Hová utazna?
Indulási hely
1 db
2 fő
0 fő
Indulási hely kiválasztása
Kérem várjon...
Legkorábbi indulás
Kérem várjon...
Legkésőbbi indulás
Időtartam
Kérem várjon...
Szobák és utasok elosztása
Első szoba elosztása:
Felnőtt
Gyerek
Kiválasztva: 2 felnőtt
Második szoba elosztása:
Felnőtt
Gyerek
Kiválasztva: 2 felnőtt
Harmadik szoba elosztása:
Felnőtt
Gyerek
Kiválasztva: 2 felnőtt
Negyedik szoba elosztása:
Felnőtt
Gyerek
Kiválasztva: 2 felnőtt
Ötödik szoba elosztása:
Felnőtt
Gyerek
Kiválasztva: 2 felnőtt
Új szoba hozzáadása

Bulgáriával kapcsolatos kérdések

Bulgária utazás kérdések válaszok

Utazhatok-e személyi igazolvánnyal Bulgáriába?
Új típusú kártyás személyi igazolvánnyal  is utazhat Bulgáriába magyar állampolgár. Azonban a régi típusú személyi igazolványt sehol nem fogadják el.

Útlevelemnek, illetve személyi igazolványomnak meddig kell érvényesnek lennie?
Repülővel történő utazás esetén mindkét iratnak legalább a hazautazás napján érvényesnek kell lennie. Szerbián történő áthaladás esetén (busszal vagy személygépkocsival) az iratoknak a hazaérkezéstől számított 6 hónapig kell érvényesnek lenniük.  Nem magyar állampolgár esetében külön érdeklődjön a beutazási és vízumrendelkezésekről. Az iratok érvénytelensége miatti útmeghiúsulásért az utazási iroda nem felel.

Mennyi időt vesz igénybe a buszos utazás?
Budapesttől Napospartig az út kb. 18-19 órát vesz igénybe, innen például Aranyhomok még minimum 2-2,5 óra, Szozopolig pedig kb. 1-1,5 óra szükséges. Az autóbusz Magyarországról pénteken indul. A bolgár tengerpartra szombaton a reggeli órákban érkezik meg a busz. Hazautazásnál Várnától északra (Albena, Aranyhomok, Szt. Konsztantin) bolgár idő szerint kb. 14 órakor van a tervezett indulás, Várnától délre (Szveti Vlasz, Napospart, Neszebár, Pomorie, Primorszko, Szozopol) pedig kb. 14-15 órakor van tervezett indulás. Budapestre való tervezett hazaérkezés helyi idő szerint vasárnap délelőtt. Az autóbusz kb. négy óránként nagyobb benzinkútnál pihenőket tart, amelyeket érdemes kihasználni. Ezeknél a benzinkutaknál a mosdóhasználata többnyire ingyenes.

Milyen útvonalon megy a busz Bulgáriába?
Három busz indul Budapest felé, Szombathelyről, Veszprémből illetve Debrecenből. A buszok Budapesten találkoznak, majd Szegednél haladnak át a határon, és Szerbián keresztül folytatják útjukat a bolgár tengerpartig. Az egyszerűbb, és gyorsabb ki- és visszajutás érdekében Budapesten, illetve a tengerparton átszállás előfordulhat. A megállóknál, a határon és az autóbuszon Önöket az iroda buszos kísérője segíti, útközben az úttal kapcsolatban bármilyen kérdéssel hozzá lehet fordulni. A felszállási lehetőségekről honlapunkon tájékozódhat.
Kérjük, a mobiltelefonszámukat minden esetben adják meg, hogy kollégáink könnyebben megtalálják, illetve értesíteni tudják Önöket az esetleges változásokról.

Van ellátás a buszon?
A busz hűtőkapacitása illetve a választék korlátozott, ezért ajánlatos előre vagy még Magyarországon, az első benzinkúton beszerezni a kívánt üdítőket és a napi sajtót.

Mennyi csomagot lehet vinni buszos utazás esetén?
Súly- illetve méretbeli korlátozás nincs, azonban a busz véges kapacitása miatt szeretnénk megkérni minden kedves Utasunkat, hogy személyenként egy csomagot vigyenek. Hűtőtáska, sör, ásványvíz, üdítők illetve egyéb élelmiszerek (liszt, kávé) magyarországi beszerzése nagyobb mennyiségben (rekesz, karton) szükségtelen, mert mindezek bármely bolgár élelmiszerboltban kedvező áron megvásárolhatók. 

Van a buszokon légkondicionálás?
Igen

Van ülésrend a buszon?
A buszon ülésrend nem lehetséges, az utasok érkezési sorrendben foglalhatják el üléseiket. Az ülésrendre vonatkozó igényeket kérjük előre jelezni. Ezeket az igényeket garantálni nem tudjuk, de igyekszünk figyelembe venni. Előnyt élveznek a nyugdíjasok illetve a kisgyermekes családok.

Mennyi időt vesz igénybe a repülős utazás?
Budapestről való indulás esetén az út 1 óra 30 perc, míg Debrecenről való indulás esetében 1 óra 20 perc a repülőút. Az előző évek tapasztalatai alapján, amennyiben az összes utas be chekkolt, előfordulhat, hogy hamarabb indul a gép, valamint kedvező légköri viszonyok esetén 10-15 perccel hamarabb is megteheti az utat a repülőgép.

Van ellátás a repülőn?
A Budapest-Burgasz járatunkon kávé/ tea, 2dl narancslé, szendvics; a Budapestről Várnába utazó utasainknak kávé/ tea, 2dl narancslé, földimogyoró/ nápolyi; a Debrecenből induló járatunkon az utasoknak csak ásványvíz kerül felszolgálásra, egyéb ellátás nincs.Budapestről induló repülőgépeink Malév járatok. A légitársaság az étrendváltoztatás jogát fenntartja.

Mennyivel előbb kell a repülőtérre kiérnem?
Mostanában a hosszadalmas biztonsági ellenőrzések miatt nehézkes a gépek elérése, ezért kérjük Utasainkat, hogy 2 órával a repülőgép indulása előtt érjenek ki a repülőtérre, ellenkező esetben akár le is maradhatnak a gépről!

Budapesten melyik terminálról indulnak a járataik?
Repülőgépeink a Ferihegy 2/B terminálról indulnak.

Hogyan, és mikor kapom meg az utazáshoz szükséges dokumentumokat?
Indulás előtt két héttel a részvételi jegyet (vouchert) és az utastájékoztatót - mely tartalmazza a pontos repülőgép, illetve buszindulást, találkozók időpontját, valamint további információkat – postán, vagy e-mailben juttatjuk el Utasunknak (Amennyiben foglaláskor megadja az e-mail címét, úgy automatikusan e-mailben küldjük). Közvetített (partnerirodánál foglalt) út esetén az úti okmányok partnerirodánknál vehetőek át. Ezeket az okmányokat minden esetben vigye magával a nyaralásra, különösképp a vouchert, amely nélkül a szálláshely nem foglalható el. A repülőjegyet az indulás előtt két órával a reptéren adjuk át.

Hány kilós lehet a feladott poggyászom?
A díjmentesen feladható poggyász súlya Budapestről induló Malév járatainkon 23kg, Debrecenből induló járatainkon 20 kg. Infantok (2 éven aluli gyermek) esetében maximum 10 kg. A feladott poggyászba nagyobb értéket ne tegyenek (fényképezőgép, pénz, ékszer, kamera, laptop, személyes iratok) mert ezek, illetve a bőrönd eltűnése esetén nem terjed ki a poggyászbiztosítás, illetve a légitársaság felelőssége. Az esetleges csomagfelnyitást nehezíti, ha igénybe veszik a bőröndcsomagolás (fóliázás) szolgáltatást a repülőtéren.

Mit nem vihetek fel a kézipoggyászomban a fedélzetre?
Az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépek fedélzetére. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók. Szúró és vágóeszköz (pl. kisolló, körömreszelő, bicska) csak a feladott poggyászban vihető fel a repülőgép fedélzetére, ellenkező esetben elkobozzák.
Ötletek, jó tanácsok: Utasainknak azt tanácsoljuk, hogy minden folyadékot a feladott poggyászba csomagoljanak. Ezzel időt lehet spórolni, és a kellemetlenségek is megelőzhetők. A gyors és zökkenőmentes utas biztonsági ellenőrzés érdekében, kérjük, kövesse az előírásokat.

Mit tegyek, ha elveszett a poggyászom?
Poggyászsérülésről, vagy elvesztésről a fogadócsarnokban lévő Lost and Found pultnál megérkezéskor jegyzőkönyvet kell felvetetni, melyhez szükség van a beszállókártyára, valamint a csomagellenőrző szelvényre, így ezeket kérjük megőrizni a légitársaságtól való válasz megérkezéséig. Amennyiben a kár a Lost and Found nincs bejelentve és nem készült jegyzőkönyv, így ezen esetekben sem a légitársaságnak sem irodánknak nem áll módjában térítést fizetni, ezért kérjük, a futószalagról levett csomagot vizsgálja meg.

Babakocsit lehet repülőn szállítani?
A repülőgépekre csak összecsukható babakocsi vihető fel, ezt a légi kísérők a bejáratnál elveszik, az utazás idejére biztonságos helyre teszik és leszálláskor visszaadják az utasnak.

Kutyát lehet repülőn szállítani?
Kistestű kutyát lehet, a következő feltételek mellett: kennelben (akkorában, amekkora elfér a repülőn a láb alatti területen, és amely nem engedi át a nedvességet), szájkosárral, útlevéllel. Továbbá a kutyának idősebbnek kell lennie egy éves kornál, valamint rendelkeznie kell az oltásokat igazoló papírokkal. A légitársaságok külön díjat szoktak felszámolni a kutya szállításáért.

Milyen valutát érdemes vinnem Bulgáriába, Euro-t vagy Leva-t?
Célszerű Euro-t váltani és azt vinni Bulgáriába. A telepített idegenvezetők segítenek, hogy melyik megbízható pénzváltóban lehet Euro-t Leva-ra váltani, kedvező árfolyamon. A Krone pénzváltót ajánljuk, illetve bármely bankban való váltást. Magyarországon Levát ne váltsunk, mert akár 10-20%-ot is veszíthetünk. Bankunknál érdeklődjünk, hogy bolgár ATM-ből való pénzfelvétel esetén milyen plusz költséget számolnak fel. Az ilyen módon (ATM-ből) fölvett Leva árfolyama szintén kedvező.

Fakultatív programokra az irodában vagy helyszínen tudok befizetni?
Minden esetben a helyszínen a telepített idegenvezetőnél tud jelentkezni a fakultatív programokra.Nagyobb létszám, illetve csoportok esetében érdemes már Magyarországon előre jelezni a részvételi szándékot, mert ha ár a helyszínen betelik a létszám, akár lemaradhat róla. Pár fős rendelés esetén is érvényes az első információs találkozón a szállodában a telepített idegenvezetőnknél befizetni. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte csak az állami intézményekben való ellátásra jogosít, viszont az üdülőhelyeken kevés ilyen található, illetve azok átlagszínvonala (a magyarországihoz képet) alacsonyabb. Az SZTK-k többségét magán cég üzemelteti, ahol biztosítás hiányában egy orvosi vizsgálat 50 euróba, egy fogászati kezelése pedig akár 100 euróba is kerülhet, nem beszélve a komolyabb sérülésekről.

Kötelező biztosítást kötni?
Nem kötelező, de ajánlott valamilyen baleset, betegség és poggyászbiztosítást kötni, mivel biztosítás nélkül külföldön nagyon drága az orvosi ellátás.

Segít valaki eligazodni Bulgáriában?
Az üdülőhelyeket saját magyar nyelvű, illetve külföldi partnereink által biztosított telepített idegenvezetőink segítik Utasainkat. Az ő elérhetőségeiket az utazás előtt megkapott utas tájékoztatóban találják. Bármilyen helyismereti, vagy egyéb kérdéssel kapcsolatban nyugodtan forduljanak hozzájuk bizalommal.A szállodákban elhelyezett mappákban találják meg a telepített idegenvezető fogadóóráit. A fogadóórákon kívül egyeztetés alapján rövid időn belül a helyszínre érnek telepített idegenvezetőink.

Ajánlott-e a csapvíz fogyasztása?
A csapvíz fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, helyette fogyasszunk palackozott vizet. A csapvíz használható tisztálkodásra, fogmosásra.

Vihetek kutyát a bolgár szállodákba?
Bizonyos szállodákba díjmentesen, vagy díj ellenében viheti kedvencét. Arról, hogy az Ön által kiválasztott szálláshelyre viheti-e kisállatát, érdeklődjön irodánkban.

Hogy tudom megoldani a parkolást a bolgár szállodáknál?
A legtöbb szállodának van ingyenes parkolója, de mivel csak korlátozott számban áll rendelkezésre, sajnos nagyon nehéz szabad parkolóhelyet találni. Azonban a szállodák körül vannak fizetős, őrzött parkolók, ezek megtalálásában kérjék telepített idegenvezetőink segítségét. Ennek ára kb. 35-40 euro/hét.

Ágynemű és törülköző van a szállodában, vagy nekem kell vinnem?
A szállodákban, aparthotelekben, illetve apartmanokban is minden esetben van ágynemű, ágyneműhuzat, illetve a fürdőszobában törülköző.

A szállodai törülközőt kivihetem a partra?
A szállodától kapott törülközőt a partra levinni nem lehet, ezért arra kérjük kedves Utasainkat, hogy erre a célra készítsenek be a csomagjukba saját használatú törülközőt.

Amennyiben személygépkocsival oldom meg az utazást, akkor hogy fogom megtalálni a szállásomat?
Neszebar, Szozopol, Obzor, Balchik, Pomorie, Ravda, esetében vannak utcanevek, de Szent Konsztantin, Napospart, Aranyhomok, Albena illetve Primorszkoban nincsenek. Amennyiben nem találnák meg a keresett szállodát, hívják fel a telepített idegenvezetőt az utastájékoztatóban megadott telefonszámon, Õ pontos eligazítást tud adni.

Hogy tudom megoldani a szállodán kívüli étkezést?
Rengeteg változatos stílusú, széles kínálattal rendelkező étterem, kávézó van az üdülőhelyeken, ahol kedvező árakon lehet étkezni. Például egy 2 fogásos vacsora egy átlagos étteremben 12-15 leva; egy korsó sör 1,5-2 leva; 2dl üdítő 0,8-1 leva; fagyi 0,6- 1,5 leva; eszpresszó kávé 0,5-0,8 leva; 2l szénsavas üdítő 1,6-2 leva; 1,5l ásványvíz 0,8-1,2 leva, 1 kg gyümölcs 1-2 leva; 1l tej 1 leva; 1kg kenyér 0,8-1 leva.  (1 euro=1,92 leva kb.)

Személygépkocsival történő utazás esetén nemzetközi zöldkártya kiváltása kötelező. Hol tudom ezt az iratot beszerezni?
A nemzetközi zöldkártyát az utas biztosítója állítja ki díjmentesen.  Ezt az iratot, kérjük, hogy a határátlépéshez minden esetben vigyék magukkal.

Mi az a stúdió?
A stúdió általában egy légtérben található hálószoba konyhasarokkal, valamint különálló fürdőszobából áll. A szállodában a stúdió nagyobb méretű szobát jelent konyhasarok nélkül.

Mi az apartman?
Az apartman általában egy légtérben található nappaliból konyhasarokkal, külön bejáratú hálószobából, valamint különálló fürdőszobából áll. A szállodai apartman egy nappalival és egy hálószobával rendelkezik és nincs benne konyhasarok. Az apartmanházaknak nincs besorolása, ezért a nálunk megjelölt csillagozást a Robinson Tours saját megítélése alapján osztályozta.

Mit jelent az, hogy egy program fakultatív?
A fakultatív program olyan szervezett kirándulás vagy program, aminek az árát a nyaralás alapára nem tartalmazza. A fakultatív programokra telepített idegenvezetőnknél lehet jelentkezni.
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.