info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Kréta utazás hasznos

Kréta utazás információk, hasznos tanácsok


Megáli nísi azaz a nagy sziget, így becézik a görögök Krétát, amely méltán rászolgált e névre, hisz ez a föld, Európa legdélibb részén, egy ősi kultúra szülőhelye, a nyugati civilizáció bölcsője. Varázsát, bűvös vonzerejét az érintetlen festői táj és a völgyekben megbújó kicsiny falvak, a strandolásra kiválóan alkalmas homokos partok és a krétaiak messze földön híres vendégszeretete tovább növeli. Fedezze fel Ön is a mítoszok földjét, Zeusz szülőhelyét, ahol a Földközi-tenger azúrkék hullámai kora tavasztól késő őszig hívogatják a napfény szerelmeseit

Személyi igazolvány és útlevélHASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek
Beutazáshoz érvényes útlevél, vagy Uniós tagságunk révén új típusú kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útlevélnek a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

2018. január 1-től a görög kormány idegenforgalmi adót vezet be az üdülőhelyeken az alábbiak szerint:
 1 vagy 2 csillagos szálloda esetén: 0,50 € / szoba / nap
3 csillagos szálloda esetén: 1,50 € / szoba / nap
4 csillagos szálloda esetén: 3,00 € / szoba / nap
5 csillagos szálloda esetén: 4,00 € / szoba / nap
A stúdiók, apartmanok kategória besorolásától függően: 0,25 € - 1,00 € / szoba / nap.

Időeltérés
A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időszámítás.

Repülési idő
Kréta utazás Heraklion repülőtérHeraklion Budapestről kb. 2 óra 30 perc. Poggyász súlyhatár 15 kg/fő.

Letölthető poggyász súlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak

Kréta utazás hasznos tanácsokHivatalos nyelv
Görög, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Diplomáciai képviselet
Magyarország Nagykövetsége
25-29. Od. Karneadou, Kolonaki
10675 Athén
Tóth József nagykövet
Tel.: (00 30 210) 725 6800
Fax: (00 30 210) 725 6840

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
26. Kornarou Sq. és1. Lasithiou Str.
71201 Heraklion, Crete
Kostas Konstantinides tiszteletbeli konzul
Tel.: (00 30 281) 034 1711
Kréta utazás transzferbuszFax: (00 30 281) 034 2710

Görög Köztársaság Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: (06 1) 413 2600
Fax: (06 1) 342 1934

Transzferidők
Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Elektromos áram
220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem
Euro (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Kréta utazás egészségügyi ellátásEgészségügyi ellátás
Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Szállodák értékelése
A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az általában elfogadott normáktól. Az apartmanok és stúdiók kivételével minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

Autóbérlés
Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. Krétán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.

Földrajzi adatok
A 35. északi szélességi kör mentén, Észak-Afrika egyes részeinél is délebbre elhelyezkedő sziget Európa legdélibb vidéke. Kréta Görögország legnagyobb szigete, területe mintegy 84000 km2, kelet-nyugati irányban 250 km, észak-déli kiterjedése még a legszélesebb részén is mindössze 60 km. A sziget zömét hegységek alkotják, ahonnan szelíd lejtők ereszkednek le a sűrűn lakott északi part menti síkságokig. Itt sorakoznak a legnagyobb városok, amelyek elsősorban a kikötésre kiválóan alkalmas nagyobb öblökben fekszenek. Délen a hegyek meredek sziklafalai mintha a tengerből ugranának ki, ez a rész gyérebben lakott. A sziget éghajlata mediterrán, de a forró száraz nyár a déli fekvésnek köszönhetően sokkal tovább tart, mint Görögország más vidékein.

Kréta utazás, Kréta történelmeTörténelem
A görög szigetek történelme és természeti környezete erősen eltérő, volt idő, mikor a szomszédos szigetek esküdt ellenségei voltak egymásnak. Az antik Görögország korántsem volt egységes állam, városállamok csoportja alkotta.
A legelső ilyen kis-civilizáció Krétán bontakozott ki. A régészeti leletek tanúbizonysága szerint Kréta első lakói a korai neolitikumban, a Kr.e. 6. évezred elején Afrikából érkeztek. Az európai kontinens első fényes civilizációjának, a minoszi kultúrának megszületése a Kis-Ázsiából a Kr.e. 3. évezred dereka táján bevándorolt indoeurópai népcsoport megjelenéséhez kapcsolódik. Knossos a nyugati világ egyik legkorábbi városa volt, virágkorában lakossága mintegy 100.000 fős lehetett. A hatalmas területen fekvő palota-város 32 km-re volt a kikötőtől, amely igen nagy kereskedelmi forgalmat bonyolított le Egyiptommal és Szíriával. Az a tény, hogy a krétaiak palotáikat, sőt még a tengerparti településeiket sem védték meg falakkal, azt bizonyítja, hogy a térségben béke honolt, valamint a flotta katonailag és gazdaságilag uralhatta a térséget.
Kr.e. 1450 körül az Aranykornak hirtelen katasztrófa vetett véget, a kiváltó ok Santorini vulkánjának hatalmas kitörése lehetett. A robbanást az egész térségben hatalmas erejű földrengés, szökőár, több napos sötétség és hamueső követte. Kr. e. 1100-ban a harcias dórok hódítása következtében a minoszi civilizáció végleg hanyatlásnak indult. A sziget később a rómaiak, majd Bizánc, a 9. században pedig arab uralom alá került. 1204-ben a keresztes lovagoktól Velence szerezte meg. Az idegen hatalom és az adóterhek ellen lázadozó krétaiak felkeléseitől megtépázott velencei oroszlán a 17. század közepéig uralta a szigetet, mikor a térségben a Török Birodalom janicsárjai mindent elsöpörtek.
A sziget lakossága a kemény, időnként kegyetlen elnyomás ellen többször fellázadt, de az 1821-es görög szabadságharc idején is, Görögország függetlensége ellenére egyiptomi segítséggel a törökök kezén hagyta a szigetet. 1898-ban Kréta angol segítséggel végül autonómiát kapott, majd a török csapatok kivonása után egyesült az anyaországgal. A II. világháború idején a németek nagyszabású ejtőernyős hadművelettel, a rendkívüli ellenállás miatt csak súlyos veszteségek árán tudták elfoglalni a szigetet.
A háború következtében elnéptelenedett falvak és romokban heverő gazdaság ellenére Kréta gyorsan talpra állt, napjainkra Görögország gazdaságilag erős, idegenforgalmi szempontból egyik legfejlettebb és legvonzóbb vidéke lett.

Közlekedés
A vasútmentes sziget közúti hálózata fejlett, az északi part teljes hosszában végighúzódó nyugat-keleti irányú főútvonalról hágókon és völgyekben áthaladó leágazások vezetnek a déli partvidék jelentősebb településeihez. A sziget legtöbb települése könnyen megközelíthető autóbusszal, de a néha szokatlannak tűnő menetrend miatt ajánlatos gépkocsit kölcsönözni. A nagyobb települések rendszeres hajójáratokkal is megközelíthetőek.

Vásárlás
Az üzletek általában a délelőtti órákban, majd délutántól késő estig tartanak nyitva. A krétai emberekre jellemző a déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe. Üdülőhelyeken az üzletek többsége hétvégén is nyitva tart.

Ételek-italok
A görögök ételeik elkészítéséhez olíva olajat használnak, kedvelik a húsokat, elsősorban birkát, melyet roston sütnek meg. Szívesen fogyasztják a változatosan elkészített tenger gyümölcseit is. Kedvelt előétel kínálatuk paradicsomból, uborkából, dinnyéből, szeletelt sajtból, olajbogyóból és sokféle gyümölcsből áll. A legelterjedtebb vendéglőféle a taverna, ahol olyan ételeket kínálnak, mint pl. görög saláta, suvlaki, tzaziki, musaka vagy gyros. A legkedveltebb aperitif az ouzo, borok közül pedig a retsína.

Borravaló
Krétán szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Fakultatív kirándulások
Ha kint fizet be egy fakultatív programra: Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni azzal az irodával, akinek fizetett. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos bármely reklamációt az utazási irodánk nem tud elfogadni. Miért? Ön kötött üzletet egy kinti irodával és ehhez az üzletkötéshez az itthoni utazási irodának semmilyen ráhatása nincs.  Bővebben ezen az oldalon olvashat: Krétai fakultatív programok
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.