info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Tunézia utazás, hasznos

Ismerje meg Tunéziát, ezt a meseszép országot, amely híres hosszan elnyúló, igazán finom homokos tengerpartjáról és isteni konyhájáról. Felejtsen el mindent, amit eddig gondolt, mert olyan dinamikusan fejlődik Tunézia, hogy itt egyáltalán nem kell levonni csillagszámokat! Egyre több új hotel nyílik, a régebbi kedvenceket újítják fel, tényleg mindenki mosolyog, az árak pedig messze kedvezőbbek, mint Európában, Törökországban vagy Egyiptomban. Keressen minket, ismerjük Tunéziát, rengetegszer jártunk kint, és személyes tapasztalat alapján ajánlunk utazást a legjobb áron!

 1. Tunézia hasznos információk

  Tunézia, a fátylak országa, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik. Itt nyújtózik a Szahara végtelen homoktengere, és az ország rendkívül gazdag történelmét idézik a pun és a római korszak emlékei, Kairouan és Sousse óvárosa vagy a mór stílusú Sidi Bou Said. Karthágó egykor hatalmas birodalom központja volt, ma az európaiak kedvelt kirándulóhelye. A nyugati színvonalú szállodák, kiváló konyha, finom homokos tengerpart és a szinte mindenütt kristálytiszta tenger jó referencia arra, hogy az itt töltött vakáció felejthetetlen élményekkel gazdagítsa az idelátogatót. Fedezze fel Ön is ezt a sivatagban igazi csodaként létező különös világot, Észak Afrika virágoskertjét.

  Tunézia beutazási feltételek (utolsó frissítés: 2023. szeptember 18.)

  Az alábbiak a tájékoztatást szolgálják a legjobb tudásunk szerint, de ha eltérés van a legaktuálisabb információkhoz képest, akkor a hivatalos forrás a mérvadó: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazas/utazasi-tanacsok-orszagonkent.
  • KIFELÉ - Immár se teszt, se oltás nem szükséges a tunéziai utazáshoz!
   • Tunézia már régen eltörölte a kötelező regisztrációt is.
   • Már rég megszűnt a kijárási korlátozás is.
   • Beutazáshoz elegendő egy útlevél, amely legalább 6 hónapig érvényes a hazaérkezés napjától.
  • HAZAFELÉ - Immár teljesen szabad a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok oldalunkon!
  • Útlevélre, ami legalább 3 hónapig érvényes. Útlevél igénylés.
  • Tunéziába nem szükséges vízum a mi útjainkra utazóknak.
  • Magyarországon élő külföldi állampolgárok Tunéziába való utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak a rájuk vonatkozó vízumszabályokról, vízum beszerzése esetén legalább három héttel az utazás előtt forduljanak a Tunéziai Nagykövetséghez.
  • Pénzre: eurót vagy dollárt vigyünk magunkkal, majd váltsuk át helyi pénzre, azaz dínárra. Mindenképp készpénzt javaslunk vinni költőpénzként és fakultatív programokra, ugyanis a bankkártyák elfogadottsága nem elég széleskörű.
  • Biztosításra, hiszen kint nagyon drága az orvosi ellátás: Biztosításkötés
  Utazzunk saját autónkkal a Liszt Ferenc Repülőtérre és tegyük le ott: Reptéri parkolás, kedvezményes áron.

  Repülőútra készülve számos olyan különleges dologra kell ügyelni, amire másféle utazás esetén nem figyel az ember. Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

  A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.

  Két és fél óra repülő út után már meg is érkezünk a Földközi-tenger partján fekvő tunéziai üdülőhelyre. 3 repülőtérre érkeznek Budapestről a repülőjáratok: Djerba szigetére, a szárazföldi nyaralóhelyekre: Monastir, Enfidha.

  Djerbára közlekedő járaton az ingyenesen feladható poggyász súlyhatára 20-23 kg/fő

  Tunézia szárazföldre közlekedő repülőjáratok esetében az ingyenesen feladható poggyász súlyhatára 20-23 kg/fő.

  A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában.

  A repülőre felvihető poggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.

  Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.

  Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de meg-történhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.

  Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légi folyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.

  A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.

  A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.

  Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.

  A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.

  A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt.
  Minden szállodában helyi idegenforgalmi adót kell fizetni megérkezéskor a szálloda recepcióján minden 12 év feletti utas számára:
   
  • 3* hotel: 14 TND / fő / nyaralás
  • 4* és 5* hotel: 21 TND / fő / nyaralás

  Az adó összege azonos a 7, 10, 11, 14 éjszakás turnus esetén, tehát a nyaralás teljes időtartamára értendő, személyenként.
  Az összeget csak tunéziai dínárban lehet fizetni, euróban vagy dollárban nem, de ez nem jelent problémát, ugyanis az összes szállodában van pénzváltó a recepciónál és teljesen korrekt árfolyamon váltanak pénzt. 2019. októberben úgy tudunk számolni, hogy 1 dínár kb. 100 Ft, 1 euró pedig kb. 3 dínár. 
  A tunéziai fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni.

  Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk, minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.

  A tunéziai utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.

  Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.

  Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.

  A helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő) tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.

  Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Toursszal a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.
  A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!

  Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.

  A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).

  A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.

  A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.

  A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).

  Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.

  A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.

  A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.

  A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.

  Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.

  A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.

  A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.

  Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.

  A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.

  Az All Inklusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.

  Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.
 2. Tunézia általános információk

  Vámmentesen behozható szeszesital 25% alkoholtartalomig 2l/személy, 25% alkoholtartalmon felül 1l/személy, dohány (17 évnél idősebb személy esetén) 4000 db cigaretta, 100 db szivar vagy 250g dohány egy személyre, 1/4 l parfüm, valamint egyes ajándékok melyeknek értéke nem haladja meg a kb.1900Ft/db. Átmeneti időre behozható közlekedési eszköz (személyautó, lakókocsi, magánrepülőgép, motorbicikli, és motoros hajó), 2 fényképezőgép és 20 film saját használatra, 1 videókamera, 1 hordozható rádió, sporteszközök, kemping felszerelés, hangszerek, 1 távcső, 1 hordozható írógép, 1 kofferes lemezjátszó, 2 gyerekkocsi, 1 bicikli, 1 számítógép.

  A behozott tárgyaknak el kell hagyniuk az országot.

  Állat behozatala esetén, állatorvosi igazolással kell rendelkezni, melyet magyarországi állami szervek állítanak ki.

  Tilos a behozatala minden nemű fegyvernek (a megfelelően regisztrált vadászfegyvereken kívül), robbanóanyagoknak, mámorító és hasonló psychotróp anyagoknak, pornográfiának, termékeknek és tárgyaknak, melyek valamely módon veszélyeztetik a közbiztonságot, a közmorált vagy vallási érzetet, vagy veszélyesek lehetnek mások egészségére. A tunéziai szervek szigorúan büntetik a psychotróp anyagok (drogok) tartását vagy használatát.

  A helyi flóra és fauna kiviteléhez engedély szükséges a helyi földművelésügyi minisztériumtól, antik tárgyak esetén az engedély a kultúrminisztériumtól kell beszerezni. Tilos a tunéziai dínár ki- vagy behozatala. Ha marad bizonyos pénzösszeg, lehetséges a visszaváltása valutára, ajánlott azonban a pénz fokozatos beváltása szükség szerint és a visszaváltás esetére a pénzváltó által kiadott nyugta megőrzése.

  Tunéziába lehetséges a bevitele bármilyen valutának, utazási csekknek és bármilyen bank- vagy hitelkártyának, idegen valutának kb. 190 000 Ft értékben, nagyobb összeg esetében szükséges a helyi szervek értesítése odautazáskor, esetleges nagy mennyiségű nem bejelentett kivitel esetén a pénzösszeg elkobzása, valamint ennek megfelelő büntetés (esetleges további hivatali folyamatok) várhatók.

  Jogszabály tiltja a tunéziai dínár (TND) behozatalát, illetve kivitelét. Javasoljuk a költőpénzt dollárban vagy euróban hozni, a bankokban mindenütt váltanak pénzt, a bazárokban a valutát nem szívesen fogadják. (Tunéziában kötött devizagazdálkodás van, a dínár nem konvertibilis, a beváltott pénz 30 %-a a beváltási bizonylat bemutatása mellett a repülőtéren visszaváltható.) Egy dínár 1000 millim.
  Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a 2024. március 10-április 8.  időszakra tehető ramadán, egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek.
  A muzulmánok egy hónapon át tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól. (A megszorítások alól felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, betegek kapnak). Kérjük, hogy szállodán kívül továbbra is tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától, elvben turisztikai központokban az éttermek nyitva tartásában nem várható változás (hatályos törvények szerint), viszont nem kizárható, hogy ezúttal Monasttir, Sousse, Hammamet városokban a vendéglátóhelyek csak az esti órákban nyitnak (szállodákat mindez nem érinti).
  A ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés, a hívők naponta ellátogatnak a mecsetekbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Kérjük, a mecsetek körül, ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, a fogadó ország kultúráját és vallását tartsák tiszteletben.

  Megjegyzés:
  A ramadán kezdetét a Hold állásának tanulmányozását követően az ország vallási vezetője hirdeti ki, várható időszakai a következő években:
  2024     March 11     April 9
  2025     March 1     March 30
  2026     February 18     March 19
  2027     February 8     March 9
  2028     January 28     February 26
  2029     January 16     February 14
  2030     January 6     February 4
  2030     December 26     24 Jan (2031)
  2031     December 15     13 Jan (2032)
  2032     December 4     2 Jan (2033)
  Magyarország Nagykövetsége Tuniszban
  12 rue Achtart, Nord-Hilton, 1082 Tunisz
  Telefon +216/71 780 544;
  E-mail: mission.tun@mfa.gov.hu

  Tunéziai Köztársaság Nagykövetsége
  1126 Budapest, Nárcisz u. 36
  Tel: (06 1) 336 1616
  https://tunisz.mfa.gov.hu

  Tunézia, fontos elérhetőségek, segélyhívószámok:
  Rendőrség: 197
  Tűzoltóság: 198
  Mentők: 71 335 500
  Tudakozó: 1200
  Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával. Tömeges járványokról nincs tudomásunk – az egészségügyi hatóságok az ország húzóágazatának számító turizmus érdekeit szem előtt tartva igyekszik megfelelő rendszabályokkal távol tartani ezeket az országtól. Ugyanakkor az utóbbi tíz év során helyben is megjelent az AIDS és a kábítószer-élvezethez kapcsolódó problémák.

  Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a hepatitis A és B felvétele.

  Fontos: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

  Felhívjuk a figyelmet, hogy Kasserine tartományban jelentős számú Hepatitis C megbetegedést regisztráltak.

  Szükség esetén legjobb a szállásadóhoz fordulni, amely orvosi ellátást biztosít. Tuneziába utazáskor feltétlenül fontos a külföldi egészségügyi biztosítás. Tunézia allami és magántulajdonú egészségügyi intézetekkel rendelkezik és az orvosok nagyrészt jó szaktudást tudhatnak magukénak.

  Szaúd-Arábiából és Katarból visszatérő tunéziai állampolgárok körében koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. Nem kizártak az újabb megbetegedések, különös tekintettel arra, hogy jelenleg zajlik a Ramadánt megelőző Omra (szaúdi zarándoklat) időszaka, továbbá a Katarba és más Öböl-államokba a kiutazások száma az utóbbi hetekben lényegesen nőtt. Tömeges fertőzésről, járványról egyelőre nincs szó, az egészségügyi hatóságok fokozott figyelemmel kísérik a folyamatokat.
  Tilos a fényképezése: kormányi, rendőrségi, katonai épületeknek, állomásoknak, reptereknek és további épületeknek, melyeken tunéziai zászló lobog (pl. az államelnök székhelye, az állami televízió székhelye) valamint egyenruhás személyeknek. A mecsetekbe való belépés imádkozási idő alatt a nem hívőknek tilos. Tilos a fényképezése olyan muszlim személyeknek, melyek imádságukat a mecseten kívül végzik. A helyi lakosság fényképezése esetében érdemes engedélyt kérni tőlük. 1980 óta szigorúan tilos zsidó épületeket fényképezni, melyek szigorúan védettek a rendőrség által. Kellően respektálni kell a tilos belépést eme épületek közelébe, ha az rendőrség által elkülönített és őrzött.

  Az idegenekkel a helyiek nagyon toleránsak, ennek ellenére nem szabad felednünk, hogy Tunézia muszlim ország. Ez alapján kell viselkednünk (pl. ha a helyi lányokkal való kapcsolatfelvételről vagy az alkoholfogyasztásról van szó) ami az öltözködést illeti (főként a turista térségen kívül kihagyni a hiányos öltözéket).

  2003-ban megkezdte tevékenységét a közmorálra ügyelő rendőrség, amelynek feladata vigyázni a kevert társaságokra, a párokra, melyeknél ellenőrzi, hogy házastársak-e és hogy viselkedésük megfelel-e muszlim közösség szabályainak. Hasonló módon ellenőrzöttek a helyiek külföldiek társaságában, főként az esti órákban a szórakozóhelyek közelében.
  A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, ezt a formát az illegális migrációt kiváltó hatékony eszköznek tekintve az utóbbi tizenöt évben a tökélyre futtatták tunéziai fiatalok az EU tagállamok irányában. A magyar relációt tekintve a beadott beutazási kérelmek minimum 90%-a un. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai részéről érkezik be.

  Az utóbbi két évben megfigyelhető, hogy a házasságipar által „megérintett” magyar hölgyekhez hasonlóan tunéziai fiatal férfiak is internetes portálokon egyeztetnek a különösen számukra fontos témakörben, a helyi szlengben bezness-nek nevezett házasságipar területén (a Bezness-hez részletes viselkedési kódexet dolgoztak ki meglehetősen rafinált formában). A valószínűsíthetően tunéziai fiatalok által külföldi szerverekről üzemeltetett portálokon a blog-bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a fiatal, rendszerint szakképzetlen és munkával nem rendelkező, Tunézia elmaradott területein, vagy Európában (általában Olaszországban, de előfordulnak Franciaországból érkezett bejegyzések is) rendezetlen háttérrel (illegálisként „sans papier”) élő férfiak egyértelműen migrációs szándékkal keresik magyar hölgyek ismeretségét, a cél, bejutásuk biztosítása a Schengen-övezetbe, vagy ottani tartózkodásuk legalizálása.
  A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban nőismeretség terén adódó lehetőségeket – a cél az övezet államaiban adódó kiskapuk, a leggyengébb láncszem kipuhatolása.

  Az elmúlt két év során tapasztalt új jelenség, hogy a „házasságkötés” kizárólag „internetes ismeretségen” alapul, a két fél között kommunikációt a Google fordító program „biztosítja”. (A házasulandók nem egy esetben a házasságkötést megelőző napokban találkoznak első ízben személyesen). A fentiekhez hasonló módon kifinomult módszerekkel igyekeznek egyedülálló, vagy elvált hölgyeket facebook oldalakon, Skype segítségével „felderíteni”. Gyakorlatilag kiindulási pontként szinte minden esetben a migrációs szándék motivál. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarországon is szervezett formákat ölt az internetes „házasságközvetítés”.

  Viszonylag új momentumként jelentkezik, hogy tunéziai fiatalok a Schengen övezetben tevékenykedő magyar hölgyek ismeretségét keresik (Olaszország, Svédország, Németország stb.), vagy Németországban működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

  A kockázatok, terror-műveletek lehetősége kapcsán nyomatékkal kérjük a házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságú hölgyeket egyéni útjaik mellőzésére. A házasságkötésre készülők tunéziai partnerei rendszerint az ország forró körzeteiből származnak, utazásukkal személyes biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik.
  A Maliban 2013 januárjában megindult terror-ellenes műveletek, a líbiai területeken kialakult anarchia hatására Tunézia terror-fenyegetettsége jelentősen növekedett. Az ország déli és észak-nyugati körzeteiben folyamatossá vált a dzsihadista jelenlét, folyamatosak a beszivárgási kísérletek döntően líbiai területekről, részben Algéria irányából. A hadsereg és terror-elhárítás állandósította tisztogató akcióit, sikeresen számol fel beszivárgási kísérleteket, helyi terrorista és toborzó hálózatokat, foglal le líbiai eredetű haditechnikát a jelzett területeken. Az ország déli területeire a hadsereg további csapaterősítést vezényelt, a líbiai határvonal mentén zárt katonai puffer-zónákat létesített (Tataouine katonai ellenőrzés alatt áll, Medenine-ben fokozott a katonai és belügyi jelenlét) megjelentek a Bizerte támaszpontról átdobott különleges ejtőernyős egységek.

  Az algériai határrégióban, Kasserine, Jendouba, Kef tartományokban 2012 decemberétől az al-Kaida Maghreb Szárnyához kötődő csoportokat azonosítottak be, a jelzett tartományokban komoly fegyveres összecsapásokra került sor. A tunéziai hadsereg, belbiztonság terror-ellenes egységei (BAT), a Nemzeti Gárda a határrégió egészére kiterjedő műveleteket folytat jelenleg is, a fokozott ellenőrzés folyamatos, a műveletek az algériai hadsereg, csendőrség egységeivel összehangoltan folytak és folytatódnak. A határ mindkét oldalát hosszú, mintegy 220 km szakaszon részlegesen zárták. A kiterjedt terror-ellenes akciók során kiképzőtáborokat, fegyverraktárakat, toborzóhálózatokat számoltak fel. Megerősítést nyert, hogy a szalafista fegyveres jelenlét, az al-Kaida műveletei Tunéziát közvetlenül érintik. A jelenség nem új, viszont annak mértéke, szervezettsége, kiterjedése felülmúlja a korábbi években tapasztaltakat. Mindez szoros összefüggésben áll a líbiai destabilizálódással, fegyverkiáramlással, a Szahel folyamataival. Megerősítést nyer az algériai, líbiai, a Szahelben működő dzsihad (Maghreb egészét érintő) regionális szintű hálózati rendszerének működése.

  Továbbra is kiemelt kockázati tényező az algériai al-Kaida központ és a 2013 augusztusában terror-szervezetté minősített tunéziai Ansar al-Saríja irányítása alatt álló Okba Ibn Nafaa Brigád, Kasserine kormányzóság algériai határ-menti, hegyvidéki területen kiépített központtal (algériai irányítás, algériai, tunéziai, líbiai személyi állomány, líbiai eredetű haditechnika).

  Tunézia szerint az anarchiába süllyedt líbiai területek a terror regionális központjává váltak, a területen működő csoportok szoros műveleti összeköttetésben állnak a tunéziai területen még aktív csoportokkal és az al-Kaida algériai területen működő maghrebi központjával, a Szahellel. A líbiai területek irányából a fenyegetettség szintje középtávon sem csökken, a tunéziai határvonal közelében kiképzőtáborok működnek, a tunéziai Ansar al-Sarjía központja jelenleg Sabrata és Derna. A fenyegetésre hosszabb távon szükséges készülni. Külön kockázati tényező a dzsihad hadszíntereire távozott tunéziaiak visszaszivárgásának kérdése. Egyelőre a megelőzés, a toborzás elleni akciók, mecsetek megtisztítása szalafista elemektől, a dzsihad finanszírozásának felszámolása részleges utazási korlátozások (fiatalok szülői engedélyhez kötött kilépése) kapnak hangsúlyt. Tunézia képtelen lesz a továbbiakban a líbiai – és nem kizárt módon a későbbiekben újra együttesen jelentkező szub-szaharai – beáramlást kezelni, az ország megtelt (a líbiaiak egyharmada már tunéziai területen tartózkodik). A problémát jelezték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának tunéziai irodája felé. A kétmilliónyi, tunéziai területen tartózkodó líbiai állampolgár tevékenységének „figyelemmel kísérése” már a jelen helyzetben is rendkívüli erőket köt le.
  Északon szubtropikus az éghajlat enyhe és csapadékos téllel és forró száraz nyárral. Délen az éghajlat inkább száraz.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.