info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Napospart utazás

A legnépszerűbb bolgár nyaralóhely

Bulgária Napospart akciós utazás, olcsó last minute nyaralás üdülés

Ezen az oldalon 111 szálloda közül választhat.

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Látnivalók
Kultúra
A Fekete-tenger homokos tengerpartja, a Balkán hegység magas vonulata, a történelmi városok sajátos hangulata és az emberek közvetlensége, vendégszeretete az, amivel Bulgária versenybe száll a turistákért évről évre az idegenforgalom széles palettáján.
A bolgár tengerpart hosszú, homokos, sziget a tengerben nem található. A dagály és apály között nincs érzékelhető különbség a Fekete-tenger zártsága miatt. A tengerparton más területekhez hasonlóan rengeteg szálloda található, de jelentős különbség a nagy számú magán ház, apartman és panzió, mely közelséget enged a helyiekhez és mellyel betekintést nyerhetnek az itteniek hétköznapjaiba is. Bulgáriai utazások
A bulgáriai Napospart 35 km-re, északra található Burgasztól. Építése a szocializmus idején, 1958-ban kezdődött. Az utóbbi időkben számos szállodát felújították, valamint új hotelek, vendéglátóipari, és szórakoztatóegységek épültek, és jelenleg is évről évre épülnek.
A Napospart Bulgária legnagyobb, és legnépszerűbb nyaralóhelye: 500 szálloda, és 110 ezer ágy várja azokat, akik nyaralásuk színhelyéül Bulgária ezt a részét választják. Magyarországi fiatalok körében is az egyik leglátogatottabb üdülőhely: népszerűségének oka, hogy a kék zászlós, homokos tengerpart, és a sok kikapcsolódási lehetőség ellenére, Bulgária, így a Napospart még mindig olcsónak mondható. Keleti árakon, nyugati színvonalat kínál - mintha nem is Bulgáriában lennénk, egy kis Amerika Kelet-Európában, vagy a bolgár Ibiza.
A Napospart Bulgária legnagyobb, és legnépszerűbb nyaralóhelye: 500 szálloda, és 110 ezer ágy várja azokat, akik nyaralásuk színhelyéül Bulgária ezt a részét választják. Magyarországi fiatalok körében is az egyik leglátogatottabb üdülőhely: népszerűségének oka, hogy a kék zászlós, homokos tengerpart, és a sok kikapcsolódási lehetőség ellenére, Bulgária, így a Napospart még mindig olcsónak mondható. Keleti árakon, nyugati színvonalat kínál - mintha nem is Bulgáriában lennénk, egy kis Amerika Kelet-Európában, vagy a bolgár Ibiza.
Akik nem autóval érkeznek, azoknak a legközelebbi repülőtér a burgaszi. Burgaszból és Várnából menetrend szerinti buszjáratok is közlekednek ide.
A rengeteg (főleg külföldi, bolgár szót szinte nem is hallani) látogatót számos szórakozási lehetőség is kiszolgálja: rengeteg étterem, bár, diszkó, söröző, borozó, és kávézó, 2 aquapark. Kifejezetten fiatalok, esetleg gyermekes családok számára ideális, zsúfolt strandokkal, rengeteg emberrel, elképesztő éjszakai élettel. Mindenféle vízi sport is kipróbálható itt: yacht, szörf, vízisízés, stb. Akik mozgásra, játékra vágynak, azok se fognak csalódni: a "földi" sportok közül tenisz, lovaglás, minigolf, gokart, strandröplabda is kipróbálható, jól felszerelt, minőségi pályákon. A Naposparton, a Sveti Vlas, és Neszebar öblök között, több kilométer hosszan magasodnak a nagy szállodák. A part aranyhomokos, 8 km hosszú, és átlagosan 30-60 méter széles, néhol homokdűnék is vannak, a legszebbek a Napospart déli részén.

A Sunny Beach, Bulgária Napospartja nyaralás szempontjából a legfelkapottabb és legkedveltebb úti célja a kikapcsolódni vágyóknak. A közel 6-8 km-es, aranysárga, finom homokos Napospart Bulgária legszebb partszakasza, tökéletes minden korosztály számára. Kínálatunkban a Napospart szállásai között található olcsó szálloda és modern aparthotel egyaránt. Bulgária Napospartja repülővel és busszal is elérhető igény szerint. Látnivalói és a főutcán lévő szinte megszámlálhatatlan bár és szórakozóhely miatt rengeteg fiatal választja Bulgária Napospartját nyaralásuk úti céljául.

A strandokon 1 napozóágy és egy napernyő bérlése jellemzően ennyi: 8 leva, azaz kb. 2500 forint. Több helyen 5 euró egy napozóágy bérlése, és a napernyő is ennyibe kerül (egy napra).
A Napospart északi részén lévő hotelek előnye, hogy a központ zajossága ott nem hallatszik, de nincs mégsem túl nagy távolságra (kb. 15 perc gyaloglás, vagy liliputi vasút) la bulizás epicentrumától. (A Vista irodáiban naposparti utazási csomagot foglalók számíthatnak arra, hogy az árban megfelelő szállodákról őszinte, kritikus információkhoz jutnak. Így megtudhatják azt is, hogy a kiválasztásra érdemesnek vélt hotel környéke milyen.)
A tengerre néző szobáknál sok hotel esetében számolni kell a part felől bejövő buli zajokra, a zene dübörgésére. Éjszaka nem igazán lehet aludni nyitott ablakkal, erkélyajtóval. Hajnali 3 és 6 között a bulihelyekről a hotelekbe visszatérők az utcákon, a hotelfolyosókon persze hangosak. 
A naposparti hotelekben is dívik sajnos az a szokás, hogy már reggel fél hét táján törölközőkkel, meg ezzel-azzal lefoglalják a napozóágyakat. 10 óra után már nehezen találni szabad napozóágyat, vagy ha igen, akkor nem a legjobb helyen.
Vásárlás szempontjából a kb. 40 kilométer távolságban lévő Burgasz kínálja a nagyobb választékot. A fő bevásárló utcák ezek: Alexandrovska és a Bogoridi, mindkettő közel a főpályaudvarhoz. A Naposparttól kb. 20 percre található Kableskovo település, ahol minden csütörtökön piacot tartanak. Jókat lehet lakmározni a sok imbiszbüfé és kis vendéglő valamelyikében. itt lehet igazán megismerkedni a bolgár konyhával, mert amit a Naposparton lehet enni, annak kevés köze van a bolgár konyhához. A piacon sok a ruhás bódé, s hát a minőség elég silány.
A Naposparton a forgalmas, zsúfoltabb helyeken gyakran láthatók elég jól öltözött, szőkített hajú, aranyékszerekkel teli, mobiltelefonnal a kézben mozgó cigány-asszonyokat gyerekekkel mászkálva. Nem koldulnak, nem nyaralnak, hanem dolgoznak: mások zsebeiben. A távolsági buszok megállóban is aktívak. Gyakran egész nagy csapatban mozognak. Előfordul, hogy nem lopnak, hanem egyenesen rabolnak, igaz nem fegyverrel, csak ravasz erőszakossággal. Előfordul, hogy a cigány lány testi örömöket ajánl fel a nyaraló férfiúnak, de valójában figyelemelterelő a dumája, hogy társai sikeresek legyenek az áldozat kizsebelésében!
A Naposparton elég sok bolt tart nyitva a nap 24 órájában.A legolcsóbb szupermarket a Penny Market.
18 óra tájban már elkezdenek ,,hangolni" a bulihelyek és a zene dübörög egészen 3-4 óráig. Aztán még hanlai 6-ig is akár van mozgás (koválygás) az utcákon. Tanácsos elkerülni a Naposparton az erotikus bárokat, klubokat, mert azok - ott is - súlyosan simlis lehúzásra alapozzák a vendéglátást. 150 leva körül van a belépőjegy, hogy aztán egy középszerű italért (nem üveg) leakasszanak az élveteg turistáról kb. 300 levát. Ha már bent vagy, kifogysz a pénzből és nem tudod kifizetni a számlát, akkor azok a vadállatok hajlamosak ütlegeléssel, súlyos fenyegetésekkel intézni a problémát. Este, éjszaka még a rendőrséghez sem tudsz fordulni, mert azok csak nappal vannak nyitva. A helyi rendőrség ilyen ügyekben amúgy nappal sem csinál semmit.
Pénzváltáshoz ajánljuk a Crown Exchange váltót vagy a String Exchange-t (az utóbbi a főúton lévő új bevásárlóközpont mellett). Semmiképpen nem szabad utcán illegális formában pénzt váltani, mert nagyon nagy az esélye annak, hogy valamiképpen átvernek!
A főutcán a Hotel Diamond előtt várakozó taxisoknak az a híre, hogy korrektebbek, mint az átlag. Mert sok helyi taxis úgy csal, ahogy csak tud. Az előre megálllapodott összeghez sem tartják mindig magukat, hanem a végén önkényesen emelik az összeget és letagadják azt, amiben a felek megálllapodtak. Bizony előfordul, hogy érdemesebb a szállodánkat megbízni taxi hívásával, mert úgy csökkenhet a taxis által történő átvágás kockázata. Tisztázzuk a taxissal, hogy a megalkudott ár nem per főre vonatkozik (nehogy ezzel a trükkel jöjjön aztán elő).
Napospart (Слънчев бряг, Szlancsev brjag, Sunny Beach) ma a bolgár turisztikai ipar nemzetközi jelképe. Adott volt egy olyan gyönyörű homokos partszakasz, amit Isten igencsak jó kedvében alkotott, aztán majdnem elcseszték, aztán inkább mégis világszínvonalú turisztikai paradicsomot hoztak létre.

Napospart egy szállodaváros: helyi lakosság nincs (az ott dolgozók busszal járnak be munkába a környező településekről), így nincsenek lakóházak sem, a helyi lakosságnak szóló infrastruktúra (suszter, órás, szélvédőjavító-kisiparos stb) alulfejlett. Kisboltok (ezeket hívják szupermarketnek) éppenséggel vannak, de leginkább alkoholokat és dohányárut árulnak, meg nasikat, illetve méregdrágán és igen minimális választékban alapvető élelmiszereket.

A turisták túlnyomó többsége utazási irodával érkezik, és szinte kizárólag külföldi, esetleg újgazdag bolgár. Ennek pozitív hatása, hogy általában véve a naposparti szolgáltatások igényesebbek, kifinomultabbak, mint máshol (Aranyhomok és Albena nyújtja még azt, amit Napospart ), és az éttermekben, boltokban magasabb a nyelveket beszélő alkalmazottak aránya (de így sem mindenki tud angolul vagy németül). Negatív hatás viszont, hogy az árak viszonylag magasak. Nagyjából a Balaton part áraira kell számítanunk, tehát nem vészes a helyzet, de nyilván bosszantó, hogy 10-15 kilométerre Naposparttól egy fagyizás vagy vízibiciklizés 20-30 százalékkal olcsóbb lenne.
A turisták egy része nyugat-európai, német, brit, holland, skandináv, ám nem árt tudni, hogy ezekben az országokban Bulgária kifejezetten olcsó célpontnak számít, így nem meglepő, hogy az onnan ide utazók nagy része kifejezetten bulizni vágyó fiatal, ráadásul inkább az alacsonyabb társadalmi osztályokból. Ennek megfelelően a legtöbb szórakozóhely és szálloda is kifejezetten a 18-30 éves korosztályt célozza meg. Bár a Napospartnak is vannak csendesebb szegletei, az ide utazók ne lepődjenek meg, ha még hajnali négykor is dübörög a technó valahonnan, vagy ha a délelőtti órákban feltűnően jókedvű, ámde kissé dülöngélő és/vagy hangoskodó német vagy angol fiatalokba botlik.A BBC és a Channel 4 is készített dokumentumfilmet a Naposparton bulizó brit fiatalokról - a filmekben elég durva jelenetek vannak. (A BBC kisfilmjének címe "Pia, bunyó - Bulgária.")
Egyre több az orosz!

A tengerpart és az első szállodasor a város központjában, azaz a minden más épület közül kimagasló Hotel Kuban környékén a legelitebb. Itt a legmagasabbak az árak, de itt vannak a prémium minőségű szolgáltatások is, a luxuhotelek és drága éttermek, a mega diszkók. Ettől az epicentrumtól távolodva csökken a színvonal - árban is és minőségben is. A fő határvonal maga a főút, ami keresztül vezet a városon. A főúton túli világ eleve egy kicsit balkáni: a 2000-es években erre indultak meg a komolyabb üdülőhelyi fejlesztések, ahogy a terület ma kinéz, nagyjából az aki-kapja-marja elven. Nincsenek utcák, keresztutcák, csak elszórt telkeken felépített üdülőkomplexumok, közöttük rengeteg foghíjtelekkel, amik - bolgár szokás szerint - amolyan senkiföldjét jelentenek: felveri őket a gaz, a szemét, kavarog a por, a máshonnan odahordott építési törmelék. Teljesen hétköznapi látvány két elegáns, rendezett hotelkomplexum között egy ilyen őskáosz.
A külső területeken vannak a hipermarketek és az olcsóbb éttermek, büfék. Kis, eldugott szögletekben olyan önkiszolgáló éttermeket is találhatunk, ahová a helyi munkaerő jár ki ebédelni: a tengerparti árak gyakran feléért is teljesen jól be lehet kajálni, illetve errefelé a boltok is szófiai árakon működnek.

Naposparton az igazi látnivaló maga a tengerparti sétány, ami tele van élettel, boltok, kávézók, bárok, nyüzsgés mindenhol, így észre sem vesszük a hosszú gyaloglást. Lehet persze busszal is utazni, egy sima jegy a környékre 1 leva (kb 160 ft), de hangulatosabb a sétányon közlekedő, vidáman csilingelő -- és állítólag környezetbarát -- kisvasutat használni fejenként 2 leváért. Végszükség esetén kaputól kapuig visz a taxi: elég sok van belőlük, de egyáltalán nem olcsóak: egy órányi gyaloglást 15-20 leványi taxizással válthatunk ki. A naposparti taxik a szófiai ár három-négyszereséért szállítanak.

Rossz idő esetén eléggé meg vagyunk lőve: van ugyan egy-két minipláza, ahol nézelődni lehet, illetve át lehet menni Neszebárba, ami valóban kötelező program, de ezen kívül kevés a lehetőség. A helyi utazási irodák hirdetnek mindenféle programokat, dzsip szafárit (fejenként jutányos 60 leváért), hajókirándulást, hasonlókat, de ezekhez is előfeltétel a jó idő.
Várna (bolgárul: Варна) Bulgária harmadik legnagyobb városa. A Fekete-tenger partján fekszik, a hasonló nevű megye székhelye, fontos turisztikai célpont, kereskedelmi és kulturális központ. A magyarok számára Hunyadi János vesztes csatája révén ismeretes hely.
Várna Fekete-tenger partján fekszik, a város legmagasabb pontja 80 méteren, a mészköves Frangen-fennsíkon található. Patkó alakban terül a Várnai-tó és a tenger által körülzárt délszaki növényzettől burjánzó területen. Húsz km hosszú homokos partja kiváló fürdőhely. Legismertebb nyaralóövezetei az Aranyhomok, Albena és a Napospart. Kedvelt kirándulóhely még a várostól 45 km-re északra fekvő egykori román királyi üdülőhely, Balcsik is.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.