságot, akkor nekem marad a PCR-teszt kifelé?

Ha bármelyik ország kérne ilyesmit, akkor elvileg igen, de nem minden esetben. A részletekről mindig tájékozódjon a Konzuli Szolgálat új weboldalán.

Ha a covidnak lesz egy új hulláma, milyen típusú szigorításokat lehet majd tapasztalni a nyaralás során?

A normál élet visszaállt már a legtöbb országban, és a repülőkön, reptereken is. A távolságtartás és a maszk viselése legfeljebb ajánlott, de a legtöbb helyen nem kötelező. Ettől függetlenül bármikor, bármelyik országban lehetnek (újra) extra biztonsági intézkedések mind az utazás során, mind a a kint töltött nyaralás során. TIPP! A mi tippünk, hogy Ön mindenképp dobjon be mindannyiuknak egy maszkot a kézipoggyászba, ha esetleg váratlanul szükség lenne rá, fel tudja venni, valamint ha van uniós oltási igazolványa, akkor azt is vigye magával. 
 • Repülőtér:
  • Ügyelni kell a távolságtartásra a reptéri sorban álláskor.
  • A biztonsági intézkedések miatt lehet, hogy kicsit több időt fog igénybe venni a becsekkolás.
  • A reptéren matricával jelzik, hogy melyik székekre lehet leülni - a távolságtartás miatt.
  • Mind a reptéren, mind a repülőn maszkot lehet szükséges újra viselni.
  • A testhőmérsékletünket megmérhetik az utazás előtt a reptéren testkamerával.
 • A repülőút során az alábbi szabályokra kell számítani:
  • Beszálláskor 1,5 méteres távolságot kell tartani.
  • Mind a személyzetnek, mind az utasoknak maszkot kell viselniük a repülőút teljes időtartama alatt. Egy-két légitársaság - pl. Lufthansa, - FFP2 maszkot vár el az utazóktól, de a többi gépen megfelel bármilyen orrot és szájat takaró maszk.
  • Nem lesz fedélzeti magazin és nem lehetséges a fedélzeti vásárlás, de ételeket és italokat továbbra is felszolgálnak.
  • Nincs olyan szabályozás, hogy csak minden második sorban ülhetnének utasok vagy hasonló távolságtartás ültetéskor.
 • Érkezéskor a transzferbuszban kötelező a maszk viselése.
 • Becsekkoláskor a szállodában is megmérhetik infravörös eszközzel a testhőmérsékletünket.
 • Sok helyen fogunk találkozni kézfertőtlenítővel, a szobánkat még alaposabban fogják kitakarítani.
 • Bizonyos esetekben a hotelek és az éttermek csökkentett kapacitással működhetnek majd.
 • Az all inclusive ellátás során elképzelhető, hogy nem szedhetünk majd magunknak ételt, hanem ott áll majd egy pincér, aki kiszolgál minket, illetve elképzelhető, hogy a'la carte menüről tudunk majd választani. A választék elképzelhető, hogy szűkebb lesz, de a minőség a megszokott. Az aktuális járványügyi előírások befolyásolhatják a szállodák egyes szolgáltatásainak, létesítményeinek igénybevételét, melyek a járványügyi helyzettől függően előzetes bejelentés nélkül is változhatnak.
 • 1,5 méteres távolság lesz az étteremben az asztalok, illetve a strandon és a medencénél a napágyak között.
 • Liftben utazók számát korlátozhatják a távolságtartás miatt.
 • Múzeumok és látnivalók látogatásakor távolságot kell tartani, zárt helyen elképzelhető, hogy (újra) maszkot kell majd viselni.
 • Bizonyos szolgáltatások korlátozottan vagy nem lehetnek elérhetőek.
 • Az animációs programok kínálata szállodánként eltérhet, hogy hol mit engednek és tudnak megvalósítani. 
 • Feltehetően az éjszakai nagyon zsúfolt, táncos programok elmaradnak, helyettük élő zene vagy hasonló program lesz a gyakoribb.
 • A szállodán belül normál esetben sehol nem kell majd maszkot viselni - kivéve esetleg a főéttermeket.
 • A legtöbb országban feltehetően az utcán abszolút nem kell maszkot viselni.
Ahogy írtuk, mindezek már nincsenek a legtöbb helyen érvényben. Amiatt szedtük össze a fentieket, hogy legyen egy körülbelüli elképzelés arról, hogy milyen típusú szabályozásokra lehet hozzávetőlegesen számítani, ha esetleg mégis szigorítanának valahol. 

5. Egyéb kérdések

Nem vagyok magyar állampolgár. Rám milyen beutazási szabályok érvényesek?

A fentiek magyar állampolgárokra és az ő hozzátartozóikra érvényesek. Minden külföldi és/vagy magyar útlevéllel nem rendelkező állampolgár egyénileg köteles tájékozódni a rá vonatkozó ki- és beutazási feltételekről. 

Más országból indul majd az utam, vagy az utazáshoz más országból kell Magyarországra jutnom. Mik a szabályok?

Ezzel kapcsolatban Önnek kell egyénileg tájékozódnia. Mi mindenképpen javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges, abból az országból utazzon, ahol Ön tartózkodik, hiszen minden határátlépés rizikót jelent a jelenlegi helyzetben - abból a szempontból, hogy mennyire gyorsan változnak a belépési szabályok minden ország esetében. Sem irodánk, sem szervező partnereink, sem a biztosító nem vállal felelősséget azért, ha Ön nem tud eljutni a célországba, vagy ez extra költségekkel jár Önnek.

Ha esetleg bármi változás van a saját, befizetett utammal kapcsolatban, honnan fogok értesülni róla?

Ha bármi változás lenne az Ön nálunk már lefoglalt útjával kapcsolatban, akkor az utazásszervező partnerünk azonnal értesít minket e-mailen, amit mi haladéktalanul továbbküldünk Önnek. Tőlünk mindig minden vonatkozó információt meg fog kapni a lehető leggyorsabban.

Van utazási utalványom, amit fel szeretnék használni. Mit kell erről tudnom?

 • Az utalványon szereplő dátum azt a határidőt jelöli, amely napig Önnek foglalnia és előlegeznie kell, ha fel szeretné használni az utalványt. Tehát maga az utazás történhet később is természetesen - tehát például nyáron, - egyedül az a lényeg, hogy a foglalás és az első befizetés történjen meg az utalványon szereplő határidőig.
 • Az előleg(ek) normál módon fizetendők utalással, bankkártyával vagy készpénzben. Az utalvány összegét a hátralékból vonjuk le.
 • Mi az első lépés a beváltáshoz? Válassza ki az utat!
  • Amennyiben mi, mint Dive Hard Tours állítottuk ki az utalványt, akkor a teljes kínálatunkból szabadon válogathat. Használja az Utazáskeresőnket!
  • Amennyiben utazásszervező partnerünk állította ki az utalványt, akkor keressen minket, hogy partnerspecifikus ajánlatokat készíthessünk Önnek.
 • Biztosításra és egyéb kiegészítő elemekre, valamint készpénzre nem válthatók be az utalványok.
 • Az utalványok a lejárat után nem beválthatók.
 • Meglévő VIP Hűségpontjai természetesen EXTRA kedvezményként beválthatók az utazás árából! Lépjen be a megújult VIP Fiókba, hogy lássa, hogy van-e felhasználható hűségpontja.
 • Javasoljuk, hogy az utalvány beváltását ne hagyja az utolsó napokra!

Érdemes last minute akciókra várni? Milyen rizikót vállalok ezzel?

Nagyon sokan indulás előtt 1-2 héttel vagy pár nappal szeretnének foglalni. Igaz, hogy ilyenkor megvan annak az esélye, hogy szuper áron lehet foglalni, de ez a hozzáállás több veszélyt is magában rejt.
 • Ilyenkor már napközben percenként változhatnak az árak és a szabad helyek. Simán lehet, hogy ahová reggel még volt hely, most nincs. Sőt, az is lehet, hogy ami még reggel x forintba került, most 100-200 ezer forinttal drágább. Fordítva is szokott lenni, néha utolsó pillanatban kapunk extra akciós árakat, de ez mostanában ritka sajnos.
 • Ahogy ezt mindig meg is írjuk és mondjuk is utasainknak: indulás előtt ennyire kis idővel már nem lehet félretenni az utakat a legtöbb esetben. Ez azt jelenti, hogy Ön ugyan utalt gyorsan, de mire ideér a befizetett összeg, már elfogyhatnak a helyek és az árak akár emelkedhetnek is. A legfontosabb tanács, hogy ilyen esetben ne utaljanak külföldi számláról, Revolutról, Wiseról vagy bármi egyéb megoldásról, mert nem fog ideérni időben a pénz, - ilyenkor Ön a saját érdekeivel megy szembe. Fontos tény, hogy mi csak akkor tudunk valami véglegesíteni, ha itt a teljes befizetett összeg. A véglegesítéshez nem elég egy sima utalási bizonylat. Hogy miért nem? Mert volt már olyan az elmúlt 18 év alatt, hogy valaki átküldte a bizonylatot, majd mi gyorsan véglegesítettünk, ő pedig visszavonta az utalást. Igen. Ez tényleg megtörtént.
 • Készüljön fel lelkileg közeli indulásnál a stop sale-re. Hogy mi is ez? Mutatjuk: Visszaigazolás tudnivalók. Bízunk benne, hogy nem ez lesz, mert ez az utasainknak is rossz, nekünk is rossz, de sajnos előfordul. Ezt mi mindenhol mondjuk és írjuk is, de mégis vannak, akik ezen eljátsszák, hogy meglepődnek és megsértődnek.
Lehet last minute akciókra várni, és mi vagyunk a legboldogabbak, amikor egy zseni árat látunk és tudjuk is foglalni. De sajnos nem mindig sül el az pozitívan, hogy az utolsó napokig vártok a foglalással. Ám last minute vadászatra készülés előtt mindezzel tisztában kell lenni.

A fenti információk irodánk legjobb tudását tükrözik az általunk közvetített utakkal kapcsolatban 2023. szeptember 14. napon. Felelősséget nem vállalunk azért, hogy a fentiektől sem az utazásszervezők, sem a biztosító partnerünk nem fognak eltérni. A beutazási, hazaérkezési, valamint járványügyi szabályok változására vagy nem változására, valamint partnereink árképzésére nincs ráhatásunk, így ezekért felelősséget nem vállalunk. A foglalás és a járványügyi, határátlépési kritériumoknak való megfelelés a megrendelő és az utazok felelőssége. Egyéb utazási irodák útjaival kapcsolatban nincsenek információink. Minden utazással, foglalással vagy útlemondással kapcsolatos döntés utasaink felelőssége, befolyásolni nem kívánunk senkit. Konkrét kérdéssel az Ön útja kapcsán keressen minket e-mailen: info@divehardtours.com.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.