info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Sousse városról

 1. Sousse városát és Port El Kantaouit kinek ajánljuk?

  Sousse városát a történelmi látnivalók, a széles homokos strandok és a nyüzsgő nagyvárosok kedvelőinek ajánljuk, mert:
  • Sousse óvárosa megidézi a középkori arab világot - főleg az óvárosban található bazár. Igazi életre szóló élmény itt alkudozni!
  • A városból könnyedén elérhető fakultatív program keretében Tunisz és Dél-Tunézia is, ahol mintha megállt volna az idő néhány évszázada, mivel a helyiek nagyon nyitottak, könnyen szóba elegyedhetünk velük, és megismerhetjük, hogy valóban milyenek az arab emberek.
  • Emellett pedig családok számára is üdítő lehet egy vagy két itt eltöltött hét, ugyanis a szállodák minden igényt kielégítenek. A legtöbb hotelben gyermekmedence és játszótér található miközben a kicsik homokvárat építenek a strandon, mi az árnyékból elég, ha időnként fél szemmel rájuk nézünk, nyitottabbá válhatunk, és nyitottabbá tehetjük az egész családot, mivel egy tőlünk eltérő kultúrával fogunk megismerkedni.
 2. Pár szó Sousse városáról

  Tunézia harmadik legnagyobb városa. Lakossága mintegy 400 ezer fő, a fővárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szűk utcái és az üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A városközpont (Medina) szűk kis utcácskái és bazárai az Ezeregyéjszaka meséibe repíti a látogatót. Főbb látványosságai közé tartozik a várfallal körbevett Ribat Erőd, Régészeti Múzeum, a Kasbah Világítótorony és a római kori Katakombák.
  Annak ellenére, hogy a városban sokféle építészeti stílus keveredik egymással, Sousse karaktere megőrizte az arab városok kinézetét, melyet az iszlám hódításnak köszönhet.

  A mai szemlélő számára a legjobb példa erre, a város tenger felőli oldalának megerősítése, amit az arab fennhatóság idején építettek. A Ribat, egy lélegzetelállítóan szárnyaló épületegyüttes, ami egy minaretnek és megfigyelőtoronynak a szerepét tölti be, építészetileg egyedülálló megoldás, mely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. Sousse jellegzetes nyaralóhely, amely kényelmes szállodákat, kellemes fürdési lehetőséget, vízi sportok nagy választékát, romantikus sétákat és mozgalmas éjszakai életet kínál.
  Sousse-tól 5 km-re, északra található a tunéziai turizmus gyöngyszeme, amely egyedülálló a maga nemében. A Földközi-tenger első „kert-kikötője”. Itt kaptak helyet az arab-török vagy andalúz stílusban épült luxushotelek, ezeréves olajfa-kertek villái, golfpályák és tengeri búvárközpont. A fehér házacskák a háromszáz vitorlást és yachtot ringató öböl köré csoportosulnak. Van itt vidámpark is, amit érdemes kicsiknek és nagyoknak is egyaránt kipróbálniuk. Tökéletes találkozópont a kikötőben található szökőkút. Port el Kantaoui honlapja: www.portelkantaoui.com.tn
  Sousse városát a Kr. e. 11. században a főníciaiak alapították Hadrumentum néven. A város szövetségese volt Rómának a pun háborúk idején, ezért megmenekült a rombolástól és belépett a viszonylag békés 700 évig fennálló, a Római Birodalomhoz tartozó területek közé. Titus Livius (Kr.e. kb. 59 - Kr. u. 17) római kori históriaíró szerint, Sousse volt a rómaiak partraszállásának helye, a Scipio Africanus vezette II. pun háború ideje alatt.

  A Római Birodalom bukása után a vandálok, majd a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került a város, melyet át is neveztek, Hunerikopolis és Justinianopolis névre. A 7. században az Arab-Iszlám Haderő győzedelmeskedett és gyorsan kiterjesztette az arab kultúrát az akkori keresztény területen, mely ma Tunézia. A város arab kézre került, ami a Római Birodalom Bukása után még római tulajdonnak számított. Az arabok ismét átnevezték a várost: Susa („Szúza”) névre, néhány évtizeden keresztül virágzott, az Aghlabid Dinasztia fő kikötővárosává vált. Mikor az aghlabidok betörtek Szicília területére 827-ben, Susa volt a fő katonai bázisuk.

  A következő évszázadok során az iszlám terjeszkedés visszaesett. A 12. században normanok, később spanyolok foglalták el a várost, a 18. században velencei és francia bombatámadások célpontjává vált. A franciák keresztelték Sousse-ra (valójában még mindig „Szúza”, a muszlim névadás óta senki sem változtatta meg a város nevét). A franciák csak franciásították.
  Hadrumentum (punok ideje alatt)
  Colonia Concordia Ulpia Trajana Augusta Frugifera Hadrumetina (Római Birodalom ideje alatt)
  Hunerikolpolis (vandálok idején)
  Justinianopolis (Bizánci Birodalom idején)
  Susa (Iszlám Birodalom idején)

  A város neve valószínűleg berber eredetű. Hasonló nevű városok találhatóak Líbiában és Marokkóban (Bilad al-Sus) is.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.