info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Sharm El-Sheikh merülőhelyek

 1. Sharm El-Sheikhi merülőhelyekről bővebben

  A legérdekesebb és legnézettebb roncs a Sínai-félszigetnél. Egy angol rakományt szállító hajó volt, ami Észak-Afrikába szállított töltényeket, bombákat, katonai autókat - motorokat és ágyúkat a második világháború idején. 1841. október 6-án a kora reggeli órákban német bombázók eltalálták a hajó hátsó harmadát és elsüllyesztették. Az egyik bomba a lőszerraktárat találta el, aminek következtében 33 méterre süllyedt el a tenger mélyén. A rakodóterület és a kapitány kabinját is meg lehet merülni.

  Autók és motorok között lebeg az ember, illetve azok között a széndarabok közt, melyek a fűtőházból valók. A merülés általában csak a kora reggeli órákban lehetséges, mert túl erős az áramlat. A reggeli 7.30 körül néha már 10 hajó is sorakozik egymás mellett. Az első merüléskor a hajó elejét ajánlott megmerülni, míg a második merüléskor a hajó végét.
  Nemzetiség: angol
  Típusa: szállítóhajó
  Építési éve: 1873
  Elsüllyedt : 1876
  Helyzete: 15-29 méter mélyen

  A roncs kettétörve helyezkedik el 15 és 30 méter mélyen, csak 1977-ben találták meg. Ekkor a BBC dokumentumfilmet készített a hajóról, illetve az elsüllyesztéséről és ezután vált felkapott merülőhellyé. Mivel a hajó rakománya főleg fából és pamutbálákból állt és az elsüllyedése közben teljesen leégett, így a tenger alatti látvány csak a megmaradt vasvázat mutatja. A merülés a hajó óránál kezdődik, ahol néha krokodilhalakat is találkozhatunk. A hajóban beúszva tűzhalakat, skorpióhalakat, üveghalakat pillanthatunk meg, de érdemes a hajó közepéig bemenni, mert onnan látható a csodálatosan szép korallkert.
  A merülést a Shark Reef északi végén kezdjük, amit Anemone City-nek is ismernek. 12-20 méter mélyen található és mintegy balkon emelkedik ki a homokmező fölé. Nevét az ott található hatalmas anemone telepről kapta, melyek közt az elmaradhatatlan bohóchalak is megtalálhatóak. Ha elértük a 20 métert egy korallfal mellett merülhetünk lefelé. Láthatunk denevérhalakat, barrakudákat és körbe-körbe úszó makrélákat. Pár méterrel arrébb egy puhahomokú nyeregformájú részt találunk, mely elválasztja a Yolandát a Shark Reeftől. Ha nagyon figyelünk, a homokba elrejtőzve megpillanthatunk néhány kékpöttyös ráját is.

  A homokos szakasz egy másik merülőhely, a Yolanda Reef követi, melyet általában a Shark Reef-fel együtt szoktak megmerülni. Nevét egy 1980-ban elsüllyedt egészségügyi hajóról kapta, melynek rakománya, rengeteg vécécsészével, káddal és mosdókagylókkal, az egyik legérdekesebb merülőhely a Nemzeti park területén.
  Ez a merülés a kilátó alatti koralloknál kezdődik. Ha a 15 méteres mélységet elérjük, a jobb oldalon kisebb szakadékokat láthatunk tele rengeteg üveghallal, makrélákkat, barrakudákkal és cápákkal. Ha a fal mellett tovább merülünk, hatalmas gorgoniákat pillanthatunk meg az eldugott rejtekhelyeken. Még tovább merülve elérjük a nappali fényben jól látható barlangbejáratot és azon keresztül megyünk vissza.
  Sharm El-Sheikh Ras NazraniÁltalában áramlásos merülés jellemző erre a merülőhelyre. A merülés 6 méteren kezdődik egy homokos sekély területen. 12 méteren vörös anemone telep tárul a szemünk elé, az elmaradhatatlan bohóchalakkal.

  Továbbmerülve 27 méterig megint egy hatalmas gorgonian telepet pillantunk meg. A fal ezen oldalán az áramlás egy kicsit erősebb.
  A könnyűnek számító merülések egy stranddal szemben lévő homokos területtel kezdődik, ahol előbb egy barlang majd egy homokos lejtő követi. A homokmező közepén csoportban élnek a vörös tengeri csőangolnák. Ez a legnagyobb ilyen jellegű telep a Vörös-tengeren. Nem volt még olyan búvár, aki nem ámult volna egy ilyen gyönyörű látványtól.

  Az angolnák 18 méter és 50 méter között találhatók a tengerben, hosszúság pedig elérheti a 80 cm-t. Az angolnákat csak nagyon óvatosan szabad megközelíteni, mert nagyon félénkek és ha veszélyt éreznek elmenekülnek a homokba vájt mélyedésekbe.
  A merülés kezdetekor már 5 méter mélyen megtaláljuk az első barlang bejáratát, ami kb. 40 méter mélyen behatol a zátonyba, ha viszont a másik oldalról közelítjük meg, a bejárata 14 méter mélyen található. Délnyugat felé merülve pillanthatjuk meg a hatalmas korallzátonyokat, 18 méter mélyen pedig üveghal százaival találkozhatunk.

  Ugyancsak itt található egy 11-18 méter hosszú homoksétány, melyről a hely a nevét kapta. Gyakran lehet itt látni fehér korallcápákat és a makrélák mellett kékpöttyös rájákat is.
  A merülés 25-28 méter mélyen történik, hatalmas asztali korállok és gorgoniák közt. Mindenféleképpen érdemes felmenni 15 méterre, mert csodálatos piros és rózsaszín lágykorallokkal befedett fal mellett merülhetünk, mely fantasztikus látványt nyújt. Ha közelebb megyünk a falhoz, a kisebb mélyedésekben a makrovilág apró szereplőivel, meztelen csigákkal, rákokkal, tűzhalakkal találkozhatunk.
  Sharm EL-Sheikh Ras KatyA Temple merülőhelyhez hasonlóan ez is egy homokos terület, melyek korallzátonyai közt merülhetjük meg a helyet.

  5 méterről kezdődik a merülés és 16 méterig leérve számos üveghallal, vörös tűzhallal, krokodilhallal és kékpöttyös rájával találkozhatunk. Nem beszélve az asztalkorallokról melyek csodálatos látványt nyújtva koronázzák meg ennek a helynek a merülését.

  A hely továbbá nagyon alkalmas snorkelingre és ideális hely a még gyakorlatlan búvároknak is.
  A merülőhelyet nem olyan rég nyitották meg ismét a búvárok számára, így még mindig nagyon csodálatos és megdöbbentően szép a tengeralatti világ ezen a helyen. Hatalmas asztali korallok lepik el a tenger alját és a „legjobb a legjobbak közül” szlogennel is szokták jellemezni ezt a merülőhelyet a búvárok.

  Mivel áramlás nincs, vagy csak nagyon enyhe, így a kezdő búvároknak is alkalmas hely a gyakorlásra.
  A Temple merülőhely egy finom homokos öbölben található és az oszlopformájú korallzátonyairól kapta a nevét. Papagájhalak és vörös tűzhalak sokaságával úszhatunk együtt. Mivel az áramlás nagyon gyenge, így kezdőknek illetve éjszakai merülésre is alkalmas. 6-24 méter között helyezkedik el a homokfelszín, a merülés mélysége pedig 24 méter.
  A merülőhely előtt található egy világítótorony, ami a Tirán-szoros kezdetét jelzi a hajósok számára. Búvár szempontból a legérdekesebb látnivaló a 14 és 35 méteren található gorgonián-erdő. Hihetetlen méretű, formájú legyezőkorallok között búvárkodhatunk. Ezt követi kb. 14 méteren egy szivárványszínekben pompázó lágykorallokkal benőtt szakasz
  A merülés 7 méteren kezdődik és egészen 25 méterig tart, eközben hatalmas asztalkorallok és legyezőkorall mellett úszunk el. Ennél a merülőhelynél kicsi a sodrás, ezért kezdőknek is ajánlott. Bár a merülésünk legfeljebb 30 méterig tart, a korallkert egészen 110 méterig nyúlnak le.
  Sharm El-Sheikh AmphorasA merülés helyén 24 méter mélyen találunk egy vasmacskát és ha pár méter még megteszünk a homokos felszínnel párhuzamosan korallokat és amphoradarabokat találunk a 17 századból, melyet egy török kereskedőhajó hagyott ott. 30 méteren korallkertek mellett merülünk melyek 110 méter mélyre mennek le.
  A nevéből is sejthető már, hogy ez egy klasszikus falmerülés. A hajóról beugorva egészen 30 méterig süllyedünk és nincs más dolgunk, mint csodálni a rózsaszín színű korallok sokszínűségét. Ajánlott közelebb úszni a falhoz, belesni a kisebb hasadékokba, hogy az apró élőlényeket is észrevegyük, mint például a tisztítórákokat, csigákat. A fal egészen 180 méterig nyúlik le.
  Ezt a merülőhelyet leginkább partról megközelítve lehet megmerülni és a vízbe ugorva egyből egy 120 méter mély kanyont találunk magunk alatt. 30 méterig folyamatosan ereszkedve egy csodálatos korallerdő tárul a szemünk elé. 5méteren, mielőtt befejeznénk a merülést, egy barlang található számos halfajtával, tűzhallal, őrmesterhallal, bőrönd- és üveghallal.
  A gyönyörű sziklaformációi miatt tengeri kertnek is hívják. Két különböző irányú merülést lehet itt végrehajtani. Az elsőnél lemerülünk 30 méterig, ahol főleg korallokat, puha és keménykorallokat és egy barlangot találunk 14 méteren, melynek közelében hatalmas üveghal csoportokat pillanthatunk meg. A másik merülést csak nagyon jó időben ajánlott, mert erős az áramlás.

  Ha feltételek adottak, egy barlangig ereszkedünk le, melyet Katedrálisnak is neveznek a bejárati forma miatt. A legmélyebb pontja 45 méteren van, de a merülés csak 30 méterig van.
  A partról vagy hajóról is egyaránt megközelíthető, mivel eléggé gyenge az áramlás és közel van a parthoz, így teljesen ideális merülőhely. Élővilága nagyon változatos. Találkozhatunk krokodilhallal, kőhallal, bohóchalakkal és számos más halfaj egyedeivel. A merülés legmélyebb pontja a 30-35 méter mély kanyon, amit megmerülve indulunk vissza a hajóhoz vagy a partra.

  Merülésünk során tintahalakat, tűzhalakat is lehet találni és a hely tökéletesen alkalmas éjszakai merülésre is.
  Merülésünket egy homokos részen kezdjük, majd 10 méternél lemerülünk egy kanyonba, egészen 27-30 méterig. 18 méteren megpillanthatjuk a 1996-ban elsüllyedt Noose One hajó maradványait, köztük egy olajoshordót is. Természetesen itt is lenyűgöző a vízalatti élővilág sokszínűsége. Gorgoniák, tűzhalaj, őrmesterhalak, murénak társaságában búvárkodhatunk.
  Annak ellenére, hogy a legmélyebb pont a merülésünk során a 20 méter, a látvány mégis kárpótol minket. Hihetetlen színvilág tárul elénk. Agykorallok, lágykorallok sokasága, halak a szivárvány minden színében. Pillangóhalak, íjhalak, krokodilhalak, kékpöttyös ráják. A sziklák kisebb mélyedéseiben egy igazi makroállatvilágot fedezhetünk fel. Mindenszintű búvárnak ajánlott.
  Ez a zátony egy gyönyörű lagunát választ el a tengertől. Egy könnyen merülhető kevés áramlattal rendelkező hely. 8-15 méter között látható a hely szépsége, ahol asztalkorallok százai sorakoznak, megbújva köztük kisebb halak, rákok. De a murénáknak is remek otthont szolgáltat.
  Sharm El-Sheikh Thomas ReefAz erős áramlás miatt, ez a merülőhely csak gyakorlott búvároknak ajánlott. A homokos részt először egy lánykorallokkal övezett rész követi, majd 35 méteren elérkezünk a zátony keleti oldalán található kanyonhoz, amely utat nyit a több száz méteres mélységbe.

  Az állandó áramlásnak köszönhetően a víz alatti fauna nagyon változatos. Angyalhalak, sügérek, őrmesterhalak szinte mindig láthatóak, de a tonhal vagy a barrakuda sem ritka vendég errefelé.
  Hasonlóan a Tirán-szorosban található zátonyokhoz, ennél a merülőhelynél is fontos tényező az áramlás. Ezt a keskeny és hosszú zátonyt, szinte mindig csak a keleti oldalról lehet megmerülni. A merülés mindvégig 25-30 méteren történik, miközben fekete korall kolóniák mellett úszunk el. Talán ennél a zátonynál van a legnagyobb esélyünk, hogy cápákat lássunk. A szürke szirti cápa, a leopárdcápa, a pörölycápa gyakori látogatója a helynek.
  Két különböző merülési útvonalon lehet megmerülni ezt a zátonyt. Az első merülésnél 28 méter mélyen kezdődik egy hatalmas gorgonia telep, majd ezt követi egy homokos felszín, ami egészen a Woodhouse zátonyig húzódik. A merülés egyik látványossága a homokos területen elhelyezkedő tűzkorall telep. Mivel az áramlás itt is nagyon erős, csakis tapasztalt, haladó búvároknak ajánlott.

  A második merülési útvonalon egy világítótorony maradványait merülhetjük meg 18 méteren. A július és szeptember közti időszakban biztos, hogy láthatunk teknősöket és fehér uszonyú cápákat.
  Sharm El-Sheikh KormoranEgy 1963-ban épült Kormoran nevű szállítóhajó a rossz navigáció következtében 1984 augusztusában nekiütközött a Laguna Reef-nek és ezen a helyen süllyedt el. Ellentétben a többi hajóronccsal a térségben, ez a hajó a sekély vizekben feneklett meg, így a legmélyebb pontja is csak 12 méteren van.

  Akár sznorkellel is felfedezhető és körbeúszható a roncs és nyugodt körülmények közt, még a neve is leolvasható az oldaláról.

  A legideálisabb alkalom a megmerülésére, a nap délutáni része, mikor a tenger nyugodt, így a látótávolság még nagyobb.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.