info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Taba történelme

Taba története, történelme és Taba Heights 

Taba a 80-as években A fenti képen Taba látható az 1980-as években. A kép közepén a tengerparton látható egy darab magas épület, az akkori Sonesta Hotel, mai nevén Hilton Taba.
Mint látható a környéken nincs is más. Később épült a Mövenpick Hotel, az út is lejjebb, azaz a tenger felé került át. Mára teljesen átalakult ez a kép.

Taba története

Taba egy kicsi Egyiptomi város az Akabai-öböl északi csúcsán, közvetlenül az izraeli határ mellett. Kalandos sors jutott ennek a településnek csupán a  fekvéséből adódóan.

1949-ben a fegyverszüneti megállapodást követően Egyiptomhoz tartozott Taba.

1956-ban a Szuezi válság idején az Izraeliek rövid időre elfoglalták, de

1957-ben újból Egyiptomhoz tartozott.

1967-es Hatnapos háborúban Izrael megszállta az egész Sínai-félszigetet, így Taba újból Izrael része lett.

1979-es békeszerződés kötéskor újból tárgyalások folytak Taba hovatartozásáról. Izrael azt állította, hogy Taba 1906-ban volt az Ottomán oldalon állt és nem a brit Egyiptomi oldalon, ezért Taba maradt Izraelhez csatolva .

1982-ben az egész Sínai-félsziget visszakerült Egyiptomhoz , kivéve Tabát.

1982. április 26-án nyitották meg a tabai határátkelőt

1988-ban hosszas viták, tárgyalások lezárásaként egy Nemzetközi Választott Bíróság Egyiptomnak ítélte Tabát.
Régi Izraeli határ, talán a 90-es évek elején Taba izraeli határ régen kb 80-as években 1989-ben Taba visszakerült Egyiptomhoz.
Ekkor a két ország megegyezett, hogy Izrael az Eilat - Taba határt az izraeliek vízum nélkül átléphetik, és az úgynevezett "Aqaba Coast Area of Sinai" -n 14 napig tartózkodhatnak. (Ez a Sínai-félszigeten az Akabai-öböl partját jelenti Tabától Sharm El-Sheikhig, beleértve Nuweibát és Dahabot is.),
Ez a vízummentesség legfeljebb 14 napra szól, ezért Taba egy népszerű idegenforgalmi célponttá lépett elő. Nagyon sok izraeli látogatja meg hétvégenként a közvetlenül a határon fekvő Hilton Taba-t. (kaszinó működik benne) A kép 1989. március 15-én készült:
Taba 1989 03.15-én
Ezt a szállodát még 1979-ben Sonesta néven építették fel az izraeliek, pontosabban Eliyahu Papouchado. Ma már a Hiltonhoz tartozó Nelson Villagét Raffi Nelson építette.
Érdekes helyzet állt elő újból: A Hilton és a Movenpick alatti területet azaz a földet visszakapta Egyiptom, De: Azok az izraeli vagy más nemzetiségű turisták, akik Eliat felöl érkeznek Tabára és nem mennek tovább, mint a Hilton vagy a Mővenpick, nekik nem kell belépési illetéket fizetniük Egyiptom részére.

2004. október 7-én terroristák autóbombát robbantottak a Hilton Hotelben, 34 ember halt meg és több százan megsebesültek.

Taba Heights

Az izaeli határtól 20 kilométerre egy új üdülőfalu épült fel: Taba Heights.
Itt igen jó nevű szállodákat találunk, többek között a Tree Corners El Wekala, Hyatt Regency, Marriott és a Sofitel . Fontos idegenforgalmi terület lett a Taba Heights, ahová a búvárkodás és az új stílusú golfpályák miatt sokan jönnek.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.