Albánia last minute olcsó akciós utazás

Albánia last minute olcsó akciós utazás.

Albánia domborzati szempontból két nagyobb tájegységre oszlik: keleten 70–120 kilométeres szélességben a nehezen járható, festői és vad, fiatal lánchegységi Magas-Albániára, amelynek negyvenöt csúcsa emelkedik 2000 méter fölé, illetve Észak- és Közép-Albániában a 20–50 kilométer széles tengerparti síksági Alacsony-Albániára. Az ország területének 70%-a hegyvidék, ennek tudható be, hogy Albánia átlagos tengerszint feletti magassága relatíve magas: 708 méter. Legmagasabb pontja a Korab (2764 m). Magas-Albánia tulajdonképpen a Dinári-hegység fiatal hegyláncának karsztos mészkő-, illetve flisvonulata, főbb részei az Albán-Alpok, a Közép-Albán-hegység és a Dél-Albán-hegység. Az ország keleti peremén a Nyugat-Macedón-hegyvidék egymástól elszigetelt, tektonikus süllyedékmedencéi és röghegységei találhatóak. A parti övezet területe, Alacsony-Albánia alluviális síkság, melynek mocsárvidékét a 19. századtól csapolták le és ma partvonalát turzások és lagúnák tagolják.
Az Adriai-tenger partvidékén elterülő apró, napsütötte földdarabot hosszú évek óta sújtja a nyomor. A mai Albánia a hagyományos mediterrán báj és a szovjet típusú fejetlenség érdekes keveréke. A legkülönfélébb stílusok, kultúrák, tájak (a sziklás bércektől a gondosan megművelt termőföldekig) és vallások (a szunnita iszlámtól, az albán ortodoxig) élnek egymás mellett. A citrusültetvények, olajfaligetek és szőlőskertek idilli hangulatát meg-megzavarják Kelet-Európa leghosszabb életű diktatúrájának tárgyi emlékei.

Albáni utazás hasznos

Ez a kis ország a mediterrán térségben, a Balkán-félsziget nyugati szélén fekszik, az Adriai- és Jón-tenger partján. Északról Montenegróval és Koszovóval, délről Görögországgal, keletről pedig Macedóniával határos. Az albán föld kétharmadát hegyek borítják, legmagasabb csúcsa a Korab (2.764 m). Területének átlagos tengerszint feletti magassága 708 m, amellyel kontinensünk második legnagyobb átlagmagasságú országa. Az albánok sziklalakóknak (szkipetároknak) is nevezik magukat, országukat pedig a sasok országának (Shqipéria) hívják.

Albánia időeltolódás

Nincs Magyarországhoz képest.

Albánia fizetőeszköz

Hivatalos pénznem az albán lek, de számos helyen fizethetünk Euroval és Dollárral is. 1 Euro = kb. 130-140 lek. Bankkártyát csak elvétve lehet használni, de bankautomatát minden bankfiók mellett találunk.

Albánia hivatalos nyelv

Albán, de egyes turisztikai központokban beszélnek angolul, olaszul vagy franciául is.

Albánia éghajlat

Az ország éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű: forró, száraz nyár és enyhe, csapadékos tél jellemzi. Májustól megérkezik a forróság és a tenger vize is felmelegszik, amely egészen októberig alkalmas a fürdőzésre.

Albánia vízum

Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Albániába. Az útlevélnek a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az országba érkezéskor 10 Euro illetéket kell fizetni.

Albánia megközelíthetőség

Autóval: Az egyik útvonal Macedónián át vezet, amely során Belgrádtól Szkopjéig autópályán, Strugától Tiranáig pedig felújított főútvonalon haladhatunk, az út kb. 11-13 órát vesz igénybe. A másik út Horvátországon és Montenegrón át vezet, melynek nagyobbik részén szintén autópályán közlekedhetünk. Ezen az útvonalon min. 14 órát fogunk utazni az albán határig.
A gépkocsi vezetőjének az albán határhoz érve egy kék színű okmányt kell kérni a vámosoktól a gépkocsiról, amelyet a rendőrök bárhol elkérhetnek. Az autóhoz itthon ki kell váltani a zöld biztosítási kártyát.

Albánia közlekedés

Nehézkes, a repülőn kívül csak a közutak vannak, melyek állapota hagy kivetnivalót maga után. Főként a hegyi utakon való autózást gondoljuk meg! A városok között menetrend nélküli magánbuszok közlekednek, a rövidebb távolságokat pedig iránytaxikkal tehetjük meg. Ha gyalogosan közlekedünk, készüljünk fel rá, hogy sehol nincs elsőbbségünk! Még a gyalogosátkelő zöld jelzésnél is figyeljünk a bekanyarodó autókra! Az utazás bármely formáját is választjuk, legyünk óvatosak a rossz közlekedési morál miatt!

Albánia közbiztonság

Albániában a közbiztonság jó, de tartsuk be mindazokat az óvatossági rendszabályokat, amelyeket bárhol máshol is.

Albánia Higiénia

Albániában semmilyen különleges egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk, kötelező oltás nincs. Az általános higiéniai szabályokat tartsuk be és főként a forró nyári időszakban legyünk még körültekintőbbek. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette inkább ásványvizet igyunk.

Albánia vásárlás, étkezés

Albániában csak az utóbbi időkben épültek nagyobb bevásárlóközpontok, sokkal inkább jellemzőek a kis élelmiszerüzletek, szakboltok, piacok és utcai árusok. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette inkább ásványvizet igyunk.

Ha Albániában járunk, feltétlen kóstoljuk meg a helyi jellegzetességek közül a Fërgese-t (lecsószerű egytálétel) és a Tave Elbasanit (joghurtban sült bárány), amelyeket albán borral vagy szőlőből párolt pálinkával, a Raki-val öblítsünk le.
Albánia Albán - magyar útiszótár
Albán - magyar útiszótár Egy albániai utazás előtt olvassa át az alapvető albán kifejezéseket és máris könnyen boldogul majd a nyaralás ideje alatt! Nyomtassa ki ezt az oldalt és legyen Ön a legfelkészültebb utazó!  Üdvözlöm! = Tungjatjeta. Szia! = Tjeta.Hogy vagy? = Si jeni?Köszönöm, jól = Jam mirë, faleminderit. Hogy hívnak? = Si e ke emrin? A nevem ... = Quhem ... .Kérem = Ju lutem.Köszönöm = Faleminderit. Szívesen = S'ka përse.Igen = Po. Nem = Jo. Elnézést = Më falni. Viszontlátásra = Mirupafshim.Viszlát = Shëndet. Beszélsz angolul? = A flisni Anglisht? Segítség! = Ndihmë! Jó reggelt! = Mirëmëngjes.Jó napot! = Mirëdita. Jó estét! = Mirëmbrëma. Jó éjt! = Natën e mirë. Nem értem. = Nuk kuptoj. 0 = zero.1 = një.2 = dy.3 = tre.4 = katër.5 = pesë.6 = gjashtë.7 = shtatë.8 = tetë.9 = nëntë.10 = dhjetë.100 = njëqind.1000 = njëmijë.Mennyibe kerül? = Sa është kjo? Forrás: http://wikitravel.org/en/Alban...
Albánia fővárosa, Tirana
Albánia fővárosa | Tirana  Fedezze fel Albánia pezsgő fővárosát, Tiranát, amely 36 km távolságban található Albánia egyik legnépszerűbb nyaralóvárosától, Durrestől!  Tirana elhelyezkedése gyönyörű, ugyanis egy 1 613 méter magassági feltörő hegyek övezik a várost. Igazán szerencsések vagyunk akkor, ha szeretünk kirándulni, ugyanis a Dajti-hegyről páratlan kilátás nyílik a fővárosra. A kényelmesebb utazók számára a legjobb megoldás a Sky Hotel tetején található Sky Club bár és Panoramic étterem, ahonnan szintén lélegzetelállító kilátás nyílik Tiranára.  Tirana kultúrális értékei A kultúra szerelmesei számára kötelező megállót jelent a Nemzeti Történelmi Múzeum, amely értelemszerűen Albánia viharos történelmét dolgozza fel, valamint a Kultúrpalota, amelyben operaház és balettintézet egyben. A város legszebb látnivalója egyértelműen az Et'hem Bey-mecset, amelyet a 18. században építettek és 1991-ben nyitottak meg újra.  Tirana és az emberekA külvárosi részekkel együtt 800 ezer lakossal rendel...
Albánia látnivalók
Albánia látnivalók Fedezze fel Európa rejtett kincsét, a vadregényes Albániát! Akár a hegyekbe, akár a tengerbe szerelmes, Albánia tárt szívvel várja Önt. Felsoroljuk a kedvenc látnivalóinkat, amelyből érdemes szemezgetni még a nyaralás előtt, hogy a leggazdagabb programot tudják szervezni.  Butrint romvárosa1992 óta az UNESCO Világörökség listáján szerepel Albánia egyik legfőbb látványossága, amelyet már Vergilius is megemlít. A Burint-tó partján fekvő településháromezer éves története igen gazdag eseményekben, hiszen már görögök és rómaiak is lakták. A modern korban 1928-ban kezdődtek a településen ásatások ezen a 18 hektáros területen. Szánjunk egy egész napot a város felfedezésére! Gjirokastra város Vadregényes környezetben fekszik ez "Kövek városaként" is emlegetett település, amelynek ékköve a gyönyörű állapotban megmaradt vár, amely fenségesen magasodik a környező völgy fölé. Több múzeumban ismerkedhetünk a 2008-ban Világörökséggé nyilvánított városka történetével, amely leggazd...
Albánia utazás tudnivalók
Albánia utazás hasznos információk Ismerje meg Európa egyik legtitokzatosabb országát egy last minute albán utazás keretében! Most összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a Balkán egyik gyöngyszeméről.  Függetlenné válása : 1912.  NATO-tagság : 2009.  Államforma : köztársaság. Fővárosa : Tirana.  Lakosság : 3 millió fő. Terület : 28 748 km2.   Pénznem : albán lek (ALL).  Átváltás : 1 euró = kb. 138 albán lek (2016. szeptemberében).  Tengerpart hossza : 362 km. Legmagasabb pont : Korab-hegy, 2 753 m. Hivatalos nyelv : albán, de a görögöt is széleskörűen beszélik.  Vallások : 56% muszlim, 10% katolikus, 7% keleti ortodox. Turizmusból származó bevétel a GDP arányában : 10%.  Beutazás : elsősorban útlevéllel.  Vízum : nem szükséges. 180 naponként 90 napig lehet az országban tartózkodni. Időeltolódás : nincs. Elektromos áram : 220 V. Nagykövetség : Tirana, Rruga e Xibrakëve 47.Előhívó: 00-355-4, Telefon: 22-32-238, 22-34-903 Ügyelet: 00-355-4-2...
Albánia vásárlás és árak
Albánia vásárlás és árak Albániában meglepően kedvező áron ehetünk-ihatunk. Összegyűjtöttük az aktuális átlagárakat, hogy Ön már az albániai nyaralás előtt tudja, hogy mennyi költőpénzt érdemes magával vinnie.  Albánia árakAlbánia pénzneme az albán lek, amely 1,9 forintot ér, tehát a legegyszerűbb, ha minden árat beszorzunk kettővel a nyaralás során. Érdekes információ lehet, hogy az albán átlagfizetés 37,2 ezer lek. Egy fogás egy kifőzdében 630 lekHárom fogásos vacsora egy színvonalas étteremben 1.200 lek0,5L sör 96-120 lekKávé 133 lek0,33L kóla 106 lek1L tej 122 lek1,5L víz 56 lek1 üveg középkategóriás bor 600 lek1 doboz cigaretta 300 lek1L benzin 168 lek1 kg olívabogyó 350 lek. Frissítve: 2016.09.26. Albánia vásárlás és szuvenírÉrdemes körülnézni a piacokon, hogy rábukkanjunk néhány albán kincsre. Szuvenírként ízléstől függően érdemes hazahoznunk egy-egy kézzel szőtt albán szőnyeget vagy sálakat. Gyönyörű, aranyból, ezüstből és rézből készült...
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.