info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Tippek sznorkelezéshez

Tippek sznorkelezéshez

Idén fedezi fel először a víz alatti világot? Vagy már rutinos sznorizónak számít? Egyiptomban tanult PADI merülésvezető és szabadtüdős búvár kollégánk, Hendrik Nikoletta tanácsait mindkét esetben érdemes elolvasni nyaralás előtt. Íme a legjobb tippjeink sznorkelezéshez! 

Legjobb szálloda és időszak kiválasztása 

Kezdjük az alapokkal! Hol találjuk a legszebb korallokat és víz alatti élővilágot? Mikor érdemes utazni? 
 • Hozzánk legközelebb Egyiptomban. Egész évben csodálatos a tenger, még télen sem csökken soha a víz hőmérséklete 21C fok alá, de augusztusban és szeptemberben 30C fok körül van. A téli vízhőmérséklet nekünk már picit hűvös, ezért ilyenkor érdemes búvárruhát felvenni, így nem fogunk fázni. Erről később olvashat a cikkben. 
 • Kétféle tengerpart létezik. Az egyik a többé-kevésbé lassan mélyülő, homokos tengerpart, míg a másik az egyből mélyülő, korallos. Igazi, színes élővilág csak az utóbbinál létezik, hiszen a homokos részen elvétve akad korall, ami a legtöbb hal élőhelye. Ha mégis kompromisszumos megoldásra vágyunk, érdemes a Makadi-öblöt választani, ahol a teljes partszakasz bejárható 3 km hosszan, és van homokos és korallos szakasz is. Igazán gyönyörű a víz alatti világ még Sharm el-Sheikh, Marsa Alam és Dahab partjainál. Ahol szinte garantáltan nincs hatalmas korallmennyiség, az Hurghada és Sharm el-Sheikh belvárosa, valamint El Gouna.
 • Ha mindenki megőrül a homokos partért a családban, mégis érdekel minket a víz alatti világ, akkor válasszunk homokos partú szállodát, de menjünk egyszer-kétszer napi kihajózású sznorkeles programra. Ennek az ára 30 EUR/fő körül van, és két sznoris megállót foglal magában egy napon belül. A hajózás a Vörös-tengeren külön élményt jelent. 
 • A legjobb áron egzotikus célpont sznorizáshoz egyértelműen Thaiföld, ahová novembertől áprilisig érdemes utazni, ugyanis ekkor ideális az időjárás.

Sznorkel felszerelés kiválasztása és előkészítése

 • ABC felszerelésnek nevezik azt a három alapvető eszközt, amelyre szükségünk lesz a sznorkelezéshez. Az alapfelszerelés a búvármaszkot, a légzőcsőt és az uszonyt jelöli. Ezt szükség esetén kiegészíti a búvárruha a víz hőmérsékletének megfelelően. 
 • Vásároljunk vagy kölcsönözzünk? Az ABC felszerelés kedvező árai miatt érdemes lehet sajátot venni, de ha még nem vagyunk biztosak benne, hogy imádni fogjuk a sznorkelezést, akkor érdemes első körben kölcsözni. Itthon és külföldön számos búvárbolt várja az érdeklődőket, és a Decathlonban is érdemes körülnézni. Kölcsönözni minden szállodában lehet általában. Ha pedig hajós programra fizetünk be, ott az ár része, hogy kapunk felszerelést is.

Búvármaszk

 • Profinak szeretnénk tűnni? Használjuk a maszk vagy búvármaszk kifejezést. Ez nem szemüveg, hiszen az orrot is fedi. 
 • Úgy tudjuk kiválasztani a megfelelő maszkot, hogy vegyük a kezünkbe, hajtsuk fel a pántját, illesszük rá az arcunkra, csukjuk be a szánkat és az orrunkkal szippantsunk egy mélyet. Figyeljünk rá, hogy a hajunk ne legyen a maszk alatt. Ideális esetben így rátapad a maszk az arcunkra, ami azt jelenti, hogy az éppen felpróbált maszk méretben és formában tökéletesen illik ránk. Tehát próbánál nem kell a pánttal külön bajlódni, azt biztosan be tudjuk majd állítani később a megfelelő méretre.
 • Érdemes fekete színű maszkot választani az átlátszó helyett, így egyrészt jobban tud fókuszálni a tekintetünk, hiszen a beszűrődő fény nem zavar oldalról, másrészt pedig hosszú távon esztétikusabb megoldás, ugyanis kevésbé színeződik el.
 • Ha érdeklődünk a szabadtüdős merülés iránt, akkor már most érdemes kifejezetten szabadtüdős vagy fél-szabadtüdős maszkot vásárolni. Ennek a lényege, hogy kisebb a tér a szemünk előtt, kevesebb levegő van a maszkban, aminek a szabadtüdőzésnél kulcsszerepe van.
 • Amint megvettük a maszkot, elő kell készítenünk. Kenjük be fogkrémmel egy éjszakára, majd alaposan öblítsük ki reggel. Így meg is akadályoztuk a párásodás egy részét a későbbiekben. 
 • Utolsó mozzanatként állítsuk be a pántot, hogy kényelmes legyen. A leggyakoribb hiba, hogy nagyon szorosra húzzák a kezdők a pántot. Honnan tudjuk, hogy túl szoros? Hogy látszik a maszk körvonala az arcunkon viselés után. Honnan tudjuk, hogy túl laza? Belemegy a víz. A kettő közé lőjük be a szorosságot. Általában az ideáls szorosság sokkal lazább, mint az kezdőként gondoljuk.

Légzőcső, avagy sznorkel

 • A jó légzőcső igazából az, amelyik nem lyukas.
 • Kevésbé komplex a sznorkel a kiválasztása, mint a maszknak, de két típust ebben is elkülöníthetünk. Az egyik az egyszerű műanyag cső, a másik pedig az, amelynek alul van egy szelepe. Állítólag az utóbbiból könnyebb kiüríteni a vizet, ha belemegy, de mi nem tapasztaltunk óriási különbséget. 
 • Divatosak egy ideje a full face maskok is, amelyek búvármaszkot és légzőcsőt kínálnak egyben. Van, akinek bejön ez a típusú megoldás, érdemes kipróbálni! 
 • Vásárlás után a légzőcsőt a maszk pántjához kell rögzíteni egy kis műanyag csat segítségével. Sznorkelezésnél igazából lényegtelen, hogy melyik oldalra tesszük, de ha búvárkodnánk is majd, illetve ha profinak szeretnénk tűnni, akkor a bal oldalra rögzítsük. Ennek az az értelme, hogy búvárkodásnál a bal oldalra megy a légzőcső, jobb oldalra pedig a légzőautomata és az octopus.

Uszony

 • Az uszony a felszerelés azon része, amely egyáltalán nem kötelező, de erősen ajánlott. Enélkül is tudunk úszni ugyanis, de ha akár egyszer is kipróbáljuk, hogy milyen egy jó uszonnyal úszni, akkor látni fogjuk, hogy össze se lehet hasonlítani az élményt. Minimális erőkifejtés, maximális sebesség. A kezünkkel ne is csináljunk semmit, csak relaxáljunk. 
 • Kétféle uszony kapható a piacon. Az egyik a papucsos-bebújós, a másik pedig a búvárcsizmás-csatos verzió. Sznorkelezéshez tökéletes az első verzió is, különösen nyáron, - de ha komolyan gondolkodunk a búvárkodáson is, akkor érdemes beruházni egy csizma plusz uszony szettbe. Melegebb és hosszú távon kényelmesebb. 
 • Akár papucsos, akár csatos uszonyt választunk, a méretnek stimmelnie kell. Ha lelóg a lábujjunk vagy túl sok a hely a lábfejünknek, és lötyög rajta az uszony, az nem jó. Ne féljünk másik méretet kérni vagy felpróbálni. Sok kényelmetlenséget vagy az uszony elvesztését spórolhatjuk meg ezzel.
 • A jó uszony az, ami közepesen hosszú és közepesen kemény. Ezekkel lehet ugyanis normálisan haladni. Vannak, akik a kemény vagy a rövid, netán a szinte kettévágott uszonyokra esküsznek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a többségnek érdemes egy teljesen átlagos uszonyt választani, mert az a legkényelmesebb.
 • Külön típust képviselnek a szabadtüdős uszonyok, amelyeket onnan lehet megismerni, hogy nagyon hosszúak és kifejezetten kemény anyagból készülnek. Ezt nem ajánljuk sznorkelezéshez, mert kényelmetlen a többi verzióhoz képest. Amit végképp nem ajánlunk, azok a két lábfejes delfinuszonyok. Cukin néznek ki, de ezeket teljesen más célra tervezték. 

Búvárruha

 • A legkevésbé kötelező elem a sznorkel-felszerelés közül, de nagyon praktikus tud lenni. Egyrészt véd a hideg, másrészt az eretleges sérülések vagy csípések, harmadrészt pedig a leégés ellen. Ha nem viselünk búvárruhát, akkor naptejjel mindenképp kenjük be a hátunkat, mert tuti, hogy pirosra égünk egy fél órás-egy órás sznorizás közben. 
 • A legtöbb búvárruha 3 és 7 mm vastagság között helyezkedik el. 3 mm nyárra, 27-30C fokos vízbe, 7 mm télre, 21-23C fok körüli tengerbe, míg az 5 mm verzió a kettő között ajánlható. Ez nem azt jelenti, hogy egyből tárazzunk be mindhárom búvárruhából. Érdemes a vékonyabbal kezdeni, ezek a legolcsóbbak és már ezek is meglepően növelik a komfortérzetet.
 • Vannak rövid és hosszú búvárruhák. Rövid általában 3 mm vastagságban kapható, míg 5 mm és 7 mm vastagsághoz hosszú fazon társul.
 • Kapható egy és több darabból álló búvárruha. A legegyszerűbb az egy darabos verzió, de van, aki szereti a rétegeket. Ezeket inkább profibb szinten érdemes megfontolni.
 • Összefoglalva, kezdésnek tökéletes lehet egy 3 mm shortie, azaz rövid búvárruha nyári, vagy egy 5 mm hosszú búvárruha téli utazás esetén. 
Tippek sznorkelezéshez

Irány a tenger! 

Ott állunk a korallok előtt és megvan a felszerelésünk is, irány a tenger! Mire érdemes figyelni közvetlenül az első sznorizás előtt?
 • Sorrendben az alábbi módon öltözzünk fel!
  • Először vegyük fel a búvárruhát.
  • Utána jöhet a maszk és légzőcső. Ezek már együtt egy darabot képeznek, hiszen hozzárögzítettük a légzőcsövet a maszk pántjához. A maszk pántjának szorosságát ellenőrizzük még egyszer, és szükség esetén állítsunk rajta. Ne feledjük: se túl szoros, se túl laza ne legyen. A maszkot húzzuk a nyakunkba, amíg a parton vagyunk, ott van a legbiztonságosabb helyen. Semmiképp se a homlokunkra tegyük, ugyanis innen könnyen leeshet már a parton is, de a vízben még nagyobb eséllyel lesodorja egy erősebb hullám a homlokunkról a maszkot. A nyakunk helyett akár kézben is vihetjük a maszkot addig, amíg ott nem állunk a part szélén.
  • Tartsuk a kezünkben az uszonyt addig a pillanatig, amíg bele nem megyünk a tengerbe. 
 • Menjünk a móló széléhez vagy a hajó végéhez, és készüljünk a létrán való bemenetelre vagy a beugrásra.
  • A sznorkelezés egyik legmeglepőbb része, hogy előtte bele kell köpni a maszkunkba. Ettől lesz igazán páramentes a maszk a sznorizás ideje alatt, mindenki ezt csinálja, szóval mi se finomkodjunk! Vegyük kézbe a maszkot, köpjünk bele, kenjük el jó alaposan a nyálunkat, majd öblítsük ki a maszkot. Ezután helyezzük az arcunkra, a légzőcsövet vegyük a szánkba.  
  • Most jöjjön az uszony. Ahogy írtuk is, ezt a tenger partján vagy a hajó platóján vegyük fel, közvetlenül azelőtt, hogy belelépnénk vagy beleugranánk a vízbe. Nem csak mulatságos, hanem nagyon balesetveszélyes is előbb felvenni az uszonyt és azzal próbálni közlekedni akár a homokban, akár a hajó egyéb részein, ezért ezt mindenképp hanyagoljuk! 
  • Ha a lépcsőn megyünk be, könnyű dolgunk van, de az ugrás még könnyebb, ha a part ezt lehetővé teszi. Ez esetben fogjuk a bal tenyerünkkel a maszkot és a légzőcsövet, nehogy leessen az ugrás hatására. Amint beértünk a vízbe, ellenőrizzük, hogy a légzőcső függőlegesen áll.
 • Ússzunk, mint hal a vízben!
  • Alapvetően fontos, hogy sose induljunk egyedül sznorkelezni, mindig legyen legalább egy ember velünk. Bármi történhet a vízben, akár egy begörcsölt láb, akár egy váratlan, nagyobb hullám. Jó, ha van velünk valaki ezekben a helyzetekben. 
  • Abszolút kezdőként hagyjunk magunknak időt, hogy amint benne vagyunk a tengerben, szokjuk a helyzetet. Fogjuk akár a lépcsőt, és hajtsuk a fejünket a vízbe. Nézzünk körül, szokjuk a látványt, és lélegezzünk mélyeket. Persze ez csak akkor jó ötlet, ha mások nem ugrálnak a fejünk felett. Csak akkor kezdjünk el úszni, ha már teljesen komfortos a légzőcsőn át történő lélegzés.
  • Most jöhet az igazi élvezet! Eresszük el a lépcsőt, és kezdjünk el úszni. Ha uszonyunk van, akkor elég csak a lábunkat használni, a kezünket tegyük nyugodtan hátra. 
  • Ha esetleg víz megy a légzőcsövünkbe úszás közben, csak semmi pánik! Fújjunk bele egy nagyot, és kimegy egyből belőle a víz, így a következő lélegzetvétel már problémamentes lesz. Néha előfordul, hogy marad a sznorkelben egy kis víz, mert túl kicsit fújtunk bele. Ez kellemetlen, de idővel ráérzünk, hogy mi a megfelelő erősség. Simán azt is csinálhatjuk, hogy megállunk, kidugjuk a fejünket a vízből, és kiürítjük kézzel a sznorit. 
  • Osszunk be úgy az energiáinkat, hogy amikor úszunk a part mentén, még bőven akkor forduljunk meg, amikor van erőnk visszaúszni a mólóhoz. Sokszor annyira bele lehet feledkezni a látványba, hogy csak úszunk és úszunk, és visszafelé már alig tudjuk megtenni az utolsó métereket. 
  • Többen is jelezték, hogy érdemes szólni még az áramlatokról, amit ezúton is köszönünk! A tengerben előfordulhatnak kisebb-nagyobb áramlatok. Az alapszabály az, hogy mindig az áramlattal szemben kezdjünk el sznorizni, mert bár odafelé kicsit küzdelmesebb lesz az út, visszafelé nagyon könnyű. Ha fordítva indulnánk útnak, akkor gyorsan annyira eltávolodhatunk a mólótól, hogy nem vagy alig lesz erőnk visszaúszni. Honnan látjuk, hogy áramlattal van dolgunk? Nézzünk a maszkkal a víz felszíne alá, és ha azt látjuk, hogy a halak egy irányban úsznak - ahelyett, hogy játékosan össze-vissza kergetőznének vagy több irányban úszkálnának, -, akkor biztos, hogy áramlattal van dolgunk. A halak mindig az áramlattal szemben úsznak, tehát kövessük a példájukat, és tegyünk így mi is! Fontos, hogy attól, hogy egyik van áramlat egy helyen, a másik nap lehet, hogy nincs, vagy éppen ellentétes irányú, szóval az áramlatokat minden sznorizás előtt ellenőrizzük. Ha napi kihajózással sznorizunk, akkor erre külön nem kell odafigyelnünk, hiszen a vezetőnk ellenőrzi helyettünk is az áramlatokat, így biztos kezekben leszünk. 
  • Nem csak a természetvédők szlogenje, hogy a víz alatt semmihez sem szabad nyúlni, hanem egy fontos biztonsági figyelmeztetés is. Rengeteg veszélyes élőlény van a tenger felszíne alatt, ami már érintésre is bénulást, sérülést vagy halált okozhat. Túlzottan ne aggódjunk ezek miatt alapjáraton, csak egyszerűen ne érjünk semmihez és gond sem lesz. A zátonyhoz persze nem csak szándékosan érhetünk hozzá, hanem véletlenül is, ugyanis akár egy hullám is rásodorhat minket a korallokra. Emiatt érdemes 2-3 méter távolságot tartani úszás közben a zátonytól. 
  • Divat mindent lefotózni, így sokan vesznek különböző tokokat és vízálló fényképezőgépeket már az első sznorkelezésnél is. Nyilván mindenkinek mást jelent a nyaralás, de a mi tippünk, hogy használjuk inkább a sznorkelezés idejét az élményre magára. Egyrészt kezdő sznorisként könnyen elhagyhatjuk a telefont vagy a kamerát, másrészt pedig a képek nem fognak úgyse úgy kinézni, mint a National Geographicban. Engedjük meg végre magunknak a tengeren, hogy csak ott legyünk. Fizikailag és agyban is. Így olyan élményben lesz részünk, amit újra és újra át akarunk élni. Eggyé válunk a tengerrel és a hullámokkal. Csak mi vagyunk és a tenger. 
Van olyan tippje, ami kimaradt? Írja meg nekünk az info@divehardtours.com e-mail címre és szívesen bővítjük a listát! 

Foglalna egyből nyaralást, hogy sznorizzon egy jót? Keressen minket! +36 1 785 8492 vagy személyesen munkaidőben a 1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca 91. szám alatt található irodánkban. Egyiptomba már két évtizede járunk évente több hétre, Thaiföldön is legalább ötször voltunk már. Személyes tapasztalat alapján adunk tanácsot, és nálunk mindig megtalálja a legjobb ár-érték arányú utakat! 

Csatlakozzon a törzsutas programunkhoz! Dive Hard Tours Hűségprogram

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.