info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Azerbajdzsán

Modern, de emlékeket őrző ország

Azerbajdzsán utazás akciós üdülés last minute utak körutak.

Európa és Ázsia határán

Szokatlan de érdekes úti cél

Európa és Ázsia határán
Azərbaycan Respublikası
Azerbajdzsán egészen érdekes, nem túl gyakran látogatott ország. Azonban mindenképpen érdemes egy körutazáson felfedezni! Turisztikai infrastruktúrái még ugyan fejletlenek, amelyek az egyénileg utazóknak okozhatnak kellemetlenségeket. A főváros azonban rohamosan fejlődik, felhőkarcolói már-már Dubai gazdagságát idézik. A Kaszpi-öböl partján egymás mellett tekinthetjük meg az Eurovíziós Dalfesztiválra épített Kristály Palotát, illetve a világ legnagyobb ország zászlóját is.
Azerbajdzsán egy igazán különleges úti cél, ahová viszonylag egyszerűen és gyorsan el lehet jutni. Modern ország, de mégis őrzi magában a múlt emlékeit. Fővárosa Baku, amely látogatásunk során erős kontrasztot ad eleganciája által. Azerbajdzsán két UNESCO Világörökséggel rendelkezik: Baku óvárosa és a Maiden torony. Turizmusa még viszonylag fejletlen, így a tömegturizmus is elkerüli. Ismerje meg Azerbajdzsán kincseit! Főbb látványosságok: Kaszpi-tenger, Baku, Szőnyeg múzeum, sárvulkánok, sziklarajzok.
Magyar állampolgárok magánútlevéllel utazhatnak be az országba, melynek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Azerbajdzsánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
 

Vízum

Azerbajdzsán 2017. január 10-től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget egyének és családok részére. Az így kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható. A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia. Az e-vízum igénylésénél rendkívül figyelmesen kell eljárni, mert a hibás adatokkal megkért, és kiállított e-vízum felmutatásakor az azerbajdzsáni határőrizeti szervek megtagadhatják az országba történő beléptetést! A belépés megtagadása esetén keletkező minden anyagi kár (beleértve az esetleges új repülőjegy vásárlásának költségét is) és kellemetlenség az utazót terheli. E-vízum egyelőre csak turizmus céljából igényelhető, az ettől eltérő célú vízumok kiadását továbbra is Azerbajdzsán Budapesti Nagykövetsége végzi.
 

Regisztrációs kötelezettség

Azon utazókat, akik 15 napnál többet töltenek Azerbajdzsán területén, regisztrációs kötelezettség terheli. Ezt a kötelezettséget érkezéskor a szálloda automatikusan elvégzi.

Árubevitel Örményországból Azerbajdzsánba történő belépésnél

Azerbajdzsán a karabahi területek örmény megszállása miatt, gazdasági embargót tart fenn Örményországgal szemben. Emiatt felhívjuk azon Azerbajdzsánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, akik ezt megelőzően Örményországot is felkeresik, hogy a határon történő belépésnél az azeri hatóságok minden örmény eredetű árucikket elkoboznak.
 

Pénznem Azerbajdzsán

Azeri manat (AZN) Jelenleg 1 EUR=2 AZN, 1 USD=1.7 AZN Pénzt váltani szinte minden bankfiókban lehet, azonban a bankok között jelentős eltérések vannak az árfolyam tekintetében. Az árak nagyjából a magyarországi árszínvonalnak felelnek meg, a szolgáltatások döntően olcsóbbak. Célszerű készpénzt magunknál tartani, mert bankkártyával nem mindenhol lehet fizetni.
 

Azerbajdzsán időjárás

Az országban szinte minden éghajlati zóna megtalálható, a félsivatagostól a hegyvidékiig. A nyár forró és száraz, még a Kaukázusban is meleg van. A tél enyhe és csapadékos, tavasszal és ősszel előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások. Nyáron népszerűek a Kaszpi-tenger strandjai. A város közelében nem ajánlott fürdőzni, ott nagyon szennyezett a víz, viszont Bakut elhagyva számos jól kiépített, tiszta strandot lehet találni.
 

Azerbajdzsán biztosítás

A kellemetlenségek elkerülése miatt még egy néhány napos azerbajdzsáni látogatás előtt is tanácsos és érdemes indulás előtt utas - és balesetbiztosítást kötni.
 

Azerbajdzsán közlekedés

Az azerbajdzsáni hatóságok az országba gépjárművel érkezőktől a NEMZETKÖZI Vezetői Engedély formátumot fogadják el. Gépkocsi bérlésre minden nagyobb városban van lehetőség, azonban körültekintően kell eljárni a bérléskor.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.