info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Kréta búvárkodás

Görögország a világ egyik legnépszerűbb úticélja, amely számos oknak köszönheti vonzerejét. Az antik emlékek ma is rengeteg turistát vonzanak, de a kellemes nyár, az emberek kedvessége, az égszínkék tenger is sokat nyom a latban. Ráadásul igencsak változatos lehetőségekkel kecsegteti a sok sziget a nyaralni vágyókat. Természetesen a víz hőmérséklete is a délebbre eső szigeteknél magasabb, Kréta környékén a nyári időszakban a búvárok által elérhető mélységben 26-27C fokos a tengervíz. 

Kréta a víz alatt

A gazdag görög történelemnek köszönhetően sok roncs van a görög vizekben, amelyek izgalmas merülőhelyekként szolgálnak a modern kor búvárainak. Az ókori hajók amforarakományától egészen világháborús repülőgépekig sok maradvány merülhető a szigetek környékén. Sok helyen vannak emellett érdekes üregek és sziklaalakzatok is, amelyek kompenzálják azt a tényleg, hogy az élővilág kevésbé izgalmas a Kréta környéki vizekben. Nagyobb halakra ezért nem érdemes számítani, ám az aljzat közelében természetesen vannak érdekességek, és felbukkannak kisebb-nagyobb halak máshol is. Az élővilág a sekély sziklás öblökben viszonylag gazdagabb, ezért a legtöbb sziget kitűnő sznorkelezési lehetőségekkel büszkélkedhet.

Krétai búvárbázisok

A görög szigetek nem tipikus búvárúticélok, nincs igazán sok búvárbázis legtöbbjükön, így Krétán sem. Ha valaki kifejezetten a búvárkodás kedvéért keresi fel Görögországot, ezekre érdemes először gondolnia, de a legtöbben megosztják az időt a felszíni programok és a merülések között, ami feltétlenül indokolt is. A búvárbázisok egy jelentős része a turisták próbamerültetésére szakosodott, nem feltétlenül ideálisak végzett búvárok számára. A szigetek kínálnak parti és hajós merüléseket is, ez utóbbiakat inkább motorcsónakokkal bonyolítják. A nagyobb hajókon időnként együtt viszik a merülőhelyekre az intrósokat és a búvárokat, elsősorban a kezdők igényeire koncentrálva. Utazási irodánknak nincs magyar búvárbázis kapcsolata Krétán. Úgy tudjuk, hogy nincs kint magyar búvárbázis, de indulás előtt érdemes rákeresni erre az információra.

Krétai búvárkodás árak

Ha búvárkodni szeretnénk Kréta szigetén, akkor előtte mindenképpen érdemes az interneten utánanézni, hogy, hol és mennyiért adják a búvárcsomagokat. Búvárfelszerelést nem érdemes vinnünk, hiszen a charter járaton ez eléggé drága mulatság, és feltehetően nem lesz elég izgalmas program a víz alatt Kréta környékén, amely egy egész hetet kitöltene. 

Krétai merülőhelyek

Ahogy említettük, a barlangok és a roncsmerülés szerelmesei fogják megtalálni Krétán a számításaikat.
  • A Messerschmitt repülőroncs 30 méter mélyen, fejjel lefelé fekszik a tenger fenekén.
  • A Dia's Wreck szintén roncsmerülést kínál, Kréta északi részén, a Dia szigetnél. 12-18 méteres mélysége miatt akár kezdő roncsmerülők számára is kítűnő célpont.
  • Közel 400 éves vasmacskát találunk a tenger mélyén a Big Anchor nevű merülőhelyen, amely ma már gazdag víz alatti élőhelyként szolgál számos különleges hal számára: időnként még spanyol táncos is láható itt.
  • A Blue Cave barlang csodás élményt kínál, amelybe 11 méteres mélységben úszhatunk be, majd haladhatunk lefelé egészen 22-31 méterig. Az El Greco merülőhelyen szintén található egy izgalmas barlang.
  • Fal mellett merülhetünk 30-40 méteres mélységben a Stavros Capenél. 
  • Egészen gazdag az élővilág a Mononaftis és Daedalos nevű merülőhelyeken, amelyek kezdő búvárok számára is könnyen merülhető helyszínt jelentenek.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.