info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Baksis, avagy borravaló

Baksis, avagy borravaló

Gyakran kapunk azzal kapcsolatban kérdéseket, hogy mennyi borravalót érdemes adni a nyaralás során. Vagy hogy ezt tényleg elvárják? Mindig és mindenhol? Nos, Egyiptomban, Törökországban és Tunéziában a borravaló az élet része, igen. Kötelezőnek azonban nem kötelező. Pláne nem mindenkinek, és pláne nem minden egyes alkalommal. Azt azonban tudni kell, hogy ezekben az országokban a borravaló az etikett része, és az alkalmazottak bérét is úgy kalkulálják, hogy ők úgyis kapnak baksist.

[BANNER-18]

Kinek és mennyi borravalót adjunk?

  • 1-1 dollárt a buszsofőrnek és a szállodai londínernek, ha ők teszik fel a buszra vagy hozzák fel a szobába a csomagjainkat.
  • A takarítónak mi a nyaralás elején mindig adunk 5 dollárt. Ilyenkor meg lehet őt arra is kérni, hogy tegyen be minden nap plusz egy palack vizet.
  • A recepciósnak mi előre sosem adunk pénzt, hiszen lehet, hogy alapból jó szobát kapubnk. Akkor viszont 10-20 dollárral érdemes visszamenni a recepcióra, ha nem tetszik a szoba, és szobacserét akarunk. Ez persze nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor mondjuk tengerre néző szobát foglaltunk, és a susnyásra néz a szoba. Ilyenkor ingyen és azonnal kérjük a szobacserét.
  • Fakultatív kirándulásnál az idegenvezetőnek és a buszsofőrnek külön-külön 1-2 dollárt illik adni, ha pedig vizes programra megyünk, ugyanez a hajó személyzetnek - nem egyesével mindenkinek, hanem összesen.
  • És itt jön az a része, ami miatt elsőre sokan szoktak szorongani vagy panaszkodni. Az all inclusive ellátás során rengeteg pincérrel, bárossal stb. fogunk találkozni nap mint nap. Van, amikor szemtelenségig menően tartják páran a markukat, de ez tényleg az abszolút kisebbség. Egy jó szállodában a menedzsment ezt nem is engedi. Arról pedig végképp szó sincs, hogy minden egyes alkalommal, mindenért baksist kellene adni. Mi azt szoktuk csinálni, hogy egy-két nap alatt kitapasztaljuk, hogy hol szeretünk lenni, és ott ki a legszimpatikusabb ember, - és neki adunk pár naponta pár dollárt - mind a bárban, mind a főétteremben.
  • Ha valaki nagyon látványosan elvárja a baksist viszont, akkor a legjobb tanács, hogy ne hagyja magát terrorizálni. Baksis nélkül is ki fogják szolgálni. Ennyi.

Baksist adni tehát korántsem mindenkinek és mindig kötelező, de ezek a fenti körök a bevett szokások.

Hogy miért tanácsoljuk, hogy kövesse ezt az etikettet? Mert azok az emberek, akikkel Ön kint találkozik, sajnos összehasonlíthatatlanul kevesebből élnek, mint Ön, ha megengedhet magának egy all inclusive nyaralást. Önnek ezen a heti szinten összesen maximum 30 dolláron semmi nem fog múlni, nekik meg ténylegesen javít az életszínvonalukon.

Extra tippünk, hogy ha tud, váltson le itthon dollárt, és azt vigyen egydollárosok formájában, mert a fém 1 és 2 eurósokat kint nem tudják beváltani. Valószínűleg meg fognják majd Önt páran kérni kint, hogy pár eurós fémpénzt váltsanak át 10 vagy 20 eurósra - ilyenkor nem átvágni akarják az embert hamis pénzzel, csak tényleg a pénzváltó nem váltja be a fémpénzeket, így nem tudnak velük mit kezdeni.

Sok utazó nagyon aranyos és visz ki pár édességet - tábla csoki, csomag cukor, nyalókák, - és ha megtudják, hogy van az adott pincérnek gyereke, másnapra hozzák nekik, és odaadják. Ez persze már több tervezést igényel, de kedves figyelmesség, és egyáltalán sem kötelező.

Szóval összefoglalva - ne féljen a baksis rendszerétől, ez teljesen jól kezelhető egy kis rutinnal. Ezt a rutint pedig már a nyaralás első pár napja után meg is fogja szerezni.

Utazási ajánlatok:
Egyiptomi nyaralások 
Török utak
Tunéziai nyaralás
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.