info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Kréta sziget

Kréta sziget

Kréta sziget Görögország legnagyobb szigete, a görögök így is hívják: Megáloniszosz ,azaz a Nagysziget.

Kréta egyébként a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete. Krétának igazán gazdag a történelme, hiszen sokan azt állítják, hogy 130.000 évvel ezelőtt már emberfélék lakták Kréta szigetét. Ezt elég nehéz elképzelni, de még az is lehet, hogy így van, annak ellenére, hogy ez egy sziget és csupán 60 x 260 km.
Napjainkban a szigeten több, mint 650 000 lakos él. A sziget gerincét három hegyvonulat a Lefká Ordi, az Idi és a Dikti völgyekkel és zöld síkságaikkal szabdalva alkotják.
A tengerpart sokrétű, számos stranddal és zátonnyal.
Az év 300 napján perzsel a nap, gyönyörű természetet és mély kék tengert találunk itt. A kellemes klíma, a sokszínű természet, a festői öblök, a gyönyörű tengerpart és a zöldelő termőföld ellentéte az ideérkezők mindegyikét lenyűgözi. Hasonlóan, mint a nyüzsgő turistaközpontjai, az aranyos halász falucskái, a hotelok és panziók minden típusa.
 

Kréta szigetHol található Kréta sziget?

A Földközi tenger keleti részén, csupán 200 km-re északra az afrikai partoktól és Izraelhez közel található. Két tenger határolja: Krétai-tenger és a Líbiai-tenger. A legközelebbi görög szárazföld 160 km-re található, de mondjuk ki, hogy ez kit érdekel? Mi szigetre akarunk menni nyaralni és azt szeretnénk, ha az egész nyaralásunk egy igazi "sziget feeling"-et éreznénk. Erre minden esélyünk megvan, ha Krétára utazunk.
A Földközi tenger keleti részén, csupán 200 km-re északra az afrikai partoktól és Izraelhez közel található.

Érdemes ezt az oldalt elolvasnia, itt sok hasznos infót gyűjtöttünk egy csokorba, és ahol úgy ítéltük meg, hogy túl sok infó van az adott témáról, ott egy külön oldalt szenteltünk annak bemutatására, ismertetésére.

Vágjunk bele!:
 

Kréta sziget túraAz utazás lehet last minute, akciós vagy akár olcsó, semmi nem fog minket attól megmenteni, hogy jól érezzük magunkat Krétán.


Kréta történelme olyan gazdag, hogy egy külön oldalt szántunk ennek ismertetésére: Kréta történelme.

Kréta nem egy egységes közigazgatással rendelkezik, hanem négy közigazgatási egységre (prefektúra ) osztották fel, nevezetesen:
 • Chania,
 • Rethymno,
 • Heraklion,
 • Lassithi.

A Kréta sziget városairól egy külön oldalon talál részletes leírást képekkel együtt: Kréta városai

Utazás ajánlataink Kréta szigetére szólnak, itt is főként az északi részt javasoljuk, de meg kell említenünk, hogy Krétához közel is találunk kisebb-nagyobb szigetet:

Kréta körül található szigetek

 • Chrysi sziget (Ierapetra, Lasithi),Itt található a legnagyobb libanoni cédrus erdő Európában.
 • Gavdos a sziget 48 km-re található délre Hora Sfakion-tól és ez Európa legdélebbi pontja.
 • Paximadia sziget (Agia Galini, Rethymno), a mitológia szerint itt született Apollo és Artemis.
 • Gramvousa (Kissamos, Chania) a kalózsziget a Balos lagúnával szemben.
 • Elafonisi (Chania), amely megemlékezik egy hajóroncsról és az ottomán mészárlásról.
 • Spinalonga velencei erődítmény látható itt és lepratelepnek is használták. Szemben látható a sekély vízpartot magáénak tudható Elounda
 • Dionysades szigetek, melyet természetvédelmi területnek nyilvánítottak
 • Gavdos sziget 48 km-re található délre Hora Sfakion-tól és ez Európa legdélebbi pontja.

Kréta szigetéről számtalan izgalmas fakultatív programon vehetünk rész, erről részletes leírást itt talál: Kréta fakultatív programok
 

Kréta közlekedéshez egy-két infó

Mivel szigeten vagyunk, ezért biztosan nem autóval érkezünk ide. A közlekedéshez használhatunk autóbuszt, taxit vagy akár bérelhetünk robogót vagy akár quadot is.
A taxi drága, a busz, kötött útvonalon közlekedik, igaz eléggé gyakran. A rendőrök eléggé gyakran ellenőrzik az autósokat, papírokat nézegetnek, beszélgetnek, tehát nem unatkoznak.

Kréta sziget Quad bérlésAkkor mit tegyünk, ha el akarunk jutbi A-ból B-be?
Quadokat és motorkerékpárokat előszeretettel bérelnek a turisták, így az utakon nem egyszer fog velük találkozni. A hegyi és vidéki szakaszokon(tehát szinte mindenhol) kecskék, birkák, szamarak, kutyák könnyen lehetnek az úttesten, így egy-egy kanyar előtt érdemes ezeket észben tartani.

Parkolás számos kihívást rejteget magában a városok területein és a központban meglehetősen nehéz parkolót találni. Érdemes a központon kívül található fizetős parkolókat használni és onnan besétálni a városba. Heraklion városában könnyű összeszedni vaskos büntetéseket egy-egy parkolás alkalmával, ha a közterületesek úgy ítélik meg, hogy elállja az utat mások elől, így szednek le egy csomó pénzt, mint ahogy itthon is teszik. Ettől függetlenül a legtöbb város szűk utcákkal van tele, ahol meglehetősen nehéz a vezetés, nem beszélve a helyiek vezetési stílusáról, ami katasztrófa.
 

Kréta sziget buszközlekedésBusz közlekedés Kréta szigetén


A tömegközlekedés igen népszerű Krétán, így a használatos menetrendet érdemes figyelni, mert ez a mérvadó. A buszsofőr a buszok számára kijelölt úton halad. A buszjegy olcsó (1 óra utazás 4-6 €, 90 perc 7,60, 2 óra 45 perc 14 €. Távolság, megálló arányában kell fizetni). A legtöbb busz szolgáltatást a Kino Tamio Eisproxeon Leoforon vagy a KTEL biztosítja. A krétai buszmegállók igen egyszerűek, kivéve Heraklion-ét, amely 2 nagyobb állomással is rendelkezik (az egyik a városban közlekedő buszok számára, míg a másik pedig a távolsági buszoknak, melyet a KTEL biztosít).
 

Görög szótár

Erre biztosan szüksége lehet,  és higyje nagy becsben lesz, ha megszólal görögül, lássuk:
iKréta sziget, Tavernagen: né
nem: óhi
kérem: parakaló
köszönöm: szász efhárisztó
bocsánat: szignómi
szervusz: jeszu
jó reggelt/jó napot: káliméra
jó estét: káliszpérá
jó éjszakát:kálinihtá
viszontlátásra: adio
elnézést:szignómi
nem beszélek görögül: then miló eliniká
beszél angolul: miláte angliká?
érti: kátáláváte?
nem értem: den kátáláveno
magyar vagyok: ime ungrosz
mennyibe kerül: poszo kosztizi?
Kréta sziget Tavernahol, hová: pu?
szálloda: xenodohio
posta: táhithromio
rendőrség: ásztinomiá
gyógyszertár: farmakio
orvos: látrosz
bank: trápeza
templom: ekklisziá
kórház: nasokomio
kávézó: káfenieon
busz: leofório
étterem: esztiátório
repülőtér: áerodrómia
étel: fagito
szent: agia, ágios
utca: odós

Kréta sziget Balos Beach

tér: platia
piac: agóra
romok: eripiá
kastély: kásztelli
kikötő: limani
félsziget: kherszóniszosz
motoros bárka: káiki
csónak: karávi
hajó: vápori
öböl: órmosz
tengerpart: parália
illemhely: tualettá
víz: nero
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.