info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Hasznos tudnivalók a tervezett menetrendekről

Egy nyaralás esetén az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a tervezett menetrend. Mi a Dive Hard Toursnál az őszinte kommunikációban és a teljes tájékoztatásban hiszünk, ezért belemegyünk a kényelmetlen és nem olyan szimpatikus részletekbe is a következőkben. Ám ezt éppen azért tesszük, hogy ne érje Önöket csalódás. 

Legfontosabb üzenet

Mivel ez egy hosszú cikk, már az elejére betesszük a lényeget: "Ha Ön lát egy szimpatikus tervezett menetrendet, foglalhat az alapján, mert azért nem őrült módra szoktak ezek változni, de tudni kell, hogy fennáll a lehetősége a változásnak." Na de olvasson tovább, hogy elmagyarázzuk, miért ez a következtetésünk. Kezdjük is az elején!

Charterjárat vs. menetrend szerinti járat

  • CHARTERJÁRAT - Útjaink 90-95 százaléka charterjárattal megy. Ezek bérelt gépek, amelyet az adott utazásszervező bérel ki egy bizonyos időszakra, mondjuk május 1-től október 31-ig, hogy a héten egy napján vigyen egy adott úticélra embereket, és vissza is hozza. A charterek menetrendje minden esetben maximum tervezett menetrend, de az is bármikor és bárhogy változhat. Nagy előnyük, hogy itt nem kell külön fizetni - és a legtöbbször nem is lehet, - a fix ülőhelyért, szinte mindig egymás mellé fogják Önöket ültetni a gépen, benne van a feladható poggyász is 20-23 kg/fő méretben, valamint a kézipoggyász is. Előre nem kell becsekkolni.
  • MENETREND SZERINTI JÁRAT - Ezzel szemben vannak a sima menetrend szerinti járatok, amelyeknek előre van tervezett menetrendje, és azok rendszerint éppen akkor mennek is. Természetesen itt is előfordulhat menetrend változás, de ez jóval ritkább. Itt a poggyász mindig kérdés, gyakran csak a kis vagy maximum nagy méretű kézipoggyász van az árban, a feladható poggyász általában már fizetős. Fix ülőhelyért gyakran fizetni kell, hogy egymás mellé ülhessetek. Előre ajánlott vagy kötelező becsekkolni.
  • Van még egy extra kategória is, amikor az adott szervező lefoglal egy adott menetrend szerinti gépen helyeket, és ekkor általában benne van alapból poggyász és itt sem kell fix ülőhelyet venni - de nem ez a leggyakoribb megoldás.

Mi az a tervezett menetrend?

A tervezett menetrend mindkét esetben azt jelenti, hogy a jelen tudás szerint ekkor és ekkor fog indulni és érkezni a gép. A hangsúly a TERVEZETT szón van. Ön sehol nem fog olyan kifejezéssel találkozni, hogy "kőbe vésett, fix menetrend." Mert változhat.

Minden járatnak látni a tervezett menetrendjét?

Abból adódóan, hogy sokszor a menetrend csak nagyon ceruzás verzió, sok partnerünk egyszerűen nem ad meg tervezett menetrendet. Csak olyasmit ad meg, hogy 0:00-0:00. Így elkerülhető a csalódás.

Jó ötlet tervezett menetrend alapján foglalni?

Éppen ez a leggyakoribb kérdésetek minden alkalommal. A mi válaszunk az, hogy ha pontosan ugyanaz az ár, és már van tervezett menetrend 2 útra, akkor érdemes lehet azt választani, amelyik az adott pillanatban szimpatikus. Azonban három megjegyzésünk van ehhez:
  • Egyrészt ez az eset szinte soha nem fordul elő, mert az egyik vagy másik út szinte mindig drágább.
  • Másrészt pedig a szimpatikus menetrend is BÁRHOGY és BÁRMIKOR változhat.
  • Harmadrészt ugyanakkor a fenti következtetés talán a leghelyesebb: Ha Ön lát egy szimpatikus tervezett menetrendet, foglalhat az alapján, mert azért nem őrült módra szoktak ezek változni, de tudni kell, hogy fennáll a lehetősége a változásnak.

Gyakori kérdés: "Én úgy akarok indulni, hogy reggel 8:00-kor megy a gép és este 20:00-kor indul haza. Megoldható?"

A charters járataink esetében, tehát útjaink 90-95 százalékánál a válasz: NEM. Természetesen ez nem csak a mi útjainkra vonatkozik, hanem az ÖSSZES magyar utazási iroda kínálatának 90-95 százalékára. Hogy miért? A charterjárat jellegéből adódóan. A kibérelt gép elindul A pontból, leszáll B pontban, ott áll kb. 1 órát, majd B pontból visszaindul A pontba.
  1.  Ha innen indul a gép, például Smartwings - ami egy népszerű charter légitársaság, - akkor lehetnek igen ideális menetrendek, mondjuk kiindul a gép 14:00 órakor Egyiptomba, eltelik a 4 órás repülőút, ott áll a gép kb. 1 órát, és onnan indul vissza, este érkezik vissza. Sokan ilyenkor is panaszkodnak persze, hogy az első napjuk "elveszett", de erre a következő kérdésnél térünk ki.
  2. Ha nem budapesti indulású a gép, - hanem például egyiptomi, török vagy tunéziai a charteres légitársaság, - akkor is ugyanez a charteres gép logikája, de az adott gép az adott országból indul. Tehát ha van egy szuperül kinéző reggeli indulás, mondjuk 08:45-kor indul a gép Budapestről, és ez kiér 12:45-re mondjuk Egyiptomba, akkor ahhoz az egyiptomi illetőségű gépnek el kell előbb indulnia Hurghadából kora hajnalban, hogy megérkezzen Budapestre 07:45 körül, hogy aztán 1 óra alatt kiszálljanak az érkező utasok és beszálljanak az induló utasok. Ezt máshogy nem lehet.

Gyakori reakció: "Akkor így elveszítünk egy napot, ez igazságtalanság."

Megértjük, hogy ideális világban szeretne mindenki élni, de a fentiek miatt ilyenek a menetrendek. Ha Ön rövidnek érzi így a nyaralást, akkor foglaljon hosszabb időre, így lehet maximalizálni a kint töltött időt, és nem hőbörgéssel. Nem elegáns és nem lehet vele semmit elérni. Az első és utolsó nap utazási nap. A legtragikusabb menetrend úgy nézne ki, hogy az adott napon 23:59-kor indul a járat és az utolsó nap 00:01-kor indulna vissza. Ilyen úgysem lesz, de ez még belefér sajnos ebbe a meghatározásba. Az adott úthoz meg mindig egy adott tervezett menetrend tartozik, ezen módosítani sajnos nem lehet.

Akkor mi a tipp a tervezett menetrend kapcsán?

Egyértelmű: NE a tervezett menetrend alapján foglaljon. Változhat bárhogy és bármikor. Egy kedvező tervezett menetrend egy fillér plusz pénzt nem ér meg. Tényleg. A mi tanácsunk, hogy abból kell kihozni a maximumot, amit kint tölt az ember. Imádjuk mi is a jó tervezett menetrendeket, de még ha meg is valósul, akkor sincs olyan, ami mindenkinek megfelelő. Amin az egyik ember kiborul, - mert mondjuk nem szeret korán kelni, - annak a másik ember örül, - mert az övé lehet a fél kint töltött nap az adott nyaralóhelyen. Ha Ön lát egy szimpatikus tervezett menetrendet, foglalhat az alapján, mert azért nem őrült módra szoktak ezek változni, de tudni kell, hogy fennáll a lehetősége a változásnak.

Mit érdemes még ezzel kapcsolatban tudni?

Ami fontos lehet az érkezés és az indulás kapcsán, hogy a legtöbb szállodánál a becsekkolás 14:00 órától lehetséges, és a kicsekolás pedig 12:00 óráig meg kell, hogy történjen. Ezzel kapcsolatban rengeteg tippet összegyűjtöttünk itt: Szállodai bejelentkezés és kijelentkezés tippek

Konklúzió

Tudjuk, hogy ezek nem mind olyan tények, amit mindenki hallani szeretne, de attól még tények. Nem csak nálunk, hanem minden irodánál ez így van. De mi felnőttnek tartjuk az utasainkat, akik ezt fel tudják dolgozni. Mi abban hiszünk, hogy őszintén és részletesen elmondunk mindent, amire számítani lehet - és természetesen Önökkel együtt örülünk, ha a lehető legjobb és számotokra legideálisabb verzió valósul meg. 

Foglalás

www.divehardtours.com
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.