info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Bulgária Fekete-tenger

A Fekete-tenger a Földközi-tengerhez a Boszporuszon és a Márvány-tengeren keresztülkapcsolódik. Tengerpartjának bolgár szakaszán évről évre egyre több szálloda, szabadidő és szórakoztató központ épül az oda látogató turisták örömére.

A Fekete-tenger nevének eredetére az egyik magyarázat, hogy a tenger vize, és különösen annak üledéke sötét, feketés elszíneződésű az abban élő szulfát-lebontó baktériumok miatt. Egy másik magyarázat szerint az ókorban több nyelvben színekkel is jelölték az égtájakat, a fekete szín  pedig az észak jelzésére szolgált, ugyanis a görögökhöz képest északabbra terült el a Fekete-tenger.

A Fekete-tenger területe 422 000 km², legmélyebb pontja 2210 m. Az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson keresztül évi 200 km³ tengervíz áramlik be. A környékről beáramló édesvizek évente 320 km³-t tesznek ki. A legfontosabb belé ömlő folyó a Duna.

A Fekete-tenger jelentős részének éghajlatát meghatározza szubtrópusi fekvése, csak északi és északkeleti része helyezkedik el a mérsékelt éghajlati övben. Az éghajlatra jellemző a száraz, forró nyár és a nedves, meleg tél. Télen felette mediterrán ciklonok haladnak át, amelyek itt felerősödnek és csapadékos, ködös időt okoznak.  A Fekete-tengerben több mint 660 növényfaj él. A partvonal mentén koralinok, barna moszatok, cisztozirok élnek. A cisztozir 20–30 méteres mélységben hozzákötődik a víz alatti lejtők felszínéhez gömbök alakjában, a növényszálak hossza esetenként meghaladja az 1 métert.

A tengervíz Bulgária partjainál nagyon könnyen felmelegszik és csak lassan hűl le. A nyári hónapokban gyakran 28C fokot is eléri a tengervíz hőmérséklete. Bulgária meglátogatására a legalkalmasabb időszak a nyári hónapok, júniustól szeptember közepéig. Ezekben a hónapokban a legmagasabb a napsütéses órák száma és a nappali hőmérséklet.

Frissítve: 2020. március 3.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.