info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Green Holidays károsultaknak

Kedves Utasunk!

A Green Holiday Kft utazásszervező, az alábbi közleményt küldte emailen utazási irodánknak:

"Tisztelt Partnereink!

A Green Holidays Kft. sajnálattal tájékoztatja Önöket, hogy a mai naptól nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, nem tudja teljesíteni az utazási szerződés szerinti kötelezettségeit.

A társaság vagyoni biztosítékát az UNIQA Biztosító Zrt. szolgáltatja. A szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A kárenyhítés módjáról a biztosító dönt. A társaság utazási szerződés szerinti kötelezettségeinek teljesítése érdekében szükséges intézkedések megtétele iránt – a társaság vagyoni biztosítékának terhére - a Kormányhivatal intézkedik a biztosítóval együttműködve. Az utasok a társaság kötelezettségeinek elmulasztásából eredő igényeiket közvetlenül a biztosítóval szemben érvényesíthetik.
A társaság kéri, hogy igényeiket a biztosítónál jelentsék be, az alábbi elérhetőségen: info@uniqa.hu

A társaság kéri az Utasok elnézését és megértését.
Green Holidays Kft."


A legnagyobb megdöbbenéssel olvastuk ezt a hírt, hiszen semmi jele nem volt annak, hogy a Green Holidays Kft ilyen lépésre szánja el magát.

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb infókat annak érdekében, hogy a jogait minél jobba érvényesíteni tudja:


Bevezető:
A Utas az utazásszervezővel, azaz a Green Holidays Kft-vel kötötte meg az utazási szerződést, ebben a jogügyletben a Dive Hard Tours Utazási iroda, mint közvetítő vett részt, a jogviszony az Utas és a Green Holidays között jött létre.

Green Holidays Kft
1016 Budapest, Mihály u. 3/B.
tel: 061-365-1102 fax: 06-1-209-7349
Weboldal: http://greentravel.hu/

A Budapest Főváros Kormányhivatal  kereskedelmi hatóságként jár el az utazási vállalkozások bejelentésre és nyilvántartásba vételére irányuló eljárásokban, valamint a nyilvántartásban szereplő utazási vállalkozásokkal kapcsolatban ellenőrzési feladatokat lát el.
1124 Budapest, Németvölgyi út  37-39.
Tel.: (1) 4585-544
Fax: (1) 4585-847
E-mail: idegenforgalmi@bfkh.gov.hu

A Green Holidays Kft-nek 500.000.000,- Ft vagyoni biztosítéka van az UNIQA Biztosító Zrt-nél.

Mire szolgál pontosan a vagyoni biztosíték?
Az utazásszervezői engedéllyel rendelkező, legálisan működő utazási irodáknak a tevékenység jogszerű folytatásához olyan pénzügyi garanciát kell biztosítaniuk, amely fedezetül szolgál olyan esetekre, ha külföldön szükséghelyzetbe kerülne, mert az utazási vállalkozó időközben fizetésképtelenné válik és már nem tudja biztosítani hazautazását, kint tartózkodását. Ugyanez igaz arra az esetre is, amennyiben azután megy csődbe az utazási iroda, miután a részvételi díjat befizette, de még nem utazhatott el. Ezekben az esetekben bekövetkező káresemények fedezetéül szolgál a vagyoni biztosíték.

Mi a különbség az utazásszervező (utazási iroda) és az utazásközvetítő (utazási ügynökség) között?
Az utazásszervező és az utazásközvetítő között a lényegi különbség az, hogy míg az utazásszervező saját árualapot (szervezett utakat, utazási csomagokat) állít össze és értékesít, addig az utazásközvetítő nem saját maga szervezi meg és állítja össze az utakat, utazási csomagokat, hanem egy más által már összeállított utazást, utazási csomagot értékesít. Utasként Ön minden esetben az utazásszervezővel kerül szerződéses jogviszonyba, tehát ha utazásközvetítőn keresztül is köti meg a vonatkozó szerződést, rendeli meg a szolgáltatást, a szolgáltatás teljesítéséért nem annak közvetítője, hanem szervezője lesz a felelős.

Mit tegyek ha azt hallottam, hogy az utazási iroda, ahol befizettem „csődbe” ment?
A Green Holidays utazási iroda Kft. olyan helyzetbe kerül, hogy nem képes az utasok el- és hazautaztatását biztosítani és a befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetésére sem képes, a Budapest Főváros Kormányhivatala a szükséges intézkedések gyors megtételét követően intézkedik az utazási iroda vagyoni biztosítékának hozzáférhetővé tételéről. Ez azt jelenti, hogy az engedéllyel rendelkező utazási iroda által korábban igazolt vagyoni biztosíték terhére az azt szolgáltató biztosítótársaság, vagy pénzintézet fog helyt állni az utazási iroda helyett a biztosíték mértékének erejéig.
Ebben az esetben a BFKH az internetes oldalán elérhetővé teszi annak a pénzintézetnek vagy biztosítótársaságnak az elérhetőségét, ahová az utasok a káresemény kapcsán bejelenthetik kárigényüket. A kárigény bejelentéséhez csatolandó igazolások, dokumentumok vonatkozásában előzetesen érdemes a biztosítótársaságot, vagy a pénzintézetet megkeresni.
A kárigényeket ide tudja bejelenteni : info@uniqa.hu

Útlemondási- vagy más néven sztornó biztosítás díja visszajár az utazásszervező csődje esetében?
A Colonnade biztosító szabályzatában az szerepel, hogy 60 napon kívüli indulás esetében az útlemondási biztosítás díja visszatéríthető. Tehát 60 napon belüli indulásnál a biztosító nem téríti vissza sem a Classic Plussz, sem a 20 % önrészes útlemondási biztosítás díját.

Sajnáljuk a kialakult helyzetet és egyben biztosíthatjuk Önöket arról, hogy egy másik utazás lefoglalásában segítségükre leszünk.
 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.