info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Bulgária

Épp itt az ideje újra felfedezni Bulgáriát!

Bulgária akciós utazás, olcsó last minute nyaralás üdülés

Bulgária sokkal jobb, mint gondolná!

És nem ezért, mert a 80-as években kedvelt uticél volt!

Bulgária sokkal jobb, mint gondolná!
Република България
"Bulgária sokak szemében a mai napig az olcsó, egyszerű nyaralással egyelő. Igaz, hogy számos utasunk a kedvező ár és a nosztalgiázás miatt választja Bulgáriát, azonban több tanulmányúton is jártam itt az elmúlt években, és hatalmas a fejlődés! Új szállodák nyílnak, izgalmasak a bolgár konyha ízei és a tengerpart hosszan elnyúló, homokos. Irány Bulgária!"
István, munkatársunk

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Látnivalók
Kultúra
Ideje újragondolni az elképzeléseinket egy bolgár nyaralásról, ugyanis Bulgária ebben az évben az egyik legdivatosabb úticél lesz. Na, nem a retró életérzés miatt, hanem azért, mert az elmúlt két évtizedben folyamatosak voltak a fejlesztések, és ma már káprázatos luxusszállodákban nyaralhatunk Bulgáriában. A csodálatos bulgáriai homokos-tengerpart pedig bármely más ország tengerpartjával felveszi a versenyt, miközben az árak rendkívül kedvezőek. Különösen, ha last minute utat választ. Győződjön meg erről saját szemével: böngésszen akciós bulgáriai utazás ajánlataink között, és keressen minket, ha kérdése van vagy ha foglalni szeretne: (1) 785 8492!
Bulgária a Fekete-tenger partján fekvő állam Délkelet-Európában.

Bulgária éghajlata annak ellenére összetett, hogy az ország viszonylag kis területű. A mérsékelt övben található, jórészt kontinentális éghajlatú, a déli területei egy része pedig közelebb áll a mediterrán éghajlathoz.

Bulgária Fekete-tenger homokos tengerpartja kiválóan alkalmas üdülésre. A partvidék legnagyobb központjai: Várna és Burgasz, amelyek nemzetközi repülőtérrel is rendelkeznek. Ismert és kedvelt üdülőhelyei Napospart, Neszebar, Pomorie és Aranyhomok. Az üdülőturizmus mellett jellemző a gyógyturizmus, és a kulturális idegenforgalom is.
Bulgária éghajlatilag európai és ázsiai hatásokkal egyaránt rendelkezik, tengerpartján kellemes klímájával és változatos tájegységeivel vonzza az üdülni vágyókat. Végtelen hosszú, finomhomokos strandjai mellett találkozhatunk erdős dombságokkal, valamint az ország szívében magasodik a lenyűgöző Balkán-hegység. Az ország kultúrájában is keveredik a mediterrán lazaság és a keleties vendégszeretet. Bulgária mindenki számára páratlan nyaralást ígér. Akár egy fürdőzés a kristálytiszta tengerben, esetleg egy kávé az óváros egyik eldugott, kis utcájában vagy szórakozás a nyaralóközpontok lüktető éjszakai életében - mindenki számára felejthetetlen nyaralást garantálnak az itt eltöltött napok.
Várna Bulgária 3. legnagyobb városa, Plovdiv és Szófia után. A tengerparti várost Kr.e. a 6. században alapították meg görög és trák kereskedők és Odésszosznak nevezték el.

A római megszállások alatt Moesia tartomány legfontosabb kikötővárosa volt. A város virágzása egészen a 7. századig tartott, amikor az avar és szláv népek betörtek és elvesztette jelentőségét Odésszosz.

Mai nevét Várna a 11. században kapta és újra elkezdődött virágzása a bizánci korszakban. A mai időkben Várna fontos kereskedelmi és kikötői központ.
Város központjában található a fő sétáló utca a Knyaz Boris I., amin végig sétálva a Slivnitsa útra kerülünk. Innen már láthatjuk a tengerparti Primorszko Parkot.

Primorszko Park: a belváros közvetlen közelében a tengerpart mellett 8 km hosszú parkban a nagy melegben és kényelmesen sétálgathatunk. A 19. sz. végén Anton Novak kertépítő tervezte. A park a homokos tengerpart mellett van így tökéletes a strandoláshoz. Itt működik az Állatkert, Terrárim, Delfinárium és a Természettudományi Múzeum is.

Metropolit Simeon téren/városrészben találjuk Szűz Mária Mennybemenetele Katedrálist. Erről a térről indulnak az autóbuszok a külvárosba és a Várnában lévő látnivalókhoz és nevezetességekhez is.

Szűz Mária Mennybemenetel Katedrális: orosz minták alapján épült, Várna egyik legimpozánsabb egyházi épülete. 1880-ban egy odeszai építész tervrajzi alapján kezdték el építeni az ország 2. legnagyobb ortodox katedrálisát és az 1940-es évekre fejezték be. A falakon különböző freskókat láthatunk mint pl: Jézus bevonulása Jeruzsálembe, Jézus megkeresztelése, Utolsó ítélet, Szentlélek eljövetele vagy Mária születése.

Örmény templom: az egykori örmény negyedben találjuk, a templom bejárata felett mai napig is láthatjuk az örmény feliratokat. 1843-ban épült majd az 1990-as években szépen felújították. Azok az örmény menekültek építették akik, Törökországból települtek Várnába az üldözések elől. A templom mellett egy emlékkő van, amivel megemlékeznek az 1915-ös törökországi mészárlásra.

Római fürdő: Septimius Severus császár idejéből (kb. 2. század) fennmaradt fürdő romjai között sétálva mai napig láthatjuk, hogy hol volt az öltöző vagy a fürdőterem. A gazdagon díszített fürdő a 4. századig üzemelt - mivel a romló gazdasági körülmények miatt a váro smár nem tudta üzemeltetni. Évek alatta városlakók széthordták a márványlapokat és az értékes szobrokat valamint festményeket. A romokat 1906-ban egy osztrák tudós fedezte fel.
Szent Anasztász templom: ami a 17. században épült, közvetlenül a Római fürdő mellett helyezkedik el.
A Napospart Bulgária legnépszerűbb, nyugati színvonalú nyaralóhelye, melyet a 20. század közepén építettek Neszebar nyaralóváros mellett. Homokos, kék zászlós tengerpartja különleges homokdűnéivel 8 kilométer hosszan nyúlik el. Neszebár történelmi városa, a fekete tenger gyöngye egy félszigeten fekszik, és egy földnyelvvel kapcsolódik a szárazföldhöz. A 3 000 éves óvárost a Fekete-tenger veszi körül. 1983 óta a világörökség része, amelyet egyedülálló földrajzi fekvésével és építészeti stílusával érdemelt ki. Bulgária Napospartja nyaralás szempontjából a legfelkapottabb és legkedveltebb úti célja a kikapcsolódni vágyóknak. A 8 km hosszú és 150 méter széles, sekély finomhomokos Napospart egy igazi családi és gyermekparadicsom.

Napospart Burgasztól 38 km-re, található. Bulgária egyik legnagyobb üdülőközpontja. A 8 km hosszú, lassan mélyülő tengerpart minden korosztálynak kedvelt üdülőhelye, főleg a kisgyermekes családoknak.

Napospart sík területen fekszik, szemben az északi résszel. Neszebár közvetlen közelsége még csábítobbá teszi Napospartot.
A nagy szállodaválaszték, üzletek, éttermek teszik kellemessé nyaralását. Egész nap egy kis vonat közlekedik, mellyel felfedezhetjük az egész partot, az esti órákban élénk éjszakai élet kezdődik.

A vizisportok kedvelői is találnak kedvükre valót.
Bulgária másik nagyon kedvelt üdülőkörzete az Aranypart, melynek építése a Naposparttal egyidőben kezdődött. Nevét egy legendának köszönheti, mely szerint régen a kalózok rengeteg aranyat ástak el a parton, de bosszúból a vidék a kincseket homokká változtatta. Ez az aranyszínű homok nem csupán szép, de a legjobb minőségű is. A homokos tengerpart helyenként száz méter széles és négy kilométer hosszú egybefüggően.

Az Aranypart igen dinamikusan fejlődött az elmúlt években a turizmusnak köszönhetően, rengeteg szállás- és szórakozási lehetőséget kínálva. Bár az 17 kilométerre található Várna belvárosától, mára már gyakorlatilag egybeépült a várossal. Itt található Kelet-Európa legjobb aquaparkja, az Aquapolis, egy gyógyfürdő központ 22 szabadtéri és egy gyógymedencével, 120 féle gyógyászati kezeléssel, vagy az 1 321 hektáros Aranypart Természeti Park. A kultúra és történelem iránt érdeklődőknek érdemes felkapaszkodniuk az Alabzha sziklakolostorhoz, vagy ellátogatniuk a 30 km-re található Balchik palotájába és botanikus kertjébe.
Ez a bolgár üdülőváros mindössze 2 km-re fekszik Kranevotól, és 12 km-re Balchiktól, valamint 30 km-re Várnától. Albena egy bolgár női név, a város a nevét egész pontosan egy bolgár író, Yordan Yovkov egyik művének női főszereplőjéről kapta, akinek az ég elbűvölő szépséget adományozott.

Albenát kifejezetten üdülőváros céljára építették - az 1960-as évek végén, gyakorlatilag a pusztába. Így Albena számít az egyik legmodernebb bulgáriai településnek - nyugodt, csendes, rendezett hely - mindezek mellett nem mondható autentikusnak. Az építők egyedi, és egységes építészeti stílust hoztak létre, és annak ellenére, hogy a hely csak 40 éves, mára belvárosa, számos utcája, tere, és még saját tömegközlekedési hálózata is van. Ráadásul a hely csodás természeti szépségei se szenvedtek kárt.

Albenát különösen vonzóvá teszi 5 km hosszú, 150 m széles tiszta, finomhomokos tengerpartja, és a kristálytiszta tenger. Mivel az üdülőhelyet egy igen magas domb alá építették, és a közelben egy védett erdő, a Baltata is megtalálható, így a csodaszép tengerpart, és tenger mellett ezek a természeti képződmények is elbűvölővé, szinte paradicsomivá teszik a települést. Albena nem is olyan zsúfolt, mint sok más bulgáriai üdülőhely, az Aranyhomokhoz és a Naposparthoz képest csendesebb helynek számít. Kisgyermekes családok, párok számára ideális nyaralóhely, szebb partokkal mint a Napospart. Bulizásra kevésbé alkalmas.
Burgasztól 20 km-re északra, Neszebartól és a Naposparttól 18 km-re, délre található a 15 ezer lakosú Pomorie. Valószínüleg Kr.e. 4-5. század környékén alapították, Apollónia részeként. A tenger mellett a 8,5 km2 területű Pomorie-tó is a település vize: a sóstó fokozottan védett, 215 madárfaj otthona, az ókorban, gyógyhatása miatt "szent tónak" nevezeték. Így a tengerpart mellett, sokan a tóból kinyert iszap gyógyhatása miatt is látogatják a várost, amely iszapot felhasználják a város modern iszap-szanatóriumában, ahol a mozgásszervi betegségektől kezdve a bőrproblémákig több betegséget is gyógyítanak. Az építészeti emlékekről szólva: két 18-19. századi templom is nagyon jó állapotban van.

Pomorie egy kis település, viszonylag kevesebb szórakozási lehetőséggel (bár nyüzsgő, népszerű üdülőhelyről van szó), és látnivalók nélkül, azonban az árak itt alacsonyabbak, mint más bulgáriai nyaralóhelyeken. A vélemények megoszlanak róla, sokan rajonganak érte, de sokan rossz választásnak tartják átlagon aluli, nem annyira finomhomokos strandja és jellegtelen épületei, a tengerpart betonmólói, és a helyenként megtalálható szemét miatt. A szállás, és az étkezés is olcsóbban jöhet ki, mint más helyeken, és talán az alacsony árfekvésnek köszönhetően, sok magyar, és kelet-európai turistával lehet itt találkozni. Emelett Pomorie jó kiindulópont lehet bulgáriai kirándulásokhoz, és városlátogatásokhoz.
Európa egyik legősibb városa és a bolgár tengerpart egyik leglátogatottabb kirándulóhelye . Az Óvárost, amelyet egy keskeny földsáv köt össze a szárazfölddel, az UNESCO 1983-ban a világörökség részévé nyilvánította. A 2 négyzetkilométernyi félszigeten mintegy 41 templomot fedezhetünk fel. Művészeti élményt jelentenek a régi Neszebár bizánci stílusban épült lenyűgöző szépségű középkori templomai.

Az Óváros régi kikötője mellett az öblök sok kis strandot is rejtenek. A 4 kilométer hosszú strand a város déli részén található. A szórakozni vágyók az Újvárosban élvezhetik a pezsgő életet. A várostól pár kilométerre található Napospart, amit akár halászbárkával is meg lehet közelíteni. A sétányon található teraszos éttermek sült hal választéka egyedülálló. Neszebárban a parkolás nehezen megoldható, különösen az Óvárosi részen, amely a gépkocsi forgalomtól részben elzárt terület, ezért az ott lévő szállodákat és magánapartmanokat is csak annak tulajdonosaival történő egyeztetés alapján lehet érkezéskor és elutazáskor megközelíteni. A kocsikat egyébként a városban több helyen található fizető parkolókban lehet biztonságosan elhelyezni, 2-3 Euro/nap körüli összegért.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.