info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Tunézia

Megújult meseország, ahová 2001 óta járunk vissza

Tunézia last minute utazás, olcsó akciós nyaralás üdülés.

Épp itt az ideje újra felfedezni Tunéziát!

Finomhomokos tengerpart és megújult szállodák

الجمهورية التونسية
"2001 óta járunk Tunéziába, így ismerjük a terepet. Ha valaki igazán finomhomokos tengerpartot szeretne, akkor az ide jöjjön nyaralni! Le kell számolni azzal az előítélettel, hogy itt le kell vonni egy csillagot a besorolásból. A szállodák többségében eszméletlen jó lett az ellátás, a szobákat sok helyen felújították, és épült számos új hotel is. Tunézia újra egy álom, csak jól kell hotelt választani. Mi ebben örömmel segítünk!" 
Hendrik Nikoletta, munkatársunk

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Kultúra
Szótár
Tunézia évtizedek óta a magyar utazók egyik kedvenc úticélja - ahogy a miénk is! Hosszú évekig a tunéziai utak kedvező ára azt is mutatta, hogy a szállodák kinti színvonala gyengébb, és elterjedt itthon, hogya tunéziai szállodák színvonalából le kell vonni egy csillagot. Lehet, hogy ez régebben igaz volt, - bár a csillagszám sosem a színvonalat, hanem a felszereltséget jelentette, - azonban ez mára egészen biztosan téves elgondolás! A tunéziai szállodák többségét felújították, az all inclusive ellátás tényleg kiváló lett a legtöbb hotelben és a tengerpart pedig maradt olyan, amely mindig is volt: utánozhatatlanul szép. 

Íme a TOP 5 okunk, hogy miért rajongunk Tunéziáért! 
1. Tunéziai tengerpart - Aki járt már Tunézia bármelyik tengerpartján, az tudja, hogy miről beszélünk! A tenger valóban hihetetlenül finom homokos, sok helyen lassan mélyülő, és a homok színe már-már fehérbe hajló. Mahdia tengerpartja az egyik legkedveltebb, ugyanis itt van a legtöbb kagyló, amelyet gyűjteni is lehet, és hazahozni. Skanes részen, Sousse és Monastir között, a reptérhez közel található az egyik legszebb, igazán lassan mélyülő, homokos tengerpart. Sousse városban és Port El Kantaoui városrészben, ahogy Hammamet és Yasmine Hammamet, valamint Monastir városnál is gyönyörű homokos a tengerpart, bár nem mélyül extrém lassan, de nem is egyből mélyülős.  Djerba szigetén és Zarzisnál a mahdiaihoz hasonló a tengerpart.
2. Tunézia időjárás - Jártunk már Tunéziában a szezon elején, közepén és végén, valamint télen, januárban is, így személyes tapasztalat alapján tudjuk azt mondani, hogy a tunéziai időjárás mindig jobb, mint az itthoni. Májustól szeptember végéig szinte egész végig ragyogó napsütés várja az utazókat, de amikor most legutóbb október közepén utaztunk Tunéziába, akkor is az egy hétből csak 2 nap volt esős-borongós, a többi nap gyönyörű napsütéses. Május elején a tenger még kevésbé meleg, de május végétől-június elejétől egészen október közepéig pazar a tengervíz hőmérséklete. A május eleji és az október végi utazást azoknak ajánljuk, akik főleg városnézés és fakultatív programok miatt látogatnak Tunéziába, a köztes időszak pedig mindenkinek tökéletes.
3. Tunézia all inclusive ellátás - Tunéziában a legtöbb szálloda all inclusive ellátással várja az utazókat. Hogy ez mit jelent? Bőséges, svédasztalos reggelit, ebédet és vacsorát, napközben kisebb harapnivalókat, valamint a helyi alkoholos és alkoholmentes italokat reggeli utántól késő estig. Aki először jár all inclusive szállodában, annak mindig leesik az álla a gazdag választéktól! Arra azért készülni kell, hogy a tunéziai konyha fűszerezése némileg eltér az európai vagy magyar ízektől, de szinte minden szállodában törekszenek arra, hogy legyen nemzetközi a kínálat. Gluténmentes és laktózmentes étkezésre a legtöbb tunéziai szállodában nincs lehetőség, de vannak bizonyos hotelek, ahol valamennyire tisztában vannak ezekkel a fogalmakkal. Rengeteg szállodában van sertéshús annak ellenére, hogy muszlim országról van szó. Ami pedig tényleg pazar, hogy sok 5 csillagos hotel rengeteg hallal, rákkal és tengeri herkentyűval vár minket.
4. Tunéziai szállodák - A tunéziai szállodák között egyre több a valóban kiemelkedő minőségű luxushotel, amely az árazásban is tükröződik, azonban a kifejezetten kedvező árú tunéziai hotelek között is bőven találni igazán jó ár-érték arányú utazási ajánlatot. A mi kedvenc 4 csillagos szállodánk a Vincci Rosa Beach 4*, egyből a reptérnél, amelynek kifejezetten lassan mélyül a partja. A Vincci hotelek egyébként is a nagyon megbízható szállodák között vannak Tunéziában, bátran válogassunk közülük! Monastirban az egyik kedvenc hotelünk a Concorde Marco Polo 4*, amelynek zseniális az ellátása, igazán tiszta szálloda, és kiváló az elhelyezkedése. Tengerpartja széles, gyönyörű homokos. Ha belvárosi nyüzsgést keresünk, akkor Sousse központjában régi kedvenc, teljesen felújítva a Riadh Palms 4*. Igazán színvonalas 5 csillagos hotel a mahdiai Iberostar Royal El Mansour 5* és a Port El Kantaoui városrészen fekvő LTI Bellevue Palace 5*. Luxus kategóriában Port El Kantaoui egyik legjobb hotele a Concorde Green Park Palace 5*, Skanes részen az Iberostar Kuriat Palace 5*, Sousse központjában a JAZ Tour Khalef 5*. Bővebben erről érdemes a Legjobb tunéziai szállodák menüpontunkban olvasni, amelyet saját tapasztalat alapján állítottunk össze! 
5. Tunéziai látnivalók - Tunézia tökéletes úticél akkor is, ha történelmi és akkor is, ha természeti látnivalókat szeretnénk látni a nyaralás során. Mi 2001-ben vettünk részt a 2 napos Szahara-túrán, de a mai napig emlékszünk szinte minden részletre. E program keretében el lehet látogatni az El Jem kolosszeumba, a sósivatagba, a sivatagba, a Chebika-oázisba, a Star Wars filmek forgatási helyszínére és egy berber településre is. A másik legnépszerűbb tunéziai fakultatív kirándulás a Tunisz - Karthágó - Sidi Bou Said egész napos program, ahol szintén életre szóló élményekkel fogunk gazdagodni. Ha Tunéziában nyaralunk, mindenképp fedezzük fel az adott várost is, ahol vagyunk! Hammamet, Sousse, Monastir, Mahdia, Djerba és Zarzis városa mind sok látnivalót tartogatnak és persze vásárlási lehetőséget is. 
Irány Tunézia idén egy last minute nyaralás keretében! Egészen biztosan Ön is imádni fogja! 
Tunézia kínálja a legolcsóbb utak széles választékát, ha akciós áron utazna külföldre! El tudja képzelni, hogy egy last minute tunéziai út olcsóbb, mint egy átlagos wellness hétvége itthon? Akár hiszi, akár nem: ez így van. Fedezze fel Ön is a fátylak országát, ahol a csodás tengerpart, a bazár és a sivatag harmóniája minden utazót magával ragad. Tunéziai körutazás alkalmával megismerkedhetünk szinte egész Tunéziával, majd a körút végén kipihenhetjük magunkat a tengerparton. Irány Tunézia!

Esetleg nem nyaralást, üdülést, hanem tunéziai körutazást keres?
Itt felül a tunéziai tengerparti nyaralás, üdülés ajánlatokat talál, kattintson a képre!
Tunézia történelme tulajdonképpen a főniciaiakkal kezdődik, akik fejlett kereskedő birodalmat hoztak létre, és ehhez állandó kikötőkre volt szükségük. Így épült fel Utica, Sousse, Bizerta és Tunisz. Amikor az asszíriaiak lerohanták a főniciaiak szülőföldjét azok nyugat felé menekültek. A menekülés történetét örökíti meg a Dido-história. Elissa Pygmalion türoszi király húga volt. Férje Acherbas gazdagságát a király megirigyelte és ezért megölette. Elissa a király türoszi ellenfeleivel együtt elmenekült, előbb Ciprusra, majd Tunéziába. A letelepedő menekültek alapították Karthágót i.e. 814-ben. A helybéli uralkodó Iarbus beleegyezett, hogy annyi földet foglalhassanak el, amennyit egy bivaly irhájával be tudnak teríteni. Erre Dido emberei leölték a legnagyobb bivalyt, az irháját apró darabokra vágták, és szétszórták azon a helyen, amit ma Byrsa hegynek neveznek. Iarbus ekkor szemet vetett Dido-ra, de ő visszautasította a királyt, korckára téve emberei életét. Végül úgy oldotta meg a problémát, hogy a maga építette máglyára vetette magát. Az ezt követő évszázadokat mind a hajózás, mind a nyugat felé való terjeszkedés területén a görögökkel való versengés jellemezte. A karthágóiak a levantei vidéken honos, teraszos városépítészetet honosították meg, ami magyarázatul szolgál arra, hogy az Atlasz lejtői miért emlékeztetnek a libanoni hegyoldalakra. Az I. pun háború, i . e. 264-241, során főként tengeri ütközetek zajlottak Szicília körül. A tömegmészárlás a Byrsa-hegyen lévő Eshum-templomban zárult. Scipio leromboltatta Karthágót, helyét beszántatta és behintette sóval, hogy örökre terméketlenné váljon. Csak i. e. 46-ban épült újjá, amikor Julius Caesar Tunéziába telepítette seregét.

A Római Birodalom fennhatósága alatt megérkezett a kereszténység is. A megerősödőben lévő berberek legalább annyira a mohamedán hódítók útjában álltak, mint a bizánciak. A következő hadjárat 665-ben történt, de csak 668 és 670 között telepedett le a 150.000 arab behatoló. Ekkor alapították Kairouant, a későbbi nyugati hódítások kiindulópontját, az elkövetkezendő idők arab fővárosát és vallási központját. A berberek tömegesen tértek át az iszlámra, és sokat az arab hadsereghez is csatlakoztak. Ibrahim ibn El-Aghlab arab kormányzó fellépésével kezdődött az az időszak, amit a tunéziaiak Aranykorként emlegetnek. Ibrahim és utódai, az aglabidák 109 éves uralma alatt erődített medinák, ribatok, mecsetek és vízművek épültek. Az országban békét teremtettek, 827-ben meghódították Szicíliát, majd hatalmas birodalmat hoztak létre, mely keleten Egyiptommal volt határos, nyugaton pedig az Atlanti-óceánig nyúlt.

1134-ben normannok telepedtek le Jebrán. Az almojádák, akik Marokkóban képviseltek jelentős vallási erőt, megtámadták Tunéziát, így az ország az egész földközi-tengeri térségre kiterjedő Almojáda Birodalom része lett. 1519-ben V. Károlyt német-római császárrá koronázták, erre Franciaország szembefordult vele, és az ottomán törökök szövetségese lett. Tunézia közben a fokozatosan a közben idáig eljutó keresztény spanyolok és a mohamedán törökök közötti hadszíntérré vált, ahol a Barbarossa fivérek játszották a főszerepet. Végül 1535-ben V. Károly partra szállt Tunéziában, és július 14-én bevette Tuniszt. 1569-ben Eulj Ali vezetésével török seregek törtek be Algéria felől, és 1574-ben visszafoglalták a fővárost. 1702-ben egy új dinasztia, a Husszeinek vették át az irányítást, és egészen 1957-ig kitartottak.

1957. július 27-én Tunézia első független parlamentje a monarchia eltörlése mellett szavazott. A pénzügyi csőd elkerülhetetlenül a hosszú távú francia kölcsönöktől tette függővé az ország gazdaságát, így francia pénzügyi körök pozícióiknál fogva a kormányzásba is mindinkább beleszóltak. Az 1881-es és az 1883-as szerződésekben arra kötelezték a béget, hogy olyan reformot vezessen be, amelyet a francia gyarmatügyi miniszter javasol. Tunézia valójában gyarmattá vált. 1943-tól a nacionalizmus egyre nőtt. Bourguibát, aki ekkor már a Destour Párt vezére volt, száműzetésbe kényszerítették, és a tunéziaiak egyre eltökéltebben követelték a Franciaországtól való elszakadást. Bourguiba La Goulette-ba való megérkezésének napját, 1955. június 1-jét, azóta is a Győzelem Napjaként ünneplik, bár a teljes függetlenséget csak a következő évben sikerült kivívni. Az új köztársaság az első négy évben sok nehézséggel küzdött, amit főleg a franciák ellenállása okozott. A hatvanas években nem csak Franciaország, hanem az USA, a Világbank, Németország és a kommunista blokk országai is segítettek Tunéziának. Tunézia ma független köztársaság.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.