info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Egyiptomi istenek

Egyiptomi istenek

Egyiptomi utazásunk során elkerülhetetlen, hogy ne hallanánk egy két szót illetve ne látnák képeket, papiruszokat az ókori egyiptomi istenekről.
 1. Egyiptomi istenek

  AMON: Théba főistene volt, neve rejtettet jelent. Férfiként ábrázolják két tollal a fején, kampósbottal és légycsapóval a kezében. Az újbirodalom idején Rá-val azonosították, mint Ámon-Ra, a nap istene, uralkodó istene Thébának és személyes istene a királynak. Szent állatai: a kos és a liba.

  ANUBISZ: Kezdetben sakál, később sakálfejű emberi formában ábrázolták. Kynopolisban (Közép-Egyiptomban) tisztelték elsősorban. A legenda szerint Ozirisz és Nephtisz fia volt. Anubisz a bebalzsamozás és a lelkeket az alvilágba szállító szellemek istene. A sírokat járta körül a Királyok Völgyében, azért tartották az ó-egyiptomiak a nekropolisz (Halottak Városa) őrzőjének.

  ATON: A napkorong istene, akit Ekhnaton idejében imádtak, azonban a fáraó halála után - Amon főpapjai és Ekhnaton közötti harc miatt - megszűnt a kultusza. Egy sugaras napkorongnak ábrázolják, melynek sugarai kezekben végződnek és az élet kulcsát (Ankh) tartják kezükben.

  ATUM: Heliopolis teremtő istene. Férfiként, néha kosfejjel ábrázolják a napkorongban.

  BASZTET: Macska istennő, kultuszának központja Bubasztisz városában volt a Delta vidéken. Általában barátságos istenségnek titulálják és a nap kedvesebb megjelenítési formájának.

  BÉSZ: Általában törpeként, vadállati megjelenéssel ábrázolják, ám tulajdonképpen egy jó isten, akinek a fő szerepe az volt, hogy a szülő anyáknak segítsen. Csúnya kinézetével ő üldözi el a gonosz szellemeket, és így a rémálmokat is.

  GEB: A földet jelképező isten, akinek a felesége Nút az égbolt istennője. Shu és Tefnut fia.

  HÁPI: A Nílus istene. Hermafroditának ábrázolják egy papírusszal és lótusszal a kezében, mely észak- és dél-Egyiptom egyesülését jelképezi. Úgy hitték, hogy egy sziget alatti barlangban lakik Asszuán környékén.

  HATHOR: Ő a szerelem, a zene és a boldogság istennője, Hórusz felesége. Legjellemzőbb megjelenési formái: nőalak tehénszarvakkal és -fülekkel. Később Ízisszel azonosították és Philae-ben, Ízisz templomában imádták, ám Hathor fő temploma Denderában volt. Később a görögök Afroditével azonosították, aki a szerelem istennője volt a görög mitológiában.

  HÓRUSZ: A Föld védőistene, sólyomisten, Ozirisz és Ízisz fia, Hathor férje. Jó természete miatt sok helyen imádták, de fő kultuszközpontja Edfu volt, ahol a nagy templomot neki építették a ptolemaioszi időkben. A Földön élő és azt védelmező istennek tekintették.

  ÍZISZ: Ozirisz felesége, és egyben testvére is, Hórusz anyja. Nevének ősi változata, Iszet. Mindig egy trónnal a feje fölött ábrázolják. Philae-ben imádták, ahol előszeretettel használta nagy varázstudományát férje, Ozirisz, majd később más élőlények és emberek gyógyítására is.

  KHNUM: Kosfejű, alkotó isten, aki saját teremtési mitológiával rendelkezett, ezért tartották nagy teremtő istennek - Amon, Ptah és Atum istenen kívül. Természetének köszönhetően nem volt olyan különleges hely, ahol imádták, de az Elephantine-szigeten igen széles körben tisztelték.

  KHONSZU: A hold istene holdkoronggal a fején. A thébai istenháromság harmadik tagja.

  MÁT: Az igazság istennője. Nőként ábrázolják strucctollal a fején. Õ játszotta a legfontosabb szerepet a utolsó igazságszolgáltatásnál, amikor a halott király szívét mérlegre tették a tollal szemben, hogy megnézzék, mennyire élt tiszta (bűntelen) életet.

  MÍN: A termékenység egyik istene, megjelenési formája is ezt bizonyítja, mivel erekciós állapotban lévő hímtaggal ábrázolták. Nagy szerepe volt az emberi faj kihalástól való megmentésében az istenek közötti nagy háború után (Hórusz és Széth között). Amon isten két tollával ábrázolták, vele azonosították, és úgy hivatkoztak rá, mint "Amon-Min.

  MÚT: Az istenek anyja, még a neve is ezt jelenti. Ámon - Théba nagy istenének - felesége. A luxori templom tartozott hozzá, itt tartották a híres, ősi újraegyesülési fesztivált (Opet) is.

  NEFERTUM: A hold és a lótusz istene, a memfiszi szentháromság harmadik tagja. Később a görögök Imhotepet, Szakkara építészét tekintették a memfiszi istenháromság harmadik tagjának.

  NEPHTIS: Ízisz és Ozirisz lánytestvére, Széth, a gonosz isten felesége. Bár Széth hitvese volt, mégsem rendelkezett férje gonosz tulajdonságaival. Anubisz anyjának is hitték, valamint a halottak egyik védelmező istennője.

  NEKHBET: Felső-Egyiptom védelmező istennője, a keselyű istennő. Királyok koronáján keselyűként ábrázolják egy kígyó társaságában, ami Alsó-Egyiptom védnöke.

  NÚT: Az égbolt istennője, Geb földisten felesége. Sírban fekvő meztelen nőként ábrázolják, akinek teste átível a föld felett. Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy ő nyeli le a Napot, hogy aztán hajnalban újra életet adjon neki.

  OZIRISZ: A túlvilág és a mennyország istene, Ízisz férje és testvére. Fehér ruhába tekert múmiaként ábrázolják, amint egy kampót és légycsapót tart a kezében, melyek Egyiptomban a hatalmat és az örökkévalóságot jelképezik. Az a híres mitológia járja körül, hogy testvére, Széth kétszer megölte, majd visszatért az életbe, ezért a legtöbb egyiptomi a feltámadás és a túlvilág isteneként tiszteli. Kultuszközpontja Abidoszban (ősi Buzirisz) volt.

  PTAH: Memphisz főistene, az univerzum teremtő istene, az építészet és a mérnöki tudományok istene. Úgy hitték, hogy szent napcsónakokat készít, melyekben a lelkek a túlvilágra juthattak. Felesége Szekhmet istennő.

  RÉ: Egyiptom legfőbb istene, heliopoliszi napisten. Mindig más istennel azonosították: Amunnal (Amun-Ré vagy Hórusszal (Ré-Harakti). Sok legenda és mitológia főződik a nevéhez. Kosfeje felett napkoronggal ábrázolták.

  RÉ-HARAKTI: A horizont Hórusza. Rével azonosították, ketten együtt ők voltak a Nap őrzői, miközben az keletről nyugatra vándorolt. Kosfejjel ábrázolják.

  SHÚ: A levegő istene, a heliopoliszi kilencek tagja. Felesége Tefnut istennő.

  SZEKHMET: Oroszlánfejű istennő, aki a Nap égető és pusztító forróságát jelképezi. ő a memfiszi szentháromság második tagja. Neve egy híres mitológiával, az emberiség elpusztításának mitológiájával kapcsolódik össze.

  SZÉTH: A szél és a vihar istene, Felső-Egyiptom ura. Testvére és gyilkosa Ozirisznek. Emberként ábrázolják, mely egy meghatározhatatlan állat fejével rendelkezik.

  SZILKET: Skorpió istennő. Gyakran nőként ábrázolják skorpióval a fején.

  SZOBEK: Krokodilisten. Egyiptomban mindenhol tisztelték, kifejezetten fontos Fajjum. Néha Széth istennel azonosították.

  THOT: A bölcsesség és az írás istene. Emberként ábrázolják íbiszmadárral a fején. A Halottak Könyvének a nagy részét ő írta és ő is jelen volt az utolsó ítéletnél Mát halljában.

  TEFNUT: A páratartalom és a víz istennője, Shu felesége, a Heliopolisz-i kilencek egyike.

  UADJET: Alsó-Egyiptom gondviselő istensége, a kobra istennő. Királyok koronáján ábrázolták Nekhpettel, Felső-Egyiptom pártfogójával, mely a király védelmét jelképezte.
   
 2. Galéria  AmonEgyiptomi istenek Amon


  AnubisEgyiptomi istenek Anubis


  BasztetEgyiptomi istenek Basztet


  HathorEgyiptomi istenek Hathor


  ÍziszEgyiptomi istenek Ízisz


  KhnumEgyiptomi istenek Khnum


  KohnszuEgyiptomi istenek Kohnszu


  MínEgyiptomi istenek Mín


  NefertumEgyiptomi istenek Nefertum


  OziriszEgyiptomi istenek Ozirisz


  Egyiptomi istenek Ré


  ThotEgyiptomi istenek Thot

  Képek forrása: Wikipédia / Jeff Dahl saját alkotásai
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.