Tunézia földrajza, főbb adatai és egyéb hasznos adatok

Környezet, éghajlat
Tunézia földrajza, éghajlataTunézia Afrika észak-keleti szélén helyezkedik el, a földközi-tengeri-medence közepén, a 30. és a 37. északi hosszúsági kör között. Tunéziát Algéria, Líbia, valamint a Szahara határolja. Északi és keleti oldalát a Földközi-tenger mossa.
Észak-Tunéziának mediterrán az éghajlata, forró száraz nyárral, és enyhe csapadékos téllel. Az északi tájat a hegyvidék és a dús növényzet jellemzi, dél felé haladva az ország felszíne egyre inkább a síkság felé közelít. A hegyekben néha havazás is előfordulhat. Minél délebbre megyünk, annál forróbbá és szárazabbá válik az időjárás. A szaharai területeken olykor évekig nem hullik csapadék.
Mindegyik évszakra jellemző a mérsékelt éghajlat. Az átlaghőmérséklet decemberben 11,4 C, júliusban 29,3 C fok

Hogyan juthatok oda?
Tunéziába a legtöbben repülőgéppel érkeznek. A főszezonban Budapestről is számos charterjárat indul. Valamivel kalandosabb, ha Franciaországból vagy Olaszországból hajóval kelünk át, ez a mód Magyarországról meglehetősen nehézkes.

Tunéziai közlekedés TUK-TUKKözlekedés az országon belül Az országnak nagyon jól fejlett közlekedési hálózata van. Minden nagyobb várost és üdülőhelyet napi több járat köt össze a fővárossal. Célszerű ezeken a vonalakon a jegyeket jó előre megvásárolni. A közlekedési eszközök közül a távolabbi utakra inkább a buszt vagy a távolsági taxit ajánljuk. Ajánlható még pl. a Tuniszból Karthágóba tartóknak a helyiérdekű vasút, amely színvonalas és általában nem túlzsúfolt. (A városi buszokat ne vegyük igénybe, azok szinte mindig rendkívül zsúfoltak.) Érdemes kocsit bérelni, az utak ugyanis nagyon jó minőségűek. A sportosabbak rengeteg helyen bérelhetnek kerékpárt. Városon belüli, kisebb utakra érdemes a sárga taxit igénybe venni, rendkívül olcsó a viteldíj. Települések közötti közlekedésben nagyon kedvelt a "Louage" (gyűjtő taxi), amelynek nincs kiírt menetrendje, és csak a célállomáson áll meg, ezért nagyon gyors. 5 utas fér el ezekben a kocsikban, és személyenként megállapított fix árat kell érte fizetni. Ezek a taxik az oldalukon piros csíkkal vannak megkülönböztetve egy normál gépkocsitól. Csak akkor indulnak, ha a kocsi megtelt. Üdülőhelyeken városnézés, vagy sétakocsikázás céljára közlekednek gumikerekes kisvonatok, konflisok és a helyi különlegesség, a háromkerekű Tuk-tuk. Meg kell azonban említeni, hogy a leggazdaságosabban a taxikkal lehet utazni. A viteldíjban mindenesetre célszerű előre megállapodni.

Kereskedelem Tunézia húsbolt
Mint az arab országokban általában, meghatározó a kereskedelemre a bazár. Ezek a város központjában, az óvárosban, a Medinában találhatók. Sok kicsi üzlet kínálja szemet gyönyörködtető portékáját, az árusok kedvességével és közvetlenségével párosítva. Az eladók néhány szót és kifejezést is megtanulnak az üdülő vendégektől, így még kedvesebben invitálják be a gyanútlan vásárlót. A bazárokban szinte kötelező alkudni, majdnem sértésnek számít, ha a vevő az elsőként kimondott összeget kifizeti.
Várfal veszi körül a Sousseban a bazárt, nagy a nyüzsgés a szűk utcácskákban. Egyes üzletekben a helyi rézműves arab írásjelekkel bevési az emléktárgyba a vásárló keresztnevét, vagy azt a szöveget, amit a vevő mond neki.
Hús üzletekben jellegzetesen jelzik, hogy friss az árujuk. Az üzlet portálján a levágott marhafej egy csokor petrezselyem zölddel hirdeti, hogy a boltban árult hús friss vágásból származik.

Tunézia adatlapja
Ország rövid neve:Tunézia
Ország hivatalos neve:Tunéziai Köztársaság
Ország neve angolul:Tunisia
Ország neve a saját nyelvén:AL JUMHÜRI YAT AT TÜNISI YAH
Államforma: elnöki köztársaság
Főváros:Tunisz (1,6 millió lakossal, 1994)
Autójelzés:TN
Időzóna:GMT+1
Terület:164 150 km2
Az ország legmagasabb pontja: Jabal ash Shanabi (1544 m)
Az ország legalacsonyabb pontja:Shatt al Gharsah (-17 m)
Népesség: 69 660 559 fő (2005)
Népsűrűség:89 fő/km2 (2005)
Népcsoportok:arab és arab-berber (98%)
Vallás:muszlim (98%)
Közigazgatási beosztás:23 kormányzóság
Országhívószám: 216
Hungary Direct: 0809 0036
Hivatalos pénz és váltópénz:1 tunéziai dínár = 1000 milliéme
Hivatalos nyelv:arab
Egyéb beszélt nyelvek:berber, francia
Elektromos hálózat:220 V, 50 Hz
GDP:611,6 Mrd USD (2006, becsült)
GDP/fő:9393 USD/fő (2006)
Gazdasági növekedés:5 %/év (90-es évek adata szerint)
Infláció:2,7 % (2000. évben)
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.