info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Bulgária utazás hasznos

Bulgária COVID-19 utazási szabályok (frissítve: 2021. július 16.)FONTOS! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy mi kizárólag a saját utasaink részére adunk utazási tanácsokat, nem információs központ vagyunk. Koronavírussal kapcsolatos általános kérdéseit felteheti az alábbi telefonszámon: 06 80 277 455. A koronavírusról és annak utazási implikációiról tájékozódni utasaink felelőssége. Az alábbiak a tájékoztatást szolgálják a legjobb tudásunk szerint, de ha eltérés van a legaktuálisabb információkhoz képest, akkor a hivatalos forrás a mérvadó.   
 • KIFELÉ - Külföldi állampolgárok ismét beutazhatnak Bulgária az alábbi szabályokkal: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria
 • 3 MÓDON LEHET 2021. július 31-ig beutazni magyar állampolgárok számára Bulgáriába: (a) uniós covid-igazolvány, (b) átesettség igazolása vagy (c) negatív teszteredmény az alábbiak szerint:
  • UNIÓS COVID-IGAZOLVÁNY: Az uniós-, vagy annak adattartalmával megegyező Covid-igazolvány használata: Az oltást igazoló dokumentum csak az utolsó dózis beadását követő 14 nap elteltével jogosítja fel az utazót a korlátozásmentes beutazásra. Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltott utazó nevét (az utazás során használt úti okmány szerint), a születése dátumát, az oltás(ok) beadásának dátumát, az oltóanyag fajtáját, az oltóanyag gyártóját, az oltóanyag tételszámát, a beadott dózis mennyiségét, valamint a dokumentumot kiállító ország és hatóság megnevezését. A korábbi (jelenleg is hatályos) jogszabályban meghatározásra kerültek a Bulgáriába való beutazáshoz elfogadott védőoltások (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Covishield). VAGY
  • ÁTESETTSÉG IGAZOLÁSA: A Covid-19 fertőzésből való kigyógyulás igazolása: A korábbi fertőzést egy PCR-, vagy antigén gyorsteszt pozitív eredményével lehet igazolni, melynek tartalmaznia kell azt, hogy az utazó, a beutazástól számított 15. napnál korábban átesett a COVID-19 fertőzésen. A rendelet alapján, az utazástól számított 180. napnál korábban kiállított tesztek, Bulgária területére való belépéshez nem érvényesíthetőek. A dokumentumon szerepelnie kell az utazó nevének (az utazása során használt úti okmány szerint), a tesztet végző egészségügyi intézmény nevének, címének, elérhetőségének, a teszt időpontjának, és a pozitív teszteredménynek (kiírva: „Positive”). VAGY
  • NEGATÍV TESZT: PCR- vagy antigén gyorsteszt használata a beutazáshoz: A 72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR teszttel, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszttel is beutazhat az utazó Bulgária területére. Az antigén gyorstesztek vonatkozásában csak az EU által elfogadott gyorstesztek eredménye érvényesíthetők, amelyek fajtái megtalálhatók a hivatkozott rendelet mellékletében. A teszteredménynek tartalmaznia kell az utazó személyes adatait (beleértve az utazáshoz használt úti okmány számát), a tesztet végző egészségi intézmény adatait (névvel, címmel, elérhetőséggel), a tesztelés időpontját, a teszt típusát, valamint annak negatív eredményét (kiírva: „Negative”) latin betűkkel.
  • CSALÁDOKNAK FONTOS! 2021. július 1-től Bulgáriába való belépéskor a 12 év alatti gyermekek mentesülnek negatív PCR-, vagy antigén teszteredmény bemutatásának kötelezettsége alól. 
 • HAZAFELÉ Végre mindenki MENTESÜL az itthoni 10 napos karantén alól, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik - tehát nem csak az oltottak, hanem azok is, akik átestek a koronavíruson, és legalább a hazaérkezés napjáig érvényes a védettségi igazolványuk. Ez a rendelet már életbe is lépett. Olvassa el az összes részletes tudnivalót ennek kapcsán: Utazási tanácsok 2021.
 • Általános tudnivalók: Utazási tanácsok 2021

Legfontosabb adatok

Időeltolódás: +1 óra
Bulgária alapterülete: 110 000 km2
Bulgária lakossága: 8 000 000 fő
Beutazás feltételei: Magyar állampolgárok esetében érvényes magyar, kártya formátumú személyi igazolvány vagy útlevél szükséges. A személyi igazolványnak a hazautazás dátumáig, az útlevélnek még 90 napig érvényesnek kell lennie. Könyvformátumú vagy ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet utazni.
Közlekedés: A nyári időszakban a tengerpart elérhető repülővel Budapestről Burgaszba, illetve Debrecenből Burgaszba. A Bulgarian Air Charter járatain ásványvíz kerül felszolgálásra, egyéb ellátás nincs. A Travel Service járatain egy szendvics és egy pohár ásványvíz az ellátás. Poggyász: a Bulgarian Air Charter légitársaság járatain feladható poggyász személyenként 20 kg poggyász, valamint a fedélzetre felvihető 1 db. laptop, vagy kamera táska, vagy kisebb kézitáska (max. 4 kg). A Travel Service légitársaság járatain feladható poggyász személyenként max. 20 kg, a fedélzetre felvihető 1 db, max. 8 kg-os kézipoggyász. Ezek az adatok tájékoztató jellegűek, a pontos adatokat az utazási dokumentumok fogják tartalmazni. A menetrendek tervezett menetrendek, így az adott napon belül bárhogyan változhatnak. Menetidő Budapest és Burgasz között: kb. 1,5 óra. 

Bolgár tenger és tengerpart

A strandokat finom, aranyszínű homok borítja.
A vízben veszélyes ragadozók és állatok nincsenek.
A víz lassan mélyül és csak enyhén sós.
A strandokon elhelyezett napernyőkért és nyugágyakért a legtöbb esetben fizetni kell (kb. 4 euró/ eszköz/nap).
A vízi sportolási lehetőségek a strandokon adottak.
Viharjelzés: zöld zászló – a fürdőzés megengedett, sárga zászló – fokozott figyelemmel kell a vízben tartózkodni; piros zászló – tilos a fürdőzés.

Egészségügyi előírások

Csapvíz egész Bulgária területén iható, de ajánlott inkább az ásványvíz fogyasztása.
Napszúrás ellen védekezni kell.

Időjárás Bulgáriában

Az éghajlat az országban területenként eltérő.
Leginkább kontinentális éghajlatú, bár a tengerpart délebbi síkságokkal körülvett részére már a mediterrán éghajlat a jellemző.
A partszakasz északi részén a közeli hegyek miatt valamivel enyhébbek az esték.
A tavasz hűvösebb és csapadékosabb, a nyár száraz, július és augusztus a legszárazabb hónapok a tengerparti részeken is.
Időjárás a nyári szezonban: az országos nappali átlaghőmérséklet: májusban már 20-22 °C fok között alakul, júniusban 22-27 °C fok, júliusban 26-30 °C fok, augusztus számít a legmelegebbnek 27-31 °C fok körüli hőmérséklettel, szeptemberben is kellemes 23-25°C fok körüli hőmérsékletre lehet számítani, és a víz is nagyon kellemes ilyenkor.

Telefon

A magyar mobiltelefon-előfizetők Bulgáriában három szolgáltató (M-Tel, Vivatel és a GloBul) közül választhatnak.
Kihangosító nélkül vezetés közben Bulgáriában sem szabad mobilkészüléket használni.
Magyarország hívószáma: 00 36 vagy + 36.
Segélyhívószámok: Rendőrség: 166, mentők 150, tűzoltóság 160.
A 112 nemzetközi segélyhívószámot is lehet hívni.
A Bolgár Autóklub autómentő telefonszáma: 146.

Biztosítás

Az uniós, EU-111-es kártyát a burgaszi állami kórházban fogadják el és részben ott is fizetős, ezért mindenképp ajánljuk a BBP biztosítás megkötését. Irodáinkban kedvezményesen válthatja meg utazásához.

Bolgár pénz 

Pénznem: bolgár leva (BGN). 1 bolgár leva=100 sztotinka. 1 leva = kb. 173 Ft (2020. februári adat). 
Pénzváltási lehetőségek: A nemzetközileg is elfogadott bankkártyákat a nagyobb bolgár szállodákban, éttermekben és boltokban is elfogadják. A legelőnyösebb eurót vinni magunkkal és azt váltóban, bankban, vagy a szállodák recepcióján átváltani. Az OTP bank automatáit Bulgáriában is megtalálják.
Borravaló: elfogadott az összeg 10%-át borravalóként átadni, ha tetszett a szolgáltatás. Ennek érdekében a személyzet mindig törekszik a legtökéletesebb kiszolgálásra.

Csecsemők és gyermekek utazása

Csecsemőnek számít minden 0-1,99 év közötti bébi. Kedvezményesen utaznak, azonban a repülőn nincs számukra külön ülőhely, - a szüleik ölében ülnek, és külön poggyászt sem lehet a részükre vinni az összecsukható babakocsin kívül. Csecsemők részére a szálloda külön ágyat nem biztosít, de bizonyos szálláshelyek igény esetén babaágyat biztosítanak. A gyermek korhatár 2 éven felül érvényes, de szállodánként eltér, hogy meddig tart a gyermek korhatár: ezt az adott kalkulációban találja meg. Foglaláskor kérjük a pontos születési dátumot megadni! Amennyiben a helyszínen derül ki, hogy a hibás születési dátum miatt mégsem jogosult a kedvezményre a gyerek, úgy az ebből adódó következményekért irodánkat felelősség nem terheli.

Árak Bulgáriában

Íme néhány irányadó ár, amely jól jöhet egy bulgáriai utazás során. 
Kétfogásos vacsora egy átlagos étteremben 12-15 leva.
Korsó sör 1,5-2 leva.
2dl üdítő 0,8-1 leva.
Fagyi 0,6- 1,5 leva. 
Eszpresszó kávé 0,5-0,8 leva.
2l szénsavas üdítő 1,6-2 leva.
1,5l ásványvíz 0,8-1,2 leva.
1 kg gyümölcs 1-2 leva.
1l tej 1 leva.
1kg kenyér 0,8-1 leva.

Üzletek és vásárlás: A nyári időszakban a tengerparti településeken akár este 21-22 óráig is nyitva tartanak. 
Éttermek és élelmiszerboltok: A szállodák többségének környékén (főleg az üdülőközpontokban és a városokban) élelmiszerboltok, kávézók, cukrászdák és éttermek bő választéka található, - de nem mindegyik hotel környékén, erről érdemes előre tájékozódni egyénileg az indulás előtt! A part menti vagy az óvárosokban található éttermbe érdemes lehet előre asztalt foglalni. Nagyobb városokban hipermarketek is megtalálhatóak (pl. CBA, Billa, Metro), ahol rendkívül kedvező árakon vásárolhatunk. Bulgáriában rendkívül gazdag zöldség- és gyümölcsválaszték fogad minket. Az üzletek árai a Magyarországon megszokottól 30-50%-kal olcsóbbak, és minden kapható. Az üdülőközpontokban az árak enyhén magasabbak, de még így is kedvezőbbek a hazai áraknál. Az üdülőhelyeken sok közepes méretű élelmiszerbolt non-stop üzemel, illetve a hét minden napján nyitva vannak. Ugyanez vonatkozik az üdülővárosok sétáló vagy belvárosi részére is. Az üzletek többségében lehet bankkártyával is fizetni, de nem mindegyikben. Olcsón és nagy választékban kapható a bolgár ásványvíz. A rózsaszín és a kék kupakos ásványvíz szénsavmentes, a zöld kupakos a szénsavas. 

Bolgár ételek és italok

Ételeik: a nyári melegben igazán kellemes és frissítő a bolgár konyha. A tarator, avagy hideg joghurtos uborkaleves és a sopszka saláta ismert és könnyű fogások. De nagyon jók a grill ételek, zöldségek és húsok is, ha valami meleg ételt ennénk. A tengerparton sok helyen árulják a "caca" nevű apró olajban sült ropogós halakat is. A bolgár konyha rendkívül változatos, érdemes kipróbálni a mehanákat (kis éttermek, fogadók) a tengerparton. Jó ételekkel és szép kilátással a Fekete-tengerre várják vendégeiket. Általában a hazaihoz hasonló, vagy olcsóbb árakat találunk az éttermekben. Népszerűbbek kellemes boraik, és a bolgár szőlőpálinka a Rakija.

Néhány jellegzetes nemzeti étel, ital, amit mindenképpen érdemes megkóstolni egy bolgár nyaralás során!
Tarator leves: frissítő, hideg, kefires-kaprosuborkaleves
Sopszka saláta: fetasajt, uborka,paradicsom, sült paprika
Kjopolo: roston sültpadlizsán fokhagymával és dióval
Kebapcseljutenica szósszal: roston sült darált hús (általában sertés és marhahúsból).

A jellegzetes bolgár borokat érdemes megízlelni. Főleg a mediterrán területek vörös borai népszerűek. Jellegzetes vörösbor fajták: Gömza(kadarka), Mavrud.
Rakija: bolgár pálinka.

Szállások

A szálláshelyek nagy többsége teljesen felújított. Kategóriától függetlenül előfordul, hogy a fürdőszobák zuhanyzósak és a vízelvezetés egy központi lefolyóval van megoldva. A honlapon szereplő szálláshelyek csillagokkal jelzett kategóriája megfelel a Magyarországon hivatalos besorolásnak. Az esetleges „+” a csillagok után az utazásszervező partnerünk véleményét tükrözi. A szobabeosztást a szálláshely végzi minden esetben ez érkezés napján felszabaduló szobák függvényében. A szoba elhelyezkedésével kapcsolatos igényeiket szívesen továbbítjuk a szálláshely felé, de azok teljesüléséért garanciát nem vállalunk. A tengerre néző szobák fizikailag néznek a tenger irányába, egyes esetekben előfordulhat, hogy egyes elemek (pl. faágak) részben korlátozzák a panorámát. Néhány szálláshelyen a félpanzió a szálloda töltöttsége alapján svédasztalos vagy menüs. Ha kevés a vendég a szállodában akkor menüs. Előfordulhat, hogy a zuhanyzós fürdőszobákban nincsen külön zuhanytálca és zuhanyfüggöny, csak a padló az összefolyó. Az ágyak sok helyen keret nélküliek, 2 matracból - és alsó és egy felső matracból állnak. 

Ellátások

Félpanzió. Két étkezés biztosított: reggeli és vacsora. A reggeli lehet pl. kontinentális, bővített kontinentális, angol vagy svédasztalos, a vacsora menüs, menüválasztásos vagy svédasztalos. Az italfogyasztás a reggeli alatt tartalmazza: kávé, tea, gyümölcsitalok és víz automatából, a vacsora idején pedig térítés ellenében kérhető a kínálat alapján. A szállodáknak a köztes időben nem szükséges ivóvizet biztosítaniuk, még akkor sem, ha az országban a csapvíz fogyasztása nem javasolt.
All inclusive. A szállások esetében az árban benne foglaltatik a teljes ellátás. Ez tartalmazza a svédasztalos reggelit, ebédet, vacsorát. A főétkezések között általában a szálloda bárjai könnyebb ételeket, gyümölcsöket, süteményeket kínálnak. Az ár szintén tartalmazza a térítésmentes italfogyasztást, ami helyi üdítőkre és helyi alkoholos italokra vonatkozik. Az egyes szállodák ezeken a szolgáltatásokon kívül egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak az All Inclusive ellátás keretében (pl. gyermek és felnőtt animáció). A szolgáltatásra való jogosultságot az érkezéskor kapott műanyag karkötővel igazolhatjuk. Az ilyen szállodák Albenában a legelterjedtebbek, de megtalálhatók Szt. Konsztantinban, Szveti Vlaszban, Naposparton és Neszebárban is.

Apartmanok

Tekintettel arra, hogy a tengerparton számos hangulatos étterem várja a nyaralókat, a stúdiók és apartmanok konyhái nem, vagy csak minimális konyhai felszereléssel rendelkeznek. Akik főzni szeretnének, mindenképpen vigyenek magukkal konyhai eszközeket. Ha az olcsó éttermek ellenére mégis a főzőcskézést választjuk, akkor legalább az alapanyagot ne cipeljük Magyarországról (kivéve fűszerek). Bulgáriában könnyen és olcsóbban beszerezhetjük a szükséges élelmiszereket. 

Telepített idegenvezetők

A partnerünk az üdülőhelyeken saját idegenvezetői, valamint a bolgár partner képviselői révén biztosítja vendégeinek a jobb tájékozódást és a kirándulások szervezését magyar nyelven.

Fakultatív kirándulások

A kirándulások árai tájékoztató jelleggel kerültek feltüntetésre és általában min. 15 fő részvétele esetén érvényesek. Külföldi partnereink fenntartják a program- és az árváltoztatás jogát. A programok szervezése és lebonyolítása a külföldi partner felelőssége. A programlistáról a bal oldali menüpontban tájékozódhat.

Nemzeti ünnepek

Minden évben január 1., március 3., május 1., május 24., szeptember 06., december 25-26.

Vallás

A bolgárok jellemzően ortodox keresztények, I. Borisz uralkodó vette fel a kereszténységet 861-ban és honosította meg az országban. 

Magyar Köztársaság Nagykövetsége

1000 Szófia, Szeptember 6. utca 57.
Telefon: (+359)-2-963-3143; (+359)-2- 963-1136
Hétvégén, ünnepnapokon, illetve hétköznap munkaidő után sürgős esetekben a következő ügyeleti számon elérhetők:
Ügyeleti telefonszám: +36-80-36-80-36
WhatsApp: +36-30-36-36-111
Viber: +36-30-36-36-555
Munkaidőn túl az ügyeletet csak halaszthatatlan esetben hívják!

Frissítve: 2021. május 3.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.