Litvánia last minute olcsó akciós utazás, körutazás

Litvánia last minute olcsó akciós utazás, körutazás.
Litvánia legdélebben fekvő balti állam, a békés és kedves Litvánia igencsak bővelkedik természeti kincsekben.
A litvánok körében, főképpen vidéken, még ma is erősek a hagyományos babonák. Például azt tartják, hogy Karácsony szenteste az állatok beszédképessé válnak.
Tengerpartja érintetlen szépségű, látványát délen a Kur-földnyelv fehérhomokos nyúlványa teszi még különlegesebbé. Az ország közepe felé haladva buja erdők vigyázzák a tükörsima tükrű tavak vizét, a természet nyugalmát csak a színes faházak látványa töri meg. Litvánia fővárosa, Vilnius Európa egyik legnagyobb, összefüggő területű óvárosának ad otthont. Egymást érik itt a gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületek. De van itt KGB múzeum is erős idegzetűeknek, valamint Sör háza (Alaus Namai) száznál is több féle litván sörrel, ezért ezt célszerű városnézés legutolsó állomásának hagyni, hogy némi kóstoló is beleférjen a programba.Litvániába május és szeptember között a legideálisabb az utazás. Július és augusztus a legesősebb hónapok. Budapestről Vilniusba átszállással lehet eljutni. A repülési idő kb. 3 óra (átszállási idő nélkül).
Litvánia közbiztonság
Litvániában a bűnözés nem tér el érdemben a többi, térségbeli EU-tagállamtól. A külföldi állampolgárok elleni bűncselekmények jellegükben elsődlegesen vagyon elleniek, főként a turisztikai céllal itt tartózkodódókat érintik, mint pl. zsebtolvajlások, iratok ellopása. Ebben az esetben a magyar utazók számára szokatlan helyeken, mint pl. kávéházakban, éttermekben is történhetnek ilyen jellegű bűncselekmények. Előfordulhat, habár nem jellemző az erőszakos utcai rablás is. Az országon belüli közlekedés alapvetően biztonságosnak tekinthető. Egyéni utazók ellen előfordulhatnak ugyanakkor kisebb, főként vagyon elleni bűncselekmények. Különös elővigyázatosság szükséges a pihenőhelyek kiválasztásában, javasolt csak a megbízható, őrzött helyek használata.
Litvánia időjárás
Litvániában általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. A júliusban 19 °C, januárban -5 °C az átlaghőmérséklet, de nyáron akár 30 °C – télen pedig - 30 °C is lehet. Az eső bármikor eshet. Már októberben is havazhat és akár áprilisban is eshet a hó. A globális felmelegedés miatt a telek már itt sem olyan hidegek. A magyarok számára nem elviselhetetlen az időjárás, a gyakorlatban egy havi csúszásra kell felkészülni. Például a litván május olyan, mint a magyar április, az augusztus, mint a magyar szeptember. Júniusban 2 órával hosszabb, decemberben pedig 2 órával rövidebb a nappal, mint Magyarországon. Az esős szezon áprilistól októberig tart.
Litvánia hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák
2015. január 1-től Litvánia fizetőeszköze az Euró. A városokban minden komoly üzletben fizethetünk MasterCard, vagy Visa kártyával. A bankrendszert a skandináv bankok uralják: Swedbank, SEB, Nordea, DNB.
Litvánia autóvezetés
Litvániában a főutak minősége jó, a mellékutaké változó. Kis falvakba néhol földút vezet. Jelenleg nincs úthasználati díj. A sebességkorlátozás a városokban 50, a főutakon 90, a gyorsforgalmi utakon 110, autópályákon 130 km/óra. Vigyázni kell, mert a térképen autópályának jelzett utak néha csak osztott pályás gyorsforgalmi utak! Szintbeli kereszteződés, szintbeli U visszaforduló sáv, vagy buszmegálló lehet az úton! A leállósávban néha gyalogosok és kerékpárosok is közlekednek. A tompított fényszórók használata nappal is kötelező, városon belül és kívül, az év minden szakában. A litvánok néha túl gyorsan vezetnek. Sávváltáskor figyelni kell, mert a mögöttünk jövő nem mindig enged be minket. Néha fél kerékkel átcsúsznak a szembejövő sávba. A városokban nagyon sok a koccanásos baleset, különösen a körforgalmakban. Viszonylag sok a halálos baleset is. Ugyanakkor a gyalogátkelőket tisztelik, erre a magyar sofőröknek is figyelniük kell! Gyakoriak a közúti ellenőrzések, a rendőrök külföldi rendszámú gépkocsikat sem kímélik. Télen a mellékutakat nem takarítják. A közlekedés a letaposott havon folyik. November 1. és április 1. között kötelező a téli gumi! Sokan járnak szöges gumival.
Litvánia ételek, italok
A litván gasztronómiát két irányzat befolyásolta: a XIV.-XVIII.században élő kiváltságos főnemesi, köznemesi rétegek konyhája, az ólitván konyha és a XIX. sz. utolsó harmadára kialakult litván paraszti konyha, az ún. újlitván. Az ólitván konyha jellegzetes étele a litván borscs, a pelmenyi, a különböző libák, a vaddisznó sonka és a különböző méhészeti termékek. Az újlitván konyhára jellemző a sok előétel és a burgonyás-húsos, burgonyás-tejes, burgonyás-tojásos meleg második fogások fogyasztása. A baltikumi konyhák közül a litvánban a legelterjedtebb a fűszerhasználat, bár ez is csak főleg majoránnára, köményre, petrezselyemre, hagymára, kaporra korlátozódik. Nemzeti fűszernek tartják a köményt és a majoránnát. Cukrászkészítményeiket a litvánok mézzel és fekete borssal, illatos (jamaikai) borssal, citromhéjjal, szerecsendióval teszik még finomabbá. Ízletesek a helyi sörök is, a legnépszerűbb márkák a Švyturys, Utenos alus és Kalnapilis.
Litvánia utazás
A turzások sekély tengereken kialakuló hosszú, keskeny homoknyelvek, melyeket a hordalékot szállító tengeri hullámok alakítanak ki hosszú idő alatt. A Kurföldi turzás (még mindig hallok némi kuncogást!) is hasonlóképpen keletkezett jó ötezer évvel ezelőtt, bár a helyiek körében inkább egy kevésbé tudományos álláspont az elfogadott: a legenda szerint egy tengeri istennő, Neringa hordta ide kötényében a homokot, hogy megvédje a környék halászait a vad tengeri hullámoktól. A területen, melyet a Balti-tenger választ el a Kalinyingrád-öböltől, nagyjából fele-fele arányban osztozik Litvánia és az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrád. A homoknyelv 98 kilométeres hosszával a világ élmezőnyében van, néhol alig 400 méter széles, de a legkövérebb pontján is alig négy kilométer átmérőjű, és itt vannak Európában a legmagasabb (futó)homokdűnék - némelyikük a 65 méteres magasságot is eléri.
A mai Litvánia területe volt lengyel, cári orosz és szovjeturalom alatt. Függetlenségét többször kivívta, majd elvesztette. A terület történelmi cikkcakkjai erős összefüggésbe voltak azzal, hogy a litvánok együtt éltek más, nagyszámú népekkel, így lengyelekkel, ruténokkal, ukránokkal, zsidókkal, oroszokkal. A ma litván ember nemzeti öntudatát abban az összefüggésben érdemes érzékelni, hogy történelmük során soha nem érezhették magukat nemzeti függetlenségük dolgában annyira nagy biztonságban, mint most. Litvániában gyötrelmesen nehéz tárgyilagosan feldolgozni a 20. századi múlt fordulatait. Például azt, hogy a második világháborúban a náci Németország és a sztálini Szovjetunió közötti harcban litvánok hol, mikor, éppen hová álltak
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.