Bulgáriai városok, utazás előtt érdemes elolvasni

Bulgária

Az ország közel 111 000 km2-en fekszik, amelyet többnyire egy nyugat-kelet irányú hegygerinc, a Balkán-hegység alkot. Legnagyobb tagja a Rila, melynek csúcsa (Musala) majdnem eléri a 3000 méteres magasságot. Meredek lejtői a Fekete-tenger felé csökkennek, mely keletről határolja az országot. Itt található az a 400 km-es tengerpart, mely idegenforgalmi szempontból oly vonzóvá teszi a vidéket. Északról az országot a Duna határolja, délen legnagyobb folyója a Marica, mely már az Égei-tengerbe ömlik. Bulgária éghajlata mérsékelt, hosszú forró nyarakkal, mely ideális a vakáció eltöltésére.

A bolgár tengerpart hosszú
, homokos, sziget a tengerben nem található. A dagály és apály között nincs érzékelhető különbség a Fekete-tenger zártsága miatt. A tengerparton más területekhez hasonlóan rengeteg szálloda található, de jelentős különbség a nagy számú magán ház, apartman és panzió, mely közelséget enged a helyiekhez és mellyel betekintést nyerhetnek az itteniek hétköznapjaiba is.


Bulgáriai utazás, nyaralás, üdülés, NapospartNapospart

A legnagyobb és legkeresettebb bulgáriai üdülőterület, mely 8 km hosszú, 60m széles finom homokos tengerpartjával csalogatja a turistákat. Különlegesség a déli részen található dűnesor a szomszédos Neszebár mellett. Az itt található szinte összes szállodát felújították, minden igényt kielégítő szolgáltatásokkal várják az Utasokat. A környéken épült egy Aquapark is, mely fiatalok és idősek számára egyaránt nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A városban sok étterem, helyi stílusban épült tavernák, bárok, kávézók, este diszkók és night clubbok várják a szórakozni vágyókat. Neszebár városa helyi vonattal könnyen megközelíthető, ami kulturális látnivalókat is kínál. Transzfer a repülőtérről: kb. 30 perc.

Szveti Vlasz

Naposparttól két kilométerre, északra található Szveti Vlasz települése. A két üdülőközpont között rendszeresen közlekednek az autóbuszjáratok. Itt, Napospart nyüzsgő központjától nem messze, biztosított a csendes, nyugodt pihenés szép környezetben. Központjának a két éve átadott yacht kikötő és a mellette lévő éttermekkel, szórakozóhelyekkel tarkított sétány számít. A strandokon napernyő és nyugágy térítés ellenében (kb. 3.5 Euro/eszköz/alkalom) használható.

Bulgáriai utazás, nyaralás, NeszebárNeszebár

Neszebár az egyik legrégebben lakott történelmi kisváros az egész Fekete – tenger partján. Ránézésre nem nehéz kitalálni, hogy a tengerészeket már régtől vonzotta elszigetelt, szinte szigeti fekvésével. A szinte i.e. 2000– től lakott a település. Az utóbbi időkben kedvelt helye a művészeknek. A különféle festményeket, rajzokat megcsodálhatják sétálás közben a város kacskaringós, macskaköves utcáin, amelyeket a helyre jellemző házak szegélyeznek. A hely történelmi és szellemi jelentőségét alátámasztja a számtalan helyi templom, amelyekből egy 500 x 500 méteres területre majdnem 40 jut. A hely történelmi egyedisége és a műemlékek végett a hely az UNESCO világörökség része. A félszigettel szemben néhány méterrel a szárazföldön egy szép, hosszú homokos part található, mely egyre népszerűbb a turisták körében. A homokos part déli részén számos magas színvonalú új szálloda épült és egy nagy aquapark is található ott. Transzfer a repülőtérről: kb. 30 perc.

Ravda

Ravda, Neszebártól mintegy 4 km-re délre terül el a tengerparton. Hangulatos, mediterrán jellegű település. A strandokon napernyő, nyugágy térítés ellenében használható (kb. 3,5 Euro/eszköz/alkalom). Ravda határában található a bolgár tengerpart egyik legújabb aquaparkja (www.aquaparadise-bg.com).

Obzor

A városka a Dvojnica folyó mentén fekszik, amelyik a Kamjica folyóval együtt egy természeti védett rezervátumhoz tartozik. A település félúton fekszik a két legnagyobb bolgár kikötőváros, Várna és Burgasz között. A környék gyönyörű homokos tengerpartját a turisták csak nemrég fedezték fel, itt viszonylag még kevés hotel várja a pihenni vágyókat. A feltárt görög és római romok a terület ókori jelentőségét is bizonyítja, történelmi látnivalói kellemes kikapcsolódást kínálnak. A központban lehetőség van a bárok és éttermek meglátogatására, illetve vásárlási lehetőség is adódik. Transzfer a repülőtérről: kb. 90 perc.

Burgasz utazásBurgasz

Modern kikötő és iparváros, az ógörögök alapították Pirgos néven. A 14. században az oszmán törökök katonai erődöt építettek, a 17. században kapta mai nevét. A 19. és 20. században az ipar, hajózás és kereskedelem fellendülése kapcsán gyors fejlődésnek indult, jelenleg Bulgária negyedik legnagyobb városa. Repülőterére érkezik charterjáratunk.

Pomorie

Burgasztól 20 km-re, északra fekvő kis üdülőváros, hosszan elterülő strandokkal. A fakultatív programok felsorolását keresse a külön fejezetben. Pomorieben a parkolás nehezen megoldható, különösen az Óvárosi részen, amely a gépkocsiforgalomtól elzárt terület, ezért az ott lévő szállodákat és magánapartmanokat is csak annak tulajdonosaival történő egyeztetés alapján lehet érkezéskor és elutazáskor megközelíteni. Az autókat a városban több helyen található fizető parkolókban lehet biztonságosan elhelyezni, kb. 3 Euro/nap körüli összegért.


Szozopol

Gyönyörű halászváros 35 km-re, délre, Burgasztól. A város két részre osztható, régi részén sok templom, szűk utcák és emlékművek találhatóak amelyek az ógörög, trák és római korszakhoz köthetők. A város eredeti neve Apollonia, a nevet csak a híres filmfesztivál kedvéért használják, amit minden év augusztusában tartanak. A város másik, új része Charmanite, mely nem a félszigeten található, hanem kintebb helyezkedik el. A város tengerpartja széles, homokos, a bolgár St. Tropeznek is nevezik. Transzfer a repülőtérről: kb. 45 perc.

Primorsko

Burgasztól 52 km-re, délre fekvő halászfalu, melynek finom homokos tengerpartja EU kék zászlót kapott. A város közelében fekvő Ropotamo és Dyavolska folyók egy természetvédelmi területet alkotnak, ahol rengeteg különleges madár él. A város elsősorban a nyugodt pihenésre vágyó Utasoknak ajánlott. Transzfer a repülőtérről: kb. 60 perc.

Várna

Várna lakosság számát tekintve Bulgária harmadik legnagyobb városa, az ország egy gazdasági és kulturális központja. Az idelátogatókat boltok szórakozóhelyek és hangulatos kávézók sokasága várja a sétálóövezetté alakított belvárosban. Érdemes ellátogatni a Delfináriumba, sétálni a tengerparti kertben, valamint meglátogatni I. Ulászló mauzóleumát is.

Albena

A Várnától mindössze 35 km-re fekvő Albena a bolgár tengerpart egyik legigényesebb és legkedveltebb üdülőközpontja. A 150 m széles és 6 km hosszú gondozott strand, az aranyszínű homokos tengerpart, és a lassan mélyülő tengerfenék, valamint a kellemes nyári hőmérséklet ideális fürdőhelyé varázsolják, ahol minden korosztály, kicsi és nagy jól érzi magát.
A felsoroltak miatt Albena üdülőközpontot gyermekes családoknak különösen ajánljuk. Albena – többek között - sok színvonalas All Inclusive és Ultra All inclusive szállodájáról híres, melyekből a bolgár tengerparton itt található a legszélesebb választék. Albena üdülőközpont zárt terület, átmenő forgalom nélkül, ezért olyan mintha egy óriási rendezett parkba csöppentünk volna.
Albena üdülőközpontban a személygépkocsik parkolása kb. 5 Leva/hét/szgk. a szállóvendégek részére, ezt a heti bérletet a szállodák recepcióján válthatják ki.
Érdemes ellátogatni Várnába, Albena buszpályaudvaráról menetrendszerinti buszjáratok közlekednek, melyeknek ára kb. 5 Leva egy irányba, valamint iránytaxikkal is megközelíthető.
A távolabb fekvő all inclusive szálláshelyektől a Fekete-tenger partja kb. 10-15 perc gyalogút, a könnyebb és gyorsabb lejutás érdekében ingyenes buszjáratot vehetnek igénybe. Albena területén belül „dotto kisvonatok” közlekednek, melyek kb. 2 Leva/út áron vehetők igénybe.
A taxik ára Albena üdülőközpontban központilag szabályozottak, a taxiállomásokon, illetve a szállodák előtti taxiparkolóknál feltűntetett egységes árak alapján dolgoznak.
Albena üdülőhelyen belül egységes pénzváltási árfolyam van, legkedvezőbben akkor járunk, ha bankautomatákból veszünk fel pénzt. (automata található a Dobrudja szálló halljában, valamint a Laguna Garden szálloda előtt egy OTP automata).
Albena déli részén található a Baltata Nemzeti Park, melyet akár csónakázva is megtekinthetünk a Hotel Gergananál lévő stégről indulva.
Albena üdülőhelyen lehetőség van tenisz, illetve röplabdapálya bérlésre, lovaglásra, wellnessközpont használatára /Hotel Dobrudja/, varieté műsorok és hüllőpark megtekintésére, gépkocsi, kerékpárkölcsönzésre.
Albena üdülőközpontban utasaink a bolgár konyhán kívül sok különféle (kubai – Havanna étterem, mexikói – TexMex étterem, olasz – T amo étterem, reformkonyha - Zöldalma étterem stb.) étterem kínálatából választhatnak. Bárok és éttermek nyitvatartása hosszabbított.
Szórakozásra ajánljuk a Gorskije Tzar nevű szórakozóhelyet. Albena üdülőközpontban fogható a Duna TV adása!
Kellemes kirándulás ellátogatni az Albenától kb. 10 km-re lévő Balcsikba, ahová akár kerékpárral is eljuthatunk a főút mellett haladó kerékpárúton, valamint motorcsónakkal Albena strandjáról. Itt található Mária román királyné palotája, valamint gyönyörű, vízesésekkel tarkított botanikus kertje. A hangulatos belvárosában kedvező éttermi árak várják az idelátogatókat. A Várnától mindössze 35 km-re fekvő Albena a bolgár tengerpart egyik legigényesebb és legkedveltebb üdülőközpontja. A 150 m széles és 6 km hosszú gondozott strand, az aranyszínű homokos tengerpart, és a lassan mélyülő tengerfenék, valamint a kellemes nyári hőmérséklet ideális fürdőhelyé varázsolják, ahol minden korosztály, kicsi és nagy jól érzi magát.
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Kérjük mutatkozzon be
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.