info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Hurghada merülőhelyek

 1. Hurghadai merülőhelyek listája

  A hurghadai merülőhelyek azoknak nyújtanak igazán nagy élményt, akik a színpompás élővilág miatt merülnek: itt valóban ezerféle hallal fogunk találkozni a kék pettyes rájától a bohóchalig szinte minden búvárkodás, merülés alkalmával. De nézzünk néhány népszerű merülőhelyet részletesebben! A leírások búvár és nem búvár utasainknak készültek.
  Hurghadai merülőhelyek, El Fanadir. Búvárkodás, búvárKezdők számára kiváló merülőhely, ami viszonylag gyorsan megközelíthető. Az átlagos mélység 12 méter a zátony közelében, ami 20-22 méterig mélyül a homokos plató szélén. Murénával, bohóchalakkal, lepényhalakkal, nagyobb méretű sügérekkel is találkozhatunk ennél a zátonynál. El Fanadirt merülhetjük az északi és a déli részen is külön merüléssel, vagy drift dive keretében. A profikat nem biztos, hogy mélységesen le fogja kötni El Fanadir.
  Hurghadai merölőhelyek North Abu RamadaEgy jó merülőhely, amit szintén több merüléssel szoktak megmerülni. Kezdőknek a déli rész, míg a tapasztaltabb búvároknak az északi részen található barlang ajánlott.
  • Abu Ramada North – Cave: A legtöbbször közepes áramlattal találkozunk, így a látótávolság is csökkenhet a szokásos 30 méterről körülbelül 20 méterre, de azért ne aggódjunk, ez nem a dorogi tó még így sem! :-) Viszont az áramlat miatt jó, ha drift dive-ként merüljük meg ezt a részt. hol egy 20-25 méteres plató után fal mellett merülhetünk, ahol rengeteg a lágy korall. A platón tonhal, barrakuda és jackfish látható. A platótól nem messze van egy igen nagy barlang még mélyebben. Sajnos, amikor mi merültünk itt, az életünk első búvártúrája volt, így ennek a barlangnak a felfedezése eddig kimaradt az életünkből, de nagyon jól hangzik.
  • Abu Ramada South: A zátony mellett gyorsan mélyülő homokos aljzat van, amin igen sok, máshol csak vágyott halat láthatunk: így például van itt muréna, napóleonhal,skorpióhal és krokodilhal . A merülést érdemes úgy kezdeni, hogy először lemegyünk a 25 méteren található nagyobb korallhoz, és innen nézelődünk felfelé. Mindezt teljes békességben, áramlat nélkül tehetjük.
  Hurghadai merülőhelyek Gota Abu RamadaAz egyik leglenyűgözőbb merülőhely Hurghada környékén. De tényleg. Most is megmerültük a legutóbbi utazásunk alkalmával, júliusban, és rácsodálkoztunk, hogy ezt hogy felejthettük el. Ugyanis az egész olyan, amint egy óriási akvárium: annyi a hal, mint amit a gyönyörű természetfilmes felvételeken látni. Gota Abu Ramadát is merülhetjük két merülés keretében: keletről és nyugatról. Amúgy a domborzat nem túl egyedi: a zátony mellett 10-14 méteren, homokos aljzat felett úszkálunk – de tényleg, az élővilág lenyűgöző. Mondom ezt úgy, hogy engem általában nem a halak érdekelnek egy merülésben. De a korallok is csodálatosak: itt található a környék legnagyobb agykorallja, de sok a viszonylag épen megmaradt lágy- és keménykorall is. Amikor itt merültünk még 5 éve, akkor felírtuk magunknak, hogy nagyon erős volt az áramlás, de mint kiderült, akváriumnak is becézik ezt a helyet: fedezzük fel saját magunk, még ha esetleg tényleg gyakoriak is itt az áramlatok.
  Hurghada Abu HashishEz az a hurghadai merülőhely, amely a legdélebbre fekszik a várostól, de még Hurghadához tartozik. Ennél érdekesebb információ, hogy a merülést ennél a vicces nevű merülőhelynél is a zátony melletti 5 méterről induló homokos platón kezdjük, ami 30 méterig mélyül, ahol egy leszakadás van. A korallok -köztük több asztalkorall, – csodaszépek, és sok a kék pettyes rája, a muréna és a cuki kis pufferhal. Időnként teknősök és barrakudarajok is meglátogatják a zátonyt. És a vicces név feloldása: a szudáni hasiscsempészek régebben ennél a zátonynál cseréltek árut.
  Hurghadai merülőhelyek El MinaA Hurghada partjaihoz közel fekvő kevés roncs egyike, ami nem egy Thistlegorm, de ha nagyon hiányzik már egy roncsmerülés, akkor nyugodtan merüljük meg ezt a 1969-ben, az izraeliek által elsüllyesztett hajót, ami 30 méteren fekszik az oldalára borulva. Az áramlatok gyakoriak itt, főleg a felszínen, de a hajóhoz leúszva ezek erőssége csökken, így egy kényelmes merülésben lehet részünk: csak vigyázzunk a kötelekkel, mert néhány még mindig ott lóg a roncsról. Illetve sok a lőszer is szanaszét. Az aknakereső hajó roncsa egyébként közel 70 méteres, így ráérősen fedezhetjük fel: már csak azért is, mert az élővilág szinte egyenlő a nullával: kivéve pár tűzhalat és egy hatalmas murénát, ami a hajó egyik repedésében lakik.
  A Giftun-szigetekhez közel fekvő El Arouk merülőhely alapvetően nem igazán érdekes: 12-14 méteres homokos aljon elszórva vannak a kicsit leharcolt korallok, ahol egészen változatos az élővilág, de igazából semmi túl extrával nem találkozunk egy átlagos napon. Ám ha ritkán szerencsénk van, akkor teknőst, és még ritkábban delfineket is láthatunk itt.
  Hurghadai merülőhelyek Ras DishaA Hurghadától eléggé délre fekvő Ras Disha első ránézésre nem tartogat nagy izgalmakat, hiszen szintén ez is egy egész sekély, alig 8-18 méteren (le lehet menni 30 méterig is persze, de a látnivalók többsége itt található) fekvő homokos aljzaton több koralltömb. Ugyanakkor az élővilág azért megnöveli az élményt. Gyönyörűek, ám nagyon veszélyesek a red sea walkman és a moth fish nevű halak, amiknek nem tudom a magyar nevét, de mindkettő úgy néz ki, mint egy kőhal és egy pillangó kereszteződése. A tonhalak is igen gyakoriak, és jó pillanatokban akár szirticápát és delfineket is láthatunk.
  Hurghadai merülőhelyek Umm GamarA Hurghadától északra fekvő Umm Gamar egy apró sziget világítótoronnyal, ami körül az első plató nagyjából 14-30 méteren található. Az élővilág itt is igen változatos, elég gyakran látnak itt spanyol táncost még a nappali merülések alkalmával is, és a nagy kékség felé nézelődve hallottunk már olyan búvárról, aki szirti cápát is látott. Ettől függetlenül az itteni merülés igencsak átlagosnak nevezhető hurghadai viszonylatban, különösen, hogy a korallokat nagyon letaposták sok helyen. Ezt két dolog dobja fel mégiscsak: az egyik egy kis barlang, a másik egy kis roncs.  A plató alatti falon több bemélyedés is van, köztük egy kisebb barlangocska, 24-26 méteren. Hogy még nagyobb legyen a változatosság: két roncs is található Umm Gamarnál: az egyik, egy nagyon pici, 25, a másik 70 méteres mélységben. Utóbbi egy nemrég elsüllyedt búvárhajó, a Colona IV.
  Itt merülni Gota Abu Ramadához hasonló élmény a rengeteg színes hal miatt. 6-20 méteres mélységben úszkálhatunk koralltól korallig, nagyjából közepes áramlat mellett, miközben gyönyörködünk az üveghalakban, a napóleonhalakban, a bohóchalakban, az időnként harcos kedvű triggerfishekben, és a néha felbukkanó delfinekben. Mindenképpen tapasztalt merülésvezetővel merüljünk itt, ugyanis könnyen el lehet tévedni a sok víz alatti csoda nézegetése közben és a számos korall között.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.