info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Bulgária utazás hasznos

Bulgária beutazási szabályok (frissítve: 2023. szeptember 15.)FONTOS! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy mi kizárólag a saját utasaink részére adunk utazási tanácsokat, nem információs központ vagyunk. A beutazási szabályokról tájékozódni utasaink felelőssége. Az alábbiak a tájékoztatást szolgálják a legjobb tudásunk szerint, de ha eltérés van a legaktuálisabb információkhoz képest, akkor a hivatalos forrás a mérvadó.   
  • KIFELÉ - Külföldi állampolgárok ismét beutazhatnak Bulgária az alábbi szabályokkal: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bulgaria
  • HAZAFELÉ - Immár teljesen szabad a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok oldalunkon!

Legfontosabb adatok

Időeltolódás: +1 óra
Bulgária alapterülete: 110 000 km2
Bulgária lakossága: 8 000 000 fő
Beutazás feltételei: Magyar állampolgárok esetében érvényes magyar, kártya formátumú személyi igazolvány vagy útlevél szükséges. A személyi igazolványnak a hazautazás dátumáig, az útlevélnek még 90 napig érvényesnek kell lennie. Könyvformátumú vagy ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet utazni.
Közlekedés: A nyári időszakban a tengerpart elérhető repülővel Budapestről Burgaszba, illetve Debrecenből Burgaszba. A Bulgarian Air Charter járatain ásványvíz kerül felszolgálásra, egyéb ellátás nincs. A Travel Service járatain egy szendvics és egy pohár ásványvíz az ellátás. Poggyász: a Bulgarian Air Charter légitársaság járatain feladható poggyász személyenként 20 kg poggyász, valamint a fedélzetre felvihető 1 db. laptop, vagy kamera táska, vagy kisebb kézitáska (max. 4 kg). A Travel Service légitársaság járatain feladható poggyász személyenként max. 20 kg, a fedélzetre felvihető 1 db, max. 8 kg-os kézipoggyász. Ezek az adatok tájékoztató jellegűek, a pontos adatokat az utazási dokumentumok fogják tartalmazni. A menetrendek tervezett menetrendek, így az adott napon belül bárhogyan változhatnak. Menetidő Budapest és Burgasz között: kb. 1,5 óra. 

Bolgár tenger és tengerpart

A strandokat finom, aranyszínű homok borítja.
A vízben veszélyes ragadozók és állatok nincsenek.
A víz lassan mélyül és csak enyhén sós.
A strandokon elhelyezett napernyőkért és nyugágyakért a legtöbb esetben fizetni kell (kb. 4 euró/ eszköz/nap).
A vízi sportolási lehetőségek a strandokon adottak.
Viharjelzés: zöld zászló – a fürdőzés megengedett, sárga zászló – fokozott figyelemmel kell a vízben tartózkodni; piros zászló – tilos a fürdőzés.

Egészségügyi előírások

Csapvíz egész Bulgária területén iható, de ajánlott inkább az ásványvíz fogyasztása.
Napszúrás ellen védekezni kell.

Időjárás Bulgáriában

Az éghajlat az országban területenként eltérő.
Leginkább kontinentális éghajlatú, bár a tengerpart délebbi síkságokkal körülvett részére már a mediterrán éghajlat a jellemző.
A partszakasz északi részén a közeli hegyek miatt valamivel enyhébbek az esték.
A tavasz hűvösebb és csapadékosabb, a nyár száraz, július és augusztus a legszárazabb hónapok a tengerparti részeken is.
Időjárás a nyári szezonban: az országos nappali átlaghőmérséklet: májusban már 20-22 °C fok között alakul, júniusban 22-27 °C fok, júliusban 26-30 °C fok, augusztus számít a legmelegebbnek 27-31 °C fok körüli hőmérséklettel, szeptemberben is kellemes 23-25°C fok körüli hőmérsékletre lehet számítani, és a víz is nagyon kellemes ilyenkor.

Telefon

A magyar mobiltelefon-előfizetők Bulgáriában három szolgáltató (M-Tel, Vivatel és a GloBul) közül választhatnak.
Kihangosító nélkül vezetés közben Bulgáriában sem szabad mobilkészüléket használni.
Magyarország hívószáma: 00 36 vagy + 36.
Segélyhívószámok: Rendőrség: 166, mentők 150, tűzoltóság 160.
A 112 nemzetközi segélyhívószámot is lehet hívni.
A Bolgár Autóklub autómentő telefonszáma: 146.

Biztosítás

Az uniós, EU-111-es kártyát a burgaszi állami kórházban fogadják el és részben ott is fizetős, ezért mindenképp ajánljuk a BBP biztosítás megkötését. Irodáinkban kedvezményesen válthatja meg utazásához.

Bolgár pénz 

Pénznem: bolgár leva (BGN). 1 bolgár leva=100 sztotinka. 1 leva = kb. 173 Ft (2020. februári adat). 
Pénzváltási lehetőségek: A nemzetközileg is elfogadott bankkártyákat a nagyobb bolgár szállodákban, éttermekben és boltokban is elfogadják. A legelőnyösebb eurót vinni magunkkal és azt váltóban, bankban, vagy a szállodák recepcióján átváltani. Az OTP bank automatáit Bulgáriában is megtalálják.
Borravaló: elfogadott az összeg 10%-át borravalóként átadni, ha tetszett a szolgáltatás. Ennek érdekében a személyzet mindig törekszik a legtökéletesebb kiszolgálásra.

Csecsemők és gyermekek utazása

Csecsemőnek számít minden 0-1,99 év közötti bébi. Kedvezményesen utaznak, azonban a repülőn nincs számukra külön ülőhely, - a szüleik ölében ülnek, és külön poggyászt sem lehet a részükre vinni az összecsukható babakocsin kívül. Csecsemők részére a szálloda külön ágyat nem biztosít, de bizonyos szálláshelyek igény esetén babaágyat biztosítanak. A gyermek korhatár 2 éven felül érvényes, de szállodánként eltér, hogy meddig tart a gyermek korhatár: ezt az adott kalkulációban találja meg. Foglaláskor kérjük a pontos születési dátumot megadni! Amennyiben a helyszínen derül ki, hogy a hibás születési dátum miatt mégsem jogosult a kedvezményre a gyerek, úgy az ebből adódó következményekért irodánkat felelősség nem terheli.

Árak Bulgáriában

Íme néhány irányadó ár, amely jól jöhet egy bulgáriai utazás során. 
Kétfogásos vacsora egy átlagos étteremben 12-15 leva.
Korsó sör 1,5-2 leva.
2dl üdítő 0,8-1 leva.
Fagyi 0,6- 1,5 leva. 
Eszpresszó kávé 0,5-0,8 leva.
2l szénsavas üdítő 1,6-2 leva.
1,5l ásványvíz 0,8-1,2 leva.
1 kg gyümölcs 1-2 leva.
1l tej 1 leva.
1kg kenyér 0,8-1 leva.

Üzletek és vásárlás: A nyári időszakban a tengerparti településeken akár este 21-22 óráig is nyitva tartanak. 
Éttermek és élelmiszerboltok: A szállodák többségének környékén (főleg az üdülőközpontokban és a városokban) élelmiszerboltok, kávézók, cukrászdák és éttermek bő választéka található, - de nem mindegyik hotel környékén, erről érdemes előre tájékozódni egyénileg az indulás előtt! A part menti vagy az óvárosokban található éttermbe érdemes lehet előre asztalt foglalni. Nagyobb városokban hipermarketek is megtalálhatóak (pl. CBA, Billa, Metro), ahol rendkívül kedvező árakon vásárolhatunk. Bulgáriában rendkívül gazdag zöldség- és gyümölcsválaszték fogad minket. Az üzletek árai a Magyarországon megszokottól 30-50%-kal olcsóbbak, és minden kapható. Az üdülőközpontokban az árak enyhén magasabbak, de még így is kedvezőbbek a hazai áraknál. Az üdülőhelyeken sok közepes méretű élelmiszerbolt non-stop üzemel, illetve a hét minden napján nyitva vannak. Ugyanez vonatkozik az üdülővárosok sétáló vagy belvárosi részére is. Az üzletek többségében lehet bankkártyával is fizetni, de nem mindegyikben. Olcsón és nagy választékban kapható a bolgár ásványvíz. A rózsaszín és a kék kupakos ásványvíz szénsavmentes, a zöld kupakos a szénsavas. 

Bolgár ételek és italok

Ételeik: a nyári melegben igazán kellemes és frissítő a bolgár konyha. A tarator, avagy hideg joghurtos uborkaleves és a sopszka saláta ismert és könnyű fogások. De nagyon jók a grill ételek, zöldségek és húsok is, ha valami meleg ételt ennénk. A tengerparton sok helyen árulják a "caca" nevű apró olajban sült ropogós halakat is. A bolgár konyha rendkívül változatos, érdemes kipróbálni a mehanákat (kis éttermek, fogadók) a tengerparton. Jó ételekkel és szép kilátással a Fekete-tengerre várják vendégeiket. Általában a hazaihoz hasonló, vagy olcsóbb árakat találunk az éttermekben. Népszerűbbek kellemes boraik, és a bolgár szőlőpálinka a Rakija.

Néhány jellegzetes nemzeti étel, ital, amit mindenképpen érdemes megkóstolni egy bolgár nyaralás során!
Tarator leves: frissítő, hideg, kefires-kaprosuborkaleves
Sopszka saláta: fetasajt, uborka,paradicsom, sült paprika
Kjopolo: roston sültpadlizsán fokhagymával és dióval
Kebapcseljutenica szósszal: roston sült darált hús (általában sertés és marhahúsból).

A jellegzetes bolgár borokat érdemes megízlelni. Főleg a mediterrán területek vörös borai népszerűek. Jellegzetes vörösbor fajták: Gömza(kadarka), Mavrud.
Rakija: bolgár pálinka.

Szállások

A szálláshelyek nagy többsége teljesen felújított. Kategóriától függetlenül előfordul, hogy a fürdőszobák zuhanyzósak és a vízelvezetés egy központi lefolyóval van megoldva. A honlapon szereplő szálláshelyek csillagokkal jelzett kategóriája megfelel a Magyarországon hivatalos besorolásnak. Az esetleges „+” a csillagok után az utazásszervező partnerünk véleményét tükrözi. A szobabeosztást a szálláshely végzi minden esetben ez érkezés napján felszabaduló szobák függvényében. A szoba elhelyezkedésével kapcsolatos igényeiket szívesen továbbítjuk a szálláshely felé, de azok teljesüléséért garanciát nem vállalunk. A tengerre néző szobák fizikailag néznek a tenger irányába, egyes esetekben előfordulhat, hogy egyes elemek (pl. faágak) részben korlátozzák a panorámát. Néhány szálláshelyen a félpanzió a szálloda töltöttsége alapján svédasztalos vagy menüs. Ha kevés a vendég a szállodában akkor menüs. Előfordulhat, hogy a zuhanyzós fürdőszobákban nincsen külön zuhanytálca és zuhanyfüggöny, csak a padló az összefolyó. Az ágyak sok helyen keret nélküliek, 2 matracból - és alsó és egy felső matracból állnak. 

Ellátások

Félpanzió. Két étkezés biztosított: reggeli és vacsora. A reggeli lehet pl. kontinentális, bővített kontinentális, angol vagy svédasztalos, a vacsora menüs, menüválasztásos vagy svédasztalos. Az italfogyasztás a reggeli alatt tartalmazza: kávé, tea, gyümölcsitalok és víz automatából, a vacsora idején pedig térítés ellenében kérhető a kínálat alapján. A szállodáknak a köztes időben nem szükséges ivóvizet biztosítaniuk, még akkor sem, ha az országban a csapvíz fogyasztása nem javasolt.
All inclusive. A szállások esetében az árban benne foglaltatik a teljes ellátás. Ez tartalmazza a svédasztalos reggelit, ebédet, vacsorát. A főétkezések között általában a szálloda bárjai könnyebb ételeket, gyümölcsöket, süteményeket kínálnak. Az ár szintén tartalmazza a térítésmentes italfogyasztást, ami helyi üdítőkre és helyi alkoholos italokra vonatkozik. Az egyes szállodák ezeken a szolgáltatásokon kívül egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak az All Inclusive ellátás keretében (pl. gyermek és felnőtt animáció). A szolgáltatásra való jogosultságot az érkezéskor kapott műanyag karkötővel igazolhatjuk. Az ilyen szállodák Albenában a legelterjedtebbek, de megtalálhatók Szt. Konsztantinban, Szveti Vlaszban, Naposparton és Neszebárban is.

Apartmanok

Tekintettel arra, hogy a tengerparton számos hangulatos étterem várja a nyaralókat, a stúdiók és apartmanok konyhái nem, vagy csak minimális konyhai felszereléssel rendelkeznek. Akik főzni szeretnének, mindenképpen vigyenek magukkal konyhai eszközeket. Ha az olcsó éttermek ellenére mégis a főzőcskézést választjuk, akkor legalább az alapanyagot ne cipeljük Magyarországról (kivéve fűszerek). Bulgáriában könnyen és olcsóbban beszerezhetjük a szükséges élelmiszereket. 

Telepített idegenvezetők

A partnerünk az üdülőhelyeken saját idegenvezetői, valamint a bolgár partner képviselői révén biztosítja vendégeinek a jobb tájékozódást és a kirándulások szervezését magyar nyelven.

Fakultatív kirándulások

A kirándulások árai tájékoztató jelleggel kerültek feltüntetésre és általában min. 15 fő részvétele esetén érvényesek. Külföldi partnereink fenntartják a program- és az árváltoztatás jogát. A programok szervezése és lebonyolítása a külföldi partner felelőssége. A programlistáról a bal oldali menüpontban tájékozódhat.

Nemzeti ünnepek

Minden évben január 1., március 3., május 1., május 24., szeptember 06., december 25-26.

Vallás

A bolgárok jellemzően ortodox keresztények, I. Borisz uralkodó vette fel a kereszténységet 861-ban és honosította meg az országban. 

Magyar Köztársaság Nagykövetsége

1000 Szófia, Szeptember 6. utca 57.
Telefon: (+359)-2-963-3143; (+359)-2- 963-1136
Hétvégén, ünnepnapokon, illetve hétköznap munkaidő után sürgős esetekben a következő ügyeleti számon elérhetők:
Ügyeleti telefonszám: +36-80-36-80-36
WhatsApp: +36-30-36-36-111
Viber: +36-30-36-36-555
Munkaidőn túl az ügyeletet csak halaszthatatlan esetben hívják!

Frissítve: 2023. szeptember 15.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.