info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Taba vízum

Vízum Taba, egyiptomi vízum, Sínai vízum

A Tabára illetve a Tabáról induló Jordán-Izraeli- és Izraeli körutazásra készülő Kedves Utasainknak szeretnénk a vízumkérdésben segíteni. Tabára nem közlekedik jelnleg direkt repülőjárat. A repülőgép Sharm El-Sheikhen száll le és onnan is indul haza. Sharm és Taba között autóbusz transzfer biztosított, melynek menetideje kb 2,5- 3 óra.
A tabai repülőtér speciális szabályairól lejjebb olvashat.
Statisztikai lap Taba vízumTabára kell-e vízum?

Amennyiben csak Tabára utazik, akkor Önnek elégséges az úgynevezett Sinai Visa, amit a tabai vagy a sharm el-sheikhi reptéren lehet igényelni. Ez ingyenes.
Hogyan szerezzük be?
A gép leszállását követően Önt egy busz elviszi a tranzitba, ez még a vámvizsgálat előtt lesz. Ott ki kell töltenie egy bejelentkezési statisztikai lapot. Ennek a papírnak a hátuljára írja rá: ONLY SINAI VISA. Az útlevelével és ezzel a papírral menjen a vámhoz. Adja át mindkét iratot. A vámtiszt egy pecsétet fog nyomni az útlevelébe. Ez a Sinai vízum. Már mehet is a csomagjáért.
Hová és meddig érvényes a Sínai vízum?
A Sinai vízum érvényes a Sinai-félsziget A szektorára, azaz például Tabára, Nuweibába, Dahabba és Sharm EL-Sheikhbe. 2 hét tartózkodásra jogosít fel.
Tudok-e venni 25 dolláros egyiptomi vízumot a tabai reptéren?
Állítólag újabban már lehet. (A közelmúltban informális úton jutott tudomásunkra, hogy a tabai reptéren is ki lehet már váltani a 25 dolláros vízumot. Erre a hírre viszont nem tudunk garanciát nyújtani)
Hová nem érvényes a Sinai vízum?
A Sinai-félsziget C jelű szektorán kívülre. Például, ha Tabáról el szeretnénk menni Kairóba, akkor oda már rendes egyiptomi vízum szükséges. Ha a Színes Kanyonba, a Szent Katalin Kolostorba szeretnénk kirándulni, akkor oda is egyiptomi vízum kell, mert ugyan a Sinai- félszigeten van, de kívül esik az C szektoron.
Hol vegyem meg az egyiptomi vízumot, ha Tabáról Kairóba szeretnék utazni?
Két helyen tudja megvenni: Vagy az irodánkban 5.000,-Ft-ért vagy az egyiptomi nagykövetségen.

Jordán-Izraeli illetve az Izraeli körutazáshoz kell- e egyiptomi vízumot venni?

Erre a kérdésre lehetne egy egyszerű nemmel is válaszolni.
Egy kicsit azért megmagyarázzuk: A körutazás Tabáról indul és oda is érkezik vissza. A fent leírtak szerint csak Tabára nem kell egyiptomi vízumra költenie, hiszen elégséges a Sinai Visa. Amikor Önök megérkeznek a tabai reptérre, akkor járjanak el a feljebb leírtak szerint. Tabán tulajdonképpen csak pár napot töltenek el és utána elhagyják az országot Izrael irányába. Majd, amikor végeztek a körutazással, akkor szintén Tabára érkeznek meg és az ottani reptérről jönnek haza.
Csupán érdekességként említjük meg, hogy amikor Izrael irányából Tabára jönnek be Egyiptomba, akkor kérés nélkül is Sinai vízumot kapnak a beutazók, ugyanis ezen a határon sem lehet egyiptomi 25 dolláros vízumot venni.

Így néz ki a Sínai vízum:

Sínai vízum Taba

Taba repülőtér illetve a speciális előírások erre vonatkozóan

Taba repülőtér
A tabai reptér Egyiptom viszonylatában kicsinek mondható. Ezt a repteret a 6 napos háború után 1967-ben az izraeliek építették a fennsíkon. 1982-ben Egyiptomhoz került. Erre a repülőtérre csak charter repülőgépek érkeznek illetve indulnak.
Menetrend szerinti járatok egyenlőre nem közlekednek.

Tervek között szerepel egy a fővárost, Kairót összekötő belföldi járat indítása.
Jelenleg a tabai reptérről csak úgy lehet felszállni, hazautazni (Budapestre utazni charter repülőgéppel), ha előtte oda is érkezik az utas.Állítólag létezik valamiféle engedély arra vonatkozóan, hogy Tabáról is haza tudunk repülni (ha előtte nem is oda érkeztünk meg az országba), de erről bővebb felvilágosítást csak az Egyiptomi Arab Nagykövetség tud nyújtani.

Taba repülőtérSajnos, megtörtént már az az eset, hogy a tabai repülőtéri biztonsági szolgálat nem engedett felszállni a charter repülőgépre olyan magyar utast, aki nem a tabai repülőtéren keresztül lépett be Egyiptom területére, annak ellenére, hogy neki érvényes repülőjegye volt Taba-Budapest útvonalra.

Az előbb leírtak miatt kérjük legyenek körültekintőek és amennyiben a tabai repülőteret csak hazaútra kívánják igénybe venni, akkor előtte mindenképpen tájékozódjanak az egyiptomi követségnél az éppen aktuális előírásokról illetve lehetőségekről.Cím: Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetség, 1124 Budapest, Istenhegyi út 7/b. telefon: +36 1 225 21 50


 

Egyiptom tabai szárazföldi határátkelő

Egyiptom Taba belépési illetékről bizonylatSokakban felmerül, hogy ha már Tabán vagyok és itt van a szomszédban az izraeli Eilat, akkor egyénileg átmegyek, megnézem ezt a várost. Nekik írjuk ezt a pár sort. A tabai határátkelő izraeli honlapja: (3*w) iaa.gov.il/Rashat/en-US/Borders/Taba
Akik az idegenvezetőnél fizetnek be erre a programra nekik nem érdekes ez az írás, hiszen az idegenvezető mindent elintéz majd és ezek a díjak a program árában szerepelni fognak.
A tabai egyiptomi - izraeli határátkelő a Hotel Hilton szomszédságában található. Ha ebben a szállodában vagy a szomszédban lévő Mövenpickben vagyunk, akkor egyszerűen gyalogosan el tudunk sétálni a határig, majd át tudunk menni Izraelbe. Amennyiben másik tabai hotelben lakunk, akkor egy taxit kell fogni és el kell magunkat vitetni a határig. Az egyiptomi majd az izraeli határon csak gyalogosan lehet közlekedni. Az átlépések során hol kilépési, hol belépési illetékeket fognak tőlünk kérni a vámosok.

Nem olcsó mulatság ki-be járkálni a két ország között, 2010 áprilisában ezek az árak voltak érvényben:

1.) Kilépési illeték Izraelből: 94,5 NIS
2.) Egyiptomi belépési illeték: 75 LE

Izraeli kilépési illeték bizomnylatA jobb oldali képen látható az izraeli kilépési illeték kifizetését igazoló bizonylat.
Ha ezt egyszer kifizeti, akkor 2 hétig ezen a határátkelőn bármennyiszer át tud menni nem kell újból kifizetnie !

Taba Eilat határ

Taba, Eilat hátárátkelő története
Taba határ régen1 nappal a Sinai kivonulást követően 1982 április 26-án nyitották meg a Taba Határátkelőt. Kezdetben a terminál csupán egy sátor volt, majd később lakókocsikkal és istállókkal bővült.
1989. márciusában a Nemzetközi Választott bíróság úgy döntött, hogy a Taba területen lévő nyilvános strandot, Rafi Nelson falut és a Sonesta Hotelt (mai nevén Hilton Taba) át kell adni az egyiptomiak. A döntés miatt az utasforgalom megnövekedett.
1995 szeptemberében befejeződött a 3 millió dolláros beruházás és átadták az új Terminált.
1999-ben a határon a forgalom rekordot döntött, az áthaladó forgalom 1.038.828 fő utas és 89.422 jármű volt.
2000-ben Az intifáda eseményei hátrányosan befolyásolta áthaladó terminál forgalmát, és 9%-al csökkent az utasok száma.
2003 és 2004-ben A forgalom nagysága, stabilizálódott.
2006-ban az utasforgalom a mélypontra zuhant, csupán 648.542 fő volt.
2008-ban az utasforgalom a tabai határon 1.433.892 fő és személygépkocsiból 21.936 volt.
Tabai határ Izraeli határ
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.