info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Dahab Sínai-félsziget

Sínai-félsziget Dahab

A Sínai-félszigettel már talákozhatunk a Bibliában is. A Sínain keresztül vezette ki Mózes az egyiptomi fogságból a zsidókat, ezen a helyen kapta meg az emberiség az Istentől a 10 parancsolatot. De nézzük sorjában mit is tudunk a Sínai-félszigetről. A mintegy 61.100 négyzetkilométeres, Egyiptomhoz tartozó félsziget északon a Földközi-tengerrel, északkelet felől Izraellel, délkeleten az Akabai-öböllel, délnyugaton a Szuezi-öböllel, nyugaton a Szuezi-csatornával határos. A félsziget déli részét magas hegyláncok jellemzik (itt van az ország legmagasabb pontja), északi része sivatagos síkság.
Sínai-félsziget térképeA Vörös-tenger Akabai-öböl nyugati partján a városok északról dél felé
- Taba
- El Tarabin
- Nuweiba
- Dahab
- Sharm El-Sheikh, majd innen észak felé található
- El-Tour
- Ayun Musa
- Al-Areesh

Ezen az oldalunkon csak pár érdekes dolgot szeretnénk megemlíteni a Sínai-félszigetről illetve a többi nevezetes helyről. Nem kívánunk bővebb történelmi áttekintést nyújtani a múltról illetve a jelenéről csupán egy-két érdekes dolgot fogunk kiemelni.

A Sinai szó jelentése: A sémi nyelvcsaládban a szináj szó fogat jelent. Ha megnézzük térképen a félsziget formáját, akkor láthatjuk, hogy az elnevezés igen találó. Érdekes, de az összes városnak van valami jelentése, de erről bővebben majd lejjebb.

 

Sínai-félsziget főbb városai

A Sínai-félszigeten 16 várost, 95 közép falut, 271 apró falut és több száz beduin közösséget találunk

El Tur

El Tur vagy El TourA Sínai-félszigeten a Dél Sinai Kormányzósághoz tartozik, gyorsan fejlődő város. A Vörös-tenger, Szuezi-öböl keleti partján, Sharm El-Sheikhtől 100 km-re északra található El Tur városa.

Figyelem ezt a várost többféleképpen is írják:
El Tor,
El Tur ,
El Tour de akár
At Tur is lehet.

A név görög eredetű, jelentése: "hegy." Ezt a nevet a 4 században itt letelepült első szerzetesek adták ennek a helynek. Évente egyre több szörfös keresi fel a várost.

El Tur jelentősebb szállodái:
Delmon Hotel, Hotel Moses Bay.
El Turt és környékét az Almagredi beduinok lakják.

A város régebbi neve: Raithu. El Tur-nál találhatunk néhány fontos történelmi helyszínt, mint például Hammam Mousa (Mózes Bath) , Nakheel és az al-Qamar.

 

Al-Areesh másként írva El Arish

Al-Areesh vagy El ArishAl-Areesh a Sínai-félsziget legjelentősebb tengerparti városa a Földközi-tenger partján, az Észak-Sinai kormányzóságnak a fővárosa és a legnagyobb sivatagi település Egyiptomban. Kairótól 344 kilométerre található keletre.
A régi korokban, Al-Areesh fontos kikötő volt , mivel egy erős stratégiai ponton fekszik a régi katonai Hórusz Road vonalán.
Jelenleg, az Észak-Sínai társadalmi- és kulturális központja Al-Areesh. 1991-ben egy múzeumot nyitottak a városban, annak érdekében, hogy a Sínai örökséget népszerűsíteni tudják. A múzeumban bemutatnak mezőgazdasági és építőipari eszközöket, háztartási cikkeket, népi viseleteket, ékszereket. Különös figyelmet szentelnek a népi gyógyászat illetve a mindennapi beduin élet bemutatásának.
A városban található egy repülőtér is, de 2000 óta nem működik. A tengerpartján egy vitorláskikötő, és számos luxus hotel található.

Taba

A taba szó magyarra fordítva tányért jelent. A település az egyiptomi-izraeli határ mellett található. Tabán a főút mellett több beduin települést is találhatunk. Tabát olyan jelentős településnek tarjuk, hogy külön oldalt szenteltünk neki.
A városáról leírást ezen az oldalunkon olvashat: Taba városa.

El Tarabin

Sínai-félsziget El TabarinEl Tarabin a Sínai félsziget keleti partján Tabától délre Dahabtól északra, a Vörös-tenger Akabai-öböl partján található. Nuweibától egy kicsit északabbra kb. 2 kilométerre a Nuweiba-öbölben el-Tarabinban találjuk meg a XVI. században épült erődöt, amit Ashraf Qansouh el-Ghouri (1501-1506) mameluk szultán épített. A faluban egy sűrűn ültetett pálma-ligetet találunk. A település lakosai főként a Almagredi beduin törzsből valók.
 

Nuweiba

Nuweiba Nuweiba a Sínai félsziget keleti partján Tabától délre Dahabtól északra a Vörös-tenger Akabai-öböl partján található.
Ez a tengerparti pihenést szolgáló város régebben fontos átkelőhelye volt a Mekkába zarándokló muszlinoknak.. A helyiek hite szerint ezen a helyen keresztül kelt át Mózes a Vörös-tengeren. Nuweibától 7 km-re délre Nuweiba Muzeina ipari kerületét találjuk meg, ahol 1985-ben egy kikötőt is megnyitottak. A kikötő fontos szerepet játszik a Közel-Keleti kereskedelmi kapcsolatban.
Nuweibának külön oldalt szenteltünk: Nuweiba
 

Dahab

Sínai-félsziget DahabAz arab nyelven a dahab aranyat jelent. A Sínai-félsziget keleti partján Nuweiba és Sharm El-Sheikh között terül el Dahab, a szörfösök és a búvárok paradicsoma, a hippik Mekkája. Dahab városáról részleteket itt olvashat: Dahab.

 

Sharm El-Sheikh

Sínai-félsziget Sharm El-SheikhA város neve pontosan azt jelenti, hogy egy bölcs ember álla. És valóban, ha a térképen megnézzük Sharm elhelyezkedést akkor azt láthatjuk, hogy háromszög alakú Sínai-félsziget déli csücskén vagy mondhatjuk úgyis, hogy az állán fekszik. Sharm El-Sheikh városáról. Sharmnak tulajdonképpen több belvárosa is van, mint például Old Market és a Naama Bay. Bővebb információt ezen az oldalunkon talál: Sharm El-Sheikh
 

Érdekes helyek Sínai-félszigeten

Sínai-félsziget Ayun Musa Ayun Musa

A legenda szerint ez volt az első állomás, amikor Mózes kivonult Egyiptomból. Jelenleg egy kis oázis Dél-Szueznél. Ayon Musa jelentése Mózes kútja , vagy forrása.

Ezen a helyen több földalatti forrást találhatunk. A kutak főként tavasszal adnak nagyobb mennyiségű vizet. 

Szent Katalin Kolostor

Sínai-félsziget Szent Katalin KolostorA Mózes-hegy lábánál Justinianus császár 527 és 565 között építette a St. Catherine's Monastery-t Hitünk szerint a kápolna arra a helyre épült, ahol az égő csipkebokor volt.
A látványos természeti környezetben épült Kolostorban számtalan művészeti alkotást őriznek , mint például az arab mozaikokat, olaj és viasz festményeket, papi díszeket, és igen sok korabeli kéziratot. A kolostornak jelenleg mintegy 20 szerzetes lakója van és kolostor tulajdonosa a görög ortodox egyház. Erődítményét az iszlám hódítók megkímélték. Igen értékes kincseket őriz a kolostor: például VIII. századi ikonokat és kódexeket.
A Codex Siriacus negyedik századi szír evangéliumokat tartalmaz) A Codex Sinaiticus hiányzó bibliai szövegeit 1975-ben restaurálási munkák során fedezték fel. Vannak a kolostorban VI. század előtti kéziratok is, különböző szemita, afro-ázsiai és indoeurópai nyelveken.
A Szent Katalin Kolostor közelében található szállások: El-Salam Hotel, Morgan Land, Szent Katalin Village, Zeitouna Camp

Mózes hegy

Más néven Mount Horeb, Mount Musa, Gabal Musa (Egyiptomi arab akcentussal), Jabal Musa.
A helyiek és azon kívül még sokan mások is azt hiszik, hogy ez a hely , ahol Mózes megkapta a 10 paracsolatot az Úrtól. Többek viszont úgy hiszik, hogy a valódi hegy az Szaud-Arábiában található. Mi maradjunk annál a hitnél, hogy ez az igazi Mózes-hegy és itt jelent meg az Úr Mózesnek.
Leszála tehát az Úr a Sínai hegy tetejére és felhívá az Úr Mózest a hegy tetejére, Mózes pedig felmené. Isten kinyilatkoztatta a 10 parancsolatot. Majd a papok és vagy hetven vén is megláthatja az Urat. Az Úr újból szól Mózeshez, hogy menjen fel , mert : Átadom néked a kötáblákat, és a törvényt és a parancsolatot, a melyet írtam, hogy azokra megtanítsalak... És bemené Mózes a felhő közepébe, és felmené a hegyre, és negyven nap és negyven éjjel vala Mózes a hegyen....Mikor pedig elvégezte vele való beszédet a Sínai hegyen, által adá Mózesnek a bizonyság két tábláját, az Isten ujjával írt kőtáblákat.
A Mózesről elnevezett hegy 2285 méter magas. A hegy tetején egy 1934-ben újjáépítet kápolnát találunk, amit a XVI. században építettek.
 

Ras Mohamed Nemzeti Park

Sínai-félsziget Ras Mohamed A Sínai-félsziget legdélebbi részén található a Ras Mohamed Nemzeti Park, amit 1983-ban hoztak létre. Mára a területe meghaladja a 480 négyzetkilométert. A nemzeti parki védettséget az egyiptomi kormány, azért vezette be, mert az egyre nagyobb tömegturizmus tönkre tenné a környezetet , a Vörös-tengerben élő korallokat.


 

Szines Kanyon

A Szines Kanyon Nuweibától nem messze található. A ritka sziklaalakzatok és a kanyon falak drámain lélegzetelállítók. A kanyonhoz egy furcsa csend is társul. Ezt a helyet mindenképpen érdemes meglátogatni.

Bue Desert vagyis a Kék Sivatag

Sínai-félsziget Színes KanyonEgy pihent agyú művész 1980-ban kékre festett a Sinai-félszigeten egy csomó sziklát. Ezt a belga embert Jean Berame -nek hívták. A festéshez 10 tonna ENSZ kék festéket használt. Ez a hely a Szent Katalin Kolostor és Dahab között található. Tette mindezt azért, hogy jelképezze a békét a Sínain. Az 1967-es háború utáni béke jelképe lett ez a hely, bár némely szikla úhgy néz ki , mint egy óriás rágógumi luftballon. A kék sziklák erős ellentétben állnak a mély vörös és sárga a sivatagi tájban. Némely szikla magassága eléri a 9 métert.

Ras Sidr vagy Ras Sudr

Ras Sidr mint üdülőövezeti mintegy 60 kilométerre délre Ahmed Hamdi alagút után található. Az egyiptomiak körében igen népszerű kirándulóhely.
Egy időben, Ras Sidrnek semmi jelentőséget nem tulajdonítottak. A tengerparti városban jelentős sport a vitorlázás, mára új turisztikai létesítmények, valamint az üzletek és magán villák épültek.
Ras Sidr meg két részre van osztva:
Sínai-félsziget Ras SidrÉszaki rész, amely a turisztikai központokban a Ras Masalla, Dél-Oyoun Moussa és Ras Dehaisah és Dél-Ras Sidr, beleértve a Ras Matarma, egy-és Nakhila Ras Mal'ab. A legtöbb legújabb fejlesztést a déli szakaszon találjuk meg.
Úgy gondolják, hogy tavasszal, amikor Mózes a kivonuláskor Vörös-tenger felé fordult, akkor ezen a helyen történt az meg, hogy a keserű vizet egy fa bedobásával édesre változtatatta át.
Ma tizenkét forrást találhatunk itt, amelyek vize 1980-tól kezdődően sós ízű.

 

MFO a Sínai-félszigeten

Multinational Force and Observers

Multinational Force and Observers azaz Többnemzetiségű Erők és Megfigyelő.

MFO Sínai-félsziget

Az MFO fő feladata a békeszerződésben létrehozott négy biztonsági zónára meghatározott katonai létszám és technikai eszköz korlátozások folyamatos ellenőrzése, a csapatmozgások megfigyelése és jelentése, valamint a hajózás szabadságának megőrzése a Tirán szorosban. Ennek végrehajtására a Sínai-félszigeten az MFO egy északi, egy déli tábort, valamint 13 ellenőrző pontot és 18 megfigyelő állást működtet folyamatos szolgálatban. (2005 óta plusz megfigyelő pont egészült ki az Északi-szektorban) Ezeket számos ideiglenes megfigyelő pont, felderítő járőr szolgálat és egy parti haditengerészeti egység egészíti ki. Magyarország 1995. szeptember 1. óta vesz részt az MFO kötelékében egy 41 fős közös katonai-rendőri kontingenssel. A külföldi szolgálat időtartama egy év, kétszer hat hónapos bontásban.

Sínai-félsziget szektorokra osztása 1979.március 26-ai Békeszerződés alapján

Sínai-félsziget MFO  
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.