info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Budapesti Repülőtér

A repülőút előtti indulás legfontosabb állomásai és az ezekhez kapcsolódó legszükségesebb információi.

REPTÉR SZÁMA: +36 (1) 296-7000

 1. Repülőtérre indulás előtt

  Mit tegyenek a repülőtérre való indulás előtt? Csomagoljanak okosan, ellenőrizzék útiokmányaikat és döntsék el, milyen közlekedési eszközzel érkeznek meg majd a repülőtérre. Bár nem lesz rá szükség feltehetően, de mindenkinek dobjanak be egy maszkot a kézipoggyászba! 
  Elindulás előtt ellenőrizzék az úti okmányaikat, mert ezekre a jegykezelésnél mindenképpen szükségük lesz.
  • Bizonyos úticélok esetében, mint például Egyiptom vagy Tunézia, az útleveleknek a hazaérkezést követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Útlevelet kell csináltatnia? Olvassa el idei útlevél igénylés leírásunkat árakkal és elérhetőségekkel.
  • Az útiokmányok normál formában szükségesek, nem elég róluk egy képernyőfotó.
  • A részvételi jegyet vigye magával legalább egy példányban, kinyomtatva. A legtöbb utunknál tényleg kötelező a nyomtatás, nem elég mobilon bemutatni az utazási dokumentumokat.
  • Bizonyos utak esetében előre megkapja majd tőlünk az elektronikus repjegyet és szálloda vouchert. Más úticélok esetében ezeket az okmányokat a repülőtéren fogja megkapni. Ezt minden esetben jelezzük majd Önnek a konkrét utazás lefoglalásánál.
  • Győződjenek meg arról, hogy melyik terminálról és pontosan mikor indul a gépük. Tartsák be pontosan ezeket az időket.
  Kérjük figyeljenek a poggyászok méretére és súlyára. A súlykorlátra vonatkozó információkat tőlünk fogja megkapni, de a legtöbb esetben a következőkkel tud számolni Smatwings járaton:
   
  • Feladandó poggyász: 1 db poggyászt adhat fel, amely általában maximum 15, 20, 23, 30 vagy 32 kg / fő súlyú lehet.
   Például a Smartwings járatain a feladott poggyász max. 23 kg/fő és meg kell felelnie az alábbi méretbeli korlátozásoknak: Mindegyik oldala kevesebb, mint 150 cm és mindhárom oldal hossza összesen kevesebb, mint 250 cm.
   Minden légitársaságnál más és más a szabályzat.
   Érdemes a feladott poggyászt a feladás előtt a helyszínen lefóliáztatni.
  • Kézipoggyász: Kézipoggyász esetében a súlykorlátozás általában 5 vagy 8 kg / fő. Itt nagyon oda kell figyelni a pontos méretre is! Általában 1 db kézipoggyászt engedélyeznek felvinni a fedélzetre - ez MINDEN kézipoggyászt magában foglal, tehát nem lehet külön női táskát vagy laptoptáskát vagy egyebeket magukkal vinni az 1 db kézipoggyászon felül.
  • Amennyiben a kézipoggyász vagy a feladott poggyász súlya vagy mérete meghaladja az adott keretet, túlsúly keletkezik, így extra túlsúlydíjat kell fizetni.

  Ügyeljen arra is, hogy mit vihet magával a kézipoggyászban. Az erre vonatkozó szabályozást megtalálja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatalos oldalán: https://www.bud.hu
  Kérdés esetén a légitársaságukhoz fordulhatnak tanácsért.
  ADATOK – FLY EGYPT
  HONLAP: https://www.flyegypt.com/
  IATA KÓD: FEG
  GÉP TÍPUSA: Boeing 737-800 gépek
  FEDÉLZETI ELLÁTÁS az egyiptomi járatokon: snack étel (szendvics) + üdítő + desszert (tea és kávé
  térítés ellenében, alkoholos ital nincs a fedélzeten)

  TERHESSÉG: 28. héttől a 34. hétig csak orvosi igazolással repülhet (3 napnál ne legyen régebbi, és angol/
  német nyelven is legyen meg)

  ÜLŐHELY FOGLALÁS, SPECIÁLIS ÉTKEZÉS
  ÜLŐHELY FOGLALÁS: 20 €/fő/út, reptéren becsekkoláskor lehetséges jelezni/fizetni*
  SPECIÁLIS ÉTKEZÉS A JÁRATON: külön díj ellenében kérhető foglaláskor, a díja 14 €/fő/út, mely a
  foglalással együtt fizetendő. Vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes étkezés igénylésére van
  lehetőség!
  ELTŰNT VAGY RONGÁLÓDOTT POGGYÁSZOK: a repülőtéren szükséges jegyzőkönyv felvétele,
  képekkel alátámasztva. A kárigényt KÖZVETLENÜL a légitársaságnak lehet leadni ANGOL vagy NÉMET
  nyelven. Ebből adódó kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük, de irodánkat felelősség nem terheli.
  CHECK-IN: az adott indulási repülőtéren az FlyEgypt check-in pultjainál történik. Online check-in nem
  lehetséges.

  POGGYÁSZINFORMÁCIÓ
  A Budapestről induló Fly Egypt járatok minden útvonalon charterjáratként üzemelnek, így egységes
  súlyhatárok vannak érvényben:
  FELADHATÓ POGGYÁSZ: 1 db, max. 20 kg/ fő
  KÉZI POGGYÁSZ: 1 db, max. 5 kg/ fő (45x35x15 cm)
  TÚLSÚLY (20 kg felett): 10 €/ kg/ út *
  SPORTFELSZERELÉS: max. 30 kg, 65 €/út (búvárfelszerelés, kite, golf set, surf, canoe); Bike – 80 €/út *
  Jelezhető utazás előtt min. 7nappal az alábbi linken:
  Sports Luggage / service Reservation (google.com)
  KISÁLLAT SZÁLLÍTÁSA: Kutya vagy macska szállítható a fedélzeten, max. 5 kg-ig kennellel együtt,
  kennel mérete max 55X40X20, ára 65 €/út (EÜ dokumentumokkal)
  GYERMEK FELADHATÓ POGGYÁSZA: 1db, max. 20 kg/ fő
  BABY (2 éves kor alatt): nincs feladható poggyásza, összecsukható babakocsi ingyenesen feladható

  *Ülőhelyet, extra poggyászt, túlsúlyt, stb előre nem lehet foglalni, csak a repülőtéren a check-in
  alkalmával lehetséges. Készpénzzel és kártyával is lehet fizetni, de csak eurót tudnak elfogadni. Kártya
  esetén is euróban terhelnek. A bankkártya American Expressen kívül bármilyen lehet. Kérjük ennek
  intézését számolják bele, és érkezzenek időben a repülőtérre.

  Ügyeljen arra is, hogy mit vihet magával a kézipoggyászban. Az erre vonatkozó szabályozást megtalálja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatalos oldalán: https://www.bud.hu
  Kérdés esetén a légitársaságukhoz fordulhatnak tanácsért.
 2. Tanácsok és tudnivalók

  • 0-2 éves babák után nem adható fel külön poggyász.
  • Babakocsi feladása repülőre - A babakocsikat a járatra jelentkezés alkalmával ugyan úgy felcímkézik, mint a raktérbe feladásra kerülő poggyászokat, viszont a babakocsi a beszállításig az utasnál maradhat, amit a gépre történő beszálláskor kell minden esetben leadni a repülőgép ajtajánál várakozó kollégáknak, akik elhelyezik azt a raktérben.
  • Babahordozót csak abban az esetben vihet fel magával az utas a fedélzetre, ha annak mérete nem haladja meg a kézipoggyászok méretét annak érdekében, hogy az utazás idejére el lehessen helyezni az ülések feletti tároló-rekeszekben.
  • Bébiétel felvitele a repülőgépre - Bébiételt minden szülő annyit vihet fel magával a fedélzetre, amennyi az utazás időtartamára szükséges. Fontos azonban, hogy számukra felvihető a repülőgépre a normál kézipoggyászunkban bébiétel és anyatej cumisüvegben. Általános gyakorlat, hogy a biztonsági ellenőrzésnél kérni fogják, hogy kóstoljuk meg ezeket, hogy ezzel bizonyítsuk, hogy tényleg bébiétel vagy anyatej van nálunk.
  • A légi-utaskísérők meg tudják melegíteni a babaételt, továbbá tudnak meleg vizet biztosítani, ha esetleg vízben oldódó tápszert szeretne a szülő készíteni. A babák pelenkázásához az első mosdóban található egy lehajtható asztalka.
  • A gyermek 2 éves kor alatt csecsemőnek tekintendő. Oda-vissza utazás esetén a visszajárat dátuma a meghatározó a jelen fejezet alkalmazandósága szempontjából. A csecsemő nem jogosult saját ülésre és frissítőre és a kísérő ölében utazik.
  • A fuvarozó által üzemeltetett útvonalakon egy felnőtt utassal maximum egy csecsemő utazhat.
  • Egy sor ülőhelyen csak egy csecsemő utazása engedélyezett.
  • Biztonsági okokból a gyermekülés használata nem engedélyezett.
  • Általánosságban:
   • Kismamák esetében általában a fő kérdés: terhesen hány hetes korig utazhatnak repülőn?
   • A válasz: Terhes nők, a terhesség 26. hetétől a 34. hét végéig (ikerterhesség esetén a 20. héttől a 28. hét végéig), kötelesek bemutatni orvosi igazolást (magyar és angol nyelven) a fuvarozónak, hogy állapotuk a szokásosnak megfelelő. A terhes nők számára a terhesség 34. hete után (ikerterhesség esetén a 28. hét után) a fuvarozó nem teszi lehetővé a repülést.
   • Várandós kismamák minden esetben saját felelősségre utazhatnak.
  • Corendon Airlines
   • Szabad-e terhesen repülni?
    • A Corendon Airlines gépein állapotos nők a terhességük 36. hetéig (ikerterhesség esetén 32. hétig) repülhetnek orvosi igazolás nélkül. A 36.heti terhesség (ikerterhesség esetén 32.hét) után nem engedélyezett a terhes hölgyeknek a légitársaság repülőgépein való utazás, még akkor sem, ha orvosi igazolásuk van róla, hogy repülhetnek. A várandósság 24. hetétől az utasoknak a repülőtéri check-in pultnál egy egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteniük Budapesten és Antalyában is.
    • Az állapotos hölgyek esetén a Corendon Airlines személyzete a nők fizikai állapotát figyelembe véve orvosi igazolást kérhet és megtagadhatja a repülést.
    • Nőgyógyász orvosok információk szerint a második trimeszterben a legbiztonságosabb a repülés, ilyenkor már a kismamák energiaszintje jóval magasabb, mint az első trimeszterben, és nagy valószínűséggel a reggeli rosszullétek is elmúltak már. A menetrendünk pedig tökéletes (lásd a levél vége felé), ha még abban az időszakban van az illető, hogy reggelente nem érzi túl jól magát.
   • Mikor nem javasolt a repülés?
    • Amennyiben túl magas rizikófaktorral járó tünetei vannak vagy bármilyen komplikáció lépett fel eddig a terhesség során, ilyen esetekben nem javasolt vagy fokozott elővigyázatosságra van szükség. Ilyenek például: a terhesség alatti magas vérnyomás, a cukorbetegség, magas testsúly, súlyos vérszegénység, 35 év feletti életkor, stb.
  • Kíséret nélküli gyermeknek tekintendő a 6. életévét betöltött, de 12. életévét be nem töltött gyermek, akit nem kísér legalább egy 18. életévét betöltött személy.
  • A 6. életévüket be nem töltött gyermekek nem szállíthatók felnőtt személy kísérete nélkül. A kíséret nélküli gyermekek részére a fuvarozó segítő szolgáltatást (UM) nyújt indulásnál és a célállomás repülőtéren. A 12. életévüket betöltött, beleértve a 17 éves utasokat, is kaphatnak segítő szolgáltatást (MAAS) a törvényes képviselő kérésére. A segítő szolgáltatás (UM/MAAS) az érvényes árlista szerint fizetési kötelezettség alá esik.
  • A kíséret nélküli gyermek akkor fuvarozható, ha 18. életévét betöltött személy kíséri az indulási repülőtérre, aki a fuvarozónak kitöltött formanyomtatványt ad át, többek között arról, hogy a gyermekeket egy másik 18. életévét betöltött személy várja az érkezési repülőtéren. A fuvarozónak jogában áll bizonyítékot kérni a gyermek életkoráról.
  • A szülőknek / nevelésre / felügyeletre meghatalmazott személyeknek a repülőtéren kell maradniuk a légijármű elindulásáig.
  • A kíséret nélküli gyermek (UM) és a Gyermek Kísérő Szolgáltatás (MAAS) akkor lehetséges, ha a fuvarozót legalább az indulás előtt 48 órával értesítették az ilyen jellegű fuvarozás iránti igényről.
  • Bizonyos járatokon előfordulhat, hogy ha egy kiskorú olyan személlyel jelentkezik utazásra, akinek eltérő a családi neve a gyermek családi nevétől, igazolni kell, hogy a személy a kiskorú szülője vagy törvényes gyámja, vagy, hogy a gyermek a szülő tudomásával, illetve engedélyével utazik.
  • Igazolás (pl. közjegyző előtt tett nyilatkozat, anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány, diákigazolvány stb.) szükséges mind az eltérő családnevű szülővel való együtt utazáskor, mind pedig kíséret nélküli utaztatás esetén, amelyet a gyermek szülője vagy nagykorú kísérője köteles bemutatni az utazás megkezdésekor.
  • Kérjük, a fentiekre legyenek figyelemmel, illetve ilyen esetekben érdeklődjenek a légitársaság szabályzatáról irodánkban. Letölthető nyilatkozat a 18 év alatti gyermek utazásához.
  Amennyiben Ön fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű utasunk, kérjük 48 órával előre jelezze érkezését a repülőtérre. Letölthető tájékoztató a fogyatékkal utazó Utasoknak.
  Ön épp repülős utat tervez kerekesszékkel? Esetleg mankóra van szüksége a mindennapokhoz? Bátran vágjon bele az utazásba! Szerencsére nagyon jól bejáratott protokoll van érvényben minden reptéren és repülőn a csökkent mozgásképességű utasok számára. Extra jó hír, hogy mivel nálunk utazási csomagok foglalhatók transzferrel és szállodával együtt, ezért a megfelelő kinti transzferben is tudunk segíteni, valamint olyan szállodákat fogunk eleve ajánlani, amelyek akadálymentesek. Olvasson tovább! Utazás kerekesszékkel.
  • Állatok szállítási lehetőségei igen korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság képviseleténél.
  • Charteres útjainkra NEM VIHETŐK magukkal kisállatok!
  • Általánosságban:
  • Élő állatok csak a fuvarozó előzetes írásbeli hozzájárulása és a fuvarozó által meghatározott feltételek alapján és az utas felelősségére szállíthatók.
  • Kutyák és macskák csak megfelelő ketrecben szállíthatóak, valamint feltéve, hogy az állat rendelkezik olyan érvényes egészségügyi és állatorvosi igazolással, belépési engedéllyel és egyéb irattal, amelyek az állatnak a célállomás országába történő belépéséhez szükségesek. Más állat szállítása a fuvarozó egyedi döntésétől függ.
  • Biztonsági okokból hüllők és rágcsálók szállítása nem engedélyezett.
  • A fuvarozó nem felel a szállítás alatt az állat eltűnéséért, betegségéért vagy elpusztulásáért.
  • Maximum 2 kutya szállítható a fedélzeten, feltéve, hogy egy-egy állat súlya ketreccel együtt nem haladja meg az 5 kg-t és a ketrec mérete maximum 48x32x29 cm. A ketrec alja vízálló, az utas ülése alá kell helyezni és az állat a ketrecből a repülés időtartama alatt nem vehető ki. Egyéb esetben az állatokat feladott poggyászként csak a csomagtérben szállíthatják, ha a légijármű műszaki paraméterei ezt lehetővé teszik.
  • Élő állatok szállítása a fuvarozó érvényes árlistája alapján történik. Vak, süket vagy  más fogyatékossággal rendelkező embert kísérő kutya és szolgálati kutya a fedélzeten ingyenesen, ketrec nélkül szállítható. Ezeknek a kutyáknak nyakörvet, pórázt kell viselniük, rendelkezniük kell képzési igazolással és a szükséges iratokkal; ajánlott, hogy szájkosár legyen rajtuk, szükség esetére.
  • Sportfelszerelésnek számít a búvárfelszerelés. búvárkodáshoz szükséges felszerelés, mint például búvármellény kiegészítőkkel, egy pár uszony, maszk, búvárruha, mélységmérő, stb.
  • Könnyűbúvárkodáshoz szükséges felszerelések, azaz 1 búvárszemüveg, 1 pár uszony nem tekinthető búvárfelszerelésnek.
  • A sportfelszerelések fuvarozása iránti igényt írásban jelezni kell a fuvarozónak legalább 24 órával az indulást megelőzően.
  • A sportfelszereléseket külön kell csomagolni és kezelni az utasfelvételi pultnál, amelyet külön díj ellenében tudunk feladni a gépre.
  • Fontos, hogy nem adhatunk fel palackot a repülőre, de ezt ne is tegyük, ezt kapunk úgyis a búvárbázison.
  • Bár nem tilos, de ólmot se vigyünk magunkkal, hiszen ezt is biztosítanak számunkra a kinti búvárbázisnál, ráadásul ingyen.
  Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Gyakran csak lemaradt a járatról, de mivel a poggyászcímkéről ismert a célállomás, a következő járatok valamelyikével általában megérkezik. A poggyászkeresők munkáját nemzetközi hálózatos számítógépes rendszer segíti. Az elveszett, vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár.

  Az elveszett poggyászt az érkező tranzitban, az útlevélkezelés után a poggyászátvételi csarnokban lehet jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and Found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül. A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják. Utazási irodának nem feladata az elveszett poggyászok felkutatása. Tipp: Forduljon a légitársasághoz és/vagy a biztosítójához, ha rendelkezik poggyászbiztosítással.

  Fly EGYPT-nél az eljárás

  ELTŰNT VAGY RONGÁLÓDOTT POGGYÁSZOK: a repülőtéren szükséges jegyzőkönyv felvétele, képekkel alátámasztva. A kárigényt KÖZVETLENÜL a légitársaságnak lehet leadni ANGOL vagy NÉMET nyelven. Ebből adódó kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük, de irodánkat felelősség nem terheli.
 3. Érkezés a repülőtérre

  A repülőtérre érkezhetünk tömegközlekedéssel, taxival vagy autóval. Bármelyik mellett döntünk is, vegyük figyelembe a repülőtéri találkozó idejét: a repülőgép indulása előtt 2-2,5 órával kell kiérnünk a reptérre.
  Könnyedén és olcsón kijuthatunk a reptérre tömegközlekedéssel. Hogyan? Vegyünk egy klasszikus vonaljegyet 350 forintért vagy használjuk a már meglévő BKV bérletünket és utazzunk.

  Napközben: 100-as buszt javasoljuk a Deák térről vagy Kőbánya-Kispestről a 200-ast.
  Éjjel: éjjel 23:00 órától hajnali 4:00 óráig a 900 éjszakai busz közlekedik.

  Menetrendek: http://www.bkk.hu.
  Budapestről indulva bármely taxitársaság visz utasokat a reptérre. Érdemes a repülőtéri taxit előző nap megrendelnie, és már a telefonon jeleznie, hogy reptéri transzferre lesz szüksége, ugyanis speciális tarifa van a legtöbb társaság esetében érvényben, ha a repülőtér a célállomás.
  A repülőtér jól megközelíthető gépkocsival Budapest bármely pontjáról. A város központjából 20-30 perc alatt lehet kiérni a reptérre a gyorsforgalmi úton. Ha nem vagyunk biztosak az útvonalban, használjuk a GPS készülékünket, a reptér szerepel benne. Amennyiben nem egy ismerősét kéri meg, hogy vigye ki Önöket a reptérre, hanem maga vezet, akkor parkolóhelyre lesz szüksége. Szerencsére ma már viszonylag kedvező áron és lehet hosszabb távon parkolni a repülőtéren. Erről bővebb információt a repülőtéri parkolás oldalunkon talál. Így autóját végig biztonságban tudhatja a nyaralás ideje alatt, és az utazás összehasonlíthatatlanul kényelmesebb, mint ha tömegközlekedést használna - különösen, ha nem Budapesten lakik.
 4. Teendők a repülőtérre érkezést követően

  A Liszt Ferenc Repülőtér egy igazán modern repülőtér, ahol szinte egy élmény eltölteni az utazás előtti időt. A SkyCourt a check-in után található, ahol számos étterem, kávézó és bolt található. De nézzük, hogy mire számítsunk onnantól, hogy megérkezünk a repülőtér megfelelő termináljára!
  A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezve lépjünk be a repülőtér épületébe, ott ki lesz írva a fenti nagy kijelzőn, hogy melyik check-in pulthoz kell mennünk. Keressük meg az indulás idejét és az úticélunkat tartalmazó sort, és ott a sor végén látjuk a check-in kapu sorszámát. Ennek a sornak a környékén a legtöbb utunk esetében ott találjuk az utazásszervező munkatársát is, aki szükség esetén segít a becsekkolásban.
  Ezt követően a következő lépés a check-in, amikor megkapjuk a repülőre a beszállókártyánkat és feladjuk a feladandó csomagjainkat. Itt lesz szükségünk az elektronikus repjegyünk első példányára majd, ugyanis ennek fejében kapjuk meg a beszállókártyát, így tudnak beazonosítani minket. Ennél a pontnál fel kell majd mutatnunk az útlevelünket. Tippünk, hogy ilyenkor jelezzük, ha az ablak mellé szeretnénk ülni vagy a vészkijárathoz. Itt ugyanis nagyobb a hely a lábaknak, kényelmesebben elférünk. A beszállókártya mellé megkapjuk a poggyászunk azonosító matricáját is: ezt őrizzük meg, mivel ha elveszik vagy sérül a poggyász, akkor ez alapján lehet majd beazonosítani azt.

  Mindíg felmerül a kérdés, hogy mekkora lehet a maximális mérete a megadott súlyhoz a feladott poggyásznak és a kézi poggyásznak.

  A feladott poggyász egyenkénti súlya semmilyen esetben sem haladhatja meg a közölt súlyt.
  A feladott poggyász egyik oldalának hossza sem lehet több mint 150 cm és az oldalak hosszának összessége nem haladhatja meg a 250 cm-t.  
  A repülőre felvihető kézipoggyász nem tartalmazhat az út biztonságát veszélyeztető anyagot vagy tárgyat!

  Érdemes tudnunk, hogy bár mi nem látjuk, de a feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát. Az utasok kötelesek betartani a légitársaság és a repülőtér szabályzatát, illetve a személyzet utasításait, ha ez nem történik meg, fenntartják a jogot, hogy az utas részvételét az induló járaton megtagadják (Részletek a www.bud.hu honlapon.)

  A check-int követően lesz 1-1,5 óránk a gép indulásáig. Ekkor már csak a kézipoggyász van nálunk. Irány a kézipoggyászok ellenőrzése, és onnan a tranzit!
 5. Biztonsági ellenőrzés és tranzit

  A biztonsági ellenőrzést követően juthatunk be a tranzitba, ahol vásárolhatunk, megihatunk egy kávét vagy ehetünk egyet, ha épp megéheznénk.
  Miután becsekkoltunk, kötelező túlesnünk a biztonsági ellenőrzésen, ahol kézipoggyászunk és mi magunk is átesünk ellenőrzésen. A kézipoggyászunk ellenőrzéséhez rá kell tennünk a kézipoggyászunkat a futószalagra, ahol monitoron ellenőrzik annak tartalmát, hogy nincsenek-e nálunk repülőre fel nem vihető eszközök.

  Fontos: ha laptop van nálunk, akkor ki kell venni a táskából, és külön tálcára tenni. Ha bármi olyan tárgy van nálunk, amit tilos felvinni a gépre, akkor itt kivetetik velünk, és azt soha többet nem látjuk viszont. Egy fél literes víz esetében ez még nem gond, de azt azért érdemes kétszer is leellenőrizni, hogy a vadiúj manikűrkészletünket tényleg a kézipoggyászba csomagoltuk.

  Miközben a csomagunk áthalad mellettünk az ellenőrzésen, nekünk a fémdetektoros kapun kell átsétálnunk. Ehhez le kell vennünk magunkról az övünket, zakónkat vagy blézerünket, kabátunkat, mindenféle fémet, valamint hölgyeknek a magassarkút, néha a normál cipőt is. Ezután átsétálunk a kapun. Ha jelez a detektor, akkor azonos nemű határőr megmotoz és fémdetektorral leellenőriz minket.

  A kapu után öltözzünk vissza, vegyük magunkhoz a kézipoggyászunkat és sétáljunk egyenesen a SkyCourtra.
  A SkyCourtra érve először a duty free shopba sétálunk be. Ez ugyanolyan Duty Free Shop, mint a világ bármely más táján: viszonylag kedvező áron vásárolhatunk itt italokat, parfümöt, sminktermékeket, dohányárut, csokoládé és hasonló dolgokat. Érdemes figyelnünk az aktuális akciókra. Ahhoz, hogy itt vásároljunk, fel kell majd mutatnunk a beszállókártyát. Fizethetünk forinttal, dollárral, euróval és bankkártyával egyaránt.

  Fontos: bár sokan szeretnek már a repülőgépen elkezdeni alapozni a duty free shopban vásárolt alkohollal, ez természetesen tiltott. Hivatalosan a lefóliázott csomagolásból nem vehetjük ki az alkoholt a leszállásig, ez esetben elkobozható tőlünk az üveg, akármennyi alkohol is maradt benne addigra.

  Találunk itt még a nagy duty free shopon kívül Szamos Marcipán, Herendi Porcelán boltokat, valamint néhány luxusüzletet. Emellett újságokat és könyveket is vehetünk bent.

  Nagyon jó hír, hogy az emeleten teljesen hétköznapi áron ehetünk és ihatunk a Burger Kingben és a KFC-ben és elfogadható áron kávézhatunk a Costa Caféban. A többi étterem meglehetősen drága.
  Liszt Ferenc RepülőtérLiszt Ferenc Repülőtér SkyCourt
 6. Beszállás a repülőgépbe

  Beszállás a repülőgépreA repülőgépbe a beszállás majd az adott kapunál történik, általában 30 perccel a repülőgép indulása előtt. A kapu számát és a beszállás kezdetét a beszállókártya "Gate" sorában vagy a kijelzőkről látjuk majd. Figyeljünk oda erre az időpontra, mert lehet, hogy bár sor van a repülőgépbe szálláskor, de ez pikk-pakk lemegy - nehogy lekéssük a gépet. A beszállásnál kérni fogják a beszállókártyánkat és vetnek majd egy pillantást az útlevelünkre.
  Az ellenőrzést követően vagy egy folyosón keresztül vagy egy busszal a repülőgéphez tudunk menni, amelybe beszállva már a légiutas-kísérők üdvözölnek minket. A jó hír, hogy a charterjáratoknál fix helyünk van a gépen, így nem kell egymást ölnünk a felszálláskor a jobb hely érdekében. A mi helyünk a beszállókártyán van feltüntetve: csak nézzük ki, hogy hányadik sor melyik ülésénél vagyunk.

  Tipp: amikor megtaláltuk a helyünket, ne akkor álljunk neki a csomagjainkat a fejünk felett lévő tárolókba helyezni, hanem hagyjuk, hogy a sorban mögöttünk lévők elhaladjanak. Meggyorsítja a felszállást ez az udvarias gesztus. A felszálláshoz viszont már fel kell tennünk a csomagokat a fejünk felett lévő tartókba, vagy - amennyiben nem a vészkijáratnál ülünk, - az előttünk lévő ülés alá.
 7. Utazás etikett a repülőúton

  Innentől már bízzuk magunkat a stewardessekre, ők elmondanak minden tudnivalót. Néhány dolgot azonban jó, ha előre tudunk.
  A mobilunkat az egész menetút alatt kikapcsolva kell tartani, egyéb elektronikus eszközök, mint például a laptop vagy tablet, az utazási magasság elérése után, tehát körülbelül a felszállást követően 10 perccel kapcsolhatók be.
  Minden járaton tilos. Ha valaki elektromos cigarettát szeretne használni, akkor előtte szóljon légikísérőknek, de valószínű, hogy ezt sem engedik meg.
  Szuper hír, hogy a charter járatokon általában szolgálnak fel ételt és italt. Ez azt jelenti, hogy kérhetünk 1 vagy 2 alkalommal alkoholmentes italt a kínálatból és kapunk 1 alkalommal hideg vagy meleg ételt.
  Már érdemes előre gondolni arra, hogy mit fogunk csinálni a néhány órás repülőút alatt. Bár gyorsan elmegy az a pár óra, de annyira mégsem, ha csak ülünk és nézelődünk. Tippjeink: hallgassunk zenét, vigyünk magunkkal könyvet vagy újságot, a gyerekeknek valami egyszerű játékot, ami nem ad ki hangot.
  Leszálláskor a nyomáskülönbség miatt sokan éreznek nyomást a fülükben. Erre az esetre vigyünk magunkkal cukorkát, nyeljünk gyakran, hogy kiegyenlítsük a nyomást. Kisbabáknak és gyerekeknek erre az időre különösen fontos cukorkáról vagy cumisüvegről gondoskodni. Arra feltétlen figyeljünk, hogy a cumival ne az ellentétes hatást érjük el a gyereknél. Neki is ki kell egyenlíteni a fülében fellépő dugulást. Nem lehet neki sem a szája folyamatosan becsukva lenni, mert úgy nem tudja kiegyenlíteni a nyomáskülönbséget. Ha még a cumival jól be is dugaszoljunk a száját, akkor biztos ordítani fog, mert fáj a füle! Gondolkodjunk okosan, hogy nyomásváltozásnál miért sír a gyerek.
  Néhányan azt gondolják, hogy a landolás pillanatában tapsolni kell, hogy sikeresen földet értünk. Akármennyire is stresszelünk, ne így vezessük le a feszültséget. Ez sehol a világon nem szokás. Emellett fontos, hogy amíg a gép nem áll meg teljesen, ne álljunk fel a helyünkről és a mobilunkat se kapcsoljuk be.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.