info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Bulgáriával kapcsolatos kérdések

Egy repülős bolgár utazás előtt számos kérdés felmerül az utazóban. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket és meg is válaszoljuk azokat. Utazási ajánlatokért keressen minket, személyesen is jártunk kint többször, így saját tapasztalat alapján tudunk tanácsot adni!


Utazhatok-e személyi igazolvánnyal Bulgáriába?
Új típusú kártyás személyi igazolvánnyal  is utazhat Bulgáriába magyar állampolgár, azonban a régi típusú személyi igazolványt sehol nem fogadják el. Egyéb országok állampolgárai tájékozódjanak egyénileg a saját kormányuk külügyi weboldalán vagy konzulátuson a beutazás feltételeiről.

Az utazási dokumentumomnak meddig kell érvényesnek lennie?
Repülővel történő utazás esetén akár a személyi igazolványnak, akár - ha ezt választja, - az útlevélnek legalább a hazautazás napján érvényesnek kell lennie. Az iratok érvénytelensége miatti útmeghiúsulásért az utazási iroda nem felel.

Mennyi időt vesz igénybe a repülős utazás?
Budapestről való indulás esetén 1 óra 30 perc, míg Debrecenről való indulás esetében 1 óra 20 perc a repülőút. Az előző évek tapasztalatai alapján, amennyiben az összes utas bechekkolt, előfordulhat, hogy hamarabb indul a gép, valamint kedvező légköri viszonyok esetén 10-15 perccel hamarabb is megteheti az utat a repülőgép.

Van ellátás a repülőn?
A fedélzeti ellátásról érdeklődjön irodánkban. Mi ellátás esetén is javasoljuk, hogy érdemes enni-inni a repülőút előtt. 

Mennyivel előbb kell a repülőtérre kiérnem?
Kérjük Utasainkat, hogy 2 órával a repülőgép indulása előtt érjenek ki a repülőtérre, ellenkező esetben akár le is maradhatnak a gépről.

Budapesten melyik terminálról indulnak a járataik?
Az utazási dokumentumok tartalmazni fogják a vonatkozó információt.

Hogyan és mikor kapom meg az utazáshoz szükséges dokumentumokat?
Indulás előtt egy-két héttel a részvételi jegyet, vouchert és az utastájékoztatót e-mailben juttatjuk el utasainknak. Ezeket a dokumentumokat elegendő otthon kinyomtatni és magával vinnie a nyaralásra, irodai bélyegző nem szükséges rá. A beszállókártyát a becsekkolás során, az indulás előtt két órával a reptéren adja át a check-in pultnál dolgozó kolléga.

Hány kilós lehet a feladott poggyászom?
A vonatkozó információt az utazási dokumentumok tartalmazni fogják, de általában 15-23 kg/fő a feladható poggyász 2 év feletti utasok esetében. 

Mit nem vihetek fel a kézipoggyászomban a fedélzetre?
Az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépek fedélzetére. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók. Szúró és vágóeszköz csak a feladott poggyászban vihető fel a repülőgép fedélzetére, ellenkező esetben elkobozzák. A részletekről tájékozódjon a budapesti repülőtér honlapján: bud.hu.

Mit tegyek, ha elveszett a poggyászom?
Poggyászsérülésről vagy elvesztésről a fogadócsarnokban lévő Lost and Found pultnál megérkezéskor jegyzőkönyvet kell felvetetni, amelyhez szükség van a beszállókártyára és a csomagellenőrző szelvényre, így ezeket kérjük megőrizni a légitársaságtól való válasz megérkezéséig. Amennyiben a kár a Lost and Found pultnál nincs bejelentve és nem készült jegyzőkönyv, akkor nincs lehetőség kártérítésre. Emiatt javasoljuk, hogy minden esetben vizsgálja meg poggyászát az érkezés után.

Babakocsit lehet repülőn szállítani?
A repülőgépekre összecsukható babakocsi felvihető ingyenes 2 év alatti csecsemők számára. Ezt a légi kísérők a bejáratnál elveszik, az utazás idejére biztonságos helyre teszik, és leszálláskor visszaadják az utasnak.

Milyen valutát érdemes vinnem Bulgáriába, eurót vagy levát?
Célszerű eurót váltani és azt vinni Bulgáriába. A telepített idegenvezetők segítenek, hogy melyik megbízható pénzváltóban leheteurót levára váltani kedvező árfolyamon. Magyarországon Levát ne váltsunk, mert akár 10-20%-ot is veszíthetünk. Bankunknál érdeklődjünk, hogy bolgár ATM-ből való pénzfelvétel esetén milyen pluszköltséget számolnak fel. Általában az ATM-ből felvett leva árfolyama szintén kedvező.

Fakultatív programokra az irodában vagy helyszínen tudok befizetni?
Minden esetben a helyszínen a telepített idegenvezetőnél tud jelentkezni a fakultatív programokra. Nagyobb létszám, illetve csoportok esetében érdemes már Magyarországon előre jelezni a részvételi szándékot, mert ha a helyszínen betelik a létszám, akár lemaradhat róla. A fakultatív programokra vigyen magával készpénzt, bankkártyát nem fogadnak el az idegenvezetők általában. 

Kötelező biztosítást kötni?
Nem kötelező, de ajánlott valamilyen baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni, mivel biztosítás nélkül külföldön nagyon drága az orvosi ellátás.

Segít valaki eligazodni Bulgáriában?
A repülőtértől a szállodáig, valamint a fakultatív programokon telepített idegenvezetőink segítik utasainkat. Az ő elérhetőségeiket az utazás előtt megkapott utastájékoztatóban találják. Bármilyen helyismereti vagy egyéb kérdéssel kapcsolatban nyugodtan forduljanak hozzájuk bizalommal. A szállodákban elhelyezett mappákban találják meg a telepített idegenvezető fogadóóráit. A fogadóórákon kívül egyeztetés alapján rövid időn belül a helyszínre érnek telepített idegenvezetőink.

Ajánlott-e a csapvíz fogyasztása?
A csapvíz fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, helyette fogyasszunk palackozott vizet. A csapvíz használható tisztálkodásra, fogmosásra.

Ágynemű és törülköző van a szállodában, vagy nekem kell vinnem?
A szállodákban, aparthotelekben, illetve apartmanokban is minden esetben van ágynemű, ágyneműhuzat, illetve a fürdőszobában törülköző.

A szállodai törülközőt kivihetem a partra?
A szállodától kapott törülközőt a partra levinni nem lehet, ezért arra kérjük kedves utasainkat, hogy erre a célra készítsenek be a csomagjukba saját használatú törülközőt.

Hogy tudom megoldani a szállodán kívüli étkezést?
Rengeteg változatos stílusú, széles kínálattal rendelkező étterem, kávézó van az üdülőhelyeken, ahol kedvező árakon lehet étkezni. 

Mi az a stúdió?
A stúdió általában egy légtérben található hálószoba konyhasarokkal, valamint különálló fürdőszobából áll. A szállodában a stúdió nagyobb méretű szobát jelent konyhasarok nélkül.

Mi az apartman?
Az apartman általában egy légtérben található nappaliból konyhasarokkal, külön bejáratú hálószobából, valamint különálló fürdőszobából áll. A szállodai apartman egy nappalival és egy hálószobával rendelkezik és nincs benne konyhasarok. 

Mit jelent az, hogy egy program fakultatív?
A fakultatív program olyan szervezett kirándulás vagy program, aminek az árát a nyaralás alapára nem tartalmazza. A fakultatív programokra a telepített idegenvezetőnknél lehet jelentkezni.

Frissítve: 2020. március 3.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.