info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Marsa Alam fakultatív

 1. Marsa Alam fakultatív programok

  A marsa alami fakultatív programokra a kinti idegenvezetőnél lehet jelentkezni. A fakultatív programokat az egyiptomi beutaztató iroda szervezi, ezért irodánk csupán tájékoztatót tud nyújtani a programokról, de azokra semmilyen ráhatása és felelőssége nincs.
  Ha a Port Ghalib Resort 4*, a Siva Port Ghalib 4,5* vagy a The Palace Port Ghalib 5* szállodákba, valamint az eurós elszámolású hoteleinkbe jelentkezik egy utazásra, akkor az alábbi marsa alami fakultatív kirándulások közül válogathat. 
  • Luxor 1 nap busszal nílusi hajókázással: Töltsön el egy csodálatos napot a karnaki templomban, járja be Hatsepszut templomát, ámuljon a Memnóni kolosszusok mérete láttán és járja be a Királyok völgyét. Ár: kb. 89 €.
  • Super Safari: A végtelen sivatag és a beduinok egyszerű hétköznapjai mindenkit elvarázsolnak. Induljon a sivatag mélyére egy jeeppel ahol meglátogatunk egy beduin falut, quadozhatunk és tevegelhetünk is. Az estét a naplemente megtekintése, majd vacsora, orientális show és a csillagos ég látványa zárja. Ár: kb. 49 €.
  • Quad safari: Beduin falu látogatással, üdítőkkel. Ár kb. 34 €.
  • Kék kirándulás: Félnapos kirándulás, 2x sznorkelezési lehetőséggel, ebéddel, felszereléssel és üdítőkkel. Ár: kb. 44 €.
  • Katamarán: 5 órás program két sznorkelezési lehetőséggel. Az ár tartalmazza a sznorkel felszerelést, a snackeket és az üdítőket. Vagy estig programként naplemente nézéssel, sör, bor, snack és üdítőfogyasztással. Ár: kb. 49 €.
  • Satayah: Egynapos kirándulás két sznorkelezési lehetőséggel hajóról. Az ár tartalmazza az ebédet és az üdítőket. Ár: kb. 59 EUR.
  Forintos elszámolású útjaink esetében még gazdagabb a fakultatív programok kínálat. Böngéssze át, és vigyen elég pénzt, hogy részt vehessen azon a programon, amely a legszimpatikusabb Önnek! 
  • Kairó 1 nap repülővel: Transzfer Hurghadába, majd onnan repülős utazás Kairóba. Egész napos városnézés Kairóba: Egyiptomi Múzeum, Gízai Piramisok, Szfinx, majd svédasztalos ebéd. Ezután egy parfüméria meglátogatása következik. Végül repülés vissza Hurghadába, majd transzfer busszal Marsa Alamba. Az ár tartalmazza a transzfert, a repülőjegyeket, illetéket, belépőjegyeket (kivéve a piramis belsejébe és a múmia terembe), a svédasztalos ebédet (az italok külön fizetendők), és az idegenvezetést. Ár: kb. 300 EUR. 
  • Luxor 1 nap busszal: Théba meglátogatása, Memnon kolosszusok, Hatsepszut temploma, alabástromműhely, Királyok völgye. Motoros csónakázás a Níluson és svédasztalos ebéd. A program a karnaki templom megtekintésével zárul. Az ár tartalmazza a belépőjegyeket, az ebédet (az italok külön fizetendők), az idegenvezetést, valamint a transzfer. A program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul. Ár: kb. 110 EUR. 
  • Asszuán 1 nap busszal: Korai indulás Asszuánba. Megérkezés után az Edfu templom és az asszuáni gát megtekintése. Ebéd után áthajózás Philae szigetére, majd délután visszaindulás Marsa Alamba. Az ár tartalmazza a belépőjegyeket, az ebédet (az italok külön fizetendők), az idegenvezetést, és a transzfert. A program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul. Ár: kb. 110 EUR. 
  • Asszuán 2 nap busszal: Az első nap megegyezik az 1 napos asszuáni programmal, de nincs délután vissza transzfer, hanem vacsora és szállás zárja a napot egy négycsillagos szállodában. A második napon kora reggeli indulás Abu Simbelbe, ahol a II. Ramszesz sziklatemplomot tekintjük meg (belépő külön fizetendő). A visszaút során a Núbiai Múzeum meglátogatása. Délután visszaindulás Marsa Alamba. Az ár tartalmazza a belépőjegyeket, az egy éjszaka szállást és az étkezéseket, az idegenvezetést és a transzfert. A program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul. Ár: kb. 210 EUR. 
  • Szuper szafari: Sivatagi beduin falucska meglátogatása, lehetőség tevegelésre, majd hangulatos vacsora és beduin tánc megtekintése. Az ár tartalmazza a terepjárózást, a sivatagi motorozást, tevegelést, az esti folklórműsort, a vacsorát és az idegenvezetést. Ár: kb. 50 EUR. 
  • Hamata-sziget hajókirándulás: Pihentető hajóút a Vörös-tengeren sznorkel lehetőséggel három korallzátonynál, valamint másfél órás pihenővel a Hamata-szigeten. Az ár tartalmazza a hajóutat, a sznorkel felszerelést és a transzfert. Ár: kb. 60 EUR.
  • Delfin-sziget: Sznorkelezéssel egybekötött hajókirándulás, amelynek során ellátogatunk a Delfin-szigetre is, ahol szerencsés esetben természetes környezetben csodálhatjuk meg a delfineket. Ár: kb. 65 EUR. 
  • El Quseir: Délutáni kirándulás a 3000 éves városkába, ahol megtekintünk egy mecsetet, egy templomot, a kikötőt, az oszmán erődítményt és egy papirusz galériát. Ár: kb. 20 EUR.
  • Aladdin szafari: Reggeli kirándulás terepjáróval egy beduin faluba, tevegelés. Ár kb. 40 EUR.
  • Moto szafari: Esti program automata homokfutó motorokkal a közeli sziklás sivatagba, ahol egy beduin tábort látogathatnak meg, tevegelhetnek, megismerkedhetnek a beduinok mindennapi életével. Ár: kb. 40 EUR. 
  • Mega Nefertari: Tengeri hajótúra a fáraó stílusban épített üvegfenekű hajóval. Utunk során lehetőség lesz 1,5 óra sznorkelezésre, közben megcsodálhatjuk az üvegfalon keresztül a tengeri teheneket (dugong) és a teknősöket, majd naplementekor elfogyaszthatunk egy finom vacsorát (csirke vagy hal). A nap végén egy óra szabad program Port Ghalibban, vásárlási lehetőséggel. Ár: kb. 70 EUR. 
  • Nefertari: A vörös-tengeri élővilág megtekintése 2-4 méter mélységben. Ár: kb. 55 EUR.
  • Marsa Mubarak: Pihentető hajóút a Vörös-tengeren, egy-egy órás felszíni búvárkodási lehetőséggel két különböző korallzátonynál. Az ár tartalmazza a hajóutat, a felszíni búvárkodáshoz szükséges felszerelést, valamint a hajón kínált ebédet. Ár: kb. 50 EUR.
  • Abu Dabbab: Fél- vagy egynapos hajókirándulás autóbusszal a tengeri teknősök előfordulási helyére. Ár: fél nap kb. 30 EUR, egy nap kb. 50 EUR.
 2. Személyes beszámoló: Luxor program

  Az egyik kedvenc programunk a luxori kirándulás, mivel meseszép. Íme egy részletes beszámoló egy régebbi luxori programról, amelyet résztvettünk 2013. májusában. 

  Az egyik legtartalmasabb program, ami Marsa Alam térségéből elérhető. Mindenkinek ezt ajánljuk első sorban. Igaz, hogy hosszú az utazás busszal, de mit lehet tenni nagy a távolság Marsa Alam és Luxor között. Az alábbi leírás a legutóbbi 2013. májusban bejárt programot mutatja be, természetesen a beutaztató kinti utazási iroda ezt bármikor módosíthatja.
  Indulás a szállodától korán reggel kb fél őt felé. Értünk jön a transzferbusz, de előtte ne felejtsük el a reggeli csomagunkat elkérni a portáról, amit már előző este megigényeltünk.

  Kb. 2-2,5 óra múlva megállunk egy pihenőhelyen, ahol el lehet menni WC-re, meg lehet inni egy kávét el lehet szívni egy cigarettát A kis pihenő után folytatjuk az utunkat Luxor felé.
  Hasznos tanács: Legyen nálunk aprópénz, mert a WC használata pénzbe kerül.

  A Nílushoz érve egy hídon keresztül jutunk el a Nílus bal partjára, ahol az ókori egyiptomiak temetkeztek. A bal parton nem voltak lakóházak, ott nem éltek az emberek, csak temetkeztek, ezért ennek e helynek a neve: Nekropolisz.
  20 perc után megérkezünk a Királyok völgyéhez (arabul Vadi El-Mulik) , ahol a buszokról leszállva hatalmas mennyiségű árus rohan meg minket. Nagy nehezen átvergődünk rajtuk, majd az idegenvezető mindenkinek kioszt egy belépőt.
  Hasznos tanács: A Királysíroknál tilos a fényképezés, ezért a gépünket hagyjuk a buszon, ha nem akarjuk azt, hogy a bejáratnál az őrök elvegyék tőlünk megőrzésre.

  Megnézzünk a völgyről készült makettet majd átmegyünk egy bazársoron, persze az árusok újból az árusok kíséretében.
  Hasznos tanács: Ne álljunk velük szóba, ne beszélgessünk velük, mert akkor nem szabadulunk tőlük.
  Megérkezünk egy parkolóhoz, ahol felszállunk a kis vonatra ( összekapcsolt vagonokból álló nyitott kis vonat) , amelyek elvisznek a Király-sírokhoz. (Itt már az nincsenek árusok.) Leszállunk, majd idegenvezetőnk ellát egy-két hasznos tanáccsal, információval, mivel a sírokban tilos az idegenvezetés.

  Bemegyünk 3 Királysírba, amelyeket a hegy gyomrába vájtak. Minden belépés előtt a jegyünket kilukasztják, hiszen a jegy csak 3 sír meglátogatására jogosít fel minket.

  Akik már előre megváltották Tutanhamon, másik elterjedt írásmód szerint Tutankhamon sírjába is a belépőjegyeket ők oda is ellátogathatnak. 
  Amikor végeztünk a sírok megnézésével, újból felszállunk a buszunkra és Dejr el-Medina falu felé vesszük az irányt.

  Dejr el-Medina faluról annyit érdemes tudnunk, hogy a sírokat építő és díszítő munkások lakhelye egy kis vádiban helyezkedik el a Királyok és a Királynék völgye között, Thébával szemben. A munkások a thébai hegyeken keresztül jutottak a sírokhoz. Az építők mindennapi életét jól ismerjük, mivel sok feljegyzés van róluk a sírokban és hivatalos iratokban.

  Pár perc buszozás után felkeresünk egy alabástrom készítő üzemet illetve egy ajándékboltot, ahol megnézhetjük, hogy kézzel, azaz hagyományos módon hogyan munkálták meg az alabástrom köveket, hogy készültek belőlük használati tárgyak.

  Az alabástrom tulajdonképen gipsz, mely több árnyalatban létezik és igen puha kőzet. Természetesen vásárlásra lehetőségünk van.
  Következő megállónk Hatsepszut királynő templománál azaz Deir el-Baharnál van.

  Leszállva a buszról újból kis vonattal visznek minket a templom bejáratához.
  Hasznos tanács: Fejfedőt, vizet és fényképezőt vigyünk magunkkal. A bejárattól balra található egy kávézó, ahol el tudunk menni WC-re, meg tudunk inni egy kávét, üdítőt és tudunk venni magunknak vizet.

  Hatsepszut halotti templomának épült a híres teraszos kiképzésű Dejr el-Bahari-i templom, mely arányos szépségével az ókori egyiptomi templomépítészet egyik legszebb épülete.

  Falain megörökítik Hatsepszut isteni származását. Az ókorban Dzseszer-dzseszeru, azaz „A szentek szentje” néven ismert templomot a középbirodalmi II. Mentuhotepnek a közelben álló, hasonlóan teraszos kiképzésű temploma ihlette.

  A templom falain ábrázolt jelenetek Hatsepszut életének és uralkodásának főbb eseményeit elevenítik fel – a fáraónő istentől való fogantatása, születése és koronázása, vallási ünnepek, núbiai lázongások leverése, a punti kereskedelmi expedíció. A templomban kápolnákat emeltek többek között Hatsepszutnak, I. Thotmesznek és Hathornak is.
  A következő megállónknál a Memnón-kolosszusokat nézzük meg. A két kolosszus eredetileg Amenhotep halotti templomának bejáratánál állt, mely az ókori Egyiptom legnagyobb temploma volt.

  A Memnón-kolosszusok (arabul el-Kolosszát vagy esz-Szalámát) III. Amenhotep fáraó két hatalmas ülőszobra, melyek 3400 éve állnak a thébai nekropoliszban, a Nílus partján a mai Luxor városával átellenben. A két, kb. 16 méter magas szobor ülve ábrázolja a fáraót, amint kezeit térdén nyugtatja; arccal a folyó és felkelő Nap felé fordul. Lábai mellett két kisebb alak áll, fő felesége, Tije, és anyja, Mutemwia. A szobor oldalain Hápi, a Nílus-isten ábrázolása látható.
  Újból buszra szállunk és pár perc buszozás után érkezünk meg a Nílus partján fekvő étteremhez, ahol ebédelni fogunk. Svédasztalos ebédet kínálnak. Az italokért külön kell fizetni.

  Ebéd után lemegyünk a Nílus partjára, ahol kis hajókra szállunk, és átkelünk a folyón.
  A túlparton található Karnak. A karnaki templomegyüttes bejáratánál megnézzük az egész helyről készült makettet. Hasznos tanács: Fejfedőt, vizet és fényképezőt vigyünk magunkkal.

  A karnaki templomegyüttes, több, mint 100 hektáron fekszik és az ókori Egyiptom legnagyobb vallási helye volt. 3 fő részből áll a templomegyüttes: Mut templomkörzete, Montu templomkörzete, Ámon-Ré főisten templomkörzete.

  Az építkezés legalább 30 fáraó uralkodásához köthető, a Középbirodalomtól egészen a görög-római korig. Az ókorban Ipet szutnak („kiválasztott hely”) hívták, és Egyiptom új-birodalmi fővárosa, Théba mellett állt. Mai nevét al-Karnak faluról kapta, amely mellette található. A templom területe kétszerese a faluénak, ezért általában a templomot, nem pedig a falut értik Karnak alatt.
  Ámon templomkörzetében talajvízzel telt szent tó is található, ez a papok rituális tisztálkodásához biztosította a vizet. Északnyugati szegletében Taharka kápolnája áll, ennek föld alatti helyiségeibe olyan szövegeket írtak fel, melyek a napisten éjszakai alvilági útjáról és szkarabeuszként való újjászületéséről szólnak. Valószínűleg ezért hozták ide azt a hatalmas szkarabeuszszobrot, amely eredetileg III. Amenhotep halotti templomában állt.

  Itt hever egy Hatsepszut által állíttatott obeliszk piramidionja is. A tótól keletre voltak a papok lakásai, délre pedig Ámon szent ludainak óljai, ahonnan egy kőalagúton át tudtak kijutni a madarak a tóra.
  A következő megállónk egy Papirusz üzlet, ahol megmutatják nekünk hogy miként készítették a papiruszt. A papirusz egyfajta nád, rostos szárából vékony szeleteket vágtak, amelyeket egy vízzel nedvesített deszkalapon szorosan egymás mellé helyeztek, és simára kalapáltak. Ezekre keresztben újabb csíkokat fektettek, és fakalapáccsal - további nedvesítés - közben a két réteget összedolgozták. A papiruszlapokat a napon megszárították, majd kő- vagy csonteszközzel a felületüket simára csiszolták. Ezután összeragasztották és tekercs formájában hozták forgalomba. Manapság hamisítják a papiruszt, nem nádból, hanem pálmalevélből készítik. A papirusznövény szinte kizárólag csak Egyiptomban termett (a Nílus középső folyása mentén és annak deltájában), valamint Szíriában az Eufrátesz vidékén, az egyiptomiak valóságos monopóliumot hoztak létre. A papirusz elsőrendű áru volt, ezért alaposan meg is kérték az árát. Érdekesség viszont, hogy a szicíliaiak is foglalkoztak papiruszkészítéssel, valószínűleg ők látták el az itáliai városállamok és a Pápai Állam hivatalait.

  Az üzletben lehetőségünk van vásárlásra is, természetesen az eladók szerint eredeti papiruszt árulnak.
  Amikor végeztünk a papirusz üzlettel, akkor újból buszra szállunk és indulunk Hurghada felé. Pár óra múlva megállunk egy kis pihenőre, majd kb. este tíz óra felé megérkezünk a szállodánkhoz.

  A program ára tartalmazza a belépőket, a svédasztalos ebédet, a buszos transzfereket és az idegenvezetés díját.
 3. További fakultatív programok

  1. nap
  megegyezik az egynapos luxori programmal + vacsora és szállás egy négycsillagos szállodában.

  2. nap
  Második napon reggeli után a luxori templom és múzeum megtekintése, majd városnézés és vásárlási lehetőség. Délután a programot a marsa alami transzfer zárja. Az ár tartalmazza a belépőjegyeket, az 1 éjszaka szállást és étkezéseket, az idegenvezetést, valamint a transzfereket légkondicionált autóbusszal. A program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.
  Irányár: kb. 180 EUR/fő

  Transzfer Hurghadába, majd onnan repülős utazás Kairóba. Egész napos városnézés Kairóban. A világon egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Egyiptomi Múzeum legfőbb látványossága az 1922-ben napvilágra került Tutankhamon-sírlelet. A piramisépítő fáraók hagyatéka a főváros leglátogatottabb turistalátványossága. Az ókori világ hét csodája közé sorolt több mint 4500 esztendős Gízai Piramisok, valamint a lábaiknál őrködő Szfinx megtekintése alkotja a kirándulás további részét. A napi programot egy svédasztalos ebéd után egy kairói parfüméria meglátogatása zárja. Ezután repülővel utazás Hurghadába, majd transzfer busszal Marsa Alamba. Az ár tartalmazza a a transzfert Hurghadába légkondicionált autóbusszal, a Hurghada-Kairó-Hurghada repülőjegyet, a belépőjegyeket, a svédasztalos ebédet (az italok külön fizetendők) ésaz idegenvezetést.

  A Gizai piramisokról itt olvashat bővebben: Egyiptomi piramisok

  Irányár: kb. 210 EUR/fő
  Korai indulás Asszuánba. Megérkezés, majd a philaei templomok meglátogatása, amelyeket az Asszuáni Nagy Gát építése miatt Philae szigetéről egy másik szigetre telepítettek át. A nagyobbik templomot Izisznek és Hórusznak emelték, a kisebbiket Hathornak. Délután szabad program (asszuáni bazárlátogatás, fakultatív lehetőségként felukkázás a Níluson), majd visszatérés Marsa Alamba. Az ár tartalmazza a belépőjegyeket, az ebédet, az idegenvezetést, valamint a transzfert légkondicionált autóbusszal. A program min. 10 fő jelentkezése esetén indul.
  Irányár: kb. 100 EUR/fő
  1. nap
  Korai indulás Asszuánba. Megérkezés, majd a philaei templomok meglátogatása, amelyeket az Asszuáni Nagy Gát építése miatt Philae szigetéről egy másik szigetre telepítettek át. A nagyobbik templomot Ízisznek és Hórusznak emelték, a kisebbiket Hathornak. Délután szabad program (asszuáni bazárlátogatás, fakultatív lehetőségként felukkázás a Níluson, a Nagy Gát megtekintése - külön fizetendő). Vacsora és szállás egy négy csillagos szállodában.

  2. nap
  Második napon reggel fakultatív programként lehetőség van Abu Simbelbe utazni az UNESCO világörökségként számon tartott II. Ramszesz sziklatemplomokat meglátogatni (külön fizetendő). Dél körül visszaérkezés majd szabad program (asszuáni bazárlátogatás), ezután visszatérés Marsa Alamba. Az ár tartalmazza a belépőjegyeket, az 1 éjszaka szállást és étkezéseket, az idegenvezetést, valamint a transzfereket légkondicionált autóbusszal. A program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.
  Irányár: kb. 200 EUR/fő
  A keleti sivatag hegységei között megbúvó beduin falucska látogatása során megismerhetik a sivatagi törzs mindennapi életét, ezen kívül lehetőség nyílik tevegelésre is. A programot hangulatos vacsora és a beduinok tánca zárja. Az ár tartalmazza a terepjárózást, és a beduin vacsorát, illetve az idegenvezetést.
  Irányár: kb. 60 EUR/fő
  Pihentető hajóút a Vörös-tengeren felszíni búvárkodási lehetőséggel több korallzátonynál, valamint másfél órás pihenővel a Hamata-szigeten. Az ár tartalmazza a hajóutat, a felszíni búvárkodáshoz szükséges felszerelést, valamint a transzfert.
  Irányár: kb. 60 EUR/fő
  A készülékes merüléshez azok jelentkezését is várjuk, akik még nem rendelkeznek igazolvánnyal, de szeretnék kipróbálni a búvárkodást. Rövid elméleti oktatás után ők is két alkalommal, két különböző korallszirtnél merülhetnek (2×20percre) a víz alá párosával, oktató kíséretében maximum 8 m mélységig. A merülése után mindenki felszíni búvárkodhat pipával és maszkkal. Azok is úszkálhatnak pipával és maszkkal, akik csak a párjukat kísérik el merülni.
 4. Fontos információk a kinti fakultatív programokon való részvételről

  • A marsa alami fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni.
   • A helyszínen történő befizetése esetén a szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait.
   • A jelentkező (érdeklődő) tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
   • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen kaphatnak.
   • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött.
   • Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást.
   • A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Általában az aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
   • A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek.
  • Minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül megadjuk a kinti helyi iroda által alkalmazott idegenvezető elérhetőségét , legkésőbb a megérkezéskor.
  • A fenti árak tájékoztató jellegűek, helyi utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a fenti programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja.
  • A Dive Hard Tours illetve az utazásszervező az utassal nem köt szerződést fenti fakultatív programok egyikére sem, az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról. Az utas és az utazásszervező iroda közötti utazási szerződés hatálya a fakultatív programokra nem terjed ki.
  • ne forduljon hozzánk olyan kéréssel, hogy csak a fakultatív programokon szeretne részt venni, mert ez nem lehetséges.
  • a helyi telepített idegenvezető csak a mi utasainknak nyújtja szolgáltatásait.
  • információért se forduljon hozzánk, inkább keresse fel segítségért azt az irodát, akinél az utazását befizette.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.