info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Egyesült Arab Emírségek

Luxus és csillogás

Egyesült Arab Emírségek last minute utazás olcsó nyaralás akciós üdülés

A gazdag Egyesült Arab Emírségek

A világ egyik legnépszerűbb úti célja

A gazdag Egyesült Arab Emírségek
دولة الإمارات العربية المتحدة
"Az Egyesült Arab Emírségeket a luxus és a csillogás jellemzi. Legfelkapottabb városa egyértelműen Dubai, de ezen kívül is akadnak bőven látnivalók Abu Dhabi vagy Ras Al Khaimah térségében. A szállodákban garantált a magas színvonalú ellátás és a vendégek kényeztetése. Az Egyesült Arab Emírségek mindenkinek tökéletes választás, akár gyerekekkel is, hiszen a Ferrari World vagy a Legoland biztosan életreszóló élményt nyújt még a felnőtteknek is. Keressen minket, jártunk már az Emírségekben személyesen!" 
István, munkatársunk

Minden amit tudni érdemes

Információk
Látnivalók
Az Egyesült Arab Emírségek az Arab-félsziget délkeleti részén, Délnyugat-Ázsiában található.Ez az ország tulajdonképpen hét emírséget foglal magában. Számunkra legjelentősebb Dubai és Ajman. Hihetetlen gazdagság csúcstechnológia és a sivatag jellemzi ezt a két helyet. És a csodálatos tengert el ne felejtsük említeni!

Az arab emirátusok 1971-ben hét önálló emírség összeolvadásával jött létre. Az utazási irodák az "ellentétek országaként" reklámozzák, amely tökéletesen illik is az emirátusokra. Hegyek, remek tengerpartok, sivatagok, oázisok teszik változatossá a tájat. A teveversenyek, a beduin piacok és Dubai duty free vásárlási lehetőségei pedig az iszlám életmódtól térnek el. Ha csak egyetlen országot akarunk felkeresni az Arab-öbölben, akkor válasszuk a legkönnyebb beutazást és a legfejlettebb turisztikai infrastruktúrát biztosító országot.

Egyesült Arab Emírségek vízum

Vízum nem szükséges. Az útlevél érvényességének idejéről kérjük, érdeklődjön a legközelebbi követségen. A Dubaiba utazók útlevelében nem lehet izraeli pecsét.

Figyelem!
Az utóbbi időben többször is hallottuk,  hogy a vízummentességi megállapodás ellenére több magyar állampolgár sem tudott belépni az országba vagy kilépésnél büntetést kellett fizetnie. Ez általában abból adódik, hogy a belépésnél és kilépésnél használt pecsétet csak az útlevélbe teszik be, de a számítógépes rendszerben nem vagy nem megfelelően rögzítik a dátumokat, ami túltartózkodást eredményezhet. Kérjük, ezért fokozottan figyeljenek oda, hogy valós ki és belépési dátum lett bepecsételve az útlevélbe, mert ebben az esetben a nagykövetségnek semmilyen eszköze sincsen a segítségnyújtásra. A beszállókártyát legalább 180 napig őrizzék meg.

Panaszt az Egyesült Arab Emírségek bécsi nagykövetségén tudnak tenni:
Cím: Chimanistraße 36., 1190 Bécs
Telefon: 00 43 1 368 1455
Fax: 00 43 1 368 4485
E-Mail: vienna@mofa.gov.ae

Országnév: Egyesült Arab Emírségek

Népesség: 2 083 000 fő
Kiterjedés: 82 880 km2
Elektromosság: 220 V, de angol szabvány szerintiek az aljzatok.
 

Egyesült Arab Emírségek fővárosa

Abu Dhabi
 

Lakosság

Helyi arab törzsek (20%), bevándorolt arabok (75%), iráni, pakisztáni, indiai (5%).
 

Hivatalos nyelv

Arab, de szinte mindenki beszél angolul.
 

Vallás

Muszlim
 

Időeltolódás

+3 óra a téli időszámításkor, +2 óra a nyári időszámításkor.
 

Pénznem

Dirham. 1 AED = 100 fil. Nemzetközi hitelkártyák széles körben elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.
 

Egyesült Arab Emírségek egészségügyi előírások

Kötelező védőoltás nincs. A vezetékes víz iható, mégis a palackozott víz fogyasztása javasolt.
Időjárás: A nyár nagyon forró. Májustól szeptemberig óriási pára és 40 fok körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén, csak a keleti parton és a hegyekben lehet ilyenkor elviselni az időjárást. Az év többi részén 25 fok körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősödik a szél.
 

Egyesült Arab Emírségek öltözködés

Könnyű, pamut illetve természetes alapanyagokból készült ruhák javasoltak. Télen is, nyáron is érdemes egy könnyű pulóvert vinni, mert a légkondicionálás miatt gyakran fázhatunk, este, a téli hónapokban (novembertől februárig) lehűl a levegő. Hölgyeknek a mélyen dekoltált, hátat, vállakat láttató, lenge öltözék nem javasolt. Topless tilos. Jó minőségű napszemüveg, magas faktorszámú napkrém, kalap, illetve sapka szükséges feltétel a strandolásnál. Alkoholfogyasztás: a mérsékelt italfogyasztás megengedett.
 

Egyesült Arab Emírségek étkezés

Az arab konyha a világ egyik meghatározó kulináris élvezete. Benne a különféle arab konyhák kavalkádjával találkozhatunk: libanonival, egyiptomival, marokkóival, igen elterjedtek a perzsa, indiai, távol-keleti konyhák is. A nemzeti vagy nemzetközi konyha megtalálható az utcai sütödékben vagy kisebb éttermekben és a legelegánsabb szállodák híres speciális éttermeiben is.
 

Egyesült Arab Emírségek közlekedés

Se belföldi repülő, se távolsági buszközlekedés nincs az országban, ezért az emírségek között csak taxival vagy bérelt autóval közlekedhetünk. Helyi járatok is kizárólag Dubaiban és Al-Ainban közlekednek. Van továbbá egy naponként közlekedő buszjárat Dubai és Muscat (Omán) között.
 

Egyesült Arab Emírségek vásárlás

Senki sem csodálkozik azon, hogy a gazdagságát a kereskedelemből szerző emirátusban egymást érik a boltok, bazárok, bevásárlóközpontok, és hogy az eladók természetesen a keleti világban már jól megszokott módszerekkel csalogatják a vevőket. Nem véletlenül választotta jelmondatául a helyi idegenforgalmi hivatal a "vásárlók paradicsoma" szlogent. Dubai egyik fő eseménye a március végi-április eleji "vásárlófesztivál", amikor a plázák még a megszokottnál is nagyobb attrakciókkal, műsorokkal, tűzijátékkal, gyermekprogramokkal versengenek a vásárlók kegyeiért.
 

Egyesült Arab Emirátusok történelem

Az Egyesült Arab Emirátusok (UAE), a hét emírség konföderációjából (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Ajman, Umm, Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah), 1971. december 2.-án alakult. Azóta az ország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gazdaság, ill. az élet minden területén.
 

Egyesült Arab Emirátusok Ünnepek, rendezvények

Az országban az iszlám vallás ünnepei a legnagyobb ünnepek. A ramadán ideje alatt napkeltétől napnyugtáig a hívők semmit sem érinthetnek a szájukhoz. Az egy hónapos böjtöt az Eid al-Fitr zárja. Ha a ramadán ideje alatt érkezünk az országba, legyünk nagyon figyelmesek, ne feledjük, hogy az emberek ilyenkor nagyon éhesek. A másik nagy ünnep, az Eid al-Adah, a mekkai zarándoklat idejét jelzi. A Próféta születésének napja és az iszlám újév szintén a nagy vallási ünnepek közé tartozik. A világi ünnepek közül az újév és a nemzeti nap (dec.2.) emelkedik ki.
 

Egyesült Arab Emirátusok Sportolási lehetőségek

Az ország a vízi sportok szerelmeseinek Mekkája, bár a legtöbb szolgáltatás csak a szállodákban megszállók számára elérhető. A sivatagi autókrossz rendkívül izgalmas, érdemes kipróbálni. Dubai remek golfpályákkal rendelkezik, de ide is csak a szállodák vendégei és a klubtagok mehetnek be.

Abu Dhabi

Szintén nem ódon épületeiről híres, az Al-Husn palota, vagy ahogyan a helyiek nevezik, az Öreg Erőd egyike a kevés 30 évesnél idősebb épületnek. A Női Kézművesek Központjában állandó kiállítás és vásár működik. A bazár nem vetekedhet a dubai bazárral, de azért érdemes felkeresni.
 

Dubai

Igazából két városból áll, Deirából és Dubaiból. A legjobb mód arra, hogy felfedezzük a várost, a motoros csónakbérlés, ezzel könnyedén körbehajózhatjuk a városrészeket. Habár Dubairól elsőként sokaknak a Burj Al-Arab jut eszébe, a város bővelkedik múzeumokban és egyéb látnivalókban, amelyekre érdemes időt szánni.
A Burj Al-Arab a világ egyik legkülönlegesebb szállodája, turisták számára csak engedéllyel látogatható, viszont a Jumeirah beach-ről remek kilátás nyílik rá.
A legérdekesebb látnivaló a World Trade Center, melynek tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. Rengetegen keresik fel a deirai aranybazárt, amely a legnagyobb ilyen piac a Közel-Keleten. A rengeteg bevásárlóközpont kedvező árakkal várja a vásárolni is szerető turistákat. Érdemes ellátogatni a Wild Wadi víziparadicsomba, amely rengeteg lehetőséget tartogat a szórakozni vágyók részére. Fontos szót ejteni a Jumeirah Mecsetről, szintén népszerű látnivaló, fontos imahely. A múzeumok közül a Sheikh Saeed House-ban fényképeken nézhetjük meg, milyen is volt Dubai az olajkorszak előtt, a Dubai Múzeumban pedig különböző kiállításokat tekinthetünk meg, olyan dolgokról mint népviselet, hadtörténet, gyöngyhalászat - hogy csak néhányat említsünk.
 

Sharjah

Az ország egyik legérdekesebb városa, mégis nagyon kevesen tudnak róla. Az Emirátusok legnagyobb mecsete, legérdekesebb régészeti múzeuma itt található, a gyerekeknek szórakoztató parkot építettek, a Természeti Múzeum a leglátványosabb az egész Öbölben, a bazár pedig méltó vetélytársa lehet a hasonló dubai intézménynek. Remek hely a város azok számára is, akik eredeti perzsaszőnyeget szeretnének vásárolni.
Belépéskor ugyan a beutazás célját nem vizsgálják, munkavállaláshoz azonban a munkáltató ("szponzor") által előzetesen beszerzett belépési engedélyre van szükség.

Felhívjuk az Emírségekbe munkavállalási célból beutazók figyelmét, hogy az országban elsősorban angolul kiválóan beszélő, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek, valamint bizonyos szakmák képviselői számíthatnak arra, hogy jól fizetett állást kapnak, amihez megfelelő lakhatási- és munkakörülmények járulnak. Egyéb esetekben az alábbiakra kell felkészülni:
Az elvégzendő munka eltér a sokszor csak szóbeli ígérvényben szereplőtől, szélsőséges esetben bűncselekménynek minősülő tevékenységre is vonatkozhat (például kábítószer-csempészet).

Szállást a beígért önálló lakás helyett un. „shared accommodation”-ben (szobánként akár több lakó), rosszabb esetben munkásszállón biztosítanak.
A munkaadó általában magánál tartja a munkavállaló útlevelét ezzel kiszolgáltatott helyzetbe hozva őt. Ez a gyakorlat nem törvényes, mégis elterjedt.
Turistavízummal munkát vállalni jogszerűen nem lehet. Munkavállalás esetén a kiutazónak már kell rendelkeznie a leendő munkaadó („szponzor”) által előzetesen intézett munkavállalási engedéllyel.

Előfordul, hogy a cég, amelyikkel a munkaviszony létrejönne, nem létezik, amivel a potenciális munkavállaló, aki a munkaközvetítőnek már kifizette a jutalékát, csak kiérkezése után szembesül.

Az egyébként liberalizált munkaerőpiaccal rendelkező Egyesült Arab Emírségekben szigorú szabályok betartása mellett lehetséges a munkavállalás (az összlakosság mintegy 80-85 %-a külföldi, akiknek a túlnyomó többsége munkavállaló, illetve azok családtagja). Felhívjuk a munkavállalók figyelmét a munkaszerződésükben foglaltak részletes áttanulmányozására, mert a későbbiekben minden vitás kérdést az abban leírtak szerint tudnak majd rendezni. Figyelem! Az illegális munkavállalás az országból való kitiltást vonhatja maga után!

Az elmúlt időszakban több olyan esetről értesültünk, amelyek során közvetítők nagy valószínűséggel fiktív állásajánlatokkal jelentős összegeket csaltak ki az Egyesült Arab Emírségekben munkát kereső magyar állampolgároktól. Az esetekben – melyek mögött jól beazonosítható a vélelmezett elkövetői kör – közös, hogy a konkrét állásajánlat életszerűtlen és az ahhoz kapcsolódó fizetés irreális, a közvetítő pedig minden esetben egy meghatározott (600 USD körüli) összeg mielőbbi átutalásához köti az érdemi ügyintézés megkezdését.
Az érzelemnyilvánítás különböző formái, mint például csókolózás vagy egyéb kölcsönös vonzalmat kifejező gesztusok börtönbüntetést, pénzbírságot vagy az országból történő kitoloncolást vonhatják maguk után. Hasonlóképpen büntetendő cselekmény a házasságon kívüli szexualitás, illegális a homoszexualitás és a házasságon kívüli együttélés. Szexuális bűncselekmény áldozatai részére javasolt – még a rendőrségi feljelentés és egyéb jogi lépés megtétele előtt – a magyar nagykövetséget felkeresniük konzultáció céljából. Sok esetben ugyanis a sértett felet is meghurcolják a helyi hatóságok.

Erősen javasolt az iszlám szokások és hagyományok tiszteletben tartása. Börtönbüntetéssel sújtható a topless fürdőzés, a nyilvános alkoholfogyasztás, a goromba gesztikulálás, a szerencsejáték (még pénzbeli tét nélkül is). A kisebb szabálysértések is több hónapon át tartó eljárást, kiutazási tilalmat, hatalmas ügyvédi kiadást vonnak maguk után. Az akár 3-4 hónapos kiutazási tilalom többször vezetett már állampolgáraink körében magyarországi munkahelyük elvesztéséhez.

A kábítószer-fogyasztás a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, több éves börtönbüntetéssel sújtandó. Még az országba történő beutazást megelőzően elkövetett, vizelet illetve vértesztből kimutatható kábítószer-fogyasztás is súlyos büntetőjogi következményt von maga után. A kábítószer csempészet és kereskedelem 25 év szabadságvesztéssel sújtható.

Kellemetlenség származhat a fényképezésből és filmezésből: nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását. Katonai létesítmények valamint stratégiai jelentőségű épületek (pl. állami épületek, nagykövetségek) fényképezése szigorúan tilos. A szabály nem betartása azonnali büntetést és őrizetbe vételt von maga után.

A Ramadán böjti hónap idején, illetve a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás. Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Ha valaki a szent hónap idején a helyiek szeme láttára eszik, iszik vagy dohányzik, a "szabályszegésnek" akár jogkövetkezményei is lehetnek.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.