info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Alanya utazás

Alanya ideális nyaralóhely, azoknak akik szereik a homokos tengerpartokat.

Törökország Alanya last minute utazás, olcsó akciós nyaralás üdülés.

Ezen az oldalon 184 szálloda közül választhat.

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Látnivalók
Szótár
Alanya városa ideális nyaralóhely lehet minden utazó számára, hiszen csodálatos történelmi emlékekkel rendelkezik, a táj képeslapokra kívánkozóan szép, és a helyiek nagyon vendégszeretőek. A város 140 kilométerre fekszik Antalya városától, ahová a repülőgépünk érkezik. Ne aggódjunk a nagy távolság miatt, egy átlagos itthonról induló utazás esetén a transzfer megoldott, de ha egyénileg utazunk, akkor is választhatjuk a helyi buszokat, amelyek viszonylag olcsók még ekkora távolságra is.

Alanya egy igazi paradicsom, mindent megtalálunk itt, ami a tökéletes pihenéshez kell, a tengert, a napsütést és a homokos tengerpartot. Kirándulásaink kezdéséhez tökéletes kiinduló hely, hiszen egy nagy üdülőközpontként működik, így tiszta, homokos strandokkal, modern szállodákkal és kiváló haléttermekkel rendelkezik. A kikötő mellett húzódó kávézók a turisták és a helyiek kedvelt gyülekezőhelyei. Három kék-zászlós stranddal és számos látnivalóval büszkélkedhet, mint például a Dalmatas barlang, a Régészeti és Néprajzi Múzeum és a Dim Cayi völgy.
Alanya kimondottan városias jellegű hely, ahol nem engedik, hogy a szállodák elfoglalják a partszakaszokat, ezért a tengerparton hosszan lehet sétálni, szép, összefüggő a part. Itt a hotelek kisebb méretűek, mint Side-ben vagy Belekben. Bár a Diamond Hill elég nagy szálloda. A hotelek városiasabb jellegűek, ahonnan alagúton vagy felüljárón keresztül lehet a tengerpartra lejutni. A legtöbb hotelnek az all inclusive ellátás részeként van igénybe vehető beach-bárja.

Alanya 100 000 lakosú város, vannak szabadtéri játszóterek, fitness gépek, a zöld színű, Alanya feliratú dolmusszal olcsón lehet beutazni a városközpontba. Kijjebb Alanya és Side között már olyan szállodát érdemes választani, ami az egész hetes tartózkodás alatt kellőképpen kiszolgálja az embert. A fakultatív programok miatt fogják elhagyni a szállodát. Az általános all inclusive szolgáltatás is a szállodához köti az embert. Emiatt esetleg javasolnánk a Vikingen Infinity szállodát a Vikingen Qualityvel szemben, mivel sokkal nagyobb medencerész és partszakasz tartozik hozzá, valamint a Sealanya akvárium is gyalogos távolságra van innen, ahol akár a delfinekkel úszást is ki lehet próbálni 100 euróért. A Qualitynek szűk a medencerésze és a tengerparti sávja, zajos a hátoldala. Azonban a közelben lévő Waterplanet szálloda már csendesebb részen épült, gyönyörű innen a kilátás az öbölre, több medence, gyerekmedence és aquapark tartozik hozzá.

Aki homokos partra vágyik Incekumban, vagy a környékén keressen szállást (kum=homok). Itt van például az Annabella Diamond, ami közepes méretű hotel. Gyerekekkel a Kumköy Beach, az Evren Beach, a Nashira, Royal Alhambra, Waterplanet, Ela Quality, Calista és a hatalmas aquaparkkal rendelkező, gyönyörű kemeri Güral Tekirova a leginkább ajánlható. Idősebbeknek, kifinomult ízlésűeknek, kevesebb nyüzsgést igénylő gyerekeseknek: a Crystal Palace, a Gloria Golf és Serenity, a Q Premium, Asteria Elita, Nashira, Calista, Güral Tekirova, Vogue Avantgarde, Güral Belek.
Alanyának kb. 35 kilométer hosszú strandszakasza van. Partközelben a tenger kék színe sok helyen türkiz színűvé változik. Nyugodt időjárásban sok helyen szabad szemmel lehet látni halakat a tengerfenékhez közel. Az Alanya keleti részén lévő strandokhoz képest a legkellemesebb strand, a Cleopatra Beach, ami jórészt finomhomokos, csak néhol, picit kavicsos. A Clepopatra Beach-nél a vízben nem árt az óvatosság a sziklák miatt. Nem véletlen, hogy a Cleopatra Beach nem kék zászlós strand. Az alanyai városi strandok nem a legszebbek és a tisztaság is kérdőjeles.
Alanya (korábban Alaiye) neve Alaeddin Keyqubad szeldzsuk szultán nevéből ered, aki a XII-XIII. század fordulóján e vidék felett uralkodott. Alanya (Alaiye) ekkor élte virágkorát, melyet többek között stratégiai fekvésének is köszönhetett. Ennek ellenére a települést már korábban is lakták, az emberi jelenlét legkorábbi jelei a Kr.e. 20.000-ből maradtak fenn, a bronzkorban, Kr.e. 3000 táján pedig már jelentős kikötőként funkcionált. Stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően mind az ókorban, mind a középkorban fontos kikötőváros volt, s kedvelt búvóhelye a kalózoknak. Az Alanya nevet 1935 óta viseli a város, valószínűleg egy 1933-as keltezésű elgépelt távirat miatt.
A város, szépségének köszönhetően nászajándék is lett: Marcus Antonius Alanyát és környékét adta jegyajándékul a gyönyörű egyiptomi királynőnek, Kleopátrának; Alanya egyik kedvelt strandja, a Kleopatra-part e történetet őrzi nevében.
Alanyában a modern értelemben vett turizmus csak 1958 óta van jelen, ekkor épült az első motel. Az 1950-es években fedezték fel ugyanis a híres Damlataş-barlangot, melynek különleges mikroklímája (átlaghőmérséklet 22 °C és 95%-os páratartalom) gyógyhatásúnak bizonyult, s nem mellékesen a Damlataş-partról könnyű megközelíteni.

A város jelmondata: „ahol a nap mosolyog - Güneşin Gülümsediği Yer”, utalva a hosszú, forró, száraz alanyai nyarakra. A strandon fürdőzők számára mégis érdekes látványt nyújtanak a közeli Toros-hegység nyáron is hófödte csúcsai.
2006-ban Alanyában készítették el a világ leghosszabb tortáját, mely bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.
Alanya szerepel az UNESCO Világörökségi javaslati listáján is, melyre jó eséllyel pályázik felkerülni történelmi központjával és várával.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.