info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Vízipipa | Hogyan készítsünk tökéletes vízipipát 7 lépésben?

Vízipipa | Hogyan készítsünk tökéletes vízipipát 7 lépésben?

Utazási kínálatunkban számos olyan úticél szerepel, ahol a vízipipa nagy népszerűségnek örvend. Számos utasunk ki is próbálja a nyaralás során, így hasznosnak látjuk néhány szót írni róla. Mivel mi rajongunk a vízipipáért, sok év alatt kitapasztaltuk, hogy mi az elkészítés legjobb módja. Persze bármilyen további ötletet szívesen veszünk, de ha most csinálunk először vízipipát, ez az útmutató egészen biztosan hasznos.
Vízipipa Hogyan készítsünk tökéletes vízipipát 7 lépésben?
  1. A vízipipa használatakor a vizet az alsó üvegedénybe töltjük, ideálisan annyira, hogy 3-4 centiméterre ellepje a víz a benne található fémcsövet, amit felülről, pontosan illesztünk az üvegedénybe. Mielőtt továbblépünk a következő pontra, próbáljuk ki így, még minden nélkül a vízipipát: ha könnyen tudjuk szívni, akkor megfelelő a víz mennyisége, ha nem, akkor vagy tegyünk még hozzá, vagy öntsünk ki belőle. Ínyencek egy citromot vagy narancsot is facsarhatnak a vízbe, kellemesebb lesz a vízipipa íze.
  2. Miután ez megtörtént, megtömjük az agyagkelyhet kifejezetten vízipipához készített, ízesített dohánnyal. Ügyeljünk rá, hogy csak lazán szórjuk a dohányt a kehelybe, ne nyomkodjuk, mert akkor nehéz lesz szívni a vízipipát. Az is fontos, hogy ne legyen púposan a dohány, csak lazán legyen körülbelül egy vonalban a kehely tetejével. Dohány tekintetében a legelterjedtebb a Nahla, viszont ha igazán prémium minőségre vágyunk, vegyünk Al-Fakher dohányt. Kezdőknek azt javasoljuk, hogy a dupla almás ízzel kezdjenek, ez a legelterjedtebb. Az úgynevezett fekete dohányt, tehát az ízesítetlen fajtát csak nagyon kalandvágyók próbálják ki, mert nagyon karcos az íze. Ugyanez érvényes a mézes ízesítésre. Ha jót akarunk, akkor rózsásat sem próbálunk ki, mert az olyan, mintha füstölőt inhalálnánk, illetve a mentás ízesítéstől is óvakodjunk - legfeljebb egy csipetet tegyünk például az almás dohány tetejére. Kellemes ízű azonban szinte az összes gyümölcsös dohány, bátran kísérletezzünk!
  3. Ezután alufóliát illesztünk a dohánnyal megtömött kehely tetejére, a széleinél szorosan lesimítjuk Ha normál alufóliánk van, érdemes két rétegben használni, mert így lágyabb lesz a füst íze, de ha be tudunk szerezni vastag alufóliát, abból egy réteg is elég. Az alufóliát kis lyukakkal sűrűn lyukasszuk ki: egy fogpiszkáló például tökéletesen alkalmas erre a célra. A kelyhet az alufóliával illesszük a vízipipa tetejére.
  4. Gyújtsuk meg a kifejezetten erre a célra kapható vízipipa szenet egy öngyújtóval vagy a gáz felett úgy, hogy egy csipesszel fogjuk. Az egyik jó tanácsunk, hogy a csipesz legyen minél vastagabb fémből és fogjuk minél inkább a széntől távol, ha nem akarjuk leégetni az ujjlenyomatunkat. A másik tanácsunk pedig, hogy várjuk meg, amíg izzani kezd rendesen a szén, mert különben otthagyjuk a fél tüdőnket, miközben próbáljuk beindítani a vízipipát. Erre rásegíthetünk úgy, hogy kicsit fújjuk a szenet, ha türelmetlenek vagyunk - ám enélkül is tökéletes lesz egy idő után.
  5. A szenet egyben helyezzük az alufóliás kehely tetejére. Érdemes a szélére tenni, mert ha a közepére tesszük, akkor könnyen beéghet a vízipipa íze. Ha van biztonságos felületünk, akkor akár ketté is törhetjük a kész szenet, és a két szélére helyezhetjük, mert így még lágyabb lesz a végeredmény. Fontos, hogy a szenet se nyomjuk rá erősen a kehely tetejére. Ha eléggé izzik a szén, akkor be fog indulni a vízipipa enélkül is. Helyezzük a vízipipára a tetejét, bárhol vagyunk is, biztonsági okokból.
  6. Most kerítsük elő azt az embert a társaságban, akinek a legjobb a tüdeje, és kérjük meg, hogy indítsa be a vízipipát. Ez abból áll, hogy a szájához érinti a vízipipa csövét, és elkezdi szívni, amíg megfelelő mennyiségű füst nem képződik az üvegben a víz felett. Ez körülbelül 6-8 szívást vesz igénybe. Onnan tudjuk, hogy kész, hogy a víz felett a füst már nem átlátszó.
  7. Kész a vízipipa, most már körbeadhatjuk. Az etikett része, hogy 3-5 szívás után adjuk tovább, illetve ha olyan ember van a társaságban, akit nem ismerünk nagyon jól, akkor töröljük meg a csövet, mielőtt átnyújtjuk neki. Nem csak az etikett, hanem a józan ész is azt mondatja, hogy ha kezd karcos lenni a vízipipa íze, akkor fújjuk meg a csövet, és oldalt kijön az elhasznált füst. Általában ezután nem lesz már tökéletes az íz, de sokat javíthatunk rajta. Ha úgy érezzük, hogy csökken a füst mennyisége, egy szenet még nyugodtan meggyújthatunk, nem kell egyből új kelyhet készíteni. Egy vízipipát így általában 45-60 percig élvezhetünk.
Mindezzel senkit nem akarunk bátorítani, hogy kezdje el a vízipipázást rendszeresen, ha eddig nem tette, azonban egy kipróbálni érdemes a nyaralás alkalmával.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.