info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Egyiptom utazás hasznos információk

A legfrissebb utazási szabályokról tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján, mindig ez a mérvadó információ: Konzuli Szolgálat honlapja
2002 óta járunk Egyiptomba, így rengeteg tudást halmoztunk fel az elmúlt közel két évtizedben.  Ezen az oldalon összeszedtünk minden hasznos információt az egyiptomi utak kapcsán, amely jól jöhet az egyiptomi nyaralás tervezésénél. Amennyiben nem talál minden, Önt érdeklő kérdésre választ, akkor írjon nekünk és szívesen segítünk bármilyen Egyiptommal kapcsolatos kérdésben, mert Egyiptomban otthon vagyunk.  Egy egyiptomi utazás főbb úticéljai: nílusi hajóút, Kairó, Taba, Dahab, Sharm el-Sheikh, Hurghada, Hurghada, El-Gouna, Makadi-öböl és Marsa Alam. Mindegyik város a Vörös-tenger partján található, kivéve Kairót. Az olcsó,akciós, last minute utazás és nyaralás Egyiptomban ma már mindenki számára elérhető.

 1. Aktuális egyiptomi beutazási szabályok 2023 / 2024 (frissítve: 2023. szeptember 15.)

  • KIFELÉ - Részletek a Konzuli Szolgálat weboldalán: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom.
   • KIFELÉ minden utasnak olyan útlevél szükséges, amely a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig érvényes. Ezt nagyon szigorúan veszik! Fontos, hogy a foglaláskor még nem kell megadni az útlevél adatokat, így ha Önnek még nincs kész az útlevele, úgy is foglalhat. Csak arra ügyeljen, hogy a pontos, az útlevélben majd szereplő nevet adja meg.
   • KIFELÉ vízum szükséges minden utasnak, de ezt Önnek nem kell előre intéznie. A vízum már nem ingyenes, a szokásos 25 USD/fő fizetendő kint érkezés után a reptéren a "Bank" feliratú ablaknál. FONTOS! Van olyan partnerünk, aki a helyszínen a normál ár helyett 29 EUR / fő árért kínálja a vízumot. Ön semmiképp ne dőljön be ennek, álljon be a "Bank" feliratú ablakhoz, és ott vegye meg a vízumot a normál áron! Vízum már online is igényelhető, de mi ezt a "Bank" feliratú ablakos vásárlást javasoljuk, mert ez a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ráadásul itt nem lehet probléma. Amennyiben Ön mégis az online vízumigénylés mellett dönt, és ez bármilyen okból nem sikeres, ezzel kapcsolatban minden felelősséget kizár irodánk. Tipp: amennyiben Ön Sharm el-Sheikhbe utazik, akkor érdemes a sínai vízumot igényelnie, amely ingyenes - de fontos, hogy ez csak 15 napig érvényes és ha Ön ezt választja, akkor nem hagyhatja el vele a Sínai-félszigetet. Utólag nem lehetséges normál vízumot venni, így alaposan fontolja meg ezt a döntést az országba való belépésig. Létezik még több belépésre jogosító egyiptomi vízum is. 
   • Coviddal kapcsolatos szabályozás már nincs érvényben Egyiptomban.
   • A fentiek magyar állampolgárokra vonatkoznak. Más állampolgárok tájékozódjanak egyénileg a ki- és beutazás pontos feltételeiről. Külföldön élő vagy jelenleg külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is tájékozódjanak egyénileg a feltételekről.
   • A beutazási és járványügyi feltételekről való tájékozódás és az annak való megfelelés, az ezzel járó költségek az utas felelőssége. Ezekért sem irodánk, sem szervező partnerünk, sem a biztosító nem vállal felelősséget.
   • Bizonyos esetekben kérhetik az egyiptomi érkezésnél a vámnyilatkozatot. Készítettünk egy magyar nyelvű útmutatót ennek kitöltéséhez: Egyiptom Customs Declaration nyomtatvány kitöltési útmutató magyar nyelven
  • HAZAFELÉ - Teljesen szabad a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok oldalunkon!
  • Utazási információt kizárólag utasaink és leendő utasaink számára nyújtunk. 

  Egyiptomi repülőjáratok

  • Légitársaság: FlyEgypt / Smartwings / AirCairo / WizzAir / egyéb légitársaság.
  • Feladható poggyász: 20-23 kg / fő, kézipoggyász: 5-8 kg / fő. 
  • Fedélzeti ellátás: nincs ellátás vagy soft catering 1 db szendviccsel vagy keksszel.
  • Charterjáratok esetében mindig csak tervezett menetrend van, ami az adott napon belül bárhogyan változhat. 
  • Az egyiptomi charterjáratok tervezett menetrendje szinte mindig úgy alakul, hogy az adott járat 1 órával előbb száll le Budapesten, mint hogy visszaindulna az adott úticélra. Például: ha a járat 08:45-kor indul Hurghadára, akkor nagyjából 07:45-kor fog leszállni Budapesten. Európai járatok esetében pont fordított a logika.
  • Fontos információ, hogy a szállodai szoba és az ellátás csak 14:00 órától él az érkezés napján - maximum 12:00 óráig a távozás napján. Szállodai bejelentkezés és kijelentkezés tippek
  Legjobb egyiptomi last minute útjaink: Egyiptom ajánlatok
 2. Egyiptom beutazási szabályok, egyiptomi utazáshoz útlevél és egyiptomi vízum

  Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. Az útlevél igényléséről itt tájékozódhat: Útlevél igénylés
  Az egyiptomi beutazáshoz vízum szükséges, amely a helyszínen intézendő és fizetendő. Mi USA dollárt javaslunk pontosan vinni a vízumra.
  1. A kiindulási reptéren egyszerűen oda tudnak menni a bőröndökkel, útlevéllel és a kinyomtatott Utazási dokumentumokkal a check-in pulthoz. Tipp: a megfelelő check-in pultot úgy találja meg, hogy belépéskor felnéz a nagy, fekete táblára a reptér épületén belül, és ott ki lesz írva az indulási idő mellett az adott egyiptomi város neve és a hozzá tartozó check-in pult.
  2. A check-in pultnál mutassa be az Utazási dokumentumot és az útleveleket, majd adja le a bőröndöket. Ezután megkapják a beszállókártyákat. Lesz lehetőség a legtöbb esetben - ha csak nem nagyon a sor végén állnak, - akár ablak, akár folyosó mellé kérni magukat. A check-ines kolléga lehetőség szerint egymás mellé fogja ültetni Önöket.
  3. Így már a kezükben lesz a beszállókártya és már csak a kézipoggyász van Önöknél. Ekkor irány a biztonsági ellenőrzés. A biztonsági ellenőrzés után vásárolhatnak még kicsit a duty freeben, esetleg egyenek a reptéren, utána pedig menjenek a megadott kapuhoz. A kapu sorszámát megtalálja mind a beszállókártyán, mind az infó monitorokon. Figyeljen arra, hogy időben érkezzen a kapuhoz, mert a legtöbb kaput a gép indulása előtt 30 perccel már bezárják. 
  4. Élvezzétek a repülőutat, ami normál esetben 4 óra körül van, ha nincsenek köztes megállók. Köztes megálló esetén nem érdemes pánikolni. Bizonyos járatok úgy működnek, hogy vagy az odafelé úton vagy a visszafelé úton a gép leszáll még egy másik városban is, tehát például egy hurghadai gép megállhat mondjuk Sharm el-Sheikhben. Ez az utazás idejét nagyjából 1 órával növeli meg, ilyenkor 50 percig szokott állni a gép a köztes állomáson. Kiszállnak az oda érkező utasok a gépből, és beszállnak az innen induló utasok. Önöknek itt maximum a tranzitba kell kiszállniuk, és vissza, de a csomagokkal nem kell bajlódniuk, és nem kell átszállniuk más járatra sem. A legtöbb gép persze nem így repül, hanem simán mondjuk Budapest - Hurghada, majd Hurghada - Budapest vonalon. Ezt csak azért írtuk le, mert előfordulhat egy köztes megálló, de ettől nem szabad pánikba esni, mert összesen ennyit jelent. 
  5. Leszállás után irány a Bank feliratú ablak. Itt tudják megvenni a vízumot, amelynek ára 25 USD/fő. Érdemes erre pontosan vinni az összeget. Sharm el-Sheikhbe történő érkezés esetén választható ingyenes sínai vízum is. Ezekről mind tudunk részletes infót mondani, amikor foglal nálunk.
  6. Ha megvan a vízum, utána ki kell tölteni egy rózsaszínű lapot. Itt csak egy trükk van: a szálloda címéhez csak a szálloda nevét kell beírni. Utána ezt lepecsételik, és ellenőrzik az egyiptomi határőrök.
  7. Ezt követően Önök felveszik a szalagról a feladott csomagokat. Ami fontos, hogy ellenőrizzék, hogy minden rendben van-e a bőröndökkel. Ha problémát észlelnek, - például elveszett a csomag, eltörött a bőrönd, eltűnt valami a poggyászből, - akkor egyből vegyenek fel a helyszínen jegyzőkönyvet, mert később ezzel tudnak majd eljárni. De alapból ne aggódjanak, mert a bőröndök szinte kivétel nélkül rendben meg szoktak érkezni.
  8. Mielőtt kiérnek a reptér épületéből, ott lesznek mobilos cégek, pl. Vodafone, Orange, Mobilnil, ahol tudnak venni netkártyát nagyságrendileg 10 EUR összegért, hogy kényelmesen tudjanak netezni az egész nyaralás időtartama alatt. Ez a lépés persze nem kötelező, csak mi szoktuk javasolni.
  9. Utána pedig már mehetnek is ki az épületből, és ott várja Önöket az idegenvezető, aki megmutatja a transzferbuszt.
  10. A transzferbusz elviszi Önöket a szállodáig, ahol már csekkolhatnak is be. Előre ne tegyenek pénzt az útlevélbe, mert lehet, hogy alapból szuperjó szobát kapnak. Elég majd utólag ezt megtenni, ha esetleg jobb szobát szeretnének. Innen már meg is kezdhető a felhőtlen és jól megérdemelt pihenés!
 3. Egyiptom repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok

  • Budapest-Egyiptom között a repülési idő 3 óra 40-50 perc.
  • A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.
  • Kézipoggyász lehetséges tartalmával kapcsolatban a bud.hu oldalon talál bővebb információt.
  • Előzetes becsekkolás és helyfoglalás nem lehetséges és nem szükséges.
  Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le: EgyptAir, Smartwings, FlyEgypt, WizzAir, AirCairo vagy egyéb légitársaság. FONTOS! Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de megtörténhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek. A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk. A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.
  Egyiptomi útjaink első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik. Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
  A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen a Lost & Found pultnál, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 4. Egyiptomi fakultatív programok, kirándulások

  • Az egyiptomi fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni, kivéve a búvárkodást és a tengeri programokat.
  • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
  • A fakultatív programok helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő), tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
  • Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Toursszal a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.
  • Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk, minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.
  • Az egyiptomi partner utazási iroda fenntartja a program- és árváltoztatás jogát.
  • FONTOS! A nagymértékű infláció miatt a fakultatív programok tájékoztató jellegű árai akár jelentősen emelkedhetnek előzetes értesítés nélkül. Emiatt javasoljuk utasainknak azt, hogy ráhagyással vigyenek költőpénzt.
  • Elsősorban euróban javasoljuk vinni a fakultatív programokra szánt pénzt, készpénzben.
  • Bankkártyás fizetésre szinte biztosan nincs lehetőség a kinti partnerünknél. 
  • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen az idegenvezetőnél kaphatnak.
  • A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, ebédek, italok kikötői illeték) nem tartalmazzák.
  • Felhívjuk a külföldre, elsősorban az Európán kívülre utazó magyar állampolgságú Utasok figyelmét arra, hogy Egyiptomban nem fogadják el a 2006 előtti euró és dollár bankjegyeket! Az utas felelőssége és kötelessége tájékozódni, arról hogy milyen pénzt és milyen érvényességű bankjegyet lehet felhasználni adott országban. Ennek elmulasztása miatti minden kártérítési felelősséget az utazási iroda kizár. 
 5. Egyiptom gyerekkedvezmény

  Gyerekkedvezmény a legtöbb esetben csak akkor nyújtható, ha a gyerek két felnőttel egy szobában pótágyon lesz elhelyezve. Az 1 felnőtt + 1 gyerekkel foglalás esetében a felnőtt részvételi díja nem az akciós ár, hanem egy speciális felnőtt katalógus ár, erről érdeklődjön irodánkban.  Ha ilyen szobát rendel, akkor vagy ezzel a magasabb felnőtt katalógus árral vagy 2 felnőtt akciós árral igazoljuk vissza, mindig azzal, ami kedvezőbb az utasnak. A kalkulátor mindig az akciós árral számol, ezért az 1 felnőtt + 1 gyermek szoba esetében a visszaigazoló mailben küldjük az aktuális árat.
  Bizonyos esetekben a felnőtt ár olcsóbb, mint a gyerek ár, de partnertől függ, hogy ez esetben felnőttáron foglalható-e a gyerek. Erről érdeklődjön irodánkban a konkrét út kapcsán.
 6. Telefonhívás és internetezés Egyiptomban

  • Hívás Magyarországra: 0036 előhívó taggal.
  • Az egyiptomi telefonhívás extrém drága, 700-900 Ft is lehet percenként.
  • A szállodákban általában min. 3 percet számolnak fel külföldre történő telefonáláskor.
  • Mindenesetre ha Önnek biztosítása van, akkor mindenképp fel kell hívnia baleset és betegség esetén a kötvényen szereplő magyar számot, mert csak így tudja elérni a biztosítót. Ám éppen a magas percdíjak miatt fogja rövidre a mondandóját: mondja be a kötvényszámot, a szállodája nevét és röviden foglalja össze a panaszát. 
  • Mobiltelefon az országba bevihető, és többnyire működik is.
  • Egyiptomban szinte minden szállodában elérhető wifi, de szinte mindenhol lassú és rossz minőségű. 
  • Ügyeljenek arra, hogy érkezéskor már a repülőgépen kapcsolják ki a roamingot és a nethasználatot, mert extrém drága a kinti netezés hazai tarifával.
  • Mi javasoljuk a netkártya megvételét Egyiptomban egyből érkezéskor a reptéren.
   • A netkártyás standok (pl. Vodafone, Mobinil, Etisalat és Orange) a reptéren a csomag felvétele után találhatók, mielőtt kiérnének a reptér épületéből. 
   • A netkártyát független telefonba SIM-kártyaként helyezhetjük el, és akkor egész héten lesz normális internetünk.
   • 10 euró körüli áron tudnak venni kb. 10-20 Gb adatmennyiséget, ami a legtöbb esetben kitart a nyaralás végéig.
   • Vásárláskor elkérik és lefénymásolják általában az útlevelünket, ezen ne lepődjünk meg - csak figyeljünk rá, hogy a végén véletlenül ne maradjon ott az útiokmányunk. 
   • A netkártya van, hogy pár percen belül aktív lesz, de van olyan is, hogy el kell telnie egy kis időnek az aktivációhoz. 
   • Bár evidens, de számoljanak azzal, hogy ha kiveszik a magyar SIM-kártyájukat és annak a helyére berakják az egyiptomi SIM-kártyát, akkor Önök nem lesznek elérhetők a saját magyar telefonszámukon. 
   • Ha Önnek dual SIM-es a telefonja, tehát 2 db SIM-kártya is elhelyezhető benne, akkor fokozottan ügyeljen arra a telefonja Beállításainál, hogy biztosan az egyiptomi netkártyáról netezik majd. 
   • Amennyiben többen neteznének ugyanarról a kártyáról, ez megoldható. Vigyenek egy régi, független telefont és állítsák be hotspotként. Ez esetben csak két dologra kell ügyelni. Egyrészt állítsanak be jelszót, hogy ne használja más az Önök által létrehozott wifit. Másrészt pedig vigyenek extra töltőt ennek a régi telefonnak. 
   • Ha a nyaralás közben új netkártyára lenne szükségük, a belvárosban lévő Vodafone, Orange stb. boltokban tudnak újat venni.
   • A szállodákban általában jóval drágább a netkártya, ezért még ha Ön nem is belvárosi vagy belvároshoz közeli szállodában lakik, a legtöbb esetben még akkor is érdemes lehet betaxizni vagy (a hurghadai régióban) beüberezni a belvárosba, hogy egy szaküzletben vegyen netkártyát. 
 7. Szállodákkal kapcsolatos fontos információk

  • A csillagszám, tehát a szálloda besorolása nem színvonalat, hanem felszereltséget jelöl!
  • A kategória-besorolás a szállodáknál nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. 
  • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült, amely nem feltétenül egyezik meg a magyar besorolással.
  • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
  • Hatalmas eltérés lehet két ugyanolyan kategóriájú szálloda között, ezért javasoljuk utasainknak, hogy FOGLALÁS ELŐTT tájékozódjanak alaposan a kiválasztani kívánt szállodáról a nemzetközi utazási értékelő oldalakról. Utólag költséges, és nem is mindig lehetséges a szállodát módosítani. 
  • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem megfelelő.
  • Az élet a nyaralóhelyeken gyakran az utcán zajlik, sokszor a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba.
  • Az autó- és motorbicikli forgalom is behallatszódhat.
  • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek, esetleg a szállodán belül is lehetnek fejújítások. 
  • Bizonyos szállodákban a széliránytól függően előfordulhat, hogy zavaró a le- és felszálló repülőgépek zaja.
  • A megrendelt szálláshely környezetében vagy a hotel egyes részeiben építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.
  • Egyiptomhoz hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is.
  • Az egyiptomi higiéniai gyakorlat nem mindig egyezik meg az európai színvonallal.
  Sajnos minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ez időnként itthon kiderül, időnként a helyszínen. Bővebben
  • A szobák kiosztása mindenkor a szállodavezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.
  • Szobaszámra foglalni lehetetlen. 
  • A szobára vonatkozó speciális kívánságok csak utaskívánságok, ezeket garantálni nem tudjuk.
  • Ha Ön egy speciális szobatípust foglal, tehát például tengerre néző szobát - akkor Önnek pontosan olyan típusú szobát is kell kapnia.
  • Az oldalról tengerre néző és tengerre néző szobák esetében belelóghatnak tárgyak a kilátásba. 
  • Közvetlen medencekapcsolatos szobák Egyiptomban kiskorúak részére nem foglalhatók biztonsági szempontból.
  • A minibárból történő fogyasztás a napi 1 palack bekészített vízen felül általában fizetős. 
  • Egyágyas szoba a legtöbb esetben egy normál 2 fős szoba, amelyben az 1 fő egyedül kerül elhelyezésre. 
  • Kétágyas szoba lehet két különálló ágy, franciaágy vagy összetolt 2 db egyágyas ágy. Erre irodánknak nincs ráhatása.
  • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik.
  • Négyágyas szobák foglalására is van lehetőséges kivételes esetekben, ilyenkor a szobában két pótágy is elhelyezhető. Ez azonban szűkíti a lakóteret.
  • 2 év alatt a legtöbb szálloda babaágyat biztosít, de ez nem kötelező. Ha nincs babaágy, a 2 év alatt csecsemő a szülők között alszik.
  • 2 év feletti gyerekeknek pótágy biztosított. 
  • A pótágy méretében, stílusában eltérhet egy normál 1 fős ágy méreteitől és stílusától.
  • A családi szobák a legtöbb esetben két légteres szobák, de ez nem minden esetben van így. Fokozott alapossággal érdemes erről foglalás előtt tájékozódni.
  • A szobában lévő berendezési tárgyak, törölközők, ágyneműk, függönyök, esetleges köntösök a szálloda tulajdonát képezik. 
  • A szállodának nem kötelessége bekészíteni sampont, szappant és egyéb higiéniai termékeket a fürdőszobába, ezért mi minden esetben javasoljuk saját higiéniai termékek magunkkal vitelét. 
  • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.
  • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat legkésőbb 12:00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el.
  • Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van.
  • A korai érkezés, illetve késői indulás nem feltétlenül jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.
  • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza.
  • A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
  • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
  • Az all Inclusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni.
  • Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek.
  • Az all Inclusive ellátás az elutazás napján legkésőbb 12.00 órakor véget ér.
 8. Hivatalos nyelv Egyiptomban

  • A hivatalos nyelv az arab.
  • A nagyobb városokban és turisztikai központokban általában beszélnek angolul, franciául, olaszul és helyenként németül is.
  • Arab szótár: Arab szótár
 9. Egyiptom orvosi ellátás, egészség

  • Ha van biztosítása, akkor először a biztosítót kell felhívni a kötvényen szereplő telefonszámon!
  • A megfelelő higiéniás szabályok betartásával a legtöbb esetben elkerülhetők a diarrheás megbetegedések.
  • Vezetékes víz fogyasztása kifejezetten nem javasolt.
  Egyiptomban az utasok gyakran hasmenésre panaszkodnak. Mi nem vagyunk orvosok, de ettől függetlenül egy-két véleményt leírunk Önöknek:
  • AntinalAz ottani orvosok az Antinal gyógyszert nem minden esetben javasolják.
  • A készítmény gyártójának a honlapja itt tekinthető meg: www.amoun.com
  • Megkérdeztünk egy itthoni gyógyszerészt, aki ezt a tájékoztatást nyújtotta:
  • Az Antinalról, gyógyszerész szemmel. Ez NEM antibiotikum, hanem széles spektrumú antiszeptikum. antiszeptikum = élő szervezetet (pl. embert) fertőtlenítő szer. Széles spektrum = (erős egyszerűsítéssel) a baktériumok jelentős hányadát válogatás nélkül írtó hatása van. Az Antinal hatóanyaga a nifuroxazide. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem arab, hanem francia készítmény. Igen régi, és elég sok fejlett országban nem törzskönyvezett szer. Magyarországon nincs forgalomban nifuroxazid-tartalmú készítmény.
  • Mivel rendszeres szedése szinte a teljes bélflórát hosszabb időre tönkreteszi, ezért megelőzéskénti alkalmazása nem igazán szerencsés, de kevésbé káros mint ha antibiotikumot szedne csak úgy.
  • Az Antinál 12 darabos reális ára 2-3 euró. Egyiptomban a gyógysztertárban is alkudozni kell.
  • nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
  • melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
  • ne igyon csapvizet;
  • ne egyen meg olyat, amit nem kíván;
  • ne egye magát túl csak azért, mert all inclusive és mindent lehet;
  • mosson gyakran kezet és használjon kézfertőtlenítőt;
  • sokan esküsznek egy kis hazai pálinkára vagy más röviditalra napi 1-2x megelőzésként;
  • mások a citromos kávét javasolják;
  • bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!

  Az Antinal helyett

  Többen azt ajánlják, hogy ebben a két gyógyszerből együtt szedjen be a beteg napi 3x1-et és az úgy hatásosabb, mint az Antinál: Diax és Streptoquim.
  Ez a fenti írásunk egy harmadkézből vett értesülés, ezt ne vegyék tanácsnak, csupán leírtuk, hogy mi mit hallottunk kint a gyógyszerészektől. Baj esetén forduljanak a biztosítóhoz.

  Diax

  A Diax egy bélfertőtlenítő. Ennek a gyógyszernek a hatóanyaga ugyanaz, mint az Antinálnak.

  Streptoquim

  A Streptoquim egy hasmenés elleni görcsoldó. Ez egy antibiotikum, így ezzel csak óvatosan!

  Képek a gyógyszerekről

  Egyiptom utazás DiaxTreptoquim
 10. Egyiptom busztranszfer, taxi és Über

  • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy helyi képviselőink nem léphetnek be a repülőtér épületébe!
  • Érkezéskor az idegenvezetővel csak a vízum megvétele és a csomagfelvétel után, a reptér épületéből kilépve találkoznak.
  • Itt tudják meg, melyik transzferbuszra kell felszállniuk, illetve a buszon megkapnak minden szükséges információt.
  • Kirándulások alkalmával az országon belüli, hosszabb útvonalakon a buszok a biztonsági előírások miatt konvojokban közlekednek, ezért alkalmanként korai indulásokkal kell számolni.
  • A taxik Egyiptomban olcsók, de minden esetben ajánlatos előre megalkudni az árban.
  • Hurghadán, a Sahl Hasheesh-öbölben, a Makadi-öbölben, a Soma-öbölben és El Gounán Über is igénybe vehető. Mi ezt javasoljuk, mert itt előre látjuk, hogy mennyit kell fizetnünk.
  • Über Sharm el-Sheikhen és Marsa Alamon jelenleg nem elérhető. 
 11. Egyiptom klíma és ruházat - Mit vigyek és mit ne vigyek magammal?

  • Ruházat szempontjából áprilistól október végéig elegendő a nyári ruha nappalra és éjszakára is.
  • Novembertől márciusig hűvösek az éjszakák, ezért ajánlatos pulóvert és kabátot magunkkal vinni.
  • Ágynemű, törölköző, strandtörölköző minden szállodában biztosított.
  • Bár hajszárító a legtöbb szobában van, ezt vigyen magával, ha szüksége van rá.
  • Piperecikkeket is készít be a legtöbb hotel, de ez nem mindenhol jellemző, ezért mindig vigyen magával saját higiéniai termékeket.
  • A körutazások valamint a kirándulások alkalmával ajánlatos kényelmes cipő viselete, a váll és a térdek fedése.
  • A strandon fürdőcipő viselése ajánlott. A Vörös-tenger főként korallos, tehát nem homokos, mint mondjuk a Balaton.
  • Ahol szép korallos a part, tehát gyönyörű a víz alatti élővilág, oda érdemes búvármaszkot és légzőcsövet vinni eleve magunkkal, de legalább egy úszószemüveget. 
  • Télen mi javasoljuk a rövid búvárruha viselését, mert decembertől február végéig a Vörös-tenger 21-23C fokos. 
  • Ne felejtsék otthon a fürdőruhát, a naptejet, a fejfedőjüket és a napszemüvegüket.
  • Drónt ne vigyünk, mert egyértelműen tilos és el fogják venni a megérkezéskor a reptéren és akár börtönbüntetés is járhat a drónozásért. Ugyanez igaz a kamerákra és a profi filmrögzítési eszközökre Az Egyiptomi Légiközlekedési Törvény 46. cikk 8.) szerint:„A Polgári Légiközlekedési Hatóság engedélye nélkül nem lehet pilóta nélküli repülőgéppel repülni az állam területén. Minden esetben tilos a pilóta nélküli légi jármű használata a légi és légi közlekedés szabályai szerint." 
  A fent felsorolás csak tájékoztató jellegű, a pontos beviteli szabályokról az Utasnak kötelessége tájékozódni az egyiptomi követségen, még az elutazás előtt
 12. Árak, vásárlás és borravalók

  A szállodákban egy helyi sör kb. 3,- €, egy pohár helyi bor kb. 4,- €. Általában csak eurót, dollárt vagy kártyát fogadnak el. Egyiptomi vásárlás
  Szinte minden szolgáltatás után elvárják a borravalót, a kirándulásoknál, körutazásoknál pedig kötelező jellegű. Kb. 20-25,- € / hét összeggel számoljanak bakisként.
 13. További fontos információk Egyiptomról

  • A múzeumokban és a síremlékekben nem szabad fényképezni és filmezni, valamint tilos a hidak, kikötők, repülőterek és katonai létesítmények fotózása is.
  • Egyes látványosságoknál a kamerák és fényképezőgépek használatáért bizonyos összeget kell fizetni.
  • Drónt és profi kamerákat engedély nélkül tilos bevinni az országba!
  • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy Egyiptomban a péntek hivatalosan munkaszüneti nap.
  • A Ramadán időszakban bizonyos szolgáltatásokban kisebb fennakadások lehetnek. Egyiptomi ünnepek.
  Cím: 29, Mohamed Mazhar St., Zamalek, Cairo, Egypt 11211
  Előhívó: 20 2
  Telefon: 2735 8634, 2737 0019
  Fax: +20 2 2735 8648
  Misszióvezető: Kovács András
  Email: mission.cai[at]mfa.gov.hu
  A konzulátus elérhetősége: consulate.cai[at]mfa.gov.hu
  Változó.
  Van, amikor megegyezik az egyiptomi idő és a magyar idő, de van, amikor 1 vagy 2 óra az eltérés, mert más az óraátállítás, mint itt.
  Javasoljuk, hogy írja be a Google keresőbe a "Cairo time now" kifejezést, és egyből látja is az aktuális kinti időt. 
  220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben beszerezhető. Felhívjuk figyelmét, hogy a szállodai szobákban nincs mindig elegendő konnektor az összes elektronikai eszköz töltésére, ezért ha Ön nagyon sok elektronikus eszközt visz, akkor érdemes csomagolnia elosztót is.
  • Egyiptom hivatalos fizetőeszköze az egyiptomi font. Nézze meg ezt az oldalunkat: Egyiptomi pénz
  • Egyiptomi font kivitele az országból nem engedélyezett.
  • Emiatt itthon Magyarországon Ön nem is tud egyiptomi fontot váltani. Eurót vagy dollárt vigyen magával.
  • Ha Ön kint vált egyiptomi fontot, mindenképpen őrizze meg a bizonylatot, mert csak ennek birtokában váltják vissza Önnek az adott pénzváltóban a megmarad egyiptomi fontot. 
  • A bankkártyákat nem mindenhol fogadják el.
  • A fakultatív programok szinte minden esetben csak készpénzben fizethetők: euróban, dollárban vagy egyiptomi fontban.
  • Egyiptomban magyar forint nem váltható és ezzel nem is lehet fizetni.
  • Egyiptomban a bankautomatákból kizárólag egyiptomi fontot lehet felvenni.
  • Mi nem javasoljuk a bankautomatából való készpénzfelvételt, mert nagyon magasak lehetnek a banki költségek, rossz lehet a váltási árfolyam és esetleg az automata elnyelheti a bankkártyáját.
  • A készpénzt a szállodai széfben javasoljuk tárolni. 
  • Inkább több pénzt vigyen költőpénzként, mint kevesebbet.
  Antikvitások, kagylók és korallok kivitele az országból szigorúan tilos - még akkor is, ha Ön blokkal tudja igazolni, hogy az adott tárgyat Ön megvette. Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítani. A büntetés nagyon magas lehet, akár börtön is járhat ilyesmiért.
  • Egyiptomban a turistaövezetekben kifejezetten jó a közbiztonság.
  • Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végigsétálunk.
  • A hölgyeknek a helyiek udvarolnak, de őket nem zaklatják.
  • Figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait, de nyugodtan hordhatunk rövidnadrágot, rövid szoknyát. 
  • A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget.
  • Az utcai lopás nem jellemző, sok helyen látható Tourist Police karszalagos rendőr, aki csak nagyon kicsit beszél angolul.
  • Egyiptomi helyzetről tájékoztatás illetve az ország besorolása a Külügyminisztérium honlapján olvasható.
 14. Kérdések és válaszok

  Első lépésként javasoljuk, hogy indulás előtt készítsen fotót a telefonjára az útlevélről. Ez nagyban megkönnyíti a későbbi ügyintézést.
  Ha megtörtént a baj, kövesse az alábbi lépéseket:
  1. Azonnal lépjen kapcsolatba a Kairói Magyar Nagykövetséggel telefonon (hivatalos ügyfél fogadási időn kívül a megadott ügyeleti mobil telefonszámon) és kérje az összeköttetést a konzullal.
  2. A magyar útlevél elvesztésének / ellopásának tényét késedelem nélkül jelentse be a legközelebbi rendőrségen, ahol ezt jegyzőkönyvbe foglalják. Ez a jegyzőkönyv fontos a hazatérési útiokmány kiállításához.
  3. A konzul telefonos tájékoztatása alapján keresse fel Nagykövetségünket a kért okmányokkal együtt, (fénykép, elvesztett útlevelének másolata, vagy bármely, a magyar hatóságok által kibocsátott fényképes igazolvány, esetleg személyazonosságát igazolni hajlandó magyar útitárs).
  4. Az újonnan kiállított Hazatérési úti okmánnyal fel kell keresni az Egyiptomi Belügyminisztérium ’Passport, Immigration’ osztályát, ahol az elveszett/eltűnt útlevélben eredetileg szereplő egyiptomi vízum alapján bevezetik az új okmányba – pótlólag -  az egyiptomi vízumot. E nélkül nem lehet kiutazni Egyiptomból!
  • Az egyiptomi vízum meghosszabbítása kizárólagosan az egyiptomi hatóságok döntési joga, ebben a követségünknek nincs, és nem is lehet befolyásoló szerepe.
  • A vízum lejárati dátumát általában 2 hét türelmi idő követi. Ha ezen időszakon belül sem sikerült a vízum érvényességének meghosszabbítása, akkor javasolt az Egyiptomból való kiutazás.
  • Magyar állampolgárok törekedjenek mindig érvényes vízum birtokában tartózkodni Egyiptomban.
  • Bátorítsa egyiptomi barátját/ismerősét, hogy ő maga tájékozódjon a magyarországi beutazás feltételeiről – hiszen ő igényel magyar vízumot, és nem a magyar állampolgár.
  Első lépésben érdemes tisztában lenni azzal, hogy Egyiptomban virágzik a szexturizmus, ami lehet nyílt tranzakció is, tehát az idősebb nyugat-európai hölgyek heti vagy havi apanázst fizetnek az egyiptomi férfiaknak a szexuális szolgáltatásokért.
  Emellett az is rendkívül gyakori, hogy ez a kapcsolat nem ilyen nyílt, és szerelmi becsapáson alapul. Ekkor a fiatalabb egyiptomi férfiak elcsábítják és szerelmet hazudnak az arra nyitott európai hölgyeknek, hogy cserében anyagi előnyhöz, bizonyos tárgyakhoz vagy az európai élet lehetőségéhez jussanak. 
  • Mi már rengeteg olyan történetet hallottunk, hogy az egyiptomi szállodai dolgozó friss szerelmétől az édesanya egészségügyi kezelésére kért pénzt.
  • Tényleg rengeteg esetben a fiatal férfi mobiltelefont kért tőle azért, hogy tarthassák a kapcsolatot a neten, miután a hölgy hazautazott.
  • Az is nagyon gyakori, hogy a következő utazásra az adott hölgy teljesen megpakolt bőrönddel utazik, farmeket és egyéb dolgokat visz ajándékba, majd hazafelé szinte teljesen üres a bőröndje.
  • Rengeteg olyan esetről is hallani sajnos, hogy a kis pénzű utas hónapokig spórol csak azért, hogy meglátogathassa az "ő Mohamedjét", majd amikor megérkezik, akkor Mohamednek hirtelen Kairóba kellett utaznia a beteg unokatestvéréhez.
  • Sőt, végső esetben olyan rémtörténetet sem egyet hallottunk már, hogy a szerelmi hazudozás valódi házassághoz vezetett, és amint betette a lábát az Európai Unióba az egyiptomi férfi, azon nyomban eltűnt. 
  Mindez persze nem zárja ki a valódi szerelem szövődését, de ez extrém ritka. Egy jól sikerült, romantikus tengerparti nyaralás természetesen elvezethet az anyakönyvvezetőig, de a folyamat közben a magyar fél minden kétséget kizáróan, tárgyilagos forrásokat és eszközöket felhasználva:
  • győződjön meg az érzelmek őszinteségéről és zárja ki annak lehetőségét, hogy más anyagi előnyhöz jutás és/vagy Magyarországra beutazási jogalap megszerzése volna-e a valós cél egy sietős házasságkötéssel,
  • ismerje meg párja családi körét, életviszonyait, tradícióit, vallási hátterét – és próbálja beleilleszteni saját magát ebbe az összképbe,
  •  győződjön meg párja egzisztenciális viszonyairól, és arról, hogy milyen elvárásai vannak a jövőben a magyar féltől a közös házasélet anyagi teherviselését illetően.

  Ha már a házasságkötés szándéka eldöntött tény lett a magyar és egyiptomi állampolgár között, akkor választani lehet a házasságkötés helyszínét illetően:

  ha Magyarországon terveznek házasságot kötni:
  • az egyiptomi fél folyamodjon magyar beutazó vízumért, majd:
  • a jóváhagyott magyar beutazó vízum és a magyar anyakönyvvezető által előírt információ, okmányok benyújtása révén köthető meg a házasság.
   
  ha Egyiptomban terveznek házasságot kötni:
  • a magyar fél tájékozódjon az Egyiptomban szokásos, különböző típusú házasságkötések gyakorlatáról,
  • a magyar fél tájékozódjon az Egyiptomban érvényes és hatályos rendelkezésekről a külföldiek hivatalos, államilag elismert házasságkötését illetően,
  • a magyar fél tájékozódjon arról, hogy a tervezett házasságkötésének milyen társadalmi, vallási, anyagi, családjogi és egyéb vonzatai lennének a jelenben, a közeljövőben, és közös gyermek(ek) születésekor, különös tekintettel arra, hogy ezek a hatások nemcsak Egyiptom határain belül fejtik / fejthetik ki hatásukat és utóhatásukat,
  • a magyar fél érdeklődjön a Kairói Külképviselet Konzuli részlegénél a hatályos magyar előírásokról arra vonatkozóan, hogy milyen feltételekkel, díjszabással, okmányok bemutatását követően állítható ki a ’Házasságkötési Tanúsítvány’ (Affidavit of Eligibility to Marry), amely előfeltétele a külföldiek hivatalos, államilag elismert házasságkötésének Egyiptomban.

  Megjegyzések:
  • egy Egyiptomban megkötött (bármilyen típusú) házasság ténye nem jelent sem előnyt, sem bárminemű kedvezményt egy esetleges magyarországi vízumkérelem benyújtásánál;
  • a Kairói Külképviselet jelenlegi információja és friss tapasztalatai szerint: a nem hivatalos (pl. ’orfi’) házasságot kötött külföldi állampolgár házasságkötése az egyiptomi hivatalos szervek által el nem ismert, ezért ez önmagában nem jogosít egyiptomi vízum vagy tartózkodási engedély igénylésére sem;
  • a Kairói Külképviselet jelenlegi információja és a legfrissebb egyeztető találkozói alapján: külföldi állampolgár egyiptomi állampolgárral hivatalos, államilag elismert házasságot  csakis az Egyiptomi Igazságügyi Minisztériuma égisze alatt működő, és általa kinevezett két közjegyzői hivatal valamelyikében köthet, melyek: Kairóban az Igazságügyi Minisztérium 4. emeletén, illetve Alexandriában a ’Manshia’ téri Közjegyzői Hivatalban találhatók. A hivatalos egyiptomi házasságkötési okirat arabul (csak arabul) készül. Minden más nyelven, más helyen, vagy bármilyen más szerv, vagy egyház által, vagy ügyvédi iroda vagy ügyvég által kiállított ’Házassági Szerződés’ (Marriage Contract, Official Marriage Agreement) nem számít hivatalosnak;
  • magyar és egyiptomi állampolgár közös gyermeke automatikusan örökli – az egyiptomi szülő révén – az egyiptomi állampolgárságot, akkor is, ha a gyermeknek történetesen csak a magyar születési anyakönyvi kivonata, illetve magyar útlevele van kiállítva. Az egyiptomi szülő neve és állampolgársága szerepel a közös gyermek magyar születési anyakönyvi kivonatában;
  • egyiptomi szülőnek joga van a saját útlevelébe bejegyeztetni gyermeké(i)t  – a jelenleg használatban lévő egyiptomi útlevelek kialakítása révén, illetve a jelenleg hatályos, hivatalos egyiptomi gyakorlat alapján. Ez a bejegyzés történhet függetlenül attól, hogy a gyermek(ek)nek más külföldi (pl. magyar állampolgársága (és útlevele) van a másik szülő révén, és arra való tekintet nélkül, hogy a másik külföldi (pl. magyar) szülő beleegyezett-e, és egyáltalán volt-e tudomása az egyiptomi szülő útlevelébe való bejegyeztetésről.
  • magyar bíróságok családjogi,  gyermek-elhelyezési kérdésekben hozott döntéseit illetően: ha a gyermek a magyar állampolgárságú félhez kerülne, – tapasztalataink szerint – az ilyen döntéseket egyiptomi területen nem sikerül érvényesíteni, és a gyakorlatban alkalmazni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyiptomi apa beleegyezése nélkül a gyermek külföldre (Magyarországra) történő utazása nem lehetséges.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.