info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Isztambul utazás

Törökország kulturális központja

Last minute Isztambul olcsó, akciós utazás, nyaralás városlátogatás

Ezen az oldalon 2 szálloda közül választhat.

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Látnivalók
Szótár
Last minute, olcsó, akciós utazás, nyaralás városlátogatás. Törökország. Isztambul Törökország legnagyobb és legsokszínűbb városa, ahol végtelen sok látnivaló akad, így egy nap aligha elég az összes csoda felfedezésére. A két földrészen elterülő 11 millió lakosú nagyváros már az ókortól nagyon fontos szerepet töltött be. E tény bizonyítására elég, ha tudjuk a város két régebbi nevét: Bizánc és Konstantinápoly.
Amikor Isztambult még Konstantinápolynak hívták a római, majd bizánci birodalom időszaka alatt, földalatti ciszternák százai épültek az utcák és házak alatt, azért hogy tárolják a vizet. A legnagyobb és a legszebb az összes közül a Bazilika Ciszterna, amely nevét onnan kapta, hogy a nagy bizánci köztér alatt található. Ez a lenyűgöző szerkezet a több, mint háromszáz boltíves oszlopával - melyek tetejét korinthoszi vagy dór nagybetűkkel díszítik- olyan, mint egy palota, ezzel kiérdemelve modern becenevét is: „Elsüllyedt Palota".

A helyiek Yerebatan Ciszternaként (Földalatti Ciszterna) is nevezik a víztározót. A ciszterna I. Jusztiniánusz császár építtette i.sz. 532-ben annak érdekében, hogy biztosítsa a Nagy Palota és a szomszédos épületek vízigényét. A víztározó 140 méter hosszú és 70 méter széles, így tárolási kapacitása 100.000 tonna. A víztározó mennyezetét 336 márványoszlop tartja, amelyek mindegyike 9 méter magas, szabályos sorokba és oszlopokba rendezett. Sokuk ezen oszlopok közül régi építményekből származó anyagokból épült, amelyeket valószínűleg a birodalom számos részéből hoztak Konstantinápolyba, azokkal anyagokkal együtt, amelyeket a Hagia Sophia építésekor is felhasználtak. Talán a legszembetűnőbb látvány a ciszternában a mitikus szörnynek a Medúszának a két óriás feje. A Medúsza kőfejek a két oszlop lábazataként találhatóak a ciszterna északnyugati sarkában. Egyikük fejjel lefelé van elhelyezve, a másik pedig meg van döntve az oldalára. A furcsa elhelyezésük és a rejtélyes eredetük vonzza a látogatókat.

Azt mondják, hogy a fejüket azért helyezték el ebben a pozícióban, hogy megakadályozzák a Medúsza halálos tekintetét. Azonban az igazság ennél egy kicsit gyakorlatiasabb lehet – ugyanis ez az elhelyezés nyújtott megfelelő támogatást az oszlopoknak. Azután, hogy Isztambul elesett a török hódítás során 1453-ban, a törökök létrehozták saját vízi létesítményeiket a városban, mivel jobban kedvelték a folyóvizet az állóvíznél. A víztározót lezárták és feledésbe merült.
Csaknem egy évszázaddal később, amikor a holland tudós, Petrus Gyllius Konstantinápolyban a bizánci régiségeket kutatta, történeteket hallott arról, hogy a helyi lakosok vízhez jutottak azáltal, hogy vödröket eresztettek le az alagsorukban lévő lyukakba. Néha még halat is fogtak. Gyllius úgy döntött, hogy kinyomozza ezt és végül a területen lévő egyik ház alagsorából elérte a ciszternát. A felfedezése ellenére azonban a törökök nem óvták megfelelően a víztározót, így a hely később szemétteleppé változott. Egykor lehetséges volt bejárni a földalatti ciszternát egy kishajón, ahogy James Bond tette a 1963-as az Oroszországból szeretettel című filmben. 1985-ben a helyreállítási munkálatok közben mintegy 50.000 tonna iszapot emeltek ki a víztározóból, megemelt platformok épültek, amelyek a hajókat kiváltották. A ciszternát a nagyközönség előtt 1987-ben nyitották meg.
 • Isztambul Maraton EXPO
  08.2020. November
  Isztambul Maraton EXPO2020. November 08. 09:002020. November 08. 18:00
  Isztambul, Törökország (Ázsia)
  Egy napos esemény. Kezdetben a fő szándék egy maratoni rendezvény megszervezése volt. A történelem és a földrajz szempontjából egyedülálló város, Isztambul megérdemelte az egyedülálló maratonot. A pénzügyi és logisztikai problémák ellenére az Eurasia Marathon számára egy kezdeti projekt jött létre. A versenypálya az évek során háromszor változott, ezért a nyertes idők ezekben az időszakokban változhatnak. Jól ismert sportolók, mint például Ian Thompson és Terry Mitchell vettek részt az Eurasia Maratonon, amely szintén a török sportolók próbapályájává vált, akik közül sokan a nemzetközi versenyeken futottak.
 • Yapi Építész Kiállítás Isztambul
  01.2021. April
  Yapi Építész Kiállítás Isztambul2021. April 01. 09:002021. April 04. 18:00
  Isztambul, Törökország (Ázsia)
  A Yapi - Turkeybuild Isztambul a régió legnagyobb építési és építési anyagok és technológiák kiállítása. Kiállításra kerülnek a rögzítőelemek, beton-megerősítés és felszerelés, festék, lakkok és alkalmazás berendezések, szállítórendszerek (mozgólépcsők, felvonók), számítógépes szoftverek, csövek és szerelvények, üveg és átlátszó elemek, homlokzati burkolatok, tetőfedések, építés Gépek, hardver és kéziszerszámok, előregyártott elemek és tartozékok, világítás stb.
 • Nemzetközi Kohászati Kiállítás és Vásár Isztambul
  10.2021. June
  Nemzetközi Kohászati Kiállítás és Vásár Isztambul2021. June 10. 08:002021. June 12. 20:00
  Isztambul, Törökország (Ázsia)
  A kiállításon többek között a vas- és acéltermékeket, különböző, a kohászathoz kapcsolódó gépeket és termékeket találhatunk meg, mint például olvasztómedencéket, tűzálló anyagokat, öntő- és csiszológépeket, hőkezelő kemencéket, tesztberendezéseket, hengermű berendezéseket.
 • PETZOO Kiállítás Isztambul
  21.2021. October
  PETZOO Kiállítás Isztambul2021. October 21. 11:002021. October 24. 19:00
  Isztambul, Törökország (Ázsia)
  A Nemzetközi PETZOO állatoknak szánt termékek kiállítását idén hetedik alkalommal rendezik meg Isztambulban. Megtekinthetők: kutya, macska, egyéb szárazföldi állatok, madarak, halak kiegészítői és állatgyógyászati termékek. Lehetőség nyílik találkozni állatorvosokkal, gazdaságokkal, online üzletek képviseletével, állatorvosi karokkal, menedékhelyekkel.
 • Isztambul IEOM Éves Konferencia
  08.2022. March
  Isztambul IEOM Éves Konferencia2022. March 08. 07:002022. March 10. 20:00
  Isztambul, Törökország (Ázsia)
  Az IEOM éves nemzetközi konferenciájának célja, hogy fórumot biztosítson az akadémikusok, a kutatók és a gyakorlati szakemberek számára az ötletek és a legújabb fejlemények megosztására az ipari mérnöki és üzemeltetési menedzsment területén. A konferencia várhatóan elősegíti a hálózatépítést, az együttműködést és a konferencia résztvevőinek közös erőfeszítéseit.
 • Globális Üzleti Konferencia Isztambul
  15.2025. June
  Globális Üzleti Konferencia Isztambul2025. June 15. 10:002025. July 10. 19:00
  Isztambul, Törökország (Ázsia)
  A Global Business Summit GBS célja, hogy egyesítse a döntéshozókat és a vállalati vezetőket, és összefogva vezesse a gazdasági változások megfogalmazásának egyedi menetrendjét, összekapcsolva a közgazdaságtan építőkockáit az egész világon. Az esemény arra törekszik, hogy reflektorfénybe helyezze a globális gazdaságban erősen felmerülő politikai és gazdasági kérdéseket. Továbbá megoldásokat keressen az aktuális problémákra is.
 • Gyógyszeripari és Technikai Konferencia
  08.2025. July
  Gyógyszeripari és Technikai Konferencia2025. July 08. 09:002025. July 09. 20:00
  Isztambul, Törökország (Ázsia)
  A gyógyszeripari és orvostechnikai eszközökkel foglalkozó globális konferencia célja, hogy innovatív tudósokat és ipari szakembereket gyűjtsön össze a gyógyszerészet és a gyógyszertudomány területén egy közös fórumra. A konferencia elsődleges célja a gyógyszerészet és a gyógyszertudomány kutatási és fejlesztési tevékenységének elősegítése. A másik cél a tudományos információcsere elősegítése a külföldön dolgozó kutatók, fejlesztők, mérnökök, hallgatók és gyakorlók között.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.